Βαζαίος: Ο ψυχολόγος που κατέκτησε κολυμπώντας την Ευρώπη!

Αντώνης Πατσούρας
Βαζαίος: Ο ψυχολόγος που κατέκτησε κολυμπώντας την Ευρώπη!

bet365

Το G-Weekend σας παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές από τη ζωή του πρωταθλητή Ευρώπης Ανδρέα Βαζαίου.

Το 1997 ένα παιδάκι που το όνομα του είναι Ανδρέας ξεκινούσε να κολυμπάει στην Γλυφάδα και στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης.

Με παρακίνηση της οικογένειας του άρχισε ένα ταξίδι που θα τον οδηγούσε στην κορυφή της Ευρώπης και ίσως στο μέλλον και σ' ένα βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το όνομα του είναι Ανδρέας. Το επώνυμο του είναι Βαζαίος. Ο πατέρας του στα νιάτα του ήταν κολυμβητής και έδειχνε το ταλέντο του στην πισίνα κάτω από την Θύρα 13 στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στον "Τάφο του Ινδού".

Έτσι άρχισαν όλα...

Στην Γλυφάδα ο μικρός Ανδρέας άρχισε να κολυμπάει από τα 3 του χρόνια. Ήταν γρήγορος από μικρός. Με τα χρόνια κατάταλαβε ότι η κολύμβηση ήταν η ζωή του.

Εκεί γύρω στα 10 έφυγε από τον ΑΝΟΓ για να κολυμπήσει στον ΑΝΟΑ. Στην Αργυρούπολη. Τότε ξεκίνησαν οι διακρίσεις και τα ρεκόρ.

Ο μικρός Ανδρέας έως σήμερα έχει καταρρίψει περισσότερα από 70 πανελλήνια ρεκόρ σ' όλες τις κατηγορίες. Εκεί στην Αργυρούπολη θα έχει προπονητή τον Δημήτρη Αθημαρίτη και ο υπεύθυνος για το κολυμβητικό είναι ο Βαγγέλης Κοζομπόλης.

Τα ρεκόρ πέφτουν... βροχή. Το παιδί είναι γεννημένο για κολυμβητής και είναι "στρατιώτης".

Στην ζωή του δεν έχει πιει ποτά, δεν έχει καπνίσει τσιγάρα και ζει την κάθε προπόνηση σαν να είναι τελικός σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το Βελιγράδι στο Περού

Το 2011 ο Ανδρέας είναι πλέον 17 ετών. Στο Βελιγράδι στο Ευρωπαϊκό Εφήβων κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που την ίδια χρονιά θα διεξαχθεί στο Περού το όνομα του θ' ακουστεί σ' όλο τον κόσμο. Ο Ανδρέας κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ πεταλούδα αλλά και στα 200μ μικτή ατομική.

Ο Ιάπωνας που τον κέρδισε, ο Χεντάι, χρειάστηκε να κάνει ρεκόρ αγώνων.

Ο Βαζαίος μαζί με τον Γκολομέεβ, τον Θεοχαρίδη και τον Σαμιλίδη στη Λίμα και στο Παγκόσμιο Εφήβων είναι 4ος στα 4χ100μ μικτή ομαδικό με πανελλήνιο ρεκόρ!

Η Πάντειος και η Αμερική

Τελειώνοντας το Λύκειο θα περάσει στην Πάντειο για να σπουδάσει ψυχολογία. Τα κατορθώματα του στη Λίμα κάνουν τους Αμερικανούς να τον βάλουν στο μάτι και να του προσφέρουν υποτροφία!

Μένει στην Ελλάδα για να σπουδάσει αλλά μετά από λίγα χρόνια φεύγει για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει στη Βόρεια Καρολίνα, στο Κολέγιο του Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Ανδρέας θα ακολουθήσει εκεί τον τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας και αυτές τις ημέρες είναι στις ΗΠΑ για να πάρει το πτυχίο του.

Παράλληλα οι επιδόσεις του είναι θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ. Κερδίζει τίτλους, σπουδαίους αγώνες, είναι αθλητής του μήνα αλλά και της χρονιάς στο NCAA.

Είναι γεννημένος για την 25αρα πισίνα και οι Αμερικανοί που έχουν πισίνα με μήκος 25 γιάρδες βρίσκουν έναν κολυμβητή που δεν σταματά να κερδίζει.

Στα 25 του πλέον θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το πτυχίο του για να κολυμπήσει σε 50αρα πισίνα όπου θα διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα ασχοληθεί με το μεταπτυχιακό του!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στην καριέρα του, την οποία χρηματοδοτεί η οικογένεια του και όχι το ελληνικό κράτος, έχει συμμετάσχει 2 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2012 ταξιδεύει στο Λονδίνο και μένει εκτός ημιτελικών στα 200μ μικτής ενώ το 2016 είναι μένει οριακά εκτός τελικού στο ίδιο αγώνισμα.

Είναι παράλληλα 15ος στα 4χ100μ μικτής ομαδικής. Έχει προκριθεί ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και θέλει να πάρει... ρεβάνς.

Προπονητής του τα τελευταία χρόνια είναι ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος.

Αμέτρητα... μετάλλια και ρεκόρ Ευρώπης

Το 2016 είναι στο Λονδίνο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50αρας και κερδίζει το χρυσό στα 200μ μικτής φυσικά με πανελλήνιο ρεκόρ.

Τεράστιες επιτυχίες έχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας. Συνολικά έχει κατακτήσει 6 μετάλλια!

Το 2015 η αρχή έγινε με το χάλινο στη Νετάνια στα 100μ μικτή. Το 2016 στην Κοπεγχάγη είναι 2ος στα 200μ πεταλούδα αλλά και στα 200μ μικτή.

Στο φινάλε του 2019 στη Γλασκόβη "γράφει" όμως ιστορία. Είναι ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει χρυσό στη διοργάνωση.

Το χρυσό στα 200μ μικτή συνοδεύτηκε μάλιστα και από ρεκόρ Ευρώπης. Πήρε το χρυσό και στα 200μ πεταλούδα αλλά και το χάλκινο στα 100μ μικτή.

Φυσικά έχει να επιδείξει μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες!

Μεγάλος στόχος...

Ο μεγάλος του στόχος για το 2020 δεν είναι άλλος από την είσοδο του σε τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Είναι μέλος της σπουδαίας "φουρνιάς" στην οποία ανήκει ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Απόστολος Χρήστου και θα παλέψει να γράψει ιστορία στην 3η του παρουσία στους Ολυμπιακούς.

O Ανδρέας είναι ένας από τους σταρ της ISL εκεί όπου η κολύμβηση είναι σόου και έχει και έσοδα για τους νικητές.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως η αδελφή του Σοφία υπήρξε και εκείνη κολυμβήτρια ενώ τα χνάρια του ακολουθεί και ο αδελφός του Στέφανος που είναι 17 ετών και ανήκει στον Ωκεανό.

Ο Ανδρέας Βαζαίος ανήκει στον Όμιλο Φιλάθλων Νέας Ιωνίας.

 

Τελευταία Νέα