Εμείς ψωνίσαμε VAR, εμείς και Τρεϊμάνις

Εμείς ψωνίσαμε VAR, εμείς και Τρεϊμάνις

bet365

Ο ΠΑΟΚ θέλει το βίντεο του ανακληθέντος πέναλτι από τον Τρεϊμάνις να φτάσει παντού και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης αναρωτιέται τελικά αν ξέρουμε τι “αγοράσαμε” με το VAR και τους ξένους διαιτητές και αν μας αρέσουν κατά περίπτωση.

Έχω εκφράσει αρκετές φορές τη διαφωνία μου όχι με τη χρήση της τεχνολογίας στον αθλητισμό και ειδικότερα στα ομαδικά αθλήματα, αλλά με τον τρόπο που γίνεται αυτή επί του παρόντος και ειδικότερα με τη λογική χρήσης του VAR. Θα συμφωνήσω ότι έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη σωστή απονομή δικαιοσύνης (διαβάζεται ως πλεονασμός αφού η δικαιοσύνη μόνο...δίκαιη θα έπρεπε να είναι, έλα όμως που δεν συμβαίνει αυτό) αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμα για να φτάσουμε στο πραγματικά σωστό σημείο. Και αυτό γιατί ίδιες φάσεις έχουν διαφορετική βαρύτητα και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την τεχνολογία (άρα και τους διαιτητές) ανάλογα με το σημείο του γηπέδου που γίνονται. Επίσης, όπως το φάουλ, το πέναλτι, το κόρνερ και οτιδήποτε άλλο αφορά είναι ενσωματωμένο στους κανονισμούς “παιδιάς”, ανεξάρτητα αν είναι η Premier League ή η τέταρτη κατηγορία Ινδονησίας, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για την τεχνολογία, δηλαδή το VAR. Κι όμως όχι!


Ακόμα και στις διοργανώσεις της UEFA που θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο συγκροτημένη παγκοσμίως περιφερειακή ένωση ποδοσφαίρου αλλού έχουμε VAR και αλλού όχι, ανάλογα με τη διοργάνωση και το στάδιο που βρίσκεται αυτή. Αστειότητα, γιατί είναι σα να παίζεις με διαφορετικούς κανονισμούς. Κάτι βέβαια που βλέπουμε και στην Ελλάδα με πρωτάθλημα Super League και Κύπελλο. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, είχαμε την προηγούμενη σεζόν την πρωτοτυπία να υπάρχει VAR κατά...παραγγελία και οικονομική δυνατότητα. Ακόμα μεγαλύτερη αστειότητα.

Ο Τρεϊμάνις με τους αρχηγούς στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ


Παρ όλα αυτά θα συμφωνήσω ότι σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα με το VAR έχουν μπει σε αρκετά σωστό δρόμο. Κυρίως (σχεδόν 100%) όσον αφορά της παραβάσεις "γραμμής”. Οφσάϊντ και γκολ. Εκεί δεν απαιτείται καμία ανθρώπινη απόφαση, απλά δουλεύει από μόνη της η τεχνολογία και σου δίνει απόφαση. Μπορεί και εκεί να μιλήσουμε για αστειότητα όταν κρίνονται γκολ υπέρ ή κατά για μια παρανυχίδα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν κανονισμοί και έχει βρεθεί ιδανικός τρόπος να ελέγχονται αυτού του τύπου οι παραβάσεις πάμε παρακάτω...


Στο επόμενο θέμα λοιπόν βρίσκονται οι αποφάσεις που απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα το... ρομποτάκι που θα έχει αποθηκεύσει όλες τις παραμέτρους των κανονισμών και θα πάρει αυτό μια απόφαση, ακυρώνοντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Κάτι που, στα μάτια μου για αρκετό καιρό ήταν εντελώς άκυρο, αλλά ομολογώ ότι με όλα αυτά που τραβάμε στην Ελλάδα, το ξανασκέφτομαι. Και όταν λέω “τραβάμε” δεν αναφέρω κυρίως στο πώς σφυρίζουν οι Έλληνες και ξένοι διαιτητές που...διακονούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά την υστερία των κακομαθημένων “μεγάλων” ομάδων που μας έχουν κάνει το συκώτι (τουλάχιστον) μπαλόνι με τις διαμαρτυρίες τους και τη μανία καταδίωξης που έχουν. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Και κυρίως ανάλογα με το αν τραβάνε αγωνιστικά ή όχι.


Ο ΠΑΟΚ είναι από τις ΠΑΕ που πρωτοστάτησε για να έρθει το VAR στην Ελλάδα. Είναι σαφές και μπράβο του. Το γράφω ειλικρινά χωρίς καμία δόση ειρωνείας. Επαναλαμβάνω ότι, με τα όποια στραβά του και ακόμα και να κάνει αρκετούς διαιτητές “τεμπέληδες” και φοβικούς, κάνει δουλίτσα. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρεις τι “αγοράζεις”. Είπαμε... ρομποτάκι που να βγάζει πόρισμα δεν υπάρχει. Έχεις ψωνίσει λοιπόν και ανθρώπινο παράγοντα. Που ακόμα έχει το δικαίωμα να κρίνει και να επιμείνει ή να αλλάξει μια απόφαση. Μάλιστα για να τα λέμε όλα έχεις “αγοράσει” ακόμα έναν διαιτητή. Αυτόν του VAR που έχει το δικαίωμα να παρέμβει. Καθότι αυτή υποτίθεται ότι είναι μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα ώστε να αποφύγει ο εντός γηπέδου διαιτητής μια χοντρή γκέλα.


Αυτό ήταν από την αρχή, αυτό συνεχίζει να είναι το VAR. Η Super League μάλιστα ως πρωτάθλημα και συνεταιρισμός έχει αποδεχθεί ότι αυτοί οι διαιτητές στα μεγάλα ματς θα είναι ξένοι γιατί οι Έλληνες διαιτητές είτε είναι άσχετοι, είτε επηρεάζονται (αλλιώς γιατί τους έκοψαν;). Και μέχρι τώρα, ειδικά όσο έπαιρνες τίτλους, ευλογούσες και τα γένια σου γιατί το σύστημα που πάλεψες για να έρθει λειτουργεί σωστά και προάγει την αξιοκρατία. Τώρα τι όμως; Προφανώς φτάνει η ώρα που εσύ ως οργανισμός αποφασίζεις αν θέλεις να λειτουργείς με βάση τι σου αρέσει κάθε φορά.


Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο όπου χρησιμοποιείται πλέον VAR αποφάσεις ανακαλούνται. Για κάρτες και για πέναλτι που δίνονται ή δεν δίνονται τελικά. Μας αρέσει όταν ο κάθε Τρεϊμάνις δεν δίνει πέναλτι υπέρ του αντιπάλου μας αλλά ζοριζόμαστε όταν το κάνει για τη δικιά μας ομάδα; Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ζορίζεσαι. Μάλιστα για να είμαι σαφής για εμένα είναι πέναλτι αυτό που...ανακλήθηκε. Ναι, αλλά δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Η ιστορία “VAR” δεν έχει έχει μόνο σωστές αποφάσεις. Αυτοί που παίρνουν τις λάθος λοιπόν (ή τη μια λάθος) τα παίρνουν; Επηρεάζονται; Και αν π.χ. την προηγούμενη σεζόν δεν είχαν δει πέναλτι υπέρ αντιπάλου σου, είχαν επηρεαστεί από εσένα; Φτάνουμε σε αυτό το συμπέρασμα; Τι γίνεται τελικά, μήπως τώρα τα παίρνουν και οι ξένοι; Πού πάει ο κόσμος τελικά αδέρφια;

Ο Τρεϊμάνις με παίκτες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»


Ο Δικέφαλος λοιπόν έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ και ζητάει να μάθει τι είπαν Τρεϊμάνις και Πινέιρο και έγινε ανάκληση απόφασης ώστε να λυθεί το...μυστήριο. Και καλεί την Ομοσπονδία να στείλει το βίντεο της φάσης σε Λετονία, Πορτογαλία, UEFA και FIFA και να καταγγείλει τους δύο διαιτητές. Δεν λέω ότι δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει όπου θέλει. Μάλιστα αν οι οπαδοί σου δεν ξέρουν, θα μπορούσες να πεις ότι θα προσφύγεις και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Απλά υπάρχουν οι εξής λεπτομέρειες:

  • Κανένας διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να σου πει “γιατί” πήρε μια απόφαση. Οι διαιτητές προστατεύονται ακόμα και στο να κάνουν δηλώσεις. Εγώ λέω μακάρι να ήταν άλλο το καθεστώς και να μην την έβλεπαν θεοί αλλά να μας έδιναν απαντήσεις. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
  • Αν θέλεις απαντήσεις σε αυτή την περίπτωση που η απόφαση ήταν κόντρα σε εσένα, μπορεί να υπάρξουν απαντήσεις που θα ζητήσει άλλος σε απόφαση που θα είναι υπέρ σου. Καθίστε όλοι κάτω οι μέτοχοι της Super League να αποφασίσετε ότι οι διαιτητές θα γράφουν έκθεση με απαντήσεις για ΟΛΑ τα ματς κάθε Δευτέρα και εμείς εδώ είμαστε με...ποπ κορν για να έχουμε θέματα. Για ΟΛΑ τα ματς όμως έτσι;
  • Οταν κάποιος λέει “σκέφτομαι να προσφύγω κάπου” κατά 99% δεν το κάνει. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αν ο ΠΑΟΚ βλέπει δόλο, ο Ολυμπιακός αλλοίωση και οτιδήποτε άλλο στο οποίο εμπλέκονται διαιτητές, πας στις αρμόδιες αρχές με τα στοιχεία σου, αγκαζέ με την εθνική ομοσπονδία και κάνεις δουλίτσα. Τώρα η ΕΠΟ και ο ΚΕΔ είπαν ότι θα το στείλουν το mail με το βίντεο θα πάρουν έναν...αριθμό πρωτοκόλλου (για να αποδειχθεί ότι το έστειλαν) και μετά θα ψάξουν να βρουν τον επόμενο ξένο διαιτητή που θα σφυρίξει σε ντέρμπι. Όσο για την UEFA δεν θα ασχοληθεί παραπάνω με ένα πρωτάθλημα της άγονης γραμμής και μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους ντόπιους διαιτητές και κόβονται μεροκάματα ανά την Ευρώπη για εισαγωγές ξένων δεύτερης διαλογής.

Στον ΠΑΟΚ μόνο χαζοί δεν είναι. Για να είμαι ειλικρινής είναι ευφυέστατοι και ικανοί σε διοικητικό επίπεδο και είναι σαφές ότι όλο αυτό το το νταραβέρι γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και (όπως πάντα) όχι για το ματς που έγινε αλλά γι' αυτά που θα έρθουν. Στην Ελλάδα ζούμε όλοι. Είναι επίσης σαφές ότι θα υποστηρίξουν πως απλά επιθυμούν να γίνει γνωστή η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δηλαδή τι; Να βάλει κακό βαθμό ο... παρατηρητής στον Τρεϊμάνις και να μην έρθει για άλλο διήμερο πληρωμένων διακοπών, από τον συνεταιρισμό, στην Ελλάδα; Και καλά ο ΠΑΟΚ. Θεωρεί ότι μ' αυτή την πρωτοβουλία προστατεύει τα συμφέροντά του κι αν... τύχει και την ακούσει ο Τρεϊμάνις από την UEFA, μπορεί να μπει κι ένα φρένο στην «ασυλία» των ξένων διαιτητών. Η ΕΠΟ, όμως, έχει αντιληφθεί πόσο μεγάλο Ασκό του Αιόλου άνοιξε αποφασίζοντας να στείλει το DVD της επίμαχης φάσης στην UEFA, στη λετονική και πορτογαλική (λόγω του VAR, Πινέιρο) ομοσπονδία;

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.