«Με κυνηγούν οι μέλισσες…»! (pics)

«Με κυνηγούν οι μέλισσες…»! (pics)

bet365

Η Μελίνα Τσαμπάνη -εκ των βασικών δημιουργών και σεναριογράφων- μιλά στο G-Weekend Journal για τις «Άγριες Μέλισσες», το σίριαλ που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό.

Η καλή μυθοπλασία επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση. Επιτέλους! Ο κόσμος βιάζεται να επιστρέψει σπίτι του για να δει “Άγριες Μέλισσες”. Πάμε σε όλα τα κλισέ που μας έρχονται στο μυαλό: “η επιτυχία της χρονιάς”, “σαρώνει”, “καθηλώνει”, “παρακολουθείτε με φανατισμό”… Σωστά. Πάμε σε κάτι άλλο, πανθομολογούμενο, το καλό σενάριο. Αυτονόητο και ζητούμενο την ίδια στιγμή στην τέχνη του λόγου. Είτε πρόκειται για θεατρικό έργο είτε για κινηματογραφικό, είτε για τηλεοπτικό, είτε για μυθιστόρημα, το σενάριο είναι η βάση.

Αν τα λόγια και οι σκέψεις είναι ανθεκτικά, θα είναι και το εγχείρημα εν συνόλω. Ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός, ο θεατής χρειάζεται καλό σενάριο για να πετύχει, να νιώσει ωραία, να βρει την πρόκληση που έχει ανάγκη. Ε, στις “Άγριες Μέλισσες” το σενάριο είναι ο στυλοβάτης, το πλαίσιο στο οποίο είναι τυχεροί να δημιουργούν οι υπόλοιποι συντελεστές του σίριαλ: ηθοποιοί, σκηνοθέτης, τεχνικοί, κ.α. Η Μελίνα Τσαμπάνη δέχτηκε να μας μιλήσει για τη σειρά που έχει καταλάβει τα βράδια μας.

Πώς προέκυψαν οι “Άγριες Μέλισσες”;

Η ιδέα προέκυψε πριν από 2-3 χρόνια, στη μορφή μιας εβδομαδιαίας σειράς στα πρότυπα των ταινιών western και την είχαμε σχεδιάσει με τον Πέτρο Καλκόβαλη, με τον οποίο γράφουμε ως δίδυμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν η κεντρική συνθήκη των τριών αδερφών που μένουν μόνες τους σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και φτάνουν μέχρι το φόνο για να επιβιώσουν. Ήταν μάλιστα τοποθετημένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Επειδή το θέμα και η προσέγγιση ήταν ιδιαίτερη, η ιδέα έμεινε στο συρτάρι μέχρι τη στιγμή που ο Τζώρτζης Ποφάντης εξέφρασε την επιθυμία να εντάξει στο πρόγραμμα του σταθμού μια καθημερινή σειρά εποχής. Τότε αποφασίσαμε να την προσαρμόσουμε και να την παρουσιάσουμε και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Άγριες Μέλισσες.

Πού αποδίδεις την επιτυχία κι αν είναι εύκολο να τη διαχειριστείς;

Είναι πολλά τα στοιχεία που χρειάζονται για να πάει καλά μια δουλειά. Ακόμα και ο χρόνος που παρουσιάζεται στο κοινό έχει σημασία. Στη συγκεκριμένη σειρά με έναν μαγικό τρόπο, λειτούργησαν πολλά πράγματα. Η εποχή, η ιστορία, οι συντελεστές, το καστ, η φωτογραφία, η μουσική, τα σκηνικά, τα ρούχα, το styling, όλα έχουν δέσει αρμονικά ώστε να δείχνουμε μια δουλειά έντιμη και ειλικρινή, που τη δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και πολλή αγάπη. Όσο για το πώς διαχειριζόμαστε την επιτυχία, προσωπικά, δεν έχω να διαχειριστώ και κάτι. Η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει, με τον Πέτρο δουλεύουμε πολλές ώρες και όσες περισσεύουν είναι αφιερωμένες στη μικρή μας κόρη.

Υπάρχει ομάδα σεναριογράφων ή γράφεται μόνο από σένα;

Φυσικά και υπάρχει, όπως σε όλες τις καθημερινές σειρές. Η πλοκή του κάθε επεισοδίου και η ανάπτυξη των σκηνών γίνεται από εμένα και τον Πέτρο Καλκόβαλη, έχουμε τρεις εξαίρετους σεναριογράφους, τον Θωμά Τσαμπάνη, τη Βάσια Καρυτίνου και τον Βαγγέλη Νάση που ο καθένας αναλαμβάνει το επεισόδιό του και υπάρχει και ο άνθρωπος-κλειδί, η Ντίνα Κάσσου, η οποία επιμελείται τη δουλειά μας και φροντίζει ώστε όλα να γίνονται όπως πρέπει.

Η πίεση για την παράδοση επεισοδίου πώς επηρεάζει τη δουλειά σου/σας;

Όλοι θα θέλαμε περισσότερο χρόνο για να επενδύσουμε στη δουλειά μας. Κι εμείς στο σενάριο και οι σκηνοθέτες στο γύρισμα και οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί. Ο χρόνος στις καθημερινές σειρές είναι μια πολυτέλεια αλλά πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες όσο καλύτερα μπορούμε. Στις Άγριες Μέλισσες όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να το πετύχουμε.

Όσον αφορά τους ηθοποιούς, τι ψάχνατε για κάθε ρόλο; Ήταν το παρουσιαστικό ή και κάτι άλλο;

Και η εικόνα είχε σημασία και η ηλικία, να ταιριάζουν καταρχάς μ’αυτό που απέπνεε ο κάθε ρόλος. Από’κει και πέρα, ήταν φυσικά η ερμηνεία τους. Αυτό ήταν το κλειδί και εκεί επενδύσαμε στο κάστινγκ πάρα πολύ. Εννοείται πως πέρασαν κι άλλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί, γι’αυτό η τελική επιλογή ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως ανέφερα και πιο πάνω.

Πώς δούλεψες/δουλέψατε τους χαρακτήρες;

Σε κάθε σειρά, όταν βρίσκεις το θέμα σου, αρχίζεις και φαντάζεσαι όλους τους χαρακτήρες που χρειάζεσαι για να πεις αυτήν την ιστορία. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στην αρχή και για τον καθένα από αυτούς πρέπει να αναλύσεις πολλές πτυχές. Από το πώς είναι εξωτερικά μέχρι τις πιο βαθιές σκέψεις και ανάγκες τους. Τον χαρακτήρα τους, το ιστορικό τους, την πορεία τους στο μέλλον. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και μπαίνουν στο χαρτί και αποκτούν φωνή και υπόσταση, μετά αρχίζει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πορεία. Γιατί αρχίζεις και πηγαίνεις μαζί τους, τους καταλαβαίνεις περισσότερο και πολλές φορές καθορίζουν εκείνοι το επόμενο βήμα τους, που μπορεί να είναι διαφορετικό απ’αυτό που σχεδίαζες αρχικά.

Υπάρχουν επιρροές από άλλα σίριαλ; Ξένα, ελληνικά, τωρινά ή παλαιότερα;

Όλοι οι δημιουργοί επηρεαζόμαστε από άλλες δουλειές που έχουμε δει και τις θαυμάζουμε. Ακόμα και υποσυνείδητα συμβαίνει αυτό. Αν μελετήσαμε κάτι στις Άγριες Μέλισσες, ωστόσο δεν ήταν ξένες ή ελληνικές σειρές, αλλά τις παλιές ελληνικές ταινίες. Κι αυτό γιατί θέλαμε να εξοικειωθούμε με τους ανθρώπους και τις συνήθειες της εποχής και οι ελληνικές ταινίες ήταν η καλύτερη πηγή για να βλέπεις πώς μιλούσαν, πώς κινούνταν κλπ.

Τι πιστεύεις ότι χαρακτηρίζει το σενάριο;

Κύριό μας μέλημα ήταν ο συνδυασμός αγωνίας, γρήγορων εξελίξεων, έντονων συναισθημάτων και μεγάλων διλημμάτων. Να ισορροπεί η αστυνομική πλοκή με τις ερωτικές ιστορίες και ταυτόχρονα να παρουσιάζουμε μια ευρεία θεματολογία που θα καλύπτει τα ήθη και τους προβληματισμούς εκείνης της εποχής σε σύγκριση με αυτήν που ζούμε τώρα. Να ανακαλύπτουμε πόσα πράγματα έχουν αλλάξει και πόσα μένουν πεισματικά ίδια. Και κυρίως να δημιουργήσουμε χαρακτήρες που ο κόσμος θα καταλαβαίνει και θα αγαπάει ακόμα και όταν πέφτουν θύματα των αδυναμιών τους. Γι’αυτούς τους στόχους παλεύουμε καθημερινά και ελπίζω να τους πετυχαίνουμε.

Η σειρά θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν;

Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση αλλά προς το παρόν όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί.

 

Τελευταία Νέα