Τζόκοβιτς: Η επιστροφή του «άσωτου αντιεμβολιαστή» στην Αυστραλία και το κυνήγι των ρεκόρ

Κώστας Ευθυμιάδης
Τζόκοβιτς: Η επιστροφή του «άσωτου αντιεμβολιαστή» στην Αυστραλία και το κυνήγι των ρεκόρ
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την περσινή περιπέτεια και την απέλασή του, όπου επιδιώκει να σπάσει αρκετά ρεκόρ.

Αν υπήρχε κάτι που το 2022 κυριάρχησε στην ειδησεογραφία στο τένις, πέρα από την απόσυρση των Φέντερερ και Σερένα, αυτό ήταν δίχως αμφιβολία η απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία.

Μια απέλαση που είχε να κάνει με τα «πιστεύω» του και την οργισμένη αντίδραση Αυστραλών πολιτών η οποία δεν επέτρεψε ουσιαστικά στον Σέρβο να εισέλθει στη χώρα (απαγορευόταν η είσοδος σε μη εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού), αλλά κυρίως δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση της Βικτόρια να κάνει τα στραβά μάτια και να του επιτρέψει να αγωνιστεί στο Australian Open.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το δικαστήριο όπου είχε κάνει έφεση κατά της απόφασης για ακύρωση της βίζας του και απέλαση, του επέβαλε και 3ετη απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι δεν θα τον ξαναδούμε, τουλάχιστον για το 2023, στην Αυστραλία, πριν ένα μήνα περίπου άλλαξαν όλα και ο Νόλε θα πάει στη Μελβούρνη για ένα ιστορικό ρεκόρ.

Στο κυνήγι της 100αρας στη χώρα των καγκουρό

Ο Τζόκοβιτς θα κάνει ποδαρικό την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη από το τουρνουά της Αδελαΐδας. Εκεί φιλοδοξεί να σπάσει το ένα από τα πολλά ρεκόρ που θα κυνηγήσει στο Αυστραλιανό Tour. Επί Αυστραλιανού εδάφους, ο Σέρβος μετρά ρεκόρ 97-10 (90.7%) και απέχει μόλις 3 από την… 100αρα.

Το ποσοστό του στην Αυστραλία είναι το καλύτερό του, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ρεκόρ καριέρας του είναι 934-196 (82.7%).

Πιο αναλυτικά, μετρά 82-8 στο Australian Open, 8-0 στο ATP Cup, 5-0 στην Αδελαϊδα, 2-1 στο Σίδνεϊ και 0-1 στο Μπρισμπέιν.

Αήττητος 29 ματς στην Αυστραλία ο Τζόκοβιτς

Ενα άλλο εντυπωσιακό ρεκόρ για τον Τζόκοβιτς, είναι ότι παραμένει αήττητος για 29 σερί παιχνίδια επί Αυστραλιανού εδάφους!

Η τελευταία φορά που ηττήθηκε, ήταν στον αποκλεισμό σοκ από τον Νοτιοκορεάτη Τσανγκ Ιεόν στον 4ο γύρο του Australian Open το 2018.

Μιας και ο λόγος για το Australian Open, να σημειωθεί ότι μετράει 47 νίκες στα τελευταία 49 ματς και 72 στα τελευταία 75!!!

Ο Τζόκοβιτς με Top10 παίκτες στην Αυστραλία και τα ρεκόρ του Open

Ακόμη, ο Τζόκοβιτς στο Tour της Αυστραλίας μετράει ρεκόρ 27-5 με Top 10 παίκτες. Μιλάμε για ποσοστό 84.4%, πραγματικά εντυπωσιακό όταν μιλάμε για ματς με τόσο δυνατούς αντιπάλους. Μιλάμε επίσης για έναν τενίστα που μετράει 16 σερί νίκες με top10 παίκτη επί Αυστραλίας και 25 νίκες στα τελευταία 26 ματς.

Οσον αφορά το Top5, ο Νόλε μετρά 18 νίκες σερί «down under», καθώς έχει να χάσει από τον Φέντερερ το 2007.

Μετά τα 250αρια στο Tour ο Τζόκοβιτς θα κυνηγήσει το μεγαλύτερο πρώτη ρεκόρ. Την κατάκτηση του 10ου Australian Open. Αν το πετύχει θα γίνει ο δεύτερος με διψήφιο αριθμό τίτλων σε ένα slam πίσω από τα 14 του Ναδάλ στο Roland Garros.

Παράλληλα, θα τον ισοφαρίσει σε τίτλους σε grand slam (22) και πλέον θα ανοίξει ο δρόμος να τον ξεπεράσει μέσα στο 2023. Αν κερδίσει τον τίτλο στη Μελβούρνη, θα γράψει επίσης ιστορία καθώς θα γίνει ο πρώτος με τέσσερις συνεχόμενους τίτλους (πέρυσι δεν αγωνίστηκε).

Αν τα καταφέρει, θα γίνει και ο δεύτερος με το απόλυτο σε τουλάχιστον 10 τελικούς σε grand slam (έχει 9-0 ρεκόρ στους τελικούς του Australian Open, ενώ ο Ναδάλ έχει 14/14 στο Roland Garros).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα