Μπαχ: «Αν πάρουμε πολιτική θέση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα τελειώσουν»

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Τόμας Μπαχ δικαιολογήθηκε για τους λόγους που δεν κάνει η ΔΟΕ κριτική στην Κίνα πάνω στην υπόθεση της Σουάι Πενγκ.

«Αν δε μείνουμε πολιτικά ουδέτερη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα τελειώσουν σαν ιδέα». Με αυτή την ατάκα δικαιολόγησε την στάση της ΔΟΕ απέναντι στη Κίνα, πάνω στην υπόθεση της Σουάι Πενγκ, ο Τόμας Μπαχ.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θέλησε να υπερασπιστεί την θέση του στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς ενώ ήρθε σε επαφή με την Πενγκ, δεν έχει πει λέξη για τις καταγγελίες της αθλήτριας. Η ΔΟΕ, κατά τον ίδιο, κάνει «ήσυχη διπλωματία» αρνούμενη να πει κάτι εις βάρος της Κίνας που σε δύο μήνες φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ηδη μεγάλες χώρες έχουν προχωρήσει σε διπλωματικό μποϋκοτάζ και δεν θα πάνε στη Κίνα. ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία δήλωσαν επίσημα πως μποϋκοτάρουν την διοργάνωση λόγω της στάσης της κυβέρνησης της Κίνας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αν ήταν να πάρουμε πολιτική θέση, δεν θα είχαμε ποτέ 205 ή 206 Ολυμπιακές Επιτροπές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν μια πολιτικοποίηση της διοργάνωσης που θα έφερνε το τέλος της. Η ΔΟΕ με τις συνομιλίες που είχε με την Πενγκ, πέτυχε όσα μπορούσε να πετύχει. Δεν θέλαμε να την κάνουμε να νιώσει πίεση. Είναι εύκολο να είσαι καχύποπτος. Μπορείς να είσαι για τα πάντα. Αλλλα μιλάμε για μία αθλήτρια και πρέπει να την σεβαστούμε ως άνθρωπο γιατί είναι μια εύθραυστη κατάσταση. Πρέπει να την πλησιάσουμε ανθρώπινα και να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Μπαχ.