Νέτο: Το 10άρι της Βραζιλίας, που... έκλεισε αλλά δεν έπαιξε στον Παναθηναϊκό! (vid)

Νέτο: Το 10άρι της Βραζιλίας, που... έκλεισε αλλά δεν έπαιξε στον Παναθηναϊκό! (vid)

bet365

Το G-Weekend γράφει για την μεταγραφή που θα γκρέμιζε το ΟΑΚΑ. Όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε συμφωνήσει να φέρει τον αρχηγό και 10άρι της εθνικής Βραζιλίας, Νέτο.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κατά γενική ομολογία είναι ένας από τους σπουδαιότερους ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Παναθηναϊκού, έχοντας μάλιστα φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας την εποχή που αγωνίζονταν στους «πράσινους».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Παναθηναϊκός 17 χρόνια πριν από την απόκτηση του παλαίμαχου άσου της Άρσεναλ, είχε φτάσει μια ανάσα από την απόκτηση του Νέτο, ο οποίος ήταν επίσης «κάπτεν» της «Σελεσάο» και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής στη «χώρα του καφέ».

Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1991, ο 25χρονος τότε Ζοσέ Φερέιρα Νέτο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, είχε συμφωνήσει για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 2,5 ετών και σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θα πλήρωνε 3 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του.

Μάνατζερ του Νέτο ήταν ο Iταλός Τζιοβάνι Μπρανκίνι, ο οποίος στο πελατολόγιο του είχε επίσης σπουδαία ονόματα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου όπως είναι οι Καρέκα, Ρομάριο, Μπεμπέτο και Ζούλιο Σέζαρ. Ο τελευταίος μάλιστα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 1999.

Ο Νέτο, ο οποίος θεωρείται θρύλος στην Κορίνθιανς είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του και σε δηλώσεις του μετά το ματς με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ είχε υποσχεθεί σε περίπτωση που θα υπέγραφε στο «τριφύλλι», πολλά γκολ και θέαμα!

Τελικά η μεταπήδηση του «ναυάγησε» την τελευταία στιγμή, αφού εκκρεμούσε ποινή τιμωρίας τεσσάρων μηνών από την βραζιλιάνικη ομοσπονδία και η διοίκηση του Παναθηναϊκού, υπό τον φόβο κοινοποίησης της απόφασης στη FIFA δεν ήθελε να ρισκάρει αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα αγωνίζονταν. Ο Νέτο είχε φτύσει σε ματς της Κορίνθιανς με την Παλμέιρας αντίπαλο του, αλλά και τον διαιτητή που προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ήταν το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωσε στην καριέρα του!

Πρόκειται για ένα σπουδαίο όνομα της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό πως σε 470 ματς σε ολόκληρη την καριέρα του πέτυχε 184 γκολ. Το 1989 μεταπήδησε από την Παλμέιρας στην Κορίνθιανς φορώντας τη φανέλα με το Νο 10.

Ήταν το απόλυτο είδωλο των οπαδών του βραζιλιάνικου συλλόγου και παίκτης-κλειδί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1990. Επίσης μέσα σε μια πενταετία σημείωσε 114 γκολ με την ομάδα του Σάο Πάουλο πολλά εκ των οποίων με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ παραδόξως δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό σύλλογο!

Το 1991 υπό τις οδηγίες του Φαλκάο φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Βραζιλίας με την «Σελεσάο» να χάνει στον τελικό του Copa America από την Αργεντινή (3-2). Συνολικά αγωνίστηκε με της εθνική Βραζιλίας 26 φορές (από το 1988 μέχρι το 1993) πετυχαίνοντας 7 γκολ.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε αντί για τον Νέτο στον Παναθηναϊκό ήρθε ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι με τον Αργεντινό να κάνει αισθητή την παρουσία του στους «πράσινους» πραγματοποιώντας μια σπουδαία καριέρα.

Δείτε εν δράσει τον εκπληκτικό Νέτο...

 

Τελευταία Νέα