Σακίλ Ο' Νιλ ο ένας και μοναδικός! (vids)

Σακίλ Ο' Νιλ ο ένας και μοναδικός! (vids)

Κώστας Κουκούσης
Σακίλ Ο' Νιλ ο ένας και μοναδικός! (vids)

bet365

Οι φίλαθλοι των Ορλάντο Μάτζικ ψήφισαν τον Σακίλ Ο' Νιλ ως τον καλύτερο παίκτη που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της ομάδας τους και το gazzetta.gr μας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.

Όταν οι Ορλάντο Μάτζικ ζήτησαν πριν από λίγες μέρες από τους φιλάθλους τους να αναδείξουν τους 25 καλύτερους παίκτες στην ιστορία της ομάδας όλοι ήταν σίγουροι πως στο νούμερο ένα δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί κάποιος άλλος εκτός από τον Σακίλ Ο' Νιλ.

Στην ύπαρξη του και μόνο οφείλεται το γεγονός πως είναι γνωστοί στον υπόλοιπο κόσμο και όχι μόνο στην πόλη τους. Η ομάδα του Ορλάντο ιδρύθηκε το 1987 και συμμετέχει στο ΝΒΑ από τη σεζόν 1989/90 και μετά. Όπως κάθε καινούργια ομάδα δυσκολεύτηκε να βρει τον δρόμο της αλλά στο draft του 1992 κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου και τον βρήκε πιο γρήγορα από κάθε άλλη. Το 18-64 του 1990, έγινε 31-51 το 1991 και εφόσον την επόμενη χρονιά είχαν 21 νίκες και 61 ήττες πήραν το νούμερο ένα στο draft και επέλεξαν τον Σακίλ Ο' Νιλ. Αυτό ήταν! Η τύχη τους άλλαξε για τα καλά, καθώς ο Σακ χρειάστηκε μόλις τρία χρόνια για να τους οδηγήσει στους τελικούς του ΝΒΑ.

Την πρώτη του σεζόν παραλίγο να τους έβαζε για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα πλέι οφς αλλά υστερούσαν στην ισοβαθμία με τους Πέισερς (είχαν και οι δυο από 41 νίκες) και έμειναν εκτός με την ομάδα της Ιντιάνα να παίρνει την 8η θέση στην Ανατολή. Ο' Νιλ όμως ήταν ο ρούκι της χρονιάς καθώς είχε μέσο όρο 23.4 πόντους, 13.9 ριμπάουντ και 3.5 κοψίματα, είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που αναδεικνύεται παίκτης της εβδομάδας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της καριέρας του και ψηφίστηκε στην βασική πεντάδα της Ανατολής για το All Star Game.

Τι θυμούνται όμως περισσότερο οι φίλαθλοι των Μάτζικ από την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ; Μα φυσικά τις δύο μπασκέτες που κατεδάφισε. Πρώτα στο Φίνιξ στις 7 Φεβρουαρίου του 1993 όταν με ένα κάρφωμα του στην πρώτη περίοδο έκανε το καλάθι των Σανς να διπλώσει στα δύο και το αποκορύφωμα ήταν στο Νιου Τζέρσεϊ στις 23 Απριλίου. Στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν απέναντι στους Νετς στο πρώτο δωδεκάλεπτο έκανε κομμάτια το ταμπλό. Βασικά το ξεκόλλησε από τη θέση του και του ήρθε στο κεφάλι μαζί με το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να διακοπεί για 45 λεπτά.

Για όσους δεν το θυμούνται ή δεν ξέρουν τι είναι αυτό πάει να πει «SHAQ ATTAQ»!!!

Το 1994 έφτασε να σκοράρει 29.3 πόντους ανά αγώνα και να διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του ΝΒΑ τον οποίο έχασε στις λεπτομέρειες από τον Ντέβιντ Ρόμπινσον που ολοκλήρωσε τη σεζόν με 29.8. Εφόσον είχε επίσης 13.2 ριμπάουντ και 2.9 κοψίματα το Ορλάντο έφτασε τις 50 νίκες και μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία στα πλέι οφς αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο 3-0 από τους Πέισερς παρότι είχε πλεονέκτημα έδρας. Hilight του εκείνη τη χρονιά ήταν το τότε ρεκόρ καριέρας του και καλύτερη επίδοση του με τη φανέλα των Μάτζικ όταν στις 20 Απριλίου του '94 φόρτωσε το καλάθι των Μινεσότα Τίμπεργουλβς με 53 πόντους αλλά και το μοναδικό triple double που έκανε ως παίκτης των Μάτζικ όταν η στατιστική του κατέγραψε 24 πόντους, 28 ριμπάουντ (ρεκόρ καριέρας) και 15 κοψίματα (ρεκόρ καριέρας) κόντρα στους Νετς.

Την επόμενη ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 29.3 πόντους ανά αγώνα και έτσι οι Μάτζικ βρέθηκαν στην κορυφή της Ανατολής με ρεκόρ 57-25. Στα πλέι οφς απέκλεισαν κατά σειρά Σέλτικς (3-1), Μπουλς (4-2) και Πέισερς (4-3) και βρέθηκαν στους τελικούς του ΝΒΑ μόλις στην 6η τους σεζόν οδηγούμενοι από τον 23χρονο τότε Ο' Νιλ. Παρότι όμως είχαν πλεονέκτημα έδρας έχασαν τον τίτλο με 4-0 από τους Χιούστον Ρόκετς αν και ο Σακ είχε ολοκληρώσει τη σειρά με μέσο όρο 28.0 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ και 2.5 κοψίματα. Στις δυο κορυφαίες εμφανίσεις του για εκείνη τη χρονιά είχε σταματήσει στους 46 πόντους απέναντι σε Χόρνετς και Λέικερς στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφς είχε σκοράρει 39 στον δεύτερο αγώνα των τελικών της Ανατολής με τους Πέισερς.

Το 1996 ήταν και η τελευταία του χρονιά στο Ορλάντο. Έχασε τα πρώτα 28 παιχνίδια της σεζόν λόγω τραυματισμού αλλά όταν επέστρεψε είχε μέσο όρο 26.2 πόντους, 12.5 ριμπάουντ και 2.9 κοψίματα με αποτέλεσμα οι Μάτζικ να κάνουν 60 νίκες που μέχρι και σήμερα είναι οι περισσότερες στην ιστορία τους. Στα πλέι οφς η πορεία τους σταμάτησε στους τελικούς της Ανατολής όπου ηττήθηκαν με 4-0 από τους ασταμάτητους Σικάγο Μπουλς που επέστρεψαν στην κορυφή του ΝΒΑ.

Εκτός από τους 49 πόντους είχε σκοράρει απέναντι στους Ουάσινγκτον Μπούλετς (δεν είχε μετονομαστεί ακόμα σε Ουίζαρντς) εκείνη τη σεζόν θα την θυμούνται όλοι για το μοναδικό τρίποντο που είχε βάλει στην καριέρα του όταν είχε βρει το στόχο με τη βοήθεια του ταμπλό λίγο πιο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου σε έναν παιχνίδι με τους Μπακς.

Από τους Μάτζικ δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο. Το καλοκαίρι του 1996 η διοίκηση της ομάδας πίστευε πως δεν αξίζει να πάρει τα χρήματα που ζητούσε όπως και ο κόσμος του Ορλάντο που το είχε ψηφίσει κιόλας σε σχετική δημοσκόπηση που είχε κάνει τότε η εφημερίδα «Orlando Sentinel». Γι' αυτό αποφάσισε να πάει στους Λέικερς και οι Μάτζικ δεν ήταν ποτέ ξανά οι ίδιοι. Αποδοκιμαζόταν έντονα σε κάθε επιστροφή του με την καινούργια του ομάδα όμως 20 χρόνια μετά οι φίλαθλοι των Μάτζικ δεν έχουνε ξεχάσει τι σημαίνει το όνομα Σακίλ Ο' Νιλ για την ομάδα τους και του έδωσαν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη που έχει φορέσει πότε τη φανέλα τους. Για να λέμε την αλήθεια το αξίζει πέρα για πέρα!

 

NBA Τελευταία Νέα