Η ΑΕΚ στις πόρτες του... Παραδείσου!

Δημήτρης Βέργος
Η ΑΕΚ στις πόρτες του... Παραδείσου!

bet365

Το G-Weekend γράφει για τη μοναδική ατμόσφαιρα που θα ζήσουν όσοι φίλοι της ΑΕΚ βρεθούν την προσεχή Τετάρτη στις εξέδρες του Σέλτικ Παρκ για την αναμέτρηση του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League.

Το βράδυ της Τετάρτης στη Γλασκώβη η ΑΕΚ θέλει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τον μεγάλο στόχο της συμμετοχής της στους ομίλους του Champions League. Η ευρωπαϊκή υπέρβαση της ΑΕΚ ήρθε νωρίτερα καθώς στον δρόμο της στον τρίτο προκριματικό γύρο η Σέλτικ δεν αποτελεί καθόλου εύκολο αντίπαλο. Ωστόσο, σε περίπτωση πρόκρισης, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στα πλέι οφ μπαίνει στους ισχυρούς και θα έχει αυξήσει πλέον κατά πολύ την πιθανότητα να κουνήσει σεντόνι τον προσεχή Σεπτέμβρη ακούγοντας τη γλυκιά μελωδία του Champions League.

Όπως και να έχει το ματς της Τετάρτης στο Σέλτικ Παρκ αποτελεί μία εξαιρετική εκδρομή για τους φίλους της ΑΕΚ που θα βρεθούν στις εξέδρες του θρυλικού αυτού γηπέδου. «Παράδεισο» το αποκαλούν οι φίλοι των Bhoys καθώς το παλιό γήπεδο είχε χτιστεί πλάι σε ένα νεκροταφείο και το προσωνύμιο καθιερώθηκε κατά τη μετακόμιση του συλλόγου όταν κάποιος άφησε την ατάκα ότι «μετακομίσαμε στον παράδεισο».

Ο... Παράδεισος λοιπόν είναι πάντα γεμάτος από οπαδούς που παραμένουν πιστοί στη Σέλτικ, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, ειδικά στις ευρωπαϊκές της βραδιές. Παίρνοντας τη Celtic Way και περνώντας τις πόρτες του Παραδείσου, τα μάτια σου αντικρίζουν ένα γήπεδο του οποίου η ακουστική είναι μοναδική. Το τραγούδι των οπαδών των Bhoys... σπάει τύμπανα. Άλλωστε για άλλη μία σεζόν τα διαρκείας έκαναν «φτερά» με τον σύλλογο να διαθέτει γύρω στα 55.000 κομμάτια!

Η τρίχα σηκώνεται «κάγκελο», λοιπόν, ακούγοντας τους οπαδούς της Σέλτικ να φωνάζουν το «You'll never walk alone» πριν από την έναρξη των αγώνων. Τον γνωστό ύμνο της Λίβερπουλ, τον οποίο κάποιοι οπαδοί της Σέλτικ θεωρούν μάλιστα ότι τον τραγούδησαν πρώτοι. Πάντα με τα κασκόλ στον αέρα και φυσικά κρατώντας τις ιρλανδέζικες σημαίες, σήμα κατατεθέν στον Παράδεισο των «Καθολικών».

Όλο το Σέλτικ Παρκ πραγματικά... σείεται από τις ιαχές των φίλων της Σέλτικ και ιδιαίτερα από τη μεριά όπου βρίσκονται τοποθετημένοι οι Green Brigade, οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας. Σε εκείνο το σημείο η Σέλτικ καθιέρωσε εδώ και μια διετία την περίφημη κερκίδα ορθίων, η οποία είχε καταργηθεί στη Βρετανία έπειτα από τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο. Το safe standing, δηλαδή η ασφαλής παρακολούθηση αγώνα στα όρθια, επέστρεψε με τη Σέλτικ να γίνεται η πρώτη ομάδα στο Νησί που κάνει κάτι τέτοιο με τα συρταρωτά καθίσματα που ανοιγοκλείνουν για να μετατρέπεται σε εξέδρα καθήμενων μιας και στα ευρωπαϊκά ματς η UEFA δεν ανάβει το πράσινο φως για το μέτρο.

Οι Green Brigade δεν υποστηρίζουν απλά τη Σέλτικ, αλλά έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο με κινηματικά στοιχεία, εκφράζοντας συνεχώς τις αριστερές πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά πανό κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στις εξέδρες του Παραδείσου. Σε ευρωπαϊκά ματς απέναντι σε ισραηλινές ομάδες έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό, σηκώνοντας δεκάδες σημαίες της Παλαιστίνης και δείχνοντας τη συμπαράστασή τους για τα θύματα στη Γάζα. Μια κίνηση που είχε επιφέρει τιμωρία για τη Σέλτικ από την UEFA, σε ένα ζήτημα που «σήκωσε» αρκετές συζητήσεις και αντιδράσεις.

Γενικότερα οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τους Bhoys ποτέ δεν ήταν ομαλές, κατηγορώντας τους για εξτρεμισμό όταν σε πρόσφατο ευρωπαϊκό παιχνίδι απέναντι στη Λίνφιλντ από τη Βόρειο Ιρλανδία σηκώθηκε πλακάτ με παραστρατιωτική φιγούρα του IRA.

Το Σέλτικ Παρκ λοιπόν δεν είναι ένας συνηθισμένος προορισμός. Είναι μία έδρα με κουλτούρα, χρώμα και πολύ... ήχο! Πάνω από όλα είναι μια έδρα που διαθέτει ταυτότητα. Όπως και η ομάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Σέλτικ είναι ο σύλλογος που καθιέρωσε την περίφημη πλέον αγκαλιά πριν από τα παιχνίδια με τους παίκτες να συγκεντρώνονται στη σέντρα και να σχηματίζουν τον κύκλο, όπως γράφει το blog for Celtic and Scotland που ασχολείται με τη Σέλτικ και κατ' επέκταση με το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Αυτήν την ταυτότητα λοιπόν θα είναι σε θέση να τη ζήσουν όσοι φίλοι της ΑΕΚ βρεθούν στον Παράδεισο το βράδυ της Τετάρτης. Γιατί μπορεί η Γλασκώβη να μην έχει τον... αέρα του Εδιμβούργου, αλλά το Σέλτικ Παρκ είναι από τα γήπεδα που κάθε ποδοσφαιρόφιλος πρέπει να επισκεφτεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα