Κορονοϊός: Το σχέδιο για να "σωθεί" η σεζόν στο τένις

Αντώνης Πατσούρας
Κορονοϊός: Το σχέδιο για να "σωθεί" η σεζόν στο τένις
Ο πρόεδρος της ATP Αντρέα Γκαουντένζι «αποκάλυψε» το σχέδιο για να ολοκληρωθεί η χρονιά στο τένις.

To σημερινό σχέδιο για να σωθεί η χρονιά στο τένις "αποκάλυψε" με δηλώσεις του από το Λονδίνο (μέσω τηλεδιάσκεψης) στα ιταλικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ATP Αντρέα Γκαουντένζι.

Ο κορονοϊός (covid-19) έχει βάλει... λουκέτο στο τένις έως τις 13 Ιουλίου και μετά από την ακύρωση της περιόδου του Wimbledon αλλά και την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων η σεζόν εάν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει και πάλι τον Αύγουστο στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της ATP με τα σημερινά δεδομένα θα διεξαχθούν κανονικά τον Αύγουστο το Rogers Cup στο Τορόντο αλλά και το Cincinnati Open στις ΗΠΑ.

Στις 31 Αυγούστου θ' αρχίσει το US Open που θα είναι το 2ο Grand Slam της χρονιάς μετά από το Australian Open. Όπως είπε ο Γκαουντένζι μετά από το US Open θα έχουμε 4 εβδομάδες χωμάτινη περίοδο!

Ως γνωστόν το Roland Garros με μονομερή απόφαση του μετέθεσε το τουρνουά από τον Μάϊο στα τέλη (20) Σεπτεμβρίου. Ο ισχυρός άνδρας της ATP ρωτήθηκε και γι' αυτή την απόφαση των Γάλλων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους παίκτες και σημείωσε: «Το τένις χρειάζεται ενότητα. Στο Παρίσι ενήργησε από φόβο και έκανε λάθος που το αναγνώρισε».

Στα δικά μας. Μετά από το US Open θ' αρχίσει η χωμάτινη περίοδος και στόχος είναι να διεξαχθούν τα Masters της Μαδρίτης και της Ρώμης πριν από το Roland Garros.

Θ' ακολουθήσει η περίοδος της Ασίας με το Masters της Σανγκάης, το Masters στο Παρίσι και θα τελειώσει η σεζόν στις 15-22/11 στo Λονδίνο με το ATP Finals.

Πως όμως θα διεξαχθεί η χωμάτινη περίοδος όταν το φινάλε του US Open απέχει μια μόλις εβδομάδα από την έναρξη του Roland Garros. Η ATP έχει ξεκινήσει διάλογο με τους διοργανωτές των δυο Grand Slam (αυτά ανήκουν στην παγκόσμια ομοσπονδία) και ίσως να ξεκινήσει νωρίτερα το US Open και αργότερα το γαλλικό όπεν.

Στόχος λοιπόν είναι να διεξαχθούν έως το τέλος της σεζόν άλλα 2 Grand Slam (US Open, Roland Garros), 6 Masters (Tορόντο, Σινσινάτι, Μαδρίτη, Ρώμη, Σανγκάη, Παρίσι) και φυσικά το ATP Finals.

Φυσικά θα διεξαχθούν παράλληλα και τα περισσότερα από τα τουρνουά που είναι προγραμματισμένα από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η ακύρωση του US Open στη Νέα Υόρκη.

«Αν ακυρωθεί και το US Open, τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα, γιατί θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», είπε ο πρόεδρος της ATP.

Βέβαια με ακύρωση του US Open θα υπάρξουν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα με τις ημερομηνίες του ATP Finals που έχει προγραμματιστεί για τις 15-22 Νοεμβρίου.

H O2 Arena φυσικά δεν φιλοξενεί μόνο τένις αλλά και συναυλίες και άλλα μεγάλα event και ίσως δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της ATP σημείωσε πως είναι σε συνεργασία με τους Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς αλλά και με την WTA αφού υπάρχουν πολλά κοινά τουρνουά ανδρών και γυναικών.

Μ' αυτό το σχέδιο θα σωθεί το 70% της σεζόν. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η σεζόν... Πάντως υπάρχουν "φωνές" όπως εκείνη του νικητή του Wimbledon 2001 Γκόραν Ιβανίσεβιτς (προπονητής Τζόκοβιτς) που λένε ότι το τένις θα επιστρέψει στη δράση το 2021 στην Αυστραλία!

Χαμένο από την όλη ιστορία βγαίνει το Wimbledon που ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά από το 1945. Βέβαια δεν είναι και τόσο χαμένο όταν θα εισπράξει ως αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία το ποσό των 141 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι διοργανωτές είχαν προνοήσει και κάθε χρόνο επί 17 έτη έδιναν ως ασφάλιση για πιθανή ακύρωση 2 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι μετά από 18 χρόνια ήρθε η ... πικρή δικαίωση και η ασφαλιστική εταιρεία θα βάλει το χέρι στην τσέπη...

Οι εκτιμήσεις της ATP είναι με τα σημερινά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία μοιάζει πολύ πιθανό να έχουμε ξανά τένις τον Αύγουστο...

 

Τελευταία Νέα