Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα για την καριέρα των αθλητών

Newsroom
Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα για την καριέρα των αθλητών

bet365

Ό γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς γράφει στο Gazzetta για τη σημασία που έχει το εμβόλιο στη ζωή των αθλητών.

Οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον αθλητισμό είναι πλέον γνωστές. Η οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα αρχικά σταμάτησε, επανεκκίνησε σιγά σιγά με νέους κανόνες (αποστασιοποίηση, συχνό testing κλπ) και σήμερα, χάρη στα εμβόλια, έχει καταφέρει να κάνει μια «εύθραυστη» επιστροφή στην κανονικότητα. Υπάρχουν πλέον θεατές στα γήπεδα (μόνο εμβολιασμένοι) ενώ οι εμβολιασμένοι αθλητές και αθλούμενοι πολίτες δεν είναι ανάγκη να περνούν πια από τον προληπτικό περιοδικό έλεγχο και έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες. Τα ποσοστά εμβολιασμού στον αθλητισμό είναι σημαντικά υψηλότερα απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό (π.χ. στη Superleague 1 είναι περίπου το 80% οι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες παίκτες).

Θεωρώ ότι για όλους τους πολίτες ο εμβολιασμός, δεδομένων των σημερινών συνθηκών αποτελεί την ορθολογική επιλογή σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Ειδικά όμως για τους αθλητές επιδόσεων, ο εμβολιασμός έχει ορισμένα επιπλέον, καθοριστικά επιχειρήματα.

Οι αθλητές είναι νέοι και δυνατοί οργανισμοί, δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους αν νοσήσουν, τουλάχιστον όπως μας λένε τα στατιστικά. Όμως, δεν έχει κανένας νέος και κανένας αθλητής «συμβόλαιο» ότι αν νοσήσει με COVID-19, θα την περάσει σαν μια απλή ίωση ή δεν θα του αφήσει συμπτώματα Long COVID (μακροχρόνιου COVID), ακόμα και αν δεν χρειασθεί να νοσηλευτεί ή να κινδυνεύσει σοβαρά. Κι επειδή η COVID-19 κτυπάει τα βασικά «εργαλεία» ενός αθλητή, δηλαδή τους πνεύμονες και την καρδιά, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα του δημιουργήσει βλάβες που σε έναν άλλον πολίτη μπορεί να μην φανούν ποτέ. Μια απώλεια της τάξης του 3-5% της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας ενός άλλου ατόμου, εκτός αθλητικού χώρου, μπορεί να μην γίνει ποτέ αντιληπτή. Σε έναν αθλητή όμως είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την καριέρα του.

Προσοχή, με τον εμβολιασμό δεν σημαίνει ότι κάποιος αθλητής δεν θα κινδυνεύσει να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Απλά, αν εκτεθεί στον ιό, ο οργανισμός του είναι «προπονημένος» και έτοιμος να αντιδράσει πριν ο κορονοϊός προλάβει να πλήξει τα ζωτικά του όργανα. Θα τον αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά και δεν θα νοσήσει βαριά.

Ως πρώην αθλητής επιδόσεων, αλλά νιώθοντας ακόμα αθλητής, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η καριέρα μου να επηρεασθεί αρνητικά από μια παράλειψη για την οποία μετά μπορεί να μετανιώσω. Για τους λόγους αυτούς και χρησιμοποιώντας πάντα τη ζυγαριά της λογικής και των πιθανοτήτων, όπως μας λέει η επιστήμη, θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι η απόλυτα ορθολογική επιλογή για κάθε αθλητή με φιλοδοξίες, δεδομένων των σημερινών συνθηκών. Όχι μόνο επειδή προστατεύει τον εαυτό του, αλλά επιπλέον επειδή προστατεύει από πισωγυρίσματα αυτό που αγαπάει και υπηρετεί, ειδικά τώρα που με τη δυνατότητα εμβολιασμού, το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας είναι πιο ορατό από ποτέ.

Γράφει ο Γιώργος Μαυρωτάς

Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Συντονιστής Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ

 

Τελευταία Νέα