Τζαμπάρ: Όταν έζησε την βραδιά του... Λεμπρόν (vids)

Τζαμπάρ: Όταν έζησε την βραδιά του... Λεμπρόν (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τζαμπάρ και Λεμπρόν

bet365

Πριν από ακριβώς 39 χρόνια ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έγραφε ιστορία στο ΝΒΑ, καθώς σκαρφάλωνε στην κορυφή των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών. Μέχρι που τον εκθρόνισε ο Λεμπρόν Τζέιμς...

Ξημερώματα 8ης Φεβρουαρίου 2023...

Οι Λέικερς φιλοξενούσαν στο Λος Άντζελες τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, σ' ένα ματς όπου όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Λεμπρόν Τζέιμς. Ήθελε 36 πόντους προκειμένου να προσπεράσει τον μεγάλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ο οποίος επί 39 συναπτά έτη καθόταν αναπαυτικά στον θρόνο του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Και ήταν εκεί. Για να παραδώσει το στέμμα στον επόμενο «βασιλιά»! Το ιστορικό καλάθι του Λεμπρόν ήρθε 10.9 δεύτερα πριν από το τέλος της 3ης περιόδου. Αυτό ήταν. Το ρεκόρ του Καρίμ δεν πρόλαβε να κλείσει 39 χρόνια ζωής...

Έσπασε ύστερα από 38 ημέρες, 10 μήνες και 3 ημέρες. Σαν σήμερα θα συμπλήρωνε 39 χρόνια. Τότε που ο Τζαμπάρ είχε ζήσει την ανάλογη βραδιά του Λεμπρόν στο «Thomas and Mack Center» του Πανεπιστημίου Νεβάδα στο Λας Βέγκας. Ήταν 5 Απριλίου 1984. Πριν από το τζάμπολ του αγώνα Γιούτα Τζαζ-Λος Άντζελες Λέικερς, ο 37χρονος -τότε- Καρίμ ήθελε 21 πόντους προκειμένου να ξεπεράσει τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στην πρώτη θέση των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών.

Το ιστορικό καλάθι του Λεμπρόν...

Λογικό και επόμενο κάθε φορά που έπιανε τη μπάλα στα χέρια του, οι φίλαθλοι στις εξέδρες να σηκώνονταν από τις θέσεις τους προκειμένου να τον παροτρύνουν να σουτάρει. Όπως έκαναν και φέτος με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Ο Καρίμ ξεκίνησε πολύ καλά αφού μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο 16 πόντους. Και μάλιστα... σβηστά, αφού ούτε πίεσε τις καταστάσεις και ούτε εκβίαζε προσπάθειες. Το αντίθετο. Του άρεσε να βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες του και να «φτιάχνει» παιχνίδι για εκείνους.

Βέβαια στο δεύτερο μισό του αγώνα ήταν διαφορετικό αφού πρόλαβε να σημειώσει δύο πόντους όλους και όλους στην 3η περίοδο. Ήθελε άλλους δύο προκειμένου να ισοφαρίσει τον Τσάμπερλεϊν και πέντε να τον ξεπεράσει. Ο Πατ Ράιλι θεώρησε καλύτερο να σημειώσει το ρεκόρ στο επόμενο παιχνίδι το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο «Forum» του Λος Άντζελες απέναντι στους Κάνσας Σίτι Κινγκς (σ.σ. νυν Σακραμέντο), ώστε να αποθεωθεί από το κοινό της ομάδας.

Ο ίδιος του έβαλε φρένο. Του ζήτησε να παραμείνει στο παρκέ για να... τελειώσει τη δουλειά. Όπως και έγινε. Με δύο συνεχόμενα sky hooks τα οποία ήταν «λεφτά στην τράπεζα» (όπως λένε και στην Αμερική) κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα στα χέρια του, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έπαιρνε τη σκυτάλη από τον «Wilt the Stilt» και γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Το ιστορικό καλάθι του Τζαμπάρ...

Μάλιστα το παιχνίδι διακόπηκε προκειμένου να γνωρίσει την αποθέωση και να ευχαριστήσει τους πάντες από το μικρόφωνο. Ήταν μια στιγμή μπασκετικής μαγείας, με τον θρύλο του ΝΒΑ να ολοκληρώνει την καριέρα του με 38.387 πόντους. Επί 39 χρόνια, παρά... δύο μήνες, το ρεκόρ έμοιαζε να είναι «στοιχειωμένο». Πλέον ανήκει στον Λεμπρόν Τζέιμς.

Το ιστορικό φύλλο αγώνα από το ρεκόρ του Τζαμπάρ

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ (Φρανκ Λέιντεν): Ντάντλεϊ 23, Γκρίφιθ 13. Μπέιλι 10, Ρίκι Γκριν 6 (10ασ.), Ίτον 3, Τζεφ Ουίλκινς 10, Κέλεϊ 4, Ντρου 24, Ιβς 6, Τζέι Τζέι Άντερσον 12, Χάνσεν 4, Μπόσγουελ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ (Πατ Ράιλι): Τζαμπάρ 22, Μάτζικ Τζόνσον 23 (12ασ., 7ριμπ.), ΜακΓκι 17, Σκοτ 24, Ράμπις 2, Ουόρθι 20, ΜακΑντού 8, Κούπερ 4, Κάπτσακ 5, Σπριγκς 4, Νέιτερ.

 

NBA Τελευταία Νέα