«Ωχ, μωρέ ποιο Europa League…»!

«Ωχ, μωρέ ποιο Europa League…»!

bet365

Το G-Weekend επιστρέφει και την επομένη του οδυνηρού ευρωπαϊκού αποκλεισμού επιχειρεί να κοιτάξει κατάματα τη σημερινή πραγματικότητα, με το βλέμμα στην επόμενη (δύσκολη) μέρα των πρωταθλητών Ελλάδας

«Ωχ, μωρέ ποιο Europa League…»! Να το ξαναπούμε, καθώς μ’ αυτή τη λανθασμένη νοοτροπία προσέγγισε ο ΠΑΟΚ την παρτίδα με τη Σλόβαν. Και το πλήρωσε ακριβά. Όταν το αντιλήφθηκε ήταν πολύ αργά. Και τώρα; Τρέχει και δεν φτάνει για να επανέλθει στο σωστό δρόμο, όπως έγινε μετά τον προ διετίας ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Έστερσουντ. Στο χέρι του είναι, ουδείς αντιλέγει ή ισοπεδώνει μια ομάδα που κατέκτησε πέρσι αήττητη το πρωτάθλημα και έχει κατακτήσει ακόμη τρεις εγχώριους τίτλους, όμως αυτή τη φορά τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά.

Ακόμη κι αν στο τέλος της χρονιάς, όπως έγραψε την επομένη του πρώτου αγώνα ο Μιχάλης Τσόχος, έχει κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, η Ευρώπη θα συνεχίσει να «πληγώνει» τον ΠΑΟΚ. Όχι, μόνο στο κομμάτι των κληρώσεων, αυτό εξαρτάται και από τον παράγοντα τύχη, αλλά σ’ ότι έχει να κάνει με την συνολική λειτουργία του ως club.

Το κυριότερο είναι πως οι «ασπρόμαυροι» δεν φρόντισαν στη ρεβάνς της Τούμπας να διορθώσουν κάτι στο συγκεκριμένο κομμάτι, συνέχισαν να πιστεύουν ότι εκτός από τα χαρτιά, είναι το φαβορί και στο γήπεδο, κι όταν αντιλήφθηκαν ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των δύο αγώνων, δυστυχώς είχε… πετάξει το πουλάκι της πρόκρισης.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Στο δικαιολογημένο πέρα για πέρα ξέσπασμά του, ο Ιβάν Σαββίδης τα’ βαλε με τους ποδοσφαιριστές γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για τη νοοτροπία και την απόδοσή τους στα δύο παιχνίδια με τη Σλόβαν. Στο φινάλε μιας δύσκολης βραδιάς όπως εκείνη στη «Γιόχαν Κρόι Αρίνα» είχε μπει στα αποδυτήρια και μοίρασε συγχαρητήρια, αναγνωρίζοντας ότι προσπάθησαν, τα έδωσαν όλα και έμειναν εκτός συνέχειας Champions League γι' άλλους λόγους...

Τώρα, όμως, είχε τρομερά παράπονα από τους ποδοσφαιριστές, καθώς οι περισσότεροι δεν αντιλήφθηκαν το πραγματικό μέγεθος της συνολικής ζημιάς. Και να πω, ότι δεν τους είχε «προειδοποιήσει»; Το είχε κάνει μόλις μια μέρα πριν.

Πολλοί μετά την φετινή παταγώδη αποτυχία στην Ευρώπη επιμένουν να έχουν κάνει τις μεταγραφές «σημαία» της λογικής τους, πιστεύοντας ότι αν ο ΠΑΟΚ είχε κάνει νωρίτερα μεταγραφές ή είχε αποκτήσει άλλους παίκτες, θα είχε αποκλείσει την Σλόβαν. Ενδεχομένως, θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα κάποιες κινήσεις, αλλά αλήθεια, ποιος μπορεί να εγγυηθεί, ειδικά στο ποδόσφαιρο, ότι αν είχε μια ακόμη επιλογή-μεταγραφή στα χαφ ή αποκτούσε τον Κοεντράο θα περνούσε τον συγκεκριμένο αντίπαλο;

Θυμάμαι σαν τώρα, ελάχιστες ώρες μετά το προ διετίας κάζο της Έστερσουντ, τον Ιβάν Σαββίδη να απαντάει στην οργή του για τον ντροπιαστικό αποκλεισμό φέρνοντας στην Τούμπα τον Μαουρίσιο, τον Σαμπράνο και ως κερασάκι στην τούρτα τον Αντρέ Βιεϊρίνια την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Τότε, είχε το περιθώριο να το κάνει, του το επέτρεπαν οι νόμοι του FFP, δύο χρόνια μετά, το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε ήταν «τέλος οι μεταγραφές», ας ψάξουμε να πουλήσουμε 2-3 παίκτες, ενώ υπάρχει ανοικτό το θέμα αθλητικού διευθυντή, με την παραίτηση του Μάριο Μπράνκο, όπως υπήρχε και τότε με τον Λούμπος Μίχελ!

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στραβά. Η αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου δύο μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας προκάλεσε τριγμούς στην καθημερινότητα της ομάδας. Ακόμη και στο κομμάτι των μεταγραφών η ξαφνική αλλαγή στον πάγκο της ομάδας επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού, καθώς άλλους παίκτες και σε άλλες θέσεις έψαχναν μέχρι τις 25 Ιουνίου κι άλλους στη συνέχεια, άλλη τακτική είχε με τον Ρουμάνο τεχνικό κι άλλη με τον Αμπέλ Φερέιρα, επιδίωξή του οποίου είναι να παίξει η ομάδα κάτι καινούργιο, ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου.

Σ’ έναν αγωνιστικό σχεδιασμό και μια στρατηγική που απρόβλεπτα διαφοροποιήθηκε, η διοίκηση έκανε μεταγραφές, έφερε παίκτες όπως ο Στοχ, ο Εσίτι, ο Αουγκούστο, αλλά σε μια περίοδο έντονων αλλαγών δεν υπήρχαν, δυστυχώς, τα χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστούν όλοι οι νέοι στα «θέλω» του προπονητή.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σε μια βραδιά, όπως η προχτεσινή, ο ΠΑΟΚ έπαιξε κι έχασε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά το κυριότερο δεν είναι η απώλεια των (ευρωπαϊκών) εσόδων, που δεν τα είχε ούτε τη σεζόν 2017-18, και τα κάλυψε μέσω διαδοχικών ΑΜΚ, το δυσάρεστο είναι ότι άρχισε να σφίγγει ολοένα και περισσότερο η θηλιά της UEFA (Financial Fair Play), όση καλή διάθεση κι αν έχει ο Ιβάν Σαββίδης να βγάλει από το παντελόνι του 10, 20, 30, όσα χρειάζονται, εκατομμύρια στο ταμείο.

Όσο δεν παράγεις έσοδα δεν μπορείς να έχεις και έξοδα, δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις μεταγραφές, όχι μόνο τώρα, αλλά και τον Ιανουάριο, θα δυσκολευτείς το ερχόμενο καλοκαίρι και πάει λέγοντας. Αυτή, λοιπόν, η μη ενίσχυση της ομάδας, λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη, θα αρχίσει κάποια στιγμή να επηρεάζει και την εντός συνόρων εικόνα σου. Νομοτελειακά…

Το φετινό καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» θα βάλει μόλις 780.000 ευρώ στο ταμείο του από την παρουσία του στις δύο προκριματικές φάσεις και τίποτα άλλο, ενώ έχασε σε μια βραδιά 8 με 10 εκατομμύρια ευρώ, που θα εισέπραττε απλά και μόνο με μια πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του ΠΑΟΚ, με τόσες μαζεμένες αποτυχίες, θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος, αλλά στις υπερβάσεις αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί και τα καταφέρνει στα δύσκολα. Στα… εύκολα έχει πρόβλημα, αν δει κάποιος την συνολική εικόνα των αγώνων με τον Άγιαξ και αυτών με την Σλόβαν, θυμηθεί τα περσινά παιχνίδια με Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας και αυτά με τη Βίντι και την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στην Τούμπα.

Ο «Δικέφαλος» συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες σεζόν στην Ευρώπη, με δύο αποκλεισμούς (Έστερσουντ, Σλόβαν) και μια κάκιστη πορεία στους ομίλους του Europa League (1 νίκη, 5 ήττες πέρσι), που τον έχουν χαρίσει μόλις 3.000 βαθμούς στο ranking της ΟΥΕΦΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δικό του, πρωτίστως, ευρωπαϊκό μέλλον και ακολούθως του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η τύχη δεν του χαμογέλασε φέτος όταν είχε 16% πιθανότητες να βρει τον Άγιαξ στο δρόμο του και τον… βρήκε. Ούτε στην επόμενη κλήρωση στάθηκε τυχερός, το έλεγαν όλοι βλέποντας την πρωταθλήτρια Σλοβακίας και όχι κάποια άλλη ομάδα από το γκρουπ των ανίσχυρων στο δρόμο του, ωστόσο απ’ δω και πέρα δε θα του φταίει καμία κλήρωση αν βρει μπροστά του ξανά έναν Άγιαξ, μια Μπενφίκα όντας στο «ποτ» των ανίσχυρων ομάδων. Αφήστε, που από τη μεθεπόμενη χρονιά θα του χτυπάει την πόρτα και το υποβαθμισμένο, αυτή είναι η αλήθεια, Europa League 2.

Το ποδόσφαιρο, σε τιμωρεί όταν αφήνεις κάποια πράγματα να εξαρτώνται από την τύχη, αλλά πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου, οφείλεις να συνεχίσεις. Καμία χρονιά δεν άρχισε, ούτε τελείωσε, τον Αύγουστο, υπάρχει δρόμος μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, αρκεί η ομάδα να βρει τον τρόπο και να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί αυτό το (ποδοσφαιρικό) σοκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα