Η Γαλλία δεν μας άφησε το παραμικρό περιθώριο

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Η Γαλλία δεν μας άφησε το παραμικρό περιθώριο

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την τρίτη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την ήττα της Εθνικής από την εξαιρετική για δύο σετ Γαλλία. Μια Γαλλία που δεν άφησε την ομάδα του Ανδρεόπουλου να πιάσει την απόδοση που έπιασε με Ιταλία.

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε πως την απόδοση των δύο πρώτων σετ στο ματς με την Ιταλία είναι δύσκολο να την πιάσουμε. Μιλάμε για απόδοση που θεωρείται και δικαίως η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. Επίσης για να επαναληφθεί, θα πρέπει και ο καλύτερος κατά γενική ομολογία αντίπαλος, να σου δώσει το δικαίωμα. Να σε υποτιμήσει, να παίξει χαλαρά, να μην σε πιέσει όσο θα μπορούσε με λίγα λόγια.

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τα όσα είδαμε την Παρασκευή στην αναμέτρηση με Ιταλούς, αλλά επειδή ειδικά το βόλεϊ είναι άκρως διαδραστικό άθλημα, για να μπορέσεις να φτάσεις εσύ στο πικ σου, πρέπει και ο αντίπαλος που ξαναλέω, είναι καλύτερος, να σου δώσει αυτό το δικαίωμα. Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί πολύ απλά χθες οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν αυτό το δικαίωμα.

Μπήκαν από τον πρώτο πόντο δυνατά, δεν χαλάρωσαν καθόλου στα δύο σετ και έδειξαν πως ήθελαν να καθαρίσουν όσο πιο νωρίς γίνεται το παιχνίδι. Με τον Μπουαγιέ να είναι εξωπραγματικός και να παίζει και για τον τραυματία Ν' Γκαπέ και συμπαραστάτη τον Λινέλ, η Γαλλία δεν μας κέρδισε γιατί εμείς δεν παίξαμε καλά, αλλά γιατί αυτή ήταν καλύτερη, έπαιξε σοβαρά και το έδειξε. Τόσο απλά.

Τώρα αν η Εθνική μας μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα; Ναι μπορούσε όπως φάνηκε στο τρίτο σετ, το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά και εκεί θα λέγαμε πως κατέβασαν ρυθμό και οι αντίπαλοι. Το τρίτο σετ πάντως θα πρέπει να μας γίνει οδηγός για τα δύο επόμενα ματς. Και πρέπει γιατί η ομάδα δεν τα παράτησε προκειμένου να τελειώσει το ματς και να πάει να ξεκουραστεί ενόψει των δύο τελικών, αλλά τα έδωσε όλα ως το τέλος.

Αν αυτή την ψυχή και την διάθεση την δείξει και με Ρουμάνους και Πορτογάλους, όλα θα πάνε καλά, αν όχι θα μας μείνει η πικρία πως μπορούσαμε να βρεθούμε στους «16», αλλά δεν το κάναμε. Τώρα για την ανάλυση του αγώνα, έχουμε πει πως το άθλημα είναι εξαιρετικά δίκαιο και πάντα κερδίζει η καλύτερη ομάδα. Η Γαλλία όσο ήταν σοβαρή, ήταν πολύ καλύτερη από εμάς και κέρδισε. Και καλύτερα να παίζαμε πάλι θα κέρδιζε γιατί μετά τα όσα πήγε να πάθει η Ιταλία ήταν πιο υποψιασμένη.

Η Ελλάδα πλέον έχει μία μέρα που θα πρέπει να ξεκουραστεί τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά για τα παιχνίδια της Δευτέρας και της Τρίτης με Ρουμανία και Πορτογαλία. Δύο μεγάλους τελικούς, στους οποίους θα πρέπει να πάει κρατώντας τα καλά των τριών ηττών και πετώντας τα άσχημα. Επίσης θα πρέπει να πάει με την λογική του ναι, εννοείται χαιρόμαστε το ματς, αλλά πρέπει και κυρίως μπορούμε να κερδίσουμε. Ναι όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το σημαντικό είναι να βρεθούμε σύντομα σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά πραγματικά θα είναι κρίμα έχοντας δείξει κόντρα σε Ιταλία κυρίως, αλλά και στο τρίτο σετ με Γαλλία, πως είναι σε θέση να πάρει την πρόκριση, να μην την πάρει. Κρίμα για τους ίδιους και την προσπάθεια που έχουν κάνει.

Όλα αυτά τα μπορούμε πάντως τα λέμε, για να πάμε και λίγο και στα άλλα παιχνίδια, επειδή η Βουλγαρία έστω και στο τέλος σοβαρεύτηκε και κέρδισε με 3-1 την Πορτογαλία. Οι Ίβηρες το πάλεψαν όσο δεν πάει χάνοντας τα 2 σετ με 25-23 και το τρίτο με 25-22. Μια ήττα που φυσικά ήταν ό,τι καλύτερο γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι Πορτογάλοι θα γινόντουσαν φαβορί για την πρόκριση.

Για τον δεύτερο όμιλο οι Βέλγοι πήραν το ντέρμπι με την Γερμανία, έκαναν το δύο στα δύο και βάζουν πλώρη ακόμα και για την δεύτερη θέση (τεράστιο φαβορί η Σερβία για πρωτιά), ενώ άλμα πρόκρισης έκανε και η Σλοβακία μετά το 3-1 επί της Αυστρίας. Σερβία, Βέλγιο και Σλοβακία είναι μπροστά από τους άλλους και Ισπανία, Γερμανία και Αυστρία θα παλέψουν για την τέταρτη θέση, αν και ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Στον τρίτο η Ρωσία πήγε να χάσει ένα ακόμα σετ (το λες και τρομερά περίεργο), αλλά τελικά αφού στα δύο πρώτα έκανε περίπατο επί της Βόρειας Μακεδονίας με 25-15 και 25-16, το κέρδισε και αυτό με 30-28. Αυτοί οι Ρώσοι σαν να θέλουν να χάνουν ένα σετ βρε παιδάκι μου. Στο δεύτερο παιχνίδι, η Σλοβενία έκανε το δύο στα δύο επικρατώντας με 3-1 της Φινλανδίας και με το πρόσωπο που δείχνει μπορεί να παλέψει ακόμα και για την πρωτιά με την Ρωσία.

Τέλος στον τέταρτο η Ολλανδία παρότι δυσκολεύτηκε εξαιρετικά στα δύο πρώτα σετ, έκανε το 3-0 επί της μαχητικής Ουκρανίας, φτάνοντας τις δύο νίκες σε ισάριθμα ματς, ενώ το Μαυροβούνιο έκανε την πρώτη έκπληξη κερδίζοντας την Εσθονία με 3-0, σε μια αναμέτρηση στην οποία ο Τσούλαφιτς του ΟΦΗ κέρδισε 11 πόντους.

ΥΓ: Για το μπλοκ το έγραφα και χθες. Το πρόβλημα δεν είναι οι πόντοι. Σήμερα κερδίσαμε έναν περισσότερο από την Γαλλία, αλλά δεν σπάσαμε πολλές επιθέσεις τους. Με Ιταλία κάναμε το αντίθετο. Ε ας το καταλάβουμε πως το σημαντικό για το μπλοκ δεν είναι οι πόντοι, αλλά να σπάσεις τις επιθέσεις των αντιπάλων και επειδή δεν έχουμε ψηλά κορμιά μπορούμε να το κάνουμε με σωστή τακτική. Γιαυτό Ρουμανία και Πορτογαλία πρέπει να διαβαστούν όσο περισσότερο γίνεται και να εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι.

ΥΓ1: Όπως φυσικά και στο σερβίς, όπου συνολικά τα έχουμε πάει πολύ καλά, αλλά μπορούμε και καλύτερα. Στους δύο τελικούς πρέπει να τα πάμε καλύτερα και θα τα πάμε.

ΥΓ2: Απλά σκεφτείτε πως η Γαλλία έπαιξε έτσι χωρίς Ν' Γκαπέ. Για να δείτε για τι επίπεδο ομάδας μιλάμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...