«Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Σαμαράς»

Gazzetta team
«Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Σαμαράς»

bet365

Το όνομα του αδικοχαμένου... αετού του ελληνικού και όχι μόνο βόλεϊ, Νίκου Σαμαρά, θα έχει από σήμερα το κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας στη Λήμνο.

Το όνομα του Νίκου Σαμαρά είναι ένα όνομα σταθμός για το Ελληνικό και όχι μόνο βόλεϊ. Ο... αετός του αθλήματος ήταν, είναι και θα παραμείνει σημείο αναφοράς και οι τοπικοί φορείς της Λήμνου θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του έδωσαν το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου για το τουρνουά ανόδου στην Α2 Ανδρών από τον 10ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ, Παναγιώτης Σιδέρης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαίδευσης δια βίου μάθησης Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Λήμνου, Σωτήρης Κωνσταντάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Μοσχάκης, η Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Λήμνος Sports Club», Έλενα Δούκα - Σαμαρά, καθώς επίσης και ο επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης, Μάριος Γκιούρδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών που βρέθηκαν στο πάνελ:

Αντώνης Χατζηδιαμαντής (Δήμαρχος Λήμνου): «Σας καλωσορίζω σε αυτή την πολύ σημαντική διοργάνωση για τη Λήμνο. Δεν είναι μικρό γεγονός, εν μέσω κρίσης να κάνεις τέτοια επιχειρήματα. Με συγκίνηση θέλω να πω ότι όταν πριν από δύο χρόνια με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ο Νίκος Σαμαράς και μου ανέλυσε το όραμά του για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του βόλεϊ στο νησί. Τότε, δεν πίστευα ότι το όνειρό του θα είχε μεγάλη τύχη. Προσπαθήσαμε όμως να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα και η αρχή ήταν δύσκολη. Όμως βρέθηκε ο βηματισμός που οδηγούσε μακριά. Ακουμπήσαμε το όραμά του και σήμερα στην υλοποίησή του, λείπει ο πιο βασικός συντελεστής, ο Νίκος. Συνεχίζουμε με πίστη στα ιδανικά και στο όραμά του. Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολύ μικρά περιθώρια επένδυσης στον αθλητισμό. Στη Λήμνο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, πήραμε το ρίσκο και την απόφαση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια από το υστέρημά μας. Υπάρχει διάθεση, ψυχή και βούληση και ελπίζουμε ότι με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, υπάρχει και η γνώση και η εμπειρία. Τα τελευταία 2,5 χρόνια από κανέναν φορέα της Πολιτείας δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ για να το επενδύσουμε στον αθλητισμό. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα του Νίκου, να φτιάξουμε το κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας. Από πόρους του Δήμου, σήμερα το κλειστό βρίσκεται σε φάση προκήρυξης διαγωνισμού εργολαβίας για τον εκσυγχρονισμό του. Απόψε θα γίνει η μετονομασία σε κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Σαμαράς, που αποτελεί το ελάχιστο για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο. Το οφείλουμε στους νέους μας, στη νέα γενιά που βλέπει μπροστά της μόνο σκοτεινές μέρες. Πρέπει να της δώσουμε προοπτική. Η Λήμνος είναι άγνωστη σε πολλούς και κάνουμε αγώνα να βγει το νησί από την απομόνωση και τέτοιες διοργανώσεις συνεισφέρουν τα μέγιστα. Δίνουμε έμφαση και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για να δημιουργήσουμε πρότυπα. Το κράτος δεν βοηθάει, μένει ο εθελοντισμός, η διάθεση και το κέφι και η ομάδα μας καταβάλλει μια εξαιρετική προσπάθεια».

Παναγιώτης Σιδέρης (Γεν. Γραμματέας ΕΟΠΕ): «Σήμερα είμαστε εδώ επενδύοντας στην ιδέα του αθλητισμού, δίνοντας ελπίδα στη νεολαία νησιού για να διεκδικήσει τα όνειρά του. Φεύγοντας νέος από τη ζωή, ο Νίκος Σαμαράς, άφησε ιερή παρακαταθήκη το όνομά του σε όλους αυτούς που τον αγάπησαν, όπως η οικογένειά του και η κοινότητα του ελληνικού βόλεϊ. Όσοι συνδέθηκαν μαζί του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οφείλουν να τον τιμούν και να συνεχίζουν το όραμά του. Ως ΕΟΠΕ, επικροτούμε ως ύψιστη ενέργεια τιμής, την μετονομασία του κλειστού γυμναστηρίου σε 'Νίκος Σαμαράς' και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι πήραν αυτή την απόφαση. Η Ομοσπονδία αποδεχόμενη το αίτημα του συλλόγου της Λήμνου να συνδιοργανώσουμε αυτή τη διοργάνωση, έρχεται να υποστηρίξει και να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου. Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι αποτελεί πολιτική της ΕΟΠΕ και προσωπικό όραμα του προέδρου της, Αχιλλέα Μαυρομάτη, τα σωματεία της περιφέρειας να βρίσκουν τη δική τους θέση στις Εθνικές κατηγορίες. Με τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, πλέον, οι πρωταθλητές των Περιφερειών προάγονται απευθείας στην Α2 Ανδρών - Γυναικών. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της υποδομής στην περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση των ομάδων, σε περίπτωση που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στις υψηλότερες κατηγορίες.

Επίσης, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Τάκης Φλώρος, βρίσκεται στη Λήμνο για να ενθαρρύνει - παροτρύνει τους νέους αθλητές και αθλήτριες του νησιού. Παράλληλα, στην Ορεστιάδα αυτές τις ημέρες γίνεται η προετοιμασία και φιλικοί αγώνες της Εθνικής Ανδρών και εκεί θα διεξαχθεί ο αγώνας μπαράζ με το Βέλγιο. Είμαστε βέβαιοι ως ΕΟΠΕ ότι η απόφαση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο της Ορεστιάδας να τιμήσει τον κορυφαίο αθλητή της. Με τη παράλληλη διοργάνωση των αγώνων στη Λήμνο και την Ορεστιάδα, δίνεται η ευκαιρία τους Τοπικούς Φορείς να τιμήσουν τον 'δικό' τους άνθρωπο».

Σωτήρης Κωνσταντάρας (Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαίδευσης δια βίου μάθησης Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Λήμνου): «Καλωσορίζω τις αποστολές και όλο τον κόσμο. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να βγει το ιδανικότερο αποτέλεσμα σε αυτούς τους αγώνες. Σήμερα από κοντά μας λείπει ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ο Νίκος. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο που εμπιστεύτηκε στον Οργανισμό Εκπαίδευσης δια βίου μάθησης Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Λήμνου την ονοματοδοσία του κλειστού Γυμναστηρίου. Το Δ.Σ. του Οργανισμού είχε την τόλμη και το σθένος να πάρει την απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η ακριβής ονομασία του γηπέδου έχει ως εξής: Δήμος Λήμνου Κλειστό Γυμναστήριο Μύρινας - Αίθουσα Νίκος Σαμαράς. Απόψε θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας».

Έλενα Δούκα - Σαμαρά (Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Λήμνος Sports Club»): «Ευχαριστώ όλους που ήρθαν εδώ στη Λήμνο και θέλω να πω δυο λόγια από καρδιάς. Όταν συζητούσαμε με τον Νίκο να έρθουμε εδώ και να αφιερώσει τη ζωή του στον σύλλογο δεν φανταζόμουν ποτέ τη χαρά του να δίνεις ό,τι μπορείς σε μικρά παιδιά. Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ και συνεχίζω την προσπάθειά του, ώστε τα μικρά παιδιά να έχουν όνειρα και ιδανικά. Ευχαριστώ όλους τους συνδιοργανωτές και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που αγάπησαν τον Νίκο, θα στηρίξουν την προσπάθεια να ανέβει η ομάδας μας την κατηγορία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά θα είμαστε εδώ για να τα ξεπεράσουμε».

Νίκος Μοσχάκης (Δημοτικός Σύμβουλος): «Εύχομαι να περάσετε καλά στο όμορφο νησί μας και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους. Ευχαριστώ όλους και προσωπικά τον κ. Χατζηδιαμαντή, τον κ. Κωνσταντάρα, και τον κ. Δέτση που μας έδειξε τον δρόμο για τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις. Αν εχθές μας τα χάλασε λίγο ο καιρός, σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα και θα τα πούμε όλοι στο γήπεδο σε αυτή την όμορφη γιορτή».

Μάριος Γκιούρδας (Επίσημος προσκεκλημένος): «Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που μου δίνετε να είμαι εδώ κοντά σας. Είναι ιδιαίτερη στιγμή να βρίσκομαι ξανά κοντά στον Νίκο που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας. Έχουμε πει πάρα πολλά για τον Νίκο ως αθλητή και ως άνθρωπο, αλλά θα ήθελα να πω στην Έλενα (σ.σ. ο Γκιούρδας έκανε μια μικρή παύση, δακρύζοντας, λόγω της έντονης συγκίνησης της στιγμής), να συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε με τον Νίκο. Ξέρει ότι το ίδιο θα ήθελε και εκείνος. Ευχαριστώ τον Δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση για όλα όσα κάνουν, γιατί οι εποχές δεν είναι εύκολες. Ο Δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τη βοήθεια όλων. Με προσπάθεια και καλή θέληση ξεπερνιόνται τα όποια προβλήματα. Θα είμαστε όλοι κοντά στην Έλενα και την οικογένειά της, έτοιμοι να τη βοηθηθούμε».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν αντιδράσεις για την μετονομασία του γηπέδου, ο Δήμαρχος απάντησε: «Η απόφαση για μετονομασία ήταν εύκολη ως προς την θέληση, απλά έπρεπε να ξεπεράσουμε τα διαδικαστικά. Δεν υπήρξε ποτέ και καμία δυσπιστία, παρά μόνο έκπληξη. Απόψε θα δείτε και στο γήπεδο την θέληση και τη διάθεση όλων», ενώ και ο κ. Κωνσταντάρας πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε ποτέ καχυποψία για τον Σαμαρά, αλλά το μέγεθος της προσωπικότητας και του εκτοπίσματός, δυστυχώς οι περισσότεροι το κατάλαβαν όταν τον χάσαμε. Όταν τον είχαμε ανάμεσά μας, δεν είχαν καταλάβει όλοι το μέγεθός του».

Στην ερώτηση για το εάν μπορεί να σταθεί η Λήμνος (σ.σ. εφόσον πάρει την πρόκριση) στην Α2 Ανδρών και έχοντας το παράδειγμα της δύσκολης χρονιάς της Σάμου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ, Παναγιώτης Σιδέρης, τόνισε:

«Δεν έχουμε ακριβή εικόνα των οικονομικών απαιτήσεων για την υποθετική συμμετοχή της Λήμνου στην Α2, αφού ακόμα όλες οι ομάδες διεκδικούν την άνοδο. Υπάρχει, όμως, αισιοδοξία, διάθεση και θέληση όλων των ανθρώπων και της ΕΟΠΕ για να συνεχιστεί η πορεία της Λήμνου προς τις Εθνικές Κατηγορίες. Ως Ομοσπονδία θα συμπαρασταθούμε και η συνδρομή μας είναι δεδομένη, όμως, οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες.

Πώς μπορείς άλλωστε να δώσεις σαφή απάντηση πάνω σε οικονομικά θέματα, όταν κάθε χρόνο, οι προϋπολογισμοί μειώνονται και δεν εκταμιεύονται οι επιχορηγήσεις. Έχουμε θέσει τον όρο, ώστε όλα τα σωματεία που κερδίζουν την άνοδό τους από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα να μπορούν να αξιολογούν τις δυνατότητές τους, τα πλάνα και τα σχέδιά τους και εφόσον τους επιτρέπουν την ασφαλή συμμετοχή τους να μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δεν είναι κάτι ευχάριστο να κερδίζει κάποιος στο γήπεδο την άνοδο και λόγω οικονομικών να μην μπορεί να δηλώσει συμμετοχή. Ξέρουμε, όμως, όλοι πόσο βίαια έχει επηρεάσει η οικονομία και τον αθλητισμό. Εκτός από τα χρήματα, όμως, μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα και χρειάζεται η συναίνεση όλων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα βρούμε όλα τα χρήματα για τις δαπάνες των μετακινήσεων, θα εξετάσουμε όμως και την διάρθρωση εντός ομίλου που να εξυπηρετεί».

Από την πλευρά του ο Μάριος Γκιούρδας, πρόσθεσε: «Η Λήμνος με έχει βάλει σε πολλές σκέψεις για το πώς μπορώ να βοηθήσω με τον πιο ενεργό ρόλο, είναι κάτι που έχω σκεφτεί, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Θέλω να βοηθήσω, δεν ξέρω αν θα μπορώ να είμαι σε όλους τους αγώνες της ομάδας, αλλά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

«Είμαστε όλοι εδώ πρώτα για τον Νίκο»

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές του τουρνουά, καθώς στο πάνελ βρέθηκαν ο παίκτης - προπονητής του Μέγα Αλέξανδρου Σύρου, Αντώνης Στεφάνου, ο αρχηγός αποστολής του Ρόδιων Άθλησης, Γιώργος Τριχιάς και ο προπονητής του Παγχιακού, Παναγιώτης Νικήτας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Αντώνης Στεφάνου: «Αυτές οι σκηνές είναι πρωτόγνωρες για εμάς και ευχαριστούμε τον Δήμο, την Ομοσπονδία, όλους τους συνδιοργανωτές που μας δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε την τεράστια μορφή του Νίκου Σαμαρά. Ευχαριστούμε επίσης τον πρόεδρο του Φοίνικα Σύρου, Δημήτρη Παλιόπορτα, ο οποίος μας έδωσε την οικονομική δυνατόητα να είμαστε εδώ».

Γιώργος Τριχιάς: «Είναι τόσο μεγάλη η πρόσκληση και η πρόκληση να είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Νίκο Σαμαρά που δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε. Ο Ροδίων Άθλησης δεν είναι ένας γνωστός σύλλογος, ούτε καν στην Ρόδο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αναπτύξουμε. Δεν είμαστε εδώ για τον τίτλο, άλλωστε δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για μία άνοδο. Ήρθαμε για την εμπειρία, για να γνωριστούμε και να σας πούμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Ευχαριστώ προσωπικά όλους τους αθλητές μας, που άφησαν δουλειές και οικογένειες για να ταξιδέψουν ως εδώ».

Παναγιώτης Νικήτας: «Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου την Έλενα Δούκα - Σαμαρά που δίνει τον δικό της μεγάλο αγώνα. Έχω ζήσει στο πετσί μου τι σημαίνει να προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο σε ένα ακριτικό νησί. Δεν είναι εύκολο. Μπορώ να νιώσω πώς είναι το όραμα του Νίκου Σαμαρά και να δώσω συγχαρητήρια σε όσους το συνεχίζουν. Ζούμε την επιτομή του ερασιτεχνικού βόλεϊ και την προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό αυτών των ομάδων. Όλοι είμαστε εδώ με προσωπικά έξοδα γιατί θέλαμε να τιμήσουμε τον Νίκο Σαμαρά. Εύχομαι στην Έλενα να βρει τη δύναμη να συνεχίσει την προσπάθειά της για να δώσει όραμα στα νέα παιδιά. Είναι φοβερό το συναίσθημα να ξεκινάς με ένα πιτσιρίκι 9-10 ετών και να το βλέπεις μετά από 8-10 χρόνια έτοιμο αθλητή. Αυτό δεν αγοράζεται ούτε με τα λεφτά όλου του κόσμου. Η ακριτική Ελλάδα παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για να τα καταφέρει».

Την συνέντευξη έκλεισε η Έλενα Δούκα Σαμαρά, εκπροσωπώντας τον σύλλογο Λήμνος Sports Club: «Μετά τον θάνατο του Νίκου, όταν ήρθαν τα παιδιά της ομάδας στο σπίτι και μου ζήτησαν να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια του συλλόγου, τους είπα ότι για εμένα ομάδα χωρίς τον Νίκο δεν υπάρχει. Τελικά, είδα την δίψα τους και την αγάπη τους και ουσιαστικά η ομάδα ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Συνεχίζουμε την πορεία μας και ελπίζουμε σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί».

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

NEWS FEED