Νεϊμάρ - Λεβαντόφσκι: Δύο αδικημένοι σταρ στην Αθήνα

Gazzetta team
Νεϊμάρ - Λεβαντόφσκι: Δύο αδικημένοι σταρ στην Αθήνα

bet365

Είναι οι MVP των ομάδων τους. Ανάλογα με το ποια εκ των Παρί Σεν Ζερμέν ή Μπάγερν Μονάχου κατακτήσει το Champions League, ο Νεϊμάρ ή ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα πάρει το βραβείο του κορυφαίου στην γιορτή της 1ης Οκτωβρίου στην Αθήνα. Τι γίνεται, όμως, με την «Χρυσή Μπάλα»;

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Λοθάνο

Όταν έγινε γνωστό ότι η Αθήνα θα φιλοξενήσει την κλήρωση της φάσης ομίλων σε Champions League και Europa League για την σεζόν 2020-21, οι Έλληνες δημοσιογράφοι και φίλαθλοι έκαναν όνειρα (ναι, και οι δημοσιογράφοι) ότι θα δουν από κοντά τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να δίνουν το παρών στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ως υποψήφιοι για το βραβείο του καλύτερου παίκτη της περυσινής, κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Λέο και «CR7», όμως, έμειναν στου δρόμου τα μισά. Ο Μέσι αποκλείστηκε μετά πολλών (μη) επαίνων ύστερα από το ιστορικά ταπεινωτικό 8-2 της Μπάγερν Μονάχου επί της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά, ενώ ο Κριστιάνο δεν έφτασε καν στην οκτάδα, αφού η Γιουβέντους αποκλείστηκε στην φάση των «16» από την Λυών.

Με βάση, λοιπόν, το πώς εξελίχθηκε το Final-8 στην Λισσαβώνα, θέση για την εκδήλωση της Αθήνας (Πέμπτη 1η Οκτωβρίου) θα έχουν σίγουρα ο Νεϊμάρ και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι MVP των Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν αντίστοιχα, οι οποίοι κυνηγούν στο «Ντα Λουζ» ένα τρόπαιο που σημαίνει πάρα πολλά και για τους δύο.

Ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος θέλει το πρώτο «δικό του» Champions League, χωρίς να βρίσκεται στην σκιά του Λιονέλ Μέσι, όπως είχε συμβεί το 2015 στην Μπάρτσα. Ο Πολωνός επιθετικός, από την πλευρά του, ψάχνει την πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά της καριέρας του, ύστερα από μια σειρά απογοητεύσεων με Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν.

Πιο ώριμος από ποτέ

Όταν κατακτούσε το πρώτο (και μοναδικό έως τώρα) Champions League της καριέρας του, το 2015, ήταν 23 ετών. Απολάμβανε να παίζει με τους φίλους του Λέο και Λουίς, έβαλε γκολ στον τελικό με την Γιουβέντους και δεν τον απασχολούσε να είναι το νούμερο ένα. Ήξερε, άλλωστε, ότι στην Μπαρτσελόνα με παρόντα τον Μέσι, αυτό δεν ήταν δυνατό.

Με το πέρασμα των ετών, όμως, ο Νεϊμάρ απαίτησε την δική του βαρύτητα. Το περιβάλλον του φρόντισε να μεγαλώνει διαρκώς το «εγώ» του και να του λέει (σωστά) ότι στο «Καμπ Νόου» θα ήταν πάντα στην σκιά του Αργεντινού σούπερ σταρ.

Όταν, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν εμφανίστηκε διατεθειμένη να καλύψει τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του, ο Νεϊμάρ σκέφτηκε πρωτίστως τις δικές του φιλοδοξίες και αποφάσισε να πει το «oui» στα πετροδόλαρα του Κατάρ.

Ο γαλλικός σύλλογος, βεβαίως, έστρωνε χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του Βραζιλιάνου, ώστε να οδηγήσει την Παρί στην κατάκτηση του Champions League. Στις δυο πρώτες απόπειρες, τραυματίστηκε και είδε ως θεατής τους πρόωρους αποκλεισμούς της Παρί.

Η τρίτη, όμως, αποδείχθηκε τυχερή και όχι φαρμακερή. Παρ' ότι μεσολάβησε η καραντίνα λόγω κορονοϊού, ο Νέι οδήγησε την ομάδα στην πρόκριση επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ και, με τον «νέο» εαυτό του, ήταν καθοριστικός για τις προκρίσεις στα μονά παιχνίδια με Αταλάντα και Λειψία.

Στα 28 του είναι πιο ώριμος από ποτέ. Κατανόησε ότι δεν μπορεί να κερδίζει μόνος του τέτοια παιχνίδια, πως γίνεται καλύτερος μέσα από την συνεργασία με τους συμπαίκτες του και, πλέον, απέχει έναν αγώνα από το να πάρει ένα Champions League που δεν θα γράφει πουθενά επάνω του «Messi».

Με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ σε έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια (19 και δώδεκα αντίστοιχα σε όλες τις διοργανώσεις), ο Νεϊμάρ δικαιώνει την ελευθερία κινήσεων που του δίνει ο Τόμας Τούχελ και θέλει όσο τίποτε άλλο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Την «δική του» κούπα.

Το δώρο γενεθλίων

Πριν από λίγες ημέρες διέρρευσε στον Τύπο το συμβόλαιο που ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν υπέγραψε ποτέ στην Ρεάλ Μαδρίτης, παρ' ότι ήταν έτοιμο και περίμενε μόνο την τζίφρα του. Ήταν Δεκέμβριος του 2013, ο Πολωνός τότε επιθετικός της Μπορούσια είχε συμφωνήσει προφορικά με την Μπάγερν (το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2014), αλλά η Βασίλισσα εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Προφανώς, στην Μαδρίτη δεν είχαν ξεχάσει τα τέσσερα γκολ που τους είχε βάλει σε έναν ημιτελικό Champions League ο Λέβα, ο οποίος θα έπαιρνε πριμ μεταγραφής ύψους έντεκα εκατομμυρίων ευρώ (μεικτά), αλλά και ετήσιες αποδοχές που θα έφταναν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (επίσης μεικτά).

Όταν ήρθε η στιγμή να πάρει την τελική απόφαση, ο Πολωνός προτίμησε να είναι το πρώτο βιολί στην Μπάγερν και όχι ο αναπληρωματικός του Καρίμ Μπενζεμά στην Ρεάλ. Και, παρ' ότι έκτοτε φλέρταρε άλλες δύο φορές με τους Μαδριλένους, δεν το μετάνιωσε.

Η φετινή σεζόν, η οποία ολοκληρώνεται για τον ποδοσφαιριστή από την Βαρσοβία δύο ημέρες μετά τα 32α γενέθλιά του (21 Αυγούστου), ήταν η καλύτερη και πιο παραγωγική σε μια καριέρα γεμάτη γκολ.

Σε 46 παιχνίδια (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, Σούπερ Καπ Γερμανίας), μετράει 55 γκολ (!), ήτοι πάνω από ένα ανά αγώνα. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετράει 15, έχει σκοράρει ΚΑΙ στα εννέα ματς που έχει παίξει και, βεβαίως, φιλοδοξεί να πιάσει «το δέκα το καλό» στον μεγάλο τελικό.

Το ρεκόρ σε μια σεζόν, αυτό με τα 17 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο από την περίοδο 2013-14, απέχει μόλις δύο. Αυτό, όμως, ελάχιστα απασχολεί τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος θέλει πάνω απ' όλα την κούπα που του λείπει. Μια κούπα που, βεβαίως, θα φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα του.

Η... παρηγοριά του «The Best»

Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, με βάση τις επιδόσεις και την επιρροή τους στις ομάδες τους, θα ήταν αναμφίβολα τα φαβορί για την «Χρυσή Μπάλα» που δίνεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο παίκτη των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Κάθε χρόνο; Γράψτε λάθος. Οι υπεύθυνοι του γαλλικού περιοδικού «France Football» ανακοίνωσαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι φέτος, λόγω του ιού Covid-19, δεν θα δοθεί το απόλυτο Όσκαρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Μπάγερν και σύσσωμου του πολωνικού Τύπου ελέω Λεβαντόφσκι, ενώ και ο Κιλιάν Μπαπέ επισήμανε ότι «αν δινόταν η «Χρυσή Μπάλα» φέτος, σίγουρα θα την άξιζε ο Νεϊμάρ».

Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν λόγους να νιώθουν αδικημένοι, αν και πιθανόν, εκτός από το βραβείο που (λογικά) θα πάρει ένας εκ των δύο στην Αθήνα, θα υπάρξει τελικά και η βράβευση της FIFA με το «The Best», την οποία η διεθνής συνομοσπονδία είχε επίσης ακυρώσει λόγω κορονοϊού.

«Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της FIFA, αυτό το βραβείο θα δοθεί» υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ο εκ των προέδρων της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος πίεσε τον ομόλογό του στην FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ώστε να δοθούν τα συγκεκριμένα βραβεία, μετά και την καταπληκτική σεζόν της Μπάγερν.

«Ο Τζιάνι Ινφαντίνο μου είπε ότι δοθούν τα βραβεία στον καλύτερο παίκτη, τον καλύτερο τερματοφύλακα και τον καλύτερο προπονητή. Και αυτό είναι πολύ καλοδεχούμενο» πρόσθεσε ο «Κάλε», ο οποίος προφανώς ονειρεύεται τριπλή βράβευση με Λεβαντόφσκι, Μάνουελ Νόιερ και Χάνζι Φλικ αντίστοιχα.

Ο τρίτος, μεταξύ τεσσάρων

Οι φιναλίστ του βραβείου που θα δοθεί στην Αθήνα, βεβαίως, είναι τρεις. Και, εκτός από τους (σχεδόν) βέβαιους Νεϊμάρ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, υπάρχουν τέσσερις τουλάχιστον συμπαίκτες τους, οι οποίοι μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθούν στην εκλεκτή τριάδα.

Η Παρί, πλην του Νεϊμάρ έχει να επιδείξει τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος έχει πολύ καλούς αριθμούς (πέντε γκολ – έξι ασίστ) και, συν τοις άλλοις, ήταν καθοριστικός στον προημιτελικό με την Αταλάντα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι προβάλλεται (όχι άδικα) ως το νέο μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από κοντά και ο Άνχελ ντι Μαρία, παίκτης – κλειδί στον ημιτελικό με την Λειψία (ένα γκολ – δύο ασίστ), ο οποίος συνολικά στην διοργάνωση έχει τρία γκολ και εφτά ασίστ.

Από την πλευρά της Μπάγερν, ο Σερζ Γκνάμπρι, ο οποίος είναι δεύτερος σκόρερ των Βαυαρών στην διοργάνωση (εννέα γκολ) και ήταν καθοριστικός στην πρόκριση επί της Λυών. Και, βεβαίως, ο Τόμας Μίλερ, ιδανικός παρτενέρ του Λεβαντόφσκι στην επίθεση, ο οποίος ξανάνιωσε με τον Φλικ στον πάγκο και στο Champions League είναι πολύτιμος, με τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ.

Όλα, πάντως, θα κριθούν από την ψηφοφορία της UEFA, στην οποία συμμετέχουν οι προπονητές των 32 ομάδων της φάσης ομίλων του Champions League (άρα και ο Πέδρο Μαρτίνς για λογαριασμό του Ολυμπιακού), αλλά και 55 δημοσιογράφοι από τις αντίστοιχες χώρες – μέλη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Την Ελλάδα, κατά σύμπτωση, εκπροσωπεί ο υπογράφων το παραπάνω κείμενο...

 

Τελευταία Νέα