2020 «The Worst Year Ever» ή όχι; Οταν ο πλανήτης έχασε την ελπίδα!

2020 «The Worst Year Ever» ή όχι; Οταν ο πλανήτης έχασε την ελπίδα!

bet365

Το εφιαλτικό 2020 φεύγει και το 2021 θα μας υποδεχθεί χωρίς... όνειρα, αφού πλανήτης παραμένει μουδιασμένος! Υπήρξαν όμως έτη που ο όλεθρος διέλυσε την ελπίδα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2019. Το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα, με ένα κρασί στο χέρι, αγκαλιάζουμε τους δικούς μας, ίσως είμαστε ενθουσιασμένοι για το έτος που έρχεται: Διακοπές στο εξωτερικό, νέα δουλειά, μεταπτυχιακό, άδεια οδήγησης, μια μεγάλη συναυλία, ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Ό, τι σχεδιάσατε πιθανότατα δεν έχει συμβεί.

Αντίθετα, το 2020 ήταν γεμάτο από εντελώς καινοτόμες εμπειρίες: ψώνια... πανικού, όπως αγορά χαρτιού υγείας, αντισηπτικών, κοινωνική απόσταση, κλειδαριές, καραντίνες ξενοδοχείων, πλύσιμο και απολύμανση των ειδών από το σούπερ μάρκετ, χαιρετισμούς με αγώνες, κοκτέιλ takeaway και κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω... video. Tον απολογισμό ενός έτους τον κάνει στο τέλος της χρονιάς, αλλά από το καλοκαίρι γνωρίζαμε πως το 2020 είναι το χειρότερο που έχουμε ζήσει.

2020, «The Worst Year Ever» ή μήπως όχι; Η χρονιά που φεύγει μας αφήνει πόνο, μοναξιά, θλίψη, οργή, αλλά κι ένα πλατύ χαμόγελο ελπίδας πως το 2021 θα είμαστε... ελεύθεροι να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Το 2020 μάς δοκίμασε πέρα από κάθε μέτρο. Πού πηγαίνουμε, μετά από αυτό το απαίσιο έτος»; Ελπίζουμε κάπου πιο ξέγνοιαστοι, πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι. Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν ποτέ οι μελέτες πως το 2021 θα φέρει τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, μιας και ο λιμός "χτυπά την πόρτα" 12 χωρών, συνέπεια της πανδημίας.

Έχουν υπάρξει χειρότερες χρονιές στην παγκόσμια ιστορία, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε ζωντανοί σήμερα δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο. Πρέπει να είναι κάποιος πάνω από 100 ετών για να θυμάται την καταστροφή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και την πανδημία της γρίπης του 1918. Πρέπει να είναι κάποιος περίπου 90 για να γνωρίζει την οικονομική καταστροφή που έφερε η Μεγάλη Κρίση. Και πρέπει να είναι κάποιος στα 80 για να έχει αναμνήσεις από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι υπόλοιποι από εμάς δεν είχαμε εμπειρίες από κάτι τέτοιο – από τις συνεχείς φυσικές καταστροφές που επιβεβαιώνουν πόσο πολύ έχουμε προδώσει τη φύση, από τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητείται με επιχειρήματα από τη φαντασία, από το ρατσισμό και τη βία, μα περισσότερο από έναν ιό που προήλθε πιθανότητα από μια νυχτερίδα και που τελικά έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές σχεδόν όλων των κατοίκων αυτού του πλανήτη και κόστισε τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι δεν θα ξεχάσω; Τον ιό της μοναξιάς που σκόρπισε τον όλεθρο σε όλο τον πλανήτη! Περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια νεκροί, ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά και οδυνηρές συνέπειες στην ψυχική μας κατάσταση. Ένα κερί γι αυτούς που «έφυγαν» μόνοι, μια προσευχή γι αυτούς που είναι μόνοι σε ένα κρύο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.


Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα μικρών κοάλα και καγκουρό να ζητούν μισοκαμμένα νερό, μιας και το «σπίτι» τους διαλύθηκε ολοσχερώς. Η Αυστραλία έζησε τον απόλυτο εφιάλτη, αφού οι καταστροφικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων κι εκατομμυρίων ζώων.
Δεν θα ξεχάσω την 25η Μαΐου, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ έπεφτε νεκρός στη Μινεάπολη από αστυνομικούς. Δεν θα ξεχάσω τις διαδηλώσεις του κόσμου. Αλλωστε, όταν οι άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι, πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πως οι ζωές τους κρέμονται από μια κλωστή, μια άγρια, μη κατευθυνόμενη, οργή είναι το λογικό αποτέλεσμα. Εξέφρασαν κατά κύριο λόγο την οργή τους απέναντι στη βαρβαρότητα και το μακελειό που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Θα θυμάμαι πάντα τον Κόμπε Μπράιαντ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, μιας και το… καταραμένο 2020 φρόντισε να τους πάρει για να δίνουν λάμψη στη μιζέρια αυτού του έτους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φωτογραφία από τη Μόρια και θα θυμάμαι πάντα πόνο των παιδιών. Εικόνες με μάσκες, που περπατούσαν χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και δακρύων.

Η Brigid Delaney του Guardian τόνιζε τον Ιούλιο: «Αν υπάρχει μια εικόνα που αντιπροσωπεύει την ένταση και τον πανικό του 2020, είναι αυτή δεκάδων πιθήκων που δίνουν μάχη πάνω από μια κατσαρόλα γιαουρτιού στην Ταϊλάνδη. Η απουσία τουριστών λόγω της πανδημίας έκανε την πείνα τους τεράστια. Ναι, ήταν δελεαστικό να δούμε τους πιθήκους ως απαίσια σύμβολα μιας κοινωνίας που κατέρχεται στο χάος και την τρέλα».

Είναι όμως το χειρότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας; Υπάρχουν έτη που το «σκοτάδι» απλώθηκε στον πλανήτη και κάλυψε για καιρό το χαμόγελο και την ελπίδα.

536 Μ.Χ: Μία τρομερή έκρηξη σε ηφαίστειο της Ισλανδίας κυριολεκτικά έσβησε τον ήλιο σε πολλές περιοχές του πλανήτη για περίπου 18 μήνες. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν παρόμοια με εκείνη που είχε δημιουργηθεί μετά την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή στη γη πριν από 66 εκατ. έτη. έκρηξη. Προέκυψε ένα πυκνό πέπλο ηφαιστειακής σκόνης στον ουρανό μπλοκάροντας τις ακτίνες του ήλιου σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Για 18 μήνες όλες αυτές οι περιοχές έζησαν μέσα σε ένα μόνιμα σκοτεινό και ομιχλώδες περιβάλλον με τη θερμοκρασία να πέφτει το καλοκαίρι του 536 μ.Χ. στους 1,5- 2,5 βαθμούς Κελσίου!

Οι σοδιές καταστράφηκαν σε Ιρλανδία, Σκανδιναβία, Μεσοποταμία και Κίνα και μία 2η ηφαιστειακή έκρηξη ήρθε το 541 για να φέρει νέα πτώση των θερμοκρασιών σε 1,4 και 2,7 βαθμούς Κελσίου στην Ευρώπη. Την περίοδο 541-543 υπήρξε το ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης, επισπεύδοντας την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και απεβίωσε ένα ποσοστό του πληθυσμού από 35%-55%.

1316: Καταρρακτώδεις και διαρκείς βροχές όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1314 και σχεδόν όλο το 1315 και το 1316. Καταστράφηκαν δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια οι σοδειές, δεν μπόρεσαν να επανέλθουν και υπήρξε μεγάλη πείνα. Πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στον κανιβαλισμό, άλλοι εγκατέλειψαν τα παιδιά τους ενώ τα πολύ άσχημα γεγονότα ενέπνευσαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Μετά από δύο χρόνια ο καιρός επανήλθε το καλοκαίρι του 1317 αλλά ένα ποσοστό 10%-25% είχε πεθάνει.

1347: Η κορύφωση της βουβωνικής πανώλης που επηρέασε την Ευρώπη και κατά ένα μέρος την Ασία. Ήταν η χρονιά του μαύρου θανάτου (μαύρη πανώλη), όπως καταγράφτηκε με ένα ποσοστό 60% του πληθυσμού της Ευρώπης να χάνει τη ζωή του. Οι πρώτες επίσημες καταγραφές της πανδημίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1347, όταν γενοβέζικα εμπορικά πλοία (12 τον αριθμό) από το λιμάνι της Κάφφας στην Μαύρη Θάλασσα, προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία, γεμάτα ετοιμοθάνατους και νεκρούς. Έτσι μετέφεραν στην Ευρώπη την ασθένεια της πανώλης. Η πανδημία παρά τις προσπάθειες που έγιναν θα επανερχόταν δύο χρόνια μετά. Οι Αρχές κατάφεραν όμως να περιορίσουν την ασθένεια, απομονώνοντας τους ναυτικούς που έπιασαν Λιμάνι και τηρώντας μέτρα, που βοήθησαν στο να επιβραδυνθεί η διασπορά της αρρώστιας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Αμερική για πρώτη φορά. Οι αρρώστιες των Ευρωπαίων βρίσκουν τον τοπικό πληθυσμό ανέτοιμο και χωρίς να τις έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Χωρίς καλό ανοσοποιητικό σύστημα πεθαίνουν εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική.
Ένα ποσοστό 95% του πληθυσμού απεβίωσε. Υπολογίζεται πως ο τοπικός πληθυσμός εκτέθηκε σε περίπου 30 διαφορετικές ασθένειες, εκ των οποίων και η βουβωνική πανώλη, βαριές γρίπες και άλλα.
Στην Ευρώπη οι καθολικοί Μονάρχες Φερδινάρδος και Ισαβέλλα κατακτούν την Γρανάδα, που ήταν η έδρα και η βάση του αραβομουσουλαμανικού Βασιλείου και το τελευταίο οχυρό των Αράβων στην Ισπανία. Έπεσε στα χέρια των Καθολικών βασιλέων Φερδινάνδου Β’ και Ισαβέλλας Α’ τον Ιανουάριο τού 1492. Συνολικά 500.000 Μουσουλμάνου θανατώθηκαν, σκλαβώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από την Ισπανία.

1520: Η ευλογιά μεταδίδεται στην Αμερική από τον Ισπανό κατακτητή (κονκισταδόρ) Ερνάν Κορτές και τα στρατεύματά του. Η ευλογιά ήταν άγνωστη ασθένεια και όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και γενικά στην Αμερική. Μετά την κατάκτηση της Κούβας στον Κορτές ανατέθηκε να κάνει ειδική αποστολή για να μειώσει τη διάδοση της αρρώστιας. Η περιοχή ήταν το 'σπίτι' του πολιτισμού των Αζτέκων με 16 εκατ. πληθυσμό. Ένα ποσοστό 60%-90% των Αζτέκων υπολογίζεται πως πέθαναν εκείνη τη χρονιά. Οι Ίνκας είχαν την ίδια τύχη πεθαίνοντας περισσότερο από την ευλογιά παρά από τα όπλα.

1601: Η ηφαιστειακή έκρηξη στο Περού είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες και επηρέασε σοβαρά τις σοδιές σε χώρες όπως οι Γαλλία, Ελβετία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα. Η Ρωσία υπέστη το πιο δυνατό χτύπημα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και ένα καλοκαίρι χωρίς ήλιο. Ένας στους τρεις Ρώσους πέθαναν σε ένα διάστημα 2-3 ετών και περίπου 2 εκατομμύρια οδηγήθηκαν στον θάνατο από την πείνα. Συνολικά 127.000 άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο μαζικό τάφο στη Μόσχα από το 1601 έως το 1602.

1816: Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι και με την ηφαιστειακή στάχτη να καλύπτει τους ουρανούς σε όλον τον κόσμο, φέρνοντας μιζέρια, πείνα και φτώχεια. Το βουνό Ταμπόρα, ένα πολύ μεγάλο ηφαίστειο στην Ινδονησία, εξερράγη, διοχετεύοντας τόνους από στάχτη και διοξείδιο του θείου σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έπεφτε χιόνι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρχε πάγος. Οι ουρανοί ήταν συνέχεια σκοτεινοί και οι σοδιές καταστράφηκαν. Στο σύνολο 12.000 άνθρωποι πέθαναν μετά την έκρηξη.

1783: Η ηφαιστειογενής περιοχή Λάκι στην Ισλανδία προκάλεσε εκρήξεις με συνέπειες σε όλον τον κόσμο. Η Αλάσκα είχε την πιο κρύα χρονιά σε ένα διάστημα τεσσάρων δεκαετιών. Η παλίρροια που δημιουργήθηκε κάλυψε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, που δεν βίωσε καν καλοκαίρι. Μεγάλες ποσότητες διοξιδείου του θείου διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στην Ισλανδία. Οι θερμοκρασίες οδήγησαν λίμνες και ποτάρια στη Βόρεια Ινδία να στερέψουν. Ένα στα τρία χωριά στο Δελχί ήταν σαν να... εξαφανίστηκαν από τους θανάτους. Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα από το 1783 έως το 1784. Έγινε γνωστός ως ο λιμός Τσαλίσα ενώ έναν χρόνο πριν είχε χτυπηθεί με λιμό η Νότια Ινδία.

1919: Ήταν μία χρονιά που επήλθε ειρήνη όμως η ισπανική γρίπη σκότωσε εκατομμύρια. Απώλειες πρωτόγνωρες για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η συνθήκη των Βερσαλιών ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εμφύλιος στη Ρωσία έφερε τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης με τον Βλάντιμιρ Λένιν. Το τέλος του Α' Παγκοσμίου δημιούργησε εντάσεις και μέτωπα στη Μέση Ανατολή, που κρατάνε μέχρι σήμερα. Πεντακόσιες χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν από την επιδημία.

1943: Η χειρότερη χρονιά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ολοκαύτωμα έφτασε στην κορύφωσή του με τους Ναζί να προχωρούν στη γενοκτονία των Εβραίων. Στο σύνολο 1.2 εκατομμύρια Εβραίοι εκδιώχθηκαν από περιοχές που κατέλαβαν οι Ναζί στο πρώτο μισό του 1943. Ο λιμός της Βεγγάλης του 1943 ξέσπασε στην επαρχία της Βεγγάλης στην Βρετανική Ινδία (της οποίας τα εδάφη ανήκουν πλέον στο Μπαγκλαντές και στην ανατολική Ινδία). Υπολογίζεται 3 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από πείνα (κατά άλλες πηγές και από ελονοσία και άλλες ασθένειες). Ασθένειες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον υποσιτισμό, την εκτόπιση πληθυσμού, τις ανθυγιεινές συνθήκες και την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία της Βεγγάλης μόνο. Στις ΗΠΑ υπήρξε έξαρση της ρατσιστικής βίας και αρκετοί μαύροι υποχρεώθηκαν σε στράτευση χωρίς να έχουν πλήρη δικαιώματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα