Ρολάν Γκαρός 2022: Επιστροφή στην κανονικότητα με Ναδάλ, Τσιτσιπά και...καύσωνα

Newsroom
Ρολάν Γκαρός 2022: Επιστροφή στην κανονικότητα με Ναδάλ, Τσιτσιπά και...καύσωνα
Το Roland Garros ανοίγει τις πύλες του και ο ανταποκριτής του Gazzetta, A. Κατσομήτρος, μεταφέρει την εικόνα και το κλίμα από το Παρίσι λίγο πριν το πρώτο σερβίς.

Δύο αθλητικά γεγονότα φέρνουν τη Γαλλία στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού: ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας και το Roland Garros.

Κι αν ο πρώτος έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του με τα συνεχή σκάνδαλα ντόπινγκ που ταλανίζουν το άθλημα, το Roland Garros, ή French Open όπως είναι η επίσημη ονομασία του στα Αγγλικά, είναι η απόλυτη γιορτή του τένις σε μια χώρα όπου το άθλημα έχει απήχηση στο ευρύ κοινό.

Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα έζησε μέρες πρωτοφανούς καύσωνα, ή canicule όπως το λένε εδώ, με εντυπωσιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμα και τους 30 βαθμούς. Ήδη αρκετοί αθλητές έχουν εκφράσει φόβους ότι ο καιρός ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση τους, ειδικά κατά τους μεσημεριανούς αγώνες, αν και η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα όσο προχωράμε στο τουρνουά.

Πάντως η ηλιοφάνεια στο συνήθως μουντό Παρίσι, σε συνδυασμό με την άρση σχεδόν όλων των μέτρων για τον κορωνοιό – οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές πλέον ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ανασταλεί – έχει επιφέρει μια σχετική ευφορία, η οποία καθρεφτίζεται στα χαμογελαστά πρόσωπα των εκατοντάδων εθελοντών και ακόμα περισσότερων επισκεπτών από όλα τα μέρη της γης.

Στις εξέδρες και τα πέριξ των γηπέδων κυριαρχούν τα Αγγλικά, με προφορά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και τα Ιταλικά και τα Ισπανικά, με μια ιδιαίτερη νότα Λατινοαμερικάνικου ταμπεραμέντου να δίνουν οι φίλοι του Αργεντίνου Σεμπαστιάν Μπαέζ και των υπολοίπων παικτών από τη Νότια Αμερική. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει εντυπωσιακά χάπενινγκ έξω από τα γήπεδα, με έμφαση στην τεχνολογία, από διαγωνισμούς e-tennis μέχρι και αγορά NFT με την ηλεκτρονική σφραγίδα του Roland Garros.

Όπως μας είπαν αρκετοί εθελοντές, μια Γαλλική νίκη στο μονό των αντρών ή των γυναικών θα ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός για μια χώρα διαιρεμένη τον τελευταίο καιρό, αντίστοιχο με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018. Βέβαια η περσινή νίκη των Ερμπέρ και Μαού στο διπλό των αντρών προσέφερε μια σπάνια ανάταση στο Γαλλικό τένις, αλλά μια κατάκτηση του τροπαίου σε μονό αγώνισμα έχει πάντα ξεχωριστή σημασία για χώρες με μακρά παράδοση στο άθλημα – αρκεί να θυμηθεί κανείς τους άδειους δρόμους του Λονδίνου την ημέρα του που ο Άντι Μάρεϊ κατέκτησε το Wimbledon το 2013, το πρώτο για τους Βρετανούς μετά από μισό αιώνα.

Οι δημοφιλείς Σάκκαρη και Τσιτσιπάς

Εξαιρετικά αγαπητοί είναι εδώ και οι Έλληνες αθλητές, κάτι αναμενόμενο σε μια χώρα με παραδοσιακά φιλελληνικά αισθήματα. Το αχανές σύμπλεγμα του Roland Garros στο αριστοκρατικό 16ο διαμέρισμα της Γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει να είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου στο άκουσμα της λέξης «Έλληνας» οι ντόπιοι δεν απαντάνε ενθουσιασμένοι «Μύκονος» ή «Σαντορίνη», αλλά «Τσιτσιπάς». Ο Έλληνας αθλητής έχει ολόκληρο fan club εδώ, αρκετά από τα μέλη του οποίου είναι εξοπλισμένα ακόμα και με την αντίστοιχη ενδυμασία!

Φαν του Τσιτσιπά

Αρκετά δημοφιλής είναι και η Μαρία Σάκκαρη, της οποίας η απρόσμενα εντυπωσιακή περσινή πορεία, φτάνοντας έναν πόντο μακριά από τον μεγάλο τελικό σε ενα μισοάδειο λόγω μέτρων για τον κορωνοιό γήπεδο, κέρδισε τους Γάλλους φίλους του αθλήματος. Αυτοί που ενδεχομένως θα τα βρουν σκούρα φέτος με το κοινό είναι οι Ρώσοι αθλητές όπως ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Roland Garros αλλά χωρίς να φέρουν διακριτικά της χώρας τους, ενώ οι διοργανωτές έχουν ξεκαθαρίσει οτι δηλώσεις υπέρ της Ρωσίας θα τιμωρηθούν.

Όλοι βέβαια εδώ προσμονούν μια αναμέτρηση Τζόκοβιτς-Ναδάλ στον προημιτελικό, ίσως την τελευταία της τεράστιας καριέρας τους σε χωμάτινο γήπεδο κι αντίστοιχη με την περσινή ματσάρα που κράτησε πάνω από 4 ώρες και ανάγκασε τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να παρέμβει προσωπικά για να μείνουν οι θεατές στη θέση τους και μετά την έναρξη του couvre-feu, δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε εκείνη την περίοδο.

Ειδικά ο Ναδάλ είναι ο απόλυτος σταρ του grand slam, τόσο που αν έβαζε υποψηφιότητα για Πρωθυπουργός στις επερχόμενες Γαλλικές βουλευτικές εκλογές ένα 10% θα το είχε στο τσεπάκι. Οι αμφιβολίες για τη συμμετοχή του και τα πρόσφατα προβλήματα τραυματισμού έχουν ανησυχήσει τους φανατικούς οπαδούς του, τόσο που όπως μας έλεγαν εδώ οι υπεύθυνοι, η απουσία του θα αποτελούσε ακόμα και λόγο ακύρωσης εισιτηρίων.

Θα δώσει ο Ισπανός μια ακόμη παράσταση στο χώμα στον μεγάλο τελικό της Κυριακής 5 Ιουνίου, ενδεχομένως με αντίπαλο τον Στέφανο Τσιτσιπά; Θα το μάθουμε σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Α. Κατσομήτρος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα