Roland Garros: Η «αχίλλειος πτέρνα» του Πιτ Σάμπρας (vids)

Roland Garros: Η «αχίλλειος πτέρνα» του Πιτ Σάμπρας (vids)
Ο Πιτ Σάμπρας κατέκτησε 14 τίτλους Grand Slam όμως ποτέ δεν τα κατάφερε στο Roland Garros.

Ο Πιτ Σάμπρας είναι τέταρτος στη λίστα των παικτών του τένις με τις περισσότερες κατακτήσεις Grand Slam.

Το 2002 στη Νέα Υόρκη κέρδισε για 5η φορά το US Open και έφτασε στα 14 Grand Slam. Το πρώτο του ήρθε το 1990 πάλι στις ΗΠΑ ενώ στην πορεία έως το 2002 κατέκτησε 7 Wimbledon, 2 Australian Open και άλλα 3 US Open.

Κάτι λείπει; Όχι. Αν και πήρε 14 Grand Slam αν και έμεινε 286 εβδομάδες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης δεν κατάφερε ποτέ όχι μόνο να κερδίσει το Roland Garros αλλά και να παίξει και σε τελικό.

Η λίστα του 10+

Επτά παίκτες στην ιστορία του τένις έχουν περισσότερα από 10 Grand Slam. Ο Σάμπρας είναι ένας εξ' αυτών. Ο Αμερικανός τενίστας μαζί με τον Μπιορν Μποργκ είναι οι δυο από τους επτά που δεν έχουν κατακτήσει και τα 4 έστω μια φορά.

Ο Σουηδός έχει 11 τίτλους αλλά του λείπει το Australian Open και το US Open. Είχε τέσσερις χαμένους τελικούς στο US Open και έφτασε ως τον 3ο γύρο στο Australian Open.

Οι Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Λέιβερ και Έμερσον έχουν κατακτήσει και τα 4 με τον Λέιβερ να είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει όλα τα Grand Slam σε μια σεζόν!

Οι χαμένοι προημιτελικοί

Ο Πιτ Σάμπρας σάρωνε στο γρασίδι αλλά υστερούσε στο χώμα και ας ήταν το Νο1 του κόσμου. Από το 1992 έως το 1994 θα παίξει σε 3 προημιτελικούς και θα τους χάσει και όλους.

Το 1992 από τον Άγκασι, το 1993 από τον Μπρουγκέρα και το 1994 από τον Κούριερ. Αποτυχία. Το 1993 και το 1994 είναι πρωταθλητής στο Wimbledon αλλά στο Roland Garros δεν φτάνει ούτε στα ημιτελικά.

Το... ρόδι έσπασε!

Το 1996 θα "σπάσει" ρόδι. Έχει προηγηθεί το σοκ του αποκλεισμού από τον 1ο γύρο το 1995.

Ο Σάμπρας είναι πια αποφασισμένος. Είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και ταξιδεύει στο Παρίσι για να κάνει το... θαύμα.

Στο Australian Open τον έχει αποκλείσει στον 3ο γύρο ο Φιλιππούσης. Πίσω στο Παρίσι όμως. Θα περάσει τους 4 γύρους και θα παίξει στον προημιτελικό με τον Τζίμι Κούριερ ο οποίος είναι στο Νο8.

Θα τον κερδίσει με 3-2 σετ πολύ δύσκολα και θα φτάσει για πρώτη φορά στον ημιτελικό.

Ραντεβού με την ιστορία

Στον πρώτο και τελευταίο του ημιτελικό στο Roland Garros θα παίξει με τον Ρώσο (Νο7) Γεβγένι Καφέλνικοφ. Εκείνος είναι ημιφιναλίστ το 1995 και θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα.

Κανείς από τους δυο δεν είχε παίξει σε τελικό στο Παρίσι. Ο Ρώσος θα είναι αυτός που θ΄αγωνιστεί τελικά. Ο Σάμπρας θ' αντισταθεί στο 1ο σετ (7-6 (2) αλλά θα χάσει με 6-0 και 6-2 τα άλλα δυο.

Ο Καφέλνικοφ θα κερδίσει και το τρόπαιο αφού νικά τον Μίκαελ Στιτς στον τελικό.

Εάν ο Πιτ Σάμπρας ήταν καλός και στο χώμα ίσως σήμερα ο Φέντερερ να μην ήταν στο Νο1 της σχετικής λίστας.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα