Metal City: H αρχαιότερη εκπομπή της σκληρής μουσικής!

Metal City: H αρχαιότερη εκπομπή της σκληρής μουσικής!

bet365

Το Metal City συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και το G-Weekend καταγράφει την ιστορία, αλλά και όσα συνέβαιναν πίσω από τις κάμερες και εκτός μικροφώνων στην αρχαιότερη heavy metal εκπομπή.

«Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Μπορείς όμως να το κουρδίσεις ξανά». Αυτό συμβαίνει και με το Metal City.

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που ο εμπνευστής και δημιουργός της μακροβιότερης metal εκπομπής στην Ελλάδα με άφθονο μεράκι και αγάπη για την μουσική προσέγγισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα τεκταινόμενα στον σκληρό ήχο.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος με την χαρακτηριστική του φράση «μεταλλάδες και μεταλλουδίτσες», αλλά και το επιμύθιο της εκπομπής «Keep your headbanging» είναι ένας ιεραπόστολος του heavy metal, συνεπικουρούμενος από τον αδελφό του Τhomas «Danger Danger».

To Metal City άλλαξε φορμάτ ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, αλλά ποτέ δεν πουλήθηκε. Παρέμεινε πιστό στις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευε ως εκπομπή.

Τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και εσχάτως διαδικτυακό Metal City. Συνεργάτες δεκάδες (τεχνικοί και άλλοι), άλλοτε συνοδοιπόροι στην τρέλα και άλλοτε guests.

Ατελείωτες ώρες μοντάζ για το τηλεοπτικό Metal City, εμπνεύσεις, νέες πρωτοποριακές ενότητες, συνεντεύξεις on camera με θρυλικές φυσιογνωμίες της αγαπημένης μουσική μας. Πολύ τρέξιμο. Ωραίο τρέξιμο.

Αμισθί, όλα μέσα στο άγχος χωρίς καμία στήριξη. Στην περίπτωση του Metal City, δεν υπήρξε ποτέ ιδιοτέλεια κάτι που αναγνώρισαν ακροατές και τηλεθεατές. Λάθη έγιναν, αλλά η πρόθεση μετράει. Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, κάλυψη όλου του φάσματος του metal, άμεση επαφή με τον ακροατή. Η γνώμη σου άλλωστε μετράει. Δεν υπήρξε μήνυμα, τηλεφώνημα, email που να μην έτυχε της δέουσας προσοχής.

Οι Iron Maiden, οι Manowar, οι Venom, o UDO ήταν κάποια από τα μεγαθήρια του metal που άνοιξαν την καρδιά τους στο Metal City. Ο Ηλίας πάλευε να εξασφαλίσει τα promo των νέων άλμπουμ για να τα παρουσιάσει, όπλιζε την κάμερα του, μόνταρε, σπίκαρε, παρουσίαζε αλλά ουδέποτε επαίρονταν για την δουλειά του, αλλά και ούτε διαμαρτύρονταν.

Στο μεγάλο come back του τηλεοπτικού Metal City στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το τηλεφωνικό κέντρο κατέρρευσε. Οι συντελεστές της εκπομπής ακόμη γελάνε με το μωσαϊκό που μπήκε ως εικαστική παρέμβαση σε video clip του King Diamond προκειμένου να μην φαίνονται οι ανάποδοι σταυροί.

Η γωνιά του Thrash έγραψε ιστορία, το Τοp 5 νέων κυκλοφοριών, όπως και η παρουσίαση ιστοσελίδων συγκροτημάτων σε μια εποχή όπου το internet βρισκόταν στα σπάργανα. Τα πρώτα γυρίσματα που έγιναν στην pub Little Wing στη Νέα Σμύρνη άφησαν εποχή καθώς τα σπικάζ on camera για να αγγίξουν την τελειότητα χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες.

Οι συνεντεύξεις ήταν μία επίπονη διαδικασία αφού δεν υπήρχε συνεργείο για να υποστηρίξει την εκπομπή και οι συντελεστές της επιτελούσαν ένα σωρό ρόλους.

Στο ραδιοφωνικό Metal City κάθε εκπομπή το μεσημέρι του Σαββάτου έμοιαζε με ιεροτελεστία. Δεν νομίζω το κλίμα και η αύρα που εξέπεμπε το studio να μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο έχει υπάρξει στα ερτζιανά. Μετά το τέλος της εκάστοτε εκπομπής μετρούσαμε αντίστροφα για την επόμενη.

Ο Ηλίας έγραψε άθελα του, την δική του ιστορία ως ένας σκαπανέας και πιονέρος σε ότι αφορά τον σκληρό ήχο και τα media. Τα χώρεσε όλα και συνεχίζει να σκορπά μουσικές συγκινήσεις, διατηρώντας την φλόγα αναμμένη μέσω του διαδικτύου πλέον (metalcity.gr).

Αν και λάτρης της κλασικής hard rock μουσικής, των «γέρικων» τραγουδιών όπως τα χαρακτηρίζαμε χαριτολογώντας εκείνη την εποχή διατηρούσε πάντα ανοικτές τις κεραίες του, παίζοντας ακόμη και ακραίο metal.

Η μουσική είναι ένα αχανές σύμπαν που δεν μπορεί να εξερευνηθεί εις βάθος. Ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να αναλυθεί σε μερικές αράδες. Το Metal City θα την υπηρετεί με θέρμη και πάθος, σαν να μην πέρασε μια μέρα γιατί βρίσκεται στο dna του.

Τα πρώτα 30 χρόνια είναι μια ζωή και ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από την μισή ιστορία σε διάρκεια από την πρώτη κυκλοφορία των Black Sabbath που όρισε ουσιαστικά αυτό που αποκαλούμε heavy metal.

Από την δεκαετία του ’80 πολλοί διεκδίκησαν τον τίτλο του «μεταλλοπατέρα». Άλλοι εμφανίστηκαν ως κομήτες, άλλοι αυτoγελοιοποιήθηκαν, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που πίστευαν πως ανακάλυψαν τον …τροχό θεωρώντας πως έφεραν την επανάσταση με τις εκπομπές τους.

 

Τελευταία Νέα