Μαθήματα Παναθηναϊκής ιστορίας! (vid)

Νίκος Αθανασίου
Μαθήματα Παναθηναϊκής ιστορίας! (vid)

bet365

To Gazzetta Weekend Journal ξεχωρίζει τις πιο σημαντικές ατάκες και ιστορίες που ειπώθηκαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες στο μίνι ντοκιμαντέρ για την επική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους.

Στις 8 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την επική πρόκριση του Παναθηναϊκού εις βάρος της Γιουβέντους, από εκείνο το επικό βράδυ, όπου το Τριφύλλι νίκησε 3-1 την μεγάλη κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου, πήρε εκείνος το εισιτήριο για την φάση των 16 και πέταξε εκτός διοργάνωσης το μεγαθήριου εκείνου του ομίλου!

Το μίνι ντοκιμαντέρ του gazzetta.gr έγινε παναθηναϊκό talk of the town την προηγούμενη Κυριακή και σήμερα στο GWJ καταγράφουμε τις πιο σημαντικές ατάκες που ειπώθηκαν αλλά και ιστορίες από τα παρασκήνια και τις συνεντεύξεις με τους απόλυτους πρωταγωνιστές.

Μαθήματα Παναθηναϊκής ιστορίας...

Η σχέση του Αναστασιάδη με τον Σόουζα

Θα μπορούσε να γραφτεί ακόμη και... βιβλίο για την σχέση του Άγγελου Αναστασιάδη με τον Πάολο Σόουζα. Μία κατάσταση που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των media εκείνης της εποχής, καθώς ο Έλληνας προπονητής και ο Πορτογάλος μέσος από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσε να βλέπει ο ένας τον άλλον και η ατμόσφαιρα στην Παιανία ήταν εκρηκτική!

Κι, όμως, η μεταγραφή του Σόουζα αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Έλληνα τεχνικού το καλοκαίρι του 2000. Ο δύο φορές κάτοχος του Champions League θεωρήθηκε τότε καλύτερη κίνηση από τον Ντιντιέ Ντεσάμπς(αρχηγό της Εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1998), καθώς ήταν σαφώς πιο ποιοτικός στο δημιουργικό κομμάτι, πιο ντελικάτος αλλά σαφώς και πιο επιβαρυμένος. Ο Παναθηναϊκός ήθελε να πάρει έναν ηγέτη στην μεσαία γραμμή ενώ είχε προταθεί μεταξύ άλλων και ο Κλοντ Μακελελέ στα πρώτα του βήματα.

Ο Αναστασιάδης είχε ποδοσφαιρικό... έρωτα με τον Σόουζα. Όταν, όμως, διαπίστωσε πως ο Ίβηρας χαφ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και είχε αρκετά θέματα με μυϊκούς τραυματισμούς, άρα δεν ήταν διαθέσιμος σε κάθε παιχνίδι, δεν μπορούσε να το διαχειριστεί.

Σε ένα παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Λεωφόρο, οι φωνές του Έλληνα προπονητή ᾽᾽Πάολο, Πάολο, Πάολοοο᾽᾽ στο ζέσταμα έχουν μείνει στην ιστορία, καθώς από την χαρά του που τον έβλεπε πάνω στο χορτάρι, δεν μπορούσε να κρύψει τα συναισθήματα του!

Ιδιαίτερη αδυναμία στον Αναστασιάδη είχε η τότε μικρή κορούλα του Σόουζα, η οποία κάθε φορά που τον έβλεπε έτρεχε προς την αγκαλιά του!

Ο καφές της συμφιλίωσης στην Ελβετία

Μετά από αρκετά χρόνια, πάντως, οι όποιες παρεξηγήσεις ανάμεσά τους λύθηκαν. Ο Αναστασιάδης βρισκόταν στην Ελβετία για ένα σεμινάριο της UEFA, ο Σόουζα ήταν επίσημος καλεσμένος και οι δύο τους είχαν πολλά να πουν σε εκείνον τον καφέ στο λόμπι του ξενοδοχείου. Μάλιστα ο Πορτογάλος που ακολουθεί καριέρα προπονητή, είχε να πει στον Έλληνα τεχνικό πως η τότε σχέση τους, τον βοήθησε στην μετέπειτα πορεία του στους πάγκους και στην διαχείριση ειδικών καταστάσεων.

Η αγαπημένη ντρίμπλα του Νίκου Λυμπερόπουλου και το... 5-1

Γυρισμένος με πλάτη, μία επαφή, και... τούνελ στον αντίπαλο. Χωρίς να βλέπει, πέναλτι με το σκορ στο 1-1 και ο αντίπαλος με δέκα μετά την αποβολή του Φαν ντε Σαρ. Και, όμως, αυτή η μοναδική, απίθανη, καλλιτεχνική ενέργεια πάνω στον δύσμοιρο Ζάνκι δεν είναι η αγαπημένη του Νίκου Λυμπερόπουλου, κι ας θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Ρεδόνδο πάνω στον Μπεργκ. Μία από τις κορυφαίες στην ιστορία του Champions League.

Ο Λύμπε, όπως δήλωσε, προτιμά εκείνη που κάνει στην φάση του 3-1, όταν η μπάλα έρχεται από ψηλά και με αλλαγή κατεύθυνσης αφήνει... άγαλμα τον προσωπικό του αντίπαλο πριν σερβίρει στον Κριστόφ Βαζέχα για το 3-1.

Το πέναλτι που δεν συγκρίνει ο Άγγελος Μπασινάς

Το κρύο αίμα του Άγγελου Μπασινά διαμόρφωσε το 2-1 αλλά όπως υποστήριξε και ο ίδιος ᾽᾽δεν ήταν το τέλειο χτύπημα᾽᾽. Ποια είναι η εκτέλεση που δεν συγκρίνει ο παλαίμαχος μέσος; Πάλι στο Champions League, αυτή την φορά στην Λεωφόρο, αυτή την φορά στην προημιτελική φάση. Απέναντι, ακόμη ένα μεγαθήριο. Η Μπαρτσελόνα. Ο Κόλκα κερδίζει το πέναλτι, ο Μπασινάς στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα και την στέλνει εκεί που πραγματικά δεν πιάνεται. Στο πλαϊνό δίχτυ της δεξιάς γωνίας του τέρματος. ᾽᾽Ναι εκείνο ήταν το τέλειο πέναλτι᾽᾽.

Το φάουλ που έδειξε τον δρόμο στην ιδανική εκτέλεση

Ο δρόμος προς τον θρίαμβο άνοιξε με την απίθανη εκτέλεση φάουλ του Πάολο Σόουζα. Μόνο που ο Πορτογάλος το είχε... δει, πριν καν στήσει την μπάλα για να εκτελέσει την στημένη φάση στο 7᾽. Ήξερε τι πρέπει να κάνει από μία παράμοια συνθήκη στο τρίτο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει ένα φάουλ πάλι από αριστερά. Πιο κοντά στην περιοχή αλλά σε πιο πλάγια θέση. Ο Σόουζα έκανε σέντρα, η μπάλα πέρασε από το κεφάλι του Γκούμα και κατέληξε άουτ.

Ο υψηλής τεχνολογίας ποδοσφαιρικός εγκέφαλος του Πορτογάλου, είχε αποτυπώσει όλα τα στοιχεία, με κυριότερο την διάθεση του Φαν ντε Σαρ να βγει από την εστία του και το σώμα του να έχει κλίση προς την έξοδο από την γραμμή.

᾽᾽Το πρώτο φάουλ μου έδειξε, τι πρέπει να κάνω για να σκοράρω απευθείας στο δεύτερο. Αν δεν υπήρχε η πρώτη φάση, πιθανότατα να μην είχα εκτελέσει έτσι᾽᾽...

Ο επίλογος του Στράτου Αποστολάκη

Τα τελευταία λόγια του μίνι ντοκιμαντέρ ανήκουν στον Στράτο Αποστολάκη. Βοηθός προπονητή σε εκείνο το παιχνίδι αλλά πρωτίστως μία εμβληματική φυσιογνωμία ποδοσφαιριστή του συλλόγου την δεκαετία του 1990. Ο Αποστολάκης πολύ απλά έστειλε το... μήνυμα για το παρόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού, το οποίο με την υπάρχουσα κατάσταση είναι καταδικασμένο να ζει μόνο από το ένδοξο παρελθόν.

᾽᾽Aυτά τα βράδια πρέπει να θυμόμαστε οι παλιοί, πρέπει να τα διαβάζουν οι καινούριοι ποδοσφαιριστές που έρχονται και πολύ περισσότερο πρέπει οι διοικούντες να σέβονται την ιστορία και το μεγαλείο αυτού του Συλλόγου. Και δεν πρέπει κανένας να παίζει με αυτό το όνομα και με αυτήν την ιστορία᾽᾽!

 

Τελευταία Νέα