Ο… Ελβετός του ΠΑΟΚ, που απειλεί τη Βασιλεία!

Ο… Ελβετός του ΠΑΟΚ, που απειλεί τη Βασιλεία!

bet365

Το GWJ παρουσιάζει τον… Ελβετό του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που επιστρέφει στην Ελβετία και αποτελεί το Νο1 φόβο για την άμυνα της Βασιλείας ενόψει της ρεβάνς στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ»!

Οσοι Ελβετοί τον πρόλαβαν και τον είδαν να παίζει στη Σιόν ή τη Λωζάνη σίγουρα τώρα δε θα πιστεύουν στα μάτια τους. Το ψηλόλιγνο παιδί που γεννήθηκε στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, στην περιοχή του Γκόλνταχ, δίπλα στη λίμνη Κονστάνς, τον Απρίλιο του 1990 έχει μετατραπεί σε… μηχανή των γκολ!

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Η θυελλώδης καριέρα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ξεκίνησε στα καντόνια της πόλης στην οποία βρέθηκαν μετανάστες, από το Πριμπόι της Σερβίας, ο Μιλένκο και η Νάντια, οι γονείς του. Παρά το ότι βλέπει τον κόσμο από τα 191 εκατοστά, προτίμησε το ποδόσφαιρο από το μπάσκετ. Στα 14 του βρέθηκε στις ακαδημίες της τοπικής FC Rorschach-Goldach 17 και πολύ γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σεντ Γκάλεν, της πιο ιστορικής ομάδας στην Ελβετία (με έτος ιδρύσεως το 1879) και της μεγάλης ομάδας της περιοχής.

Το 2005 μεταπήδησε στις δικές της ακαδημίες, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι πρέπει να ψάξει αλλού για το πρώτο βήμα. Αν και έφτασε να θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιθετικούς, οι προπονητές είχαν διαφορετική άποψη, ήθελαν να τον στείλουν πίσω στο Rorschach, την ομάδα του χωριού.

Ο Άλεξ ούτε καν σκέφτηκε να γυρίσει πίσω στο χωριό και σε ηλικία 17 ετών άρχισε το μακρινό ταξίδι στην Ευρώπη, που τον έφερε σε 15 διαφορετικές ομάδες, πολλές απογοητεύσεις και λίγες καλές στιγμές. Όλα αυτά μέσα σε 11 χρόνια, όπου έμαθε να μιλάει άπταιστα τέσσερις (σερβικά, γερμανικά, αγγλικά, νορβηγικά) γλώσσες, παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής του, τη γοητευτική και πανέμορφη Μαριάνα, απέκτησαν μια κορούλα και στη Θεσσαλονίκη, τελευταίο λιμάνι της θυελλώδης καριέρας του, οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον αντιμετωπίζουν σαν… Θεό!

Πάντα θα επιστρέφει…

Η Ελβετία θα αποτελεί πάντοτε ένα σημείο αναφοράς στη ζωή του Πρίγιοβιτς, έστω κι αν νοιώθει 100% Σέρβος, καθώς εκεί ζει ένα μεγάλο διάστημα η οικογένεια του, εκεί είναι οι τρεις καλύτεροι του φίλοι, τους οποίους πήγε και βρήκε στο μικρό διάστημα των φετινών καλοκαιρινών διακοπών του.

Μετά την Πάρμα και την περιπλάνηση του στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, επέστρεψε στην Ελβετία και την τελευταία ημέρα των χειμερινών μεταγραφών του 2010 υπέγραψε στη Σιόν. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το κύπελλο το 2011, επικρατώντας της Ξαμάξ με 2-0, ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, είχε σκοράρει δύο φορές, στην αρχή και στο φινάλε, ενώ είχε δώσει μια ασίστ στη νίκη με 3-0 επί της… Βασιλείας! Άρα, ο Αλεξ ξέρει πολύ τον τρόπο...

Η τύχη, πάντως, δε συνέχισε να του χαμογελά κάτι που φάνηκε από την απόφαση του Κριστιάν Κονσταντέν, του πιο ιδιόρρυθμου πρόεδρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να τον δανείσει στο τέλος του καλοκαιριού στη Λοζάνη. «Ήταν σχετικά νέος εκείνη την εποχή, μόλις 21 ετών», θυμάται ο πρόεδρος της FC Sion. «Νόμιζα ότι είχε κάτι πάνω του, ένα σπάνιο μείγμα δύναμης και τεχνικής, αλλά δεν μπορούσε ακόμα να τα συντονίσει όλα αυτά μέσα στο γήπεδο. Πετύχαινε γκολ, αλλά έχανε και πολλές ευκαιρίες».

Η Λοζάνη ήταν απλά ένα βήμα μεταξύ όλων των άλλων. Δώδεκα ματς μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν, πολλές προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα κι αυτό ήταν όλο... «Δεν ήταν εύκολος παίκτης, λίγο εσωστρεφής και με πολύ μικρή εξέλιξη», θυμάται ο πρώην πρόεδρος Ζαν-Φρανσουά Κολέ. «Όλοι βλέπαμε ότι είχε πολλές ικανότητες, αλλά δεν ήταν πολύ πρόθυμος να τις δείξει στις προπονήσεις και στους αγώνες». Μετά από μόλις 12 αγώνες και 1 γκολ επέστρεψε στη Σιόν, αλλά η καριέρα του έληξε άδοξα και γρήγορα όταν συγκρούστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας. Παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Τρόμσο, ωστόσο ο προβληματικός χαρακτήρας του προέδρου της Σιόν τον είχαν μπλέξει σε μια περιπέτεια, που έπρεπε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2017 για να μπορέσει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα: να παίξει με την εθνική ομάδα των ανδρών της Σερβίας!

Το «όχι» στον Κονσταντέν

Ο Πρίγιοβιτς στα πρώτα του βήματα είχε αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας. Μάλιστα ένας από τους προπονητές που τον είχαν καλέσει στις ομάδες νέων της πατρίδας του ήταν ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, με τον οποίο συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια για λίγο στον ΠΑΟΚ. Όμως, μετά από τις πρώτες εμφανίσεις, για σχεδόν δύο χρόνια χάθηκε κάθε επικοινωνία με τους ανθρώπους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σερβίας.

«Προσπαθούσα να εξηγήσω στον ιδιοκτήτη της Σιόν πόσο σημαντικό είναι για μένα να παίξω στην εθνική Σερβίας, όμως εκείνος επέμενε ότι θα έπρεπε να επιλέξω την Ελβετία. Και φυσικά η εξήγησή του είχε «ισχυρότερα» επιχειρήματα», θα πει πριν από λίγο καιρό ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, σε μια μίνι εξιστόρηση των όσων τράβηξε μέχρι να κατορθώσει να αγωνιστεί με τους «αετούς». Μέσα του ένιωθε 100% Σέρβος και δεν ήθελε να κοροϊδεύει τους Ελβετούς. Σε μια διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων μπορεί να μην ήθελε ποτέ να βρεθεί στη θέση του Σακίρι, του Τσάκα και άλλων πολλών παιδιών μεταναστών, που προτίμησαν να αγωνιστούν με την εθνική Ελβετίας.

Όταν ήταν ακόμη παίκτης της Λέγκια Βαρσοβίας οι Πολωνοί έγραφαν και επέμεναν ότι δεν μπορεί να παίξει με την Σερβία, λόγω των δύο συμμετοχών με την U20 και άλλων τόσων με την U21 της Ελβετίας. Ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας, Σλάβο Μούσλιν, γνώριζε καλά το ποιος είναι ο Πρίγιοβιτς, ο γιος του, Μάρκο, υπήρξε συμπαίκτης του στη Λοζάνη, είχε μιλήσει με τον Βλάνταν Ίβιτς, προπονητή στον ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή, ωστόσο παρότι τον ήθελε για την επίθεση των Σέρβων, η ΦΙΦΑ δεν είχε «ανάψει το πράσινο φως».

Το… δράμα του Αλεξ έλαβε τέλος ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 2017 όταν από το Βελιγράδι του τηλεφώνησαν και του μετέφεραν τα ευχάριστα νέα, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε επιτρέψει την συμμετοχή του στην εθνική Σερβίας. Τα όσα ακολούθησαν μέχρι και το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου τελικά ο Πρίγιοβιτς δεν αγωνίστηκε εναντίον της Ελβετίας στο ματς του Καλίνιγκραντ, είναι λίγο πολύ γνωστά.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πριν επιλέξει να απαντήσει θετικά στην πρόταση του ΠΑΟΚ, το χειμώνα του 2017, είχε δεχθεί μια πρόταση από τον… Κριστιάν Κονσταντέν ώστε να επιστρέψει για τρίτη φορά στην Ελβετία! «Ήμασταν πολύ κοντά στο να τον επαναφέρουμε στη Σιόν και στο ελβετικό πρωτάθλημα. Είχε αρχίσει να μοιάζει πολύ στο στυλ του Σεφέροβιτς ήταν ένας επιθετικός που με τα χρόνια είχε ωριμάσει», θυμάται ο πρόεδρος της Σιόν.

Τελικά ο Πρίγιοβιτς προτίμησε την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ από το να επιστρέψει και να παίξει για τρίτη φορά στην Ελβετία. Δικαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό και σήμερα εμφανίζεται να είναι ο Νο1 τρόμος για την άμυνα της Βασιλείας ενόψει της ρεβάνς στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» το βράδυ της Τετάρτης (1/8).

 

Τελευταία Νέα