Παπαδημητρίου: «Oταν μία Ομοσπονδία διώκει αθλητές, κάποιος πρέπει να αντιδράσει»

Gazzetta team
Παπαδημητρίου: «Oταν μία Ομοσπονδία διώκει αθλητές, κάποιος πρέπει να αντιδράσει»

bet365

Ο υποψήφιος για τις εκλογές στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Γιάννης Παπαδημητρίου, μιλά στο gazzetta για το όραμα που έχει για το άθλημα, εξηγεί γιατί χρειάζεται η αλλαγή στη διοίκηση της ΕΙΟ και καλεί τις υγιείς δυνάμεις του αθλήματος σε συστράτευση.

Ένας από τους πρωτοπόρους στο κίνημα ανανέωσης της ελληνικής αθλητικής ηγεσίας είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου που διεκδικεί την προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ιστιοπλόος από μικρός δίπλα στον πατέρα του στο Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας (ΝΟΤΚ), συμμετείχε ενεργά σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης και είχε καταφέρει να διακριθεί αρκετές φορές. Από το 2003 είναι μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς (ΙΟΠ), από το 2010 εμπλέκεται στα Διοικητικά του ομίλου και το 2012 εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος. Παράλληλα είναι στο ΔΣ της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος του εμπιστεύτηκε θέση στην επιτροπή Marketing της (ΕΟΕ), για την οποία δουλεύει ακόμα και σήμερα με μεγάλο ζήλο.

Η Προεδρία του στον ΙΟΠ έφερε την μεγάλη αλλαγή στον όμιλο στη διαμόρφωση νέας εικόνας, την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και την δημιουργία χορηγικού πλαισίου. Στη θητεία του ο όμιλος έχει κατακτήσει πολλά πανελλήνια, ευρωπαϊκά, παγκόσμια, καθώς και Ολυμπιακό μετάλλιο αυτό των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου που ζει στο Μικρολίμανο είναι επίσης επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας και πλέον στα 50 του κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει και να βελτιώσει τη λειτουργία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, προς όφελος των αθλητών και του αθλήματος.

Πότε πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος για την προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας;

Αφορμή αποτέλεσαν όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τον πόλεμο που είχε ξεκινήσει κατά των Ολυμπιονικών, αρχής γενομένης από το Νίκο Κακλαμανάκη με τη μήνυση που κατατέθηκε από την Ομοσπονδία και με την οποία ζητούν από τον Ολυμπιονίκη μας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Oταν μία Ομοσπονδία διώκει τους αθλητές της, τότε πρέπει κάποιος να αντιδράσει. Να βγει μπροστά και να πει ότι είναι λάθος.

Δεν μπορούμε να διώκουμε την οικογένεια κανενός αθλητή. Εμείς σαν Ομοσπονδία είμαστε «η οικογένεια» και πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας και αν κάποιος παρεκτραπεί υπάρχουν επιτροπές και αρμόδια πειθαρχικά όργανα να επιληφθούν. Αν το πόρισμα είναι επιβαρυντικό για αυτούς να τους προωθήσουμε στην ΕΟΕ για αφαίρεση της φιλάθλου ιδιότητος, αλλά μέχρι εκεί!

Είστε μόνος στην κούρσα της διαδοχής ή έχετε δίπλα σας και άλλους ανθρώπους της ιστιοπλοΐας;

Φυσικά και δεν είμαι μόνος, καθώς μαζί με άλλους «ρομαντικούς» αλλά και καταξιωμένους παράγοντες αισθανθήκαμε ότι ήταν η στιγμή να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα που να πρεσβεύει κάτι διαφορετικό. Αποφασίσαμε λοιπόν με κάποιους συνεργάτες μου να διεκδικήσουμε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η ομάδα αυτή με τίμησε, εκτιμώντας την αγάπη και το πάθος μου για το άθλημα αλλά και τα πεπραγμένα των 10 ετών μου στην Προεδρία του ΙΟΠ και έτσι ήρθε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για τη θέση του Προέδρου για την οποία τους ευχαριστώ πολύ και θα την τιμώ με κάθε τρόπο.

Με αυτή την απόφαση είχατε αντιδράσεις, θεωρείτε ότι έχει διχαστεί η ιστιοπλοϊκή κοινότητα;

Από την πρώτη στιγμή η κίνηση μας έτυχε θερμής υποδοχής και μεγάλης ανταπόκρισης στην πλειοψηφία των ομίλων της χώρας. Άλλωστε δεν ήρθαμε για να χωρίσουμε αλλά για να ενώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας για μία καλύτερη μέρα στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Τώρα αν κάποιοι τραβάνε τον δρόμο τους με επιθέσεις στους Έλληνες Ολυμπιονίκες και σ΄ εμένα προσωπικά, με καθαρά ιδιοτελή κριτήρια και με στόχο να επωφεληθούν υλικά, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι θα τους αποβάλλει ο χώρος γρήγορα. Εγώ δεν θέλω και δεν πρόκειται να ασχοληθώ μαζί τους.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το χαρακτηριστικό που σας διακρίνει;

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι είμαι ένας ήρεμος άνθρωπος χωρίς οξύτητες και αντιπαλότητες. Λειτουργώ πάντα προς όφελος της ομάδας, μου αρέσει να ακούω και υπάρχουν πολλές φορές που αν αντιληφθώ ότι είναι σωστό, θα αλλάξω την απόφαση μου χωρίς εγωισμούς. Είμαι ενωτικός και μου αρέσει η ομαλότητα και η κανονικότητα των Διοικήσεων. Σέβομαι και αγαπώ τον χώρο που υπηρετώ, Θεωρώ ευαγγέλιο το καταστατικό και τους κανονισμούς, είμαι λάτρης της τάξης και της λεπτομέρειας, καθώς όταν τα τηρείς αυτά χωρίς παρεκκλίσεις, δεν μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει για κάτι.

Πως πρέπει να λειτουργεί ο Πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας;

Άποψή μου είναι ότι ο Πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας πρέπει να έχει σαν κύριο μέλημά του, τους Αθλητές και την εικόνα του αθλήματος γενικότερα. Για να έχουμε αθλητές που θα μας εκπροσωπούν επάξια, πρέπει να φροντίζουμε σε τοπικό επίπεδο, στους συλλόγους, στους τοπικούς προπονητές να γίνεται σωστή δουλειά, σωστή εκμάθηση του αθλήματος, σωστή επιλογή ταλέντων. Ενισχύοντας βασικά τους Ομίλους που έχουμε ανά την Ελλάδα, δημιουργούμε ένα φυτώριο νέων αθλητών που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο άθλημα μας.

Και να είστε σίγουροι ότι από εκεί και πέρα οι αθλητές μας, ειδικά αυτοί που κάνουν πρωταθλητισμό έχουν στο μυαλό τους μόνο την προπόνησή τους, τους αγώνες τους το σκάφος τους. Είναι ενωμένοι. Στόχος τους είναι να διακριθούν. Να πετύχουν αυτά για τα οποία αγωνίζονται.

Δεν πρέπει να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους!

Γι’ αυτό και στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει κανείς να αναρωτιέται γιατί οι περισσότεροι αθλητές μας έχουν εναντιωθεί στο σύστημα.

Η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι δυνατόν η ίδια η Ομοσπονδία να τα βάζει με τους Ολυμπιονίκες της. Τους αθλητές που αποτελούν πρότυπα για τα νέα παιδιά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες ημέρες για το άθλημά μας με αυτόν τον τρόπο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε αυτή την περίοδο ως τις εκλογές;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι στόχοι της Ομάδας μας δεν είναι να ξεκινήσουμε πόλεμο με την επί 29 χρόνια διοίκηση της Ομοσπονδίας. Ασχολούμαστε όλοι με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά, καθώς όλοι ασκούμε κάποιο άλλο επάγγελμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες. Αγαπάμε το άθλημα – πολλοί από εμάς είναι ή ήταν εξαιρετικοί αθλητές οι ίδιοι. Και μας δημιουργεί μεγάλη θλίψη όλη αυτή η ένταση και η ανταλλαγή μηνύσεων. Θέλουμε μια Ομοσπονδία που να ασχολείται με τα προβλήματα των αθλητών, με τα προβλήματα των Ομίλων ανά την Ελλάδα που πιστέψτε με είναι τεράστια. Αυτή είναι και η προσωπική μου αγωνία, και γι’ αυτό αποφάσισα να μπω στη διαδικασία διεκδίκησης της Ομοσπονδίας. Ονομάσαμε την κίνηση «Φρέσκο Άνεμο» διότι πρεσβεύει το νέο και το διαφορετικό για το αγαπημένο μας άθλημα. Θέλουμε να φέρουμε «Φρέσκο Άνεμο» στα πανιά των Ελλήνων ιστιοπλόων, εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες και παρουσιάζοντας λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν, αντιμετωπίζοντας με ισότητα και δικαιοσύνη, όλους τους ομίλους και αθλητές της χώρας. Εδώ και δύο μήνες παρουσιάζουμε συνεχώς τις προγραμματικές μας δηλώσεις για τις οποίες έχει δουλέψει από πίσω μεγάλη ομάδα –την οποία ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου- και κάνουμε ξεκάθαρο στον κόσμο, ότι είμαστε έτοιμοι να Διοικήσουμε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Αυτό οφείλουμε να το μεταφέρουμε σε όλους τους ομίλους της χώρας με κάθε τρόπο.

Εν μέσω lockdown άλλαξε και το προεκλογικό πλάνο;

Εμείς στον «Φρέσκο Άνεμο» πιστεύουμε ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή των Ομίλων για αυτό και ξεκινήσαμε τις περιοδείες ανά την Ελλάδα για να δούμε από κοντά και να συζητήσουμε τα προβλήματα τους, τις οποίες και θα συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας ήδη ταξιδέψει στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και κάποια νησιά, έχουμε αφουγκραστεί απόλυτα τα προβλήματα της περιφέρειας. Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν στο σύνολο του τον ελληνικό αθλητισμό και έχουν σχέση με την ίδια την επιβίωση των συλλόγων. Αν οι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι έχουν προβλήματα λειτουργίας, δεν μπορούν να συντηρήσουν τα τμήματα τους, δεν έχουν το κατάλληλο αθλητικό υλικό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά. Πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που θα πέσουν επάνω στα προβλήματα και θα τα λύσουν κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιστιοπλοΐα είναι το άθλημα που έχει προσφέρει στη χώρα τεράστιες διακρίσεις και επιτυχίες και συνεχίζει να το πράττει κόντρα στην αδιαφορία πολλών. Εμείς πρέπει να είμαστε θεματοφύλακες και όχι δυσφημιστές του αθλήματος.

Στην άνευ προηγουμένου κατάσταση που ζούμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, πρέπει περισσότερο από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι Μαζί και να ανανεώσουμε ριζικά την διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, φέρνοντας φρέσκο άνεμο, με φρέσκους ανθρώπους και ιδέες, χωρίς αποκλεισμούς, κανείς δεν περισσεύει. Πρέπει να γίνουμε μια γροθιά για το καλό των αθλητών μας, των ομίλων μας και εν τέλει για να παραμείνουμε ζωντανοί.

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο αθλητικό νόμο που ξεσήκωσε αντιδράσεις αλλά έχει και πολλούς υποστηρικτές, κυρίως από την πλευρά των αθλητών;

Ο νέος νόμος φέρνει ανανέωση, διαφάνεια και νοικοκύρεμα στις Ομοσπονδίες και στα πάντα γύρω από τον αθλητισμό. Καινοτομίες όπως το μητρώο των σωματείων, το μητρώο προπονητών, η καταγραφή της αθλητικής περιουσίας η οποία δεν ξέραμε ποια ήταν καθώς πολλές ακόμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κατηγορώ τις νυν διοικήσεις των περισσότερων Ομοσπονδιών που σε δύσκολες εποχές έδωσαν δύσκολο αγώνα. Αλλά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης. Δεν γίνεται να βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους να κάθονται στις ίδιες καρέκλες επί 30 χρόνια. Ούτε και αυτή η αλλαγή συντελείται με τον προσωπικό αγώνα και την προσπάθεια του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και η Κυβέρνηση έδειξαν από την πρώτη στιγμή πως θέλουν την εξυγίανση και την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού και δεν μπορώ παρά να συμφωνώ με το όραμα που έχει για τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι εάν οι ιδέες του που έγιναν νόμος του κράτους συνδυαστούν με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, τότε μπορούμε να γράψουμε χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα