Κορονοϊός: Forza Κίνα!

Κορονοϊός: Forza Κίνα!

bet365

Αδύναμος κρίκος στον πόλεμο με τον Covid-19 είναι η Δύση και ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον! Ο κορονοϊός είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη και η Κίνα φρόντισε να μείνει ζωντανή, την ώρα που ο πλανήτης... βουλιάζει.

Την ώρα που ο... κινεζικός ιός εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνιζε πως η... ζέστη θα τον νικήσει, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έκλεινε τα αυτιά του στις σοκαριστικές εικόνες από την Κίνα κι αργότερα από την Ιταλία. Οταν μάλιστα είδε τους εφιαλτικούς αριθμούς έκανε τους Βρετανούς να ανησυχούν περισσότερο «Πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα που θα φύγουν πριν της ώρας τους» τόνιζε κι έδειχνε τις αδυναμίες που δεν πρέπει να έχει ένας ηγέτης στη διάρκεια του... πολέμου!

Η κρίση άρχισε από την Κίνα, όπως αποδείχθηκε πως... γυμνή μπροστά στον κίνδυνο ήταν η Δύση! To G-Weekend γράφει για τη νέα υπερδύναμη στις μέρες του κορονοϊού!

Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κινήθηκε ώστε να στείλει και άλλους ειδικούς και γιατρούς στην Ιταλία αυτήν την εβδομάδα. Την ίδια ημέρα που το Πεκίνο έστειλε 2.000 γρήγορα διαγνωστικά τεστ στις Φιλιππίνες για να βοηθήσει. Ο Σέρβος πρόεδρος από την άλλη δεν ζήτησε βοήθεια από τους γείτονές του ή την Ευρώπη αλλά την Κίνα για εξοπλισμό και φαρμακευτικό υλικό. "Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Δεν υφίσταται. Ήταν ένα παραμύθι και κάτι που έμεινε στα... χαρτιά. Πιστεύω πως ο αδερφός και φίλος μου Σι Τζινπίνγκ θα με βοηθήσει, όπως και η Κίνα", είπε ο Σέρβος ηγέτης, Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Κίνα - που χτυπήθηκε πρώτη και βάναυσα από τον κορονοϊό - είχε δεχθεί αποθέματα, υλικό και μάσκες από 80 έθνη και 10 διεθνείς Οργανισμούς. Τώρα ενώ το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη η Κίνα ανταποδίδει τη βοήθεια με κάθε τρόπο και όπου μπορεί. Από την Ιαπωνία στο Ιράκ, την Ισπανία και το Περού. Μέσα σε αυτήν την πανδημία δείχνει μία υπευθυνότητα και μία ανθρωπιά μίας ισχυρής χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα αναλαμβάνει έναν ξεχωριστό ρόλο προς την Δύση και υποκαθιστά άλλες χώρες που εμφανίζονταν ως υπερδυνάμεις την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ λέει πως "οι ΗΠΑ είναι πάνω απ' όλα". Ο Ρους Ντόσι, επικεφαλής της Στρατηγικής για θέματα που έχουν να κάνουν με την Κίνα ο οποίος έχει έδρα στην Ουασινγκτον λέει πως "αυτό ίσως είναι το πρώτο πολύ ηχηρό χτύπημα στην ηγεσία των ΗΠΑ, που θα δείξει την άνοδο της Κίνας". Σημείωσε πως λίγα χρόνια πριν οι ΗΠΑ ήταν εκείνη που πρωταγωνίστησε στην μάχη κατά του έμπολα αλλά τώρα έμεινε πίσω.

Το ξέσπασμα του ιού ξεκίνησε στην επαρχία Γουχάν και μόλυσε σχεδόν 200.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 8.000 δεν είναι μία απλή υπόθεση. Η ηγεσία του Σι στην Κίνα αμφισβητήθηκε πολύ έντονα λόγω της κατάστασης αυτής και το εάν είναι επαρκές το κράτος. Τώρα όμως υπάρχει μία παγκόσμια αποτυχία επαρκούς χειρισμού του φαινομένου και η Κίνα δείχνει να ανακάμπτει, μην έχοντας πια κρούσματα ή νεκρούς και ενώ φαίνεται πως το μοντέλο της αποδίδει.

Όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Κίνα χρησιμοποιεί τις υποδομές της και το μεγάλο μπάτζετ για να... χτίσει συνεργασίες και συμμαχίες ανά τον τρόπο. Βασίζεται στο εμπόριο, τις επενδύσεις αλλά και στην μεγάλη ανάγκη του κόσμου για φάρμακα και μάσκες σε αυτήν την περίοδο. Όσο το πρόβλημα μεγαλώνει τόσο περισσότερο θα βοηθάει η Κίνα.

"Δεν ξέρω και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Εάν κάποιος ανησυχεί ότι η Κίνα κάνει και προσφέρει υπερβολικά πολλά σε μία τέτοια περίοδο το πρόβλημα είναι δικό του. Ας γεμίσουν το... κενό οι άλλες χώρες. Αυτό που κάνει η Κίνα πρέπει να κάνουν όλες οι χώρες που έχουν τέτοια δυνατότητα", είπε η Μισέλε Γκεράσι, άλλοτε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας σε ερώτηση για το εάν η Κίνα έχει γεωπολιτικές βλέψεις και όχι ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Συμπλήρωσε πως το βασικό είναι η Ιταλία να πάρει βοήθεια, κάτι που δεν της προσέφερε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι λεγόμενοι σύμμαχοί της.

Η Κίνα καιρό τώρα ήθελε να έχει έναν πιο σημαντικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και σε μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς. Παράλληλα θέλει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει την πολική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή και έξω από τα σύνορά της. Να έχει επιρροή και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο και να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ.

Ο Μινχίν Πέι, καθηγητής στην Καλιφόρνια σημειώνει πως "η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει την τσαλακωμένη και πολύ κακή διεθνή της εικόνα μετά το ξέσπασμα του ιού στην Γουχάν τον Γενάρη. Με το να δωρίζει αποθέματα, φαρμακευτικό υλικό και οτιδήποτε άλλο δείχνει πως είναι μία υπεύθυνη και γενναιόδωρη διεθνή δύναμη. Δείχνει παράλληλα να θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες διεθνείς δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ".

Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα ανέφερε πως θα δώσει 2 εκατ. χειρουργικές μάσκες, 200.000 ειδικές μάσκες και 50.000 τεστ στην Ευρώπη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα Βοτ Ντερ Λέγιεν δήλωσε ευγνώμων για την μεγάλη βοήθεια της Κίνας και το πόσο χρειάζεται αυτές τις εποχές. Ο Τζακ Μα, ένας από τους πλέον επιφανείς επιχειρηματίες της Κίνας, προσφέρθηκε να δωρίσει 500.000 τεστ και ένα εκατ. μάσκες στις ΗΠΑ, όπου τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις. Ο ίδρυμα του Μα εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως "όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον". Το ίδρυμα του Μα έκανε πολλές δωρεές σε 54 έθνη, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Αφρικής. Μάλιστα στην δήλωση υπήρχε και η περίφημη αμερικάνικη έκφραση "ενωμένοι στεκόμαστε όρθιοι και διχασμένοι πέφτουμε".

Οι Κινέζοι πολιτικοί και γενικά οι Αρχές της χώρας επιμένουν πως αυτή η πανδημία μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μίας μεγάλης και δυνατής συνεργασίας των χωρών και όχι πεδίο ανταγωνισμού. Η επιτυχία της Κίνας να ρίξει τον έντονο ρυθμό του ιού είναι κάτι που αποτελεί παράδειγμα.

Ο Ζάο Λιγιάν, στέλεχος του Υπουργείου εξωτερικών, ήταν εκείνος που διοχέτευσε την θεωρία - συνομωσία πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον κορονοϊό. Μία θεωρία που επιχείρησε να αναπτύξει και ο Περουβιανός συγγραφέας και νικητής Νόμπελ, Μάριο Βάργκας Λιόσα, σε στήλη που έχει για την πανδημία.

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα και πλέον η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα κρούσματα από την Κίνα, όπως και θανάτους. Στις ΗΠΑ την ίδια στιγμή γινόταν λόγος για... αντίποινα και μέτρα του Τραμπ για να μην βρίσκονται εκεί Κινέζοι δημοσιογράφοι.


"Η πανδημία του κορονοϊού έχει γίνει πεδίο μάχης. Εγώ βλέπω την Κίνα επικεντρωμένη στο να κερδίσει μέσα από αυτήν την κρίση την δυνατότητα να παίξει ρόλο ανώτερης δύναμης στον κόσμο", λέει ο Μπρούνο Μακάες, πρώην Γραμματέας Ευρωπαϊκών Σχέσεων στην Πορτογαλία.

Συνεχίζοντας ανέπτυξε την θεωρία περί γεωπολιτικής επιρροής. Υπάρχει από την άλλη και η κριτική ότι η Κίνα δεν δώρισε εξοπλισμό ή μάσκες στην Ιταλία αλλά τα πουλούσε. Επίσης πως η στόχευση ήταν να πηγαίνουν σε Κινέζους πολίτες στην Ιταλία. Άλλες θεωρίες ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τον κυριαρχικό της ρόλο στη παραγωγή μασκών και άλλων ειδών για να επιβραβεύει τα φιλικά προς εκείνη έθνη. Η Κίνα φτιάχνει πάνω από την μισή παραγωγή μασκών στον κόσμο.

Ο Λι Τσινγιάν εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου ξεκαθάρισε πάντως ότι ουδέποτε η Κίνα έκλεισε τις εξαγωγές της σε μάσκες ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης πως πάντα επιδιώκει να εκπληρώνει τις ανάγκες σε μάσκες εντός και εκτός συνόρων και να βοηθάει όπου χρειαστεί. Για πολλούς υπάρχουν ακόμα μεγάλα ερωτηματικά για τα κίνητρα των Κινέζων και ειδικά σε χώρες όπως το Ιράκ, που ήταν στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής για δεκαετίες.

Μία ομάδα από επτά Κινέζους ειδικούς στάθηκε στην Βαγδάτη με εξοπλισμό και προμήθειες για βοήθεια. Μαζί τους πήγαν και δύο ειδικά μηχανήματα ελέγχου του ιού. "Οι Ιρακινοί εκτιμούν πολύ την πρωτοβουλία της Κίνας", είπε ο επικεφαλής Υπουργός Υγείας του Ιράκ, Γιασίμ Αλ Φαλαχί.

Οι Κινέζοι επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσαν συβουλές και οδηγίες στους επικεφαλής των νοσοκομείων του Ιράκ. Από τους Ιρακινούς έγινε γνωστό πως με την Κίνα θα συνεργαστούν και για πετρέλαια αλλά και για υποδομές ηλεκτρικού. Δεν είναι σίγουρο πάντως το τι κατάλαβαν και τι έμαθαν οι Ιρακινοί από τους Κινέζους.

Ένας από τους Κινέζους επιστήμονες σε μία τηλεδιάσκεψη παρατήρησε πως ήταν αρκετοί Ιρακινοί γιατροί σε ένα δωμάτιο χωρίς προστασία, μάσκες ή γάντια. Προς τους Ιρακινούς μάλιστα οι συστάσεις ήταν πως δεν το παίρνουν στα σοβαρά ειδικά όταν έχουν Πρωθυπουργό 70 ετών.

Πηγές: New York Time, The Νew Yorker, Bloomberg

 

Τελευταία Νέα