Τα 10 γεγονότα του αθλητισμού που συζητήθηκαν περισσότερο το 2022

Κώστας Ευθυμιάδης
Τα 10 γεγονότα του αθλητισμού που συζητήθηκαν περισσότερο το 2022

bet365

Το Gazzetta κάνει μία μίνι ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα από τον χώρο του αθλητισμού μέσα στο 2022.

Ενα… γεμάτο αθλητικό 2022 έφυγε με γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους.

Μουντιάλ, σκάνδαλα ντόπινγκ, απόσυρση θρύλων, απελάσεις και… φυλακίσεις ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη μέσα στην χρονιά.

Το Gazzetta προσπάθησε να ξεχωρίσει τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, σε μια λίστα που θα μπορούσε να έχει διπλάσιο αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι απουσιάζουν (αναγκαστικά) από αυτή θέματα όπως το συμβόλαιο ρεκόρ του Μπαπέ στη Παρί, τα… παρατράγουδα από το Κατάρ, καθώς και άλλα περιστατικά που έγιναν πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, όπως η υπόθεση ντόπινγκ της ανήλικης Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η σειρά με την οποία προβάλουμε τα 10 γεγονότα, είναι εντελώς τυχαία...

Η απόσυρση από την ενεργό δράση των Φέντερερ και Σερένα

Η απόσυρση από την ενεργό δράση των Φέντερερ και Σερένα

Η κατάκτηση του Μουντιάλ από τον Μέσι

Η κατάκτηση του Μουντιάλ από τον Μέσι

Η απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία

Η απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία

H φυλάκιση και αποφυλάκιση της Γκράινερ

H φυλάκιση και αποφυλάκιση της Γκράινερ

Τα επεισόδια στον τελικό του Champions League

Τα επεισόδια στον τελικό του Champions League

O αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων από τον αθλητισμό λόγω Ουκρανίας

O αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων από τον αθλητισμό λόγω Ουκρανίας

Η απόσυρση και η επιστροφή του Τομ Μπρέιντι

Η απόσυρση και η επιστροφή του Τομ Μπρέιντι

Οι γεμάτες κερκίδες στο γυναικείο ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα το Euro και το equal pay στις ΗΠΑ

Οι γεμάτες κερκίδες στο γυναικείο ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα το Euro και το equal pay στις ΗΠΑ

Το σίριαλ Ρονάλντο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το σίριαλ Ρονάλντο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο θάνατος του τεράστιου Πελέ

Ο θάνατος του τεράστιου Πελέ

Πρώτη ήταν η Σερένα Γουίλιαμς που ανακοίνωσε το αντίο της από τα court και το έκανε με ένα… μίνι Τουρ στις ΗΠΑ, παρόμοιο με αυτό που είχε κάνει σε μία ολόκληρη σεζόν ο Κόμπι Μπράιαντ.

Στο US Open μέσα σε αποθέωση και συγκίνηση εγκατέλειψε το τένις, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, άπαντες λύγισαν στο αντίο του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ, το οποίο έγινε στο Laver Cup, όπου έδωσε τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στο διπλό, με παρτενέρ τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, αλλά και πιο σημαντικό φίλο, τον Ράφα Ναδάλ.

Το κυνήγησε κι άλλες φορές. Τέσσερις στον αριθμό. Το έχασε στον τελικό του 2014, ενώ από τότε αποχώρησε δύο φορές (την μία στα... λόγια) από την Εθνική Αργεντινής.

Τελικά, ο Λιονέλ Μέσι στα… χασομέρια της καριέρας του, σήκωσε το τρόπαιο του Μουντιάλ στην πέμπτη του απόπειρα και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Εγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης και πήρε το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από την συλλογή του, βάζοντας (κατά πολλούς) τέλος στη συζήτηση για τον GOAT.

Για δέκα μήνες η Μπρίτνεϊ Γκράινερ πέρασε τη ζωή της σε διάφορες φυλακές της Ρωσίας εξαιτίας μικροποσότητας ναρκωτικών που βρέθηκαν πάνω της. Για μήνες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να την πάρουν πίσω, αλλά οι διαπραγματεύσεις έμειναν στο κενό.

Τελικά, μετά από αμέτρητες συζητήσεις, πείστηκαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Αυτός που απελευθέρωσαν τελικά οι ΗΠΑ ήταν ένας περιβόητος έμπορος όπλων που θεωρείται από τους πλέον σεσημασμένους, ο Βίκτορ Μπουτ. Η Ρωσία ήταν αυτή που τελικά κέρδισε από αυτή την ανταλλαγή.

Το φιάσκο με τους οπαδούς της Λίβερπουλ που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο Σταντ ντε Φρανς, ενώ άλλοι υποστηρικτές της ομάδας με εισιτήρια στη κατοχή τους, δεν είδαν ποτέ τον τελικό του Champions League.

Ακολούθησαν σκηνές χάους στον περίγυρο του σταδίου, με την κυβέρνηση και την αστυνομία να τα ρίχνει στους οπαδούς, κάτι με το οποίο διαφώνησε η γαλλική γερουσία, κατηγορώντας τις Αρχές για τα έκτροπα στο γήπεδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συντάραξε και τον αθλητισμό. Την ώρα που Ουκρανοί αθλητές πήγαιναν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, συμπατριώτισσες τους προσπαθούσαν να διαφύγουν για να γλιτώσουν τα ρωσικά πυρά. Το αθλητικό κίνημα, με παρότρυνση της ΔΟΕ, απέκλεισε Ρώσους και Λευκορώσους σχεδόν από όλα τα αθλήματα (εξαίρεση το τένις και η ποδηλασία, αλλά κι εκεί συμμετέχουν ως ουδέτεροι οι αθλητές).

Το αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν από τα μπαράζ του Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο, από το Eurobasket και τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ. Ακόμη και στο τένις όπου οι Ρώσοι μπορούν να αγωνίζονται, δέχτηκαν εμπάργκο από το Wimbledon όπου δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα.

O Τομ Μπρέιντι θεωρείται ο GOAT του NFL. Ο θρύλος του λατρεμένου σπορ των Αμερικανών. Στα τέλη Γενάρη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, σε μια καριέρα που όμοιά του δεν είχε άλλος παίκτης στο άθλημα. Λίγους μήνες μετά, μην αντέχοντας μακριά από το άθλημα, αποφάσισε πως θα επιστρέψει για τουλάχιστον ακόμη μία σεζόν.

Μία απόφαση που όμως δεν άρεσε καθόλου στην σύζυγό του, Ζιζέλ, με την οποία προχώρησαν σε διαζύγιο, καθώς φέρεται η απόφασή του να επιστρέψει, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αφού υπήρχαν ήδη προβλήματα στον γάμο τους. Ωστόσο, η επιστροφή του δεν έχει πάει και τόσο καλά…

Ιστορική χρονιά ήταν το 2022 για το γυναικείο ποδόσφαιρο για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι για πρώτη φορά είδαμε κατάμεστες κερκίδες σε μεγάλα παιχνίδια. Τελικός Champions League και Euro, σημείωσαν ρεκόρ προσέλευσης και τηλεθέασης.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ αποφασίστηκε για πρώτη φορά να υπάρχει ίδια μισθοδοσία σε άνδρες και γυναίκες στο ποδόσφαιρο (εφαρμόστηκε ήδη στο Μουντιάλ όπου τα έσοδα της εθνικής μοιράστηκαν με αυτή της γυναικείας). Μια απόφαση που λίγα 24ωρα πριν φύγει το 2022, ισχύει για όλα τα αθλήματα στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία και αναμένεται να υπογράψει άμεσα ο Τζο Μπάιντεν.

Από την αρχή του 2022 ο Κριστιάνο Ρονάλντο διέρρεε ότι ήθελε να φύγει από την Γιουνάιτεντ.

Το σίριαλ συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, ωστόσο σε όσες ομάδες ακούστηκε το όνομά του, το κασέ του (πλέον) χαρακτηρίστηκε απαγορευτικό. Ξέμεινε στην Γιουνάιτεντ, αλλά για αρκετούς αγώνες βρέθηκε να… ξεσκονίζει τον πάγκο υπό τις οδηγίες του Τεν Χαγκ.

Εκεί άρχισε το… ξεκατίνιασμα, με τον Πορτογάλο να βγαίνει και να κράζει δημόσια προπονητή και διοίκηση λίγο πριν το Μουντιάλ, παραχωρώντας συνέντευξη σε έναν από τους πλέον μισητούς παρουσιαστές της Βρετανίας (Πιρς Μόργκαν), με αποτέλεσμα η διοίκηση των «κόκκινων διαβόλων» εν μέσω Μουντιάλ να ανακοινώνει την λύση του συμβολαίου του.

Ο CR7 δεν κατάφερε να βρει ομάδα στην Ευρώπη και τελικά κατέληξε να... κοσμεί τα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας με την Αλ Νασρ.

Θα θέλαμε να είναι ψέμματα, αλλά δεν είναι... Δύο μόλις ημέρες πριν το 2022 μας αφήσει, ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και του αθλητισμού, ο Πελέ, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ταλαιπωρήθηκε μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες και τελικά δεν άντεξε. Αφησε την τελευταία του πνοή και πίσω του μία τεράστια κληρονομιά, καθώς ο θρύλος πουδημιούργησε, συγκρίνεται μόνο με αυτούς των Μοχάμεντ Αλι, Μαραντόνα, Τζόρνταν, Σένα... ίσως και ελάχιστων ακόμη. Ηταν ο πρώτος που έφερε στη κουβέντα τον τίτλο GOAT (Greatest of all time) και ακόμη και σήμερα όπου γίνει μία αντίστοιχη συζήτηση, το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Ακόμη κι αυτών που δεν τον πρόλαβαν ή δεν είδαν καν λίγα πλάνα από την μαγεία του.

Ο θρύλος του είναι αρκετός για να τον κρατήσει για πάντα σε αυτή τη συζήτηση...