Ο Κούδας ήταν ένας, οι άλλοι 26;

Ο Κούδας ήταν ένας, οι άλλοι 26;

bet365

Το G-Weekend... προσφέρει το πρώτο πιάτο του Κυριακάτικου ντέρμπι με στατιστικά στοιχεία και παραδόσεις που πάντα παίζουν τον δικό τους ρόλο στα μεγάλα παιχνίδια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ!

Ο πρώτος παίκτης ο οποίος τελικά μετακόμισε από τη μία ομάδα στην άλλη ήταν ο... άγνωστος Κώστας Βέργος, ο οποίος μεταγράφηκε την περίοδο 1970-71 από τον Ολυμπιακό στον ΠΑΟΚ. Για πολλά χρόνια οι δύο ομάδες δεν κοιτούσαν η μία τους παίκτες της άλλης, μέχρι που φτάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκείνο το καλοκαίρι ο Κούδας συμπλήρωνε 12ετία στον ΠΑΟΚ και μπορούσε να μείνει ελεύθερος.

Ο αστικός μύθος και κάποιες σκόρπιες κουβέντες του ίδιου έκαναν λόγο για συμφωνία με τον αείμνηστο Σταύρο Νταϊφά. Όμως, ούτε και τότε η μετακίνησή του ολοκληρώθηκε, για την ακρίβεια οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο των Πειραιωτών και τον άσο του «Δικεφάλου» έμειναν στη μέση, μετά από παρέμβαση του Γιώργου Παντελάκη, ο οποίος πήρε τηλέφωνο τον ομόλογό του στον Ολυμπιακό.

«Σταύρο, μην πάρεις τον Κούδα, θέλω να χτίσω γύρω του την νέα ομάδα του ΠΑΟΚ», είπε και στη θέση του οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον Κώστα Ορφανό. Με τα χρήματα της μεταγραφής, ο Παντελάκης κράτησε τον Κούδα και έφερε στη Θεσσαλονίκη από το Αγρίνιο τον Χρήστο Δημόπουλο.

Πάντως, εκείνη η πώληση του Ορφανού στον Ολυμπιακό αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Γιώργου Παντελάκη από τον ΠΑΟΚ! Τότε γεννήθηκε η κόντρα του με τα «Σπορ του Βορρά», τη θρυλική αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στην πτώση του από τον προεδρικό θώκο το καλοκαίρι του 1984.

Οι δύο τελευταίοι παίκτες που φόρεσαν τις φανέλες των δύο ομάδες ήταν ένας Χιλιανός και ένας Έλληνας. Ο Πάμπλο Κοντρέρας αποδοκιμάστηκε έντονα στην επιστροφή του στην Τούμπα όντας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αφού όσο έπαιζε εκεί ήταν εκ των αγαπημένων των οπαδών του ΠΑΟΚ, ενώ ο Φάνης Τζανδάρης πήρε μια απόφαση που ασφαλώς δεν μέτρησε σωστά, καθώς δεν ανανέωσε στο «Δικέφαλο» και επέλεξε να πάρει μεταγραφή στους «ερυθρόλευκους», όπου μέτρησε μία συμμετοχή!

Συνολικά 26 ποδοσφαιριστές έχουν βρεθεί στις δύο ομάδες. Εχουμε και λέμε:

Κώστας Βέργος, Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γούναρης, Πιτ Σκούρας, Γιώργος Κωστίκος, Χάρης Μπανιώτης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Μάκης Χάβος, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Σκαρτάδος, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, Γιώτης Τσαλουχίδης, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Οκκάς, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος, Λεονάρντο, Πάμπλο Κοντρέρας, Φάνης Τζανδάρης

Πρώτος ο Σάνον, τελευταίος ο Μπάγεβιτς

Εκτός των ποδοσφαιριστών, όμως, κι αρκετοί προπονητές έκατσαν στον πάγκο και των δυο ομάδων. Ο μεγάλος Άγγλος τεχνικός, Λες Σάνον, μετά από μια τριετία στον ΠΑΟΚ, κι έναν χρόνο στον Ηρακλή ενδιάμεσα, βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Αυτός που έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο, ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος που βρέθηκε στον ΠΑΟΚ το 1978 έχοντας προπονήσει πρώτα τον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό, την Εθνική, τον Ηρακλή και τη Σερκλ Μπριζ! Ο Νίκος Αλέφαντος έχει προπονήσει και τις δυο ομάδες, ενώ ο μοναδικός που έχει διατελέσει τόσο παίκτης όσο και προπονητής και στους δυο συλλόγους, είναι ο Γιάννης Γούναρης.

Ακολούθησε το 1987 η μετακίνηση του Τάις Λίμπρεχτς στον Ολυμπιακό, ενώ την προηγούμενη σεζόν ήταν στον ΠΑΟΚ, με τη μετακίνηση του Λιούπκο Πέτροβιτς από τους Θεσσαλονικείς στους Πειραιώτες να γίνεται στα μέσα της σεζόν 1993-1994 και τον Όλεγκ Μπλαχίν να πηγαίνει στην Τούμπα σε μια… ιδιότυπη «τράμπα» προπονητών επί της ουσίας μεταξύ των δυο ομάδων! Ο τελευταίος που προπόνησε και τις δυο ομάδες ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο «πρίγκιπας» φεύγοντας από τον Ολυμπιακό το 1999 βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ κι έμεινε ως το 2002, ενώ το 2004 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους»…

Υπάρχουν, λοιπόν, εννιά προπονητές, οι οποίοι κάθισαν στους πάγκους των δυο ομάδων και είναι οι: Λες Σάνον, Λάκης Πετρόπουλος, Χάινς Χέχερ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Γούναρης, Τάις Λίμπρεχτς, Λιούπκο Πέτροβιτς, Όλεγκ Μπλαχίν, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Σιδέρης και οι άλλοι

Ο Γιώργος Σιδέρης με εννιά γκολ είναι ο αρχισκόρερ των ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, όπου η ομάδα του Πειραιά έχει πετύχει 111 γκολ! Αναλυτικά:

9 ΓΚΟΛ: Σιδέρης

6 ΓΚΟΛ: Αναστόπουλος

5 ΓΚΟΛ: Μποτίνος

4 ΓΚΟΛ: Μητρόπουλος, Καραπιάλης

3 ΓΚΟΛ: Γιούτσος, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Φουστέρ

2 ΓΚΟΛ: Ψύχος, Δαβουρλής, Λοσάντα, Προτάσοφ, Γιαννακόπουλος, Αλεξανδρής, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Τουρέ, Καστίγιο, Μιραλάς,

1 ΓΚΟΛ: Πολυχρονίου, Υφαντής, Γρηγοριάδης, Βασιλείου, Μίχας, Συνετόπουλος, Τριαντάφυλλος, Περσίδης, Γαλάκος, Νοβοσέλατς, Βαμβακούλας, Σαργκάνης, Κωστίκος, Φούνες, Σοφιανόπουλος, Αλεξίου, Μαυρομάτης, Κρίστενσεν, Μπατίστα, Γεωργάτος, Νινιάδης, Αμανατίδης, Λουτσιάνο, Ανατολάκης, Ζε Ελίας, Χούτος, Κωνσταντίνου, Τοροσίδης, Κοβάσεβιτς, Πατσατζόγλου, Ντιόγκο, Ρόμενταλ, Τζιμπούρ, Μήτρογλου, Σαβιόλα, Κάμπελ, Ελαμπντελαουϊ, Μιλιβόγιεβιτς

ΑΥΤΟΓΚΟΛ: Βαρέλα

Αντίθετα, οι Θεσσαλονικείς έχουν σκοράρει 45 γκολ, με τέσσερις παίκτες να έχουν πετύχει από τρία γκολ:

3 ΓΚΟΛ: Αφεντουλίδης, Κούδας, Καφές, Κωνσταντινίδης

2 ΓΚΟΛ: Σαράφης, Γεωργιάδης

1 ΓΚΟΛ: Συμεωνίδης, Χαβανίδης, Βασιλειάδης, Σαββίδης, Γιακουμής,, Λιτόπουλος, Χαραλαμπίδης, Κ. Αποστολίδης, Τερζανίδης, Γκουερίνο, Πάπριτσα, Σκαρτάδος, Μπορμπόκης, Λαγονίδης, Γ. Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Βρύζας, Φρατζέσκος, Σαλπιγγίδης, Σπάσιτς, Εντίνιο, Ιβιτς, Μπαλάφας, Αθανασιάδης, Περέιρα, Βαρέλα

Τα 10 πιο χορταστικά ντέρμπι

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ μπορεί να είναι το 6-0 της περιόδου 1961-’62, ωστόσο υπάρχουν και δύο παιχνίδια με περισσότερα (70) γκολ.

06/06/65: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5-2 (7 γκολ)

23/02/03: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-3 (7 γκολ)

03/06/62: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 6-0 (6 γκολ)

30/10/04: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5-1 (6 γκολ)

08/11/99: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-1 (5 γκολ)

03/02/63: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

27/11/66: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

13/04/75: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

02/12/90: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

11/01/92: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

17/02/02: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (5 γκολ)

Σερί και εισιτήρια

... το μεγαλύτερο σερί νικών του Ολυμπιακού σταμάτησε ύστερα από 15 συνεχόμενες νίκες επί του ΠΑΟΚ! Από το 0-1 της περιόδου 1988-89 ακολούθησαν 15 ερυθρόλευκες νίκες (με 35-12 γκολ) μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 2003 όταν ο «Δικέφαλος» κέρδισε με 2-1 στη Ριζούπολη.

... τα περισσότερα εισιτήρια που κόπηκαν ποτέ σε ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, ήταν 74.232 (αν και ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος στο γήπεδο, λόγω του κλειστού πετάλου για την συναυλία της Τίνα Τάρνερ που ακολουθούσε…), στις 2 Οκτωβρίου 1988. Με το «Δικέφαλο» να φεύγει νικητής από το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, χάρη στο γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη.

Οι «άτακτοι»

Η ασπρόμαυρη πρωτιά και η μεγάλη διαφορά στην συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει ότι ο «Δικέφαλος» δεν περνάει και τα πιο ευχάριστα βράδια του στο Φάληρο, ούτε οι παίκτες του έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Δεκαπέντε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν αποβληθεί στα 59 ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που μετράει μόλις έξι αποβολές, ενώ σε 11 ντέρμπι ο «Δικέφαλος» έχει τελειώσει με παίκτη λιγότερο.

Ενας Αιγύπτιος, ο Αλί Χουσείν Καντίλ, έγινε ο πρώτος διαιτητής που απέβαλλε ποδοσφαιριστή σε ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και πιο συγκεκριμένα έδειξε την κόκκινη κάρτα στο Λέανδρο Συμεωνίδη (3 Φεβρουαρίου του 1963, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2).

Οι υπόλοιποι «άτακτοι» από πλευράς ΠΑΟΚ ήταν οι: Μήτρακας, Λάζος, Γούναρης, Σκαρτάδος, Λαγονίδης, Καραγεωργίου, Τουρσουνίδης, Κουλακιώτης, Μιχόπουλος, Καρυπίδης, Γκαρσία, Κοντρέρας, Ιβιτς και Τζαβέλλας.

Για τον Ολυμπιακό αυτοί που έχουν αντικρίσει την κόκκινη κάρτα είναι οι: Γιούτσος, Γαλάκος, Φούνες, Καρεμπέ, Μέλμπεργκ, Ζντιέλαρ.

 

Τελευταία Νέα