Η ιστορία του Σένζο Μεγίβα

Μαριάννα Αξιοπούλου
Η ιστορία του Σένζο Μεγίβα

bet365

Έψαχνε το δρόμο της επιτυχίας. Έψαχνε το δρόμο της αγάπης. Μέχρι που βρέθηκαν στο δρόμο του οι λάθος άνθρωποι. Το gazzetta.gr αποχαιρετά τον Σένζο Μεγίβα.

Σάββατο βράδυ… Η πλειοψηφία του πληθυσμού ανά τον κόσμο προγραμματίζει πως θα περάσει τη νύχτα. Το πρόγραμμα, τουλάχιστον για τους ποδοσφαιρόφιλους που σέβονται τον εαυτό τους κινείται γύρω από το μεγάλο ντέρμπι της Ισπανίας. Η Ρεάλ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα σε έναν αγώνα εκατοντάδων εκατομμυρίων και εκατοντάδων ονείρων. Ονείρων που γεννιούνται από τέτοια ματς, από τέτοια ατμόσφαιρα, από τέτοια φιλοδοξία. Ονείρων που προκαλεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Καρίμ Μπενζεμά, όπως κάποτε θα τα προκαλούσε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ραούλ, ο Φερνάντο Ιέρο ή ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο. Οι πιθανότητες ενός ονείρου να πραγματοποιηθεί εξαντλούνται όταν σταματήσεις να το πιστεύεις…

Στη Νότιο Αφρική η ρουτίνα δε θα διέφερε σε πολλά. Ένας άγνωστος για το ευρύ κοινό ποδοσφαιριστής τα έβαζε με την τύχη του. Επαγγελματίας μεν και το ματς της ομάδας του έχει προτεραιότητα, λάτρης της Ρεάλ Μαδρίτης δε. «Το όνειρό μου είναι να εκπροσωπήσω τη χώρα μου το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ισπανία και τη Ρεάλ Μαδρίτης». Υπάρχουν κι εκείνα τα όνειρα που δεν σταματάς να πιστεύεις. Τα παίρνεις μαζί σου…

Το τελευταίο ματς στην καριέρα του Σένζο Μεγίβα έμελλε να ξεκινάει με περίπου μια ώρα διαφοράς από εκείνο της αγαπημένης του ομάδας. Οι πειρατές του Ορλάντο κέρδισαν με 4-1 τον Άγιαξ του Κέιπ Τάουν κι εκείνος γύρισε βιαστικά στο σπίτι του. Ίσως και να είχε προγραμματίσει να δει το ισπανικό ντέρμπι σε μαγνητοσκόπηση. Το ποδόσφαιρο, εξάλλου, ήταν σχεδόν όλη του η ζωή. Μαζί – ειρωνικά μάλλον – με τις δύο γυναίκες που είχαν διχάσει την πραγματικότητά του, μαζί με τα παιδιά του. Ήταν όλη του η ζωή και δεν πρόλαβε να τη ζήσει όλη.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1987, ο Σένζο έρχεται στη ζωή. Από μικρός μπαίνει στο τρυπάκι να παίξει ποδόσφαιρο, ήταν δεν ήταν εννέα χρονών όταν γράφτηκε στην πρώτη ακαδημία. Η πρώτη του ομάδα ήταν οι London Cosmos κοντά στο Ντουρμπάν, την περιοχή που γεννήθηκε. «Όπως κάθε παιδί στην ηλικία μου, έτσι κι εγώ έπαιζα σε όλες τις θέσεις. Ήμουν, όμως, εκπληκτικός μπροστά στην αντίπαλη εστία κι έπαιζα επιθετικός στην ομάδα μου. Μια μέρα ο τερματοφύλακάς μας δεν ήρθε και κανείς δεν ήθελε να κάτσε τέρμα. Πάντα μου άρεσαν οι προκλήσεις και σκέφτηκα να δοκιμάσω εγώ. Έπαιξε πολύ καλά σε εκείνο το ματς και ερωτεύτηκα αμέσως τη θέση. Ακολούθησα το ένστικτο μου που μου έλεγε να γίνω τερματοφύλακας! Και κοίτα που βρίσκομαι τώρα».

Το «τώρα», ήταν πριν μερικά χρόνια. Η καταξίωση δεν ήρθε άμεσα για τον Νοτιοαφρικανό Πίτερ Σμάιχελ όπως τον αποκαλούσαν στο ξεκίνημα της καριέρας του οι συμπατριώτες του. Πρώτα ήρθαν κάποια τουρνουά της «coca-cola» και ο Σένζο κατά τις επιταγές του μότο πήγαινε με όλα! Σε τρία τουρνουά έπαιξε ως τελευταίος παίκτης στην άμυνα και στο τέταρτο ως τερματοφύλακας. Σε όλα διακρίθηκε, όμως εκείνο που του έδωσε το εισιτήριο για τον κόσμο των… πειρατών ήταν το τελευταίο. Ο προπονητής του Ορλάντο τον εντόπισε και «εκείνο που ξεκίνησε ως βάφτισμα του πυρός, εξελίχθηκε σαν μια ευκαιρία ζωής για μένα», όπως είχε διηγηθεί ο εκλιπόντας.

Με την ομάδα νέων των Ορλάντο θα κατακτήσει τα πάντα. Προσωπικές και ομαδικές διακρίσεις για ένα τμήμα που έμοιαζε να λειτουργεί υποδειγματικά κι έδινε έτοιμους παίκτης στην αντρική ομάδα. Το 2005 είχε φτάσει και η στιγμή του Σένζο Μεγίβα. «Ένας από τους γκολκίπερ είχε τραυματιστεί και ο πρώην προπονητής της ομάδας, ο Κόστα Πάπιτς, ζήτησε από τον Αουγκούστο Παλάσιος να του στείλει έναν από τους μικρούς. Εκείνος επέλεξε εμένα και νομίζω ότι τα πήγα καλά. Φυσικά, ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Είπα, όμως, στον εαυτό μου ότι δε θα φοβηθώ κανέναν και θα δουλέψω όσο χρειάζεται για να είναι ευχαριστημένος ο προπονητής μου».

Παρότι η θέση του απαιτεί υπομονή, εκείνος δεν θα αργούσε να κάνει ντεμπούτο. «Ήταν στις 8 Νοεμβρίου του 2006 και δεν πρόκειται να το ξεχάσω. Έπαθα σοκ όταν το ανακοίνωσε ο προπονητής στα αποδυτήρια, δεν με είχε προετοιμάσει. Δυστυχώς τραυματίστηκα και δεν έπαιξα σε όλο το παιχνίδι. Ήταν ένα πισωγύρισμα για μένα». Ο Νοτιοαφρικανός γκολκίπερ εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 19 ετών και μετά εμφανιζόταν εκεί όπου οι τερματοφύλακες συνηθίζουν να περνάνε πολύ χρόνο. Στην προπόνηση και στον πάγκο! Για τέσσερα χρόνια περίπου περίμενε να του δοθεί η ευκαιρία να παίξει ξανά βασικός και τον Απρίλιο του 2010 ήρθε.

«Δεν άφησα το γεγονός ότι δεν έπαιζα να με επηρεάσει. Είχα αποφασίσει ότι δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια και η επιμονή μου ανταμείφθηκε».

Τα βράδια της ζωής του!

Ο Σένζο πήρε τη φανέλα με το νούμερο ένα που χρόνια γλυκοκοιτούσε. Ήταν καθοριστικός στο ματς που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον μέχρι τότε βασικό γκολκίπερ κι έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας του Ορλάντο. Το αποκορύφωμα στην καριέρα του θα ερχόταν τον Μάιο του 2013 στο αφρικανικό Champions League. Στα προκριματικά μιας χρονιάς, στην οποία οι πειρατές θα έφταναν ως τον τελικό, ο Μεγίβα θα γινόταν ήρωας. Στον δεύτερο αγώνα με την Μαζέμπε μέσα στο Κονγκό έπιασε δύο πέναλτι και η ομάδα του προκρίθηκε στη φάση των ομίλων.

«Ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Καθόμουν πίσω από τη γραμμή ώστε να μην υπάρξει περίπτωση επανάληψης. Κοίταξα τον αντίπαλο και του είπα. «Δε θα το βάλεις». Γέλασε. Μετά του το είπα ξανά. Και μετά το έπιασα. Πριν το δεύτερο πέναλτι, τους άφησα όλους να τσακώνονται με τον διαιτητή. Ήμουν μόνος μου στο τέρμα. Προσευχήθηκα στο Θεό. Ήταν προς το τέλος του αγώνα και έκλαψα. Ο αρχηγός της Εθνικής τους ομάδας θα το εκτελούσε αυτή τη φορά. Τον είδα ότι φοβόταν. Πήγα και του φώναξα. Κατάφερα και το έπιασα και αυτό. Δεν ήταν ο Σένζο Μεγίβα που έπιασε τα πέναλτι. Ο Θεός ήταν μέσα μου. Εκείνος έσωσε την ομάδα μου, το έθνος και τους έκανε όλους περήφανους για μένα».

Η κλήση στην Εθνική ομάδα δεν άργησε. Μπορεί να ήταν αργά για το όνειρο του 2010, όμως στις 2 Ιουνίου ο Αφρικανός έκανε ντεμπούτο με τους μπαφάνα-μπαφάνα και στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι γίνεται αρχηγός της ομάδας. «Αυτός ο νέος έχει δουλέψει σκληρά και αξίζει μια τέτοια ευκαιρία. Είναι ηγέτης με την εν γένει παρουσία του», έλεγε στις τον προηγούμενο μήνα ο Σέικς Μασάμπα, όμως η περηφάνια για τον Σένζο δε θα κρατούσε πολύ. «Κάθε παίκτης θέλει να βλέπει ότι προοδεύει και θεωρώ σπουδαίο επίτευγμα ότι μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία. Αποτελεί τεράστιο κίνητρο για μένα». Ένα κίνητρο που δεν πρόλαβε να το χαρεί.

Οι γυναίκες της ζωής του…

Ήταν ακόμα μικρός όταν του είχαν ζητήσει με τρεις λέξεις να χαρακτηρίσει τον εαυτό του. «Αστείος, δυνατός, γυναικάς». Ο Σένζο Μεγίβα αγαπούσε τις γυναίκες. Έστω κι αν ο παιδικός του έρωτας τον παράτησε επειδή περνούσε πολλές ώρες στο γήπεδο. Ο επόμενος ήταν η Μαντίσα. Με την μετέπειτα σύζυγό του γνωρίστηκαν το 2005 και έμελλε – παρότι ήταν προξενιό φίλου – να ερωτευτούν κεραυνοβόλα. «Ένας κοινός μας γνωστός μου έλεγε συνέχεια για έναν ιδανικό άντρα για μένα. Μόλις γνωριστήκαμε απλά αγάπησα τα πάντα στον Σένζο. Στην αρχή δε μου είπε ότι είναι ποδοσφαιριστής. Μου είπε ότι σπουδάζει νομική. Δεν με ενδιέφερε τι έκανε, με ενδιέφερε ότι ήταν ένας άντρας με τρόπους και αρχές».

Οι δυο τους δεν άργησαν να παντρευτούν και να φτιάξουν οικογένεια. Δύο κόρες κι ένα ευτυχισμένο σπίτι, στο οποίο ο Σένζο ήταν ο αφέντης. «Η μόνη δουλειά που κάνει είναι να πλένει τα αυτοκίνητα του τρεις φορές τη μέρα», έλεγε γελώντας η Μαντίσα για να προσθέσει: «Δεν έχω ιδέα αν είναι καλός μάγειρας, γιατί ποτέ του δεν έχει χρειαστεί να μαγειρέψει τίποτα. Ο Σένζο για μένα είναι πρότυπο. Μου έμαθε να μην εγκαταλείπω ποτέ. Ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελε, πάντα μου έλεγε ότι θα συνεχίσει να παλεύει».

Τα πράγματα κάποια στιγμή δεν πήγαν και για εκείνους όπως ήθελε η Μαντίσα. Ο Σένζο, ως δηλωμένος γυναικάς, είδε στην τηλεόραση την διάσημη στη Νότιο Αφρική τραγουδίστρια Κέλι Κουμάλο και την ερωτεύτηκε αστραπιαία. «Δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της», εξομολογήθηκε αργότερα, όταν το περίεργο ερωτικό τρίγωνο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των μίντια. Ο Μεγίβα γνώρισε την Κέλι, προσπάθησε να την κάνει δική του, εκείνη τον ερωτεύτηκε, έμεινε έγκυος στο παιδί του και το πράγμα δεν άργησε να ξεφύγει.

«Είχαν σχέση δύο μήνες όταν το έμαθα. Είδα μια φωτογραφία στο instagram κι έπαθα το σοκ της ζωής μου. Πληγώθηκα κι άρχισα να κλαίω. Πήρα τηλέφωνο τον Σένζο και του είπα να με σέβεται ως σύζυγό του, όμως εκείνος αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κέλι», διηγήθηκε ο Μαντίσα. Δεν ήταν το μόνο ψέμα που είχε πει. «Τον ρώτησα αν είναι παντρεμένος και μου είπε όχι. Θα τον αγαπάω για πάντα. Ξέρω ότι και εκείνος με αγαπάει. Περνάω δύσκολα», εξομολογούταν η ερωμένη του όταν η σχέση τους έμοιαζε να έχει τελειώσει κι εκείνος είχε επιστρέψει στη γυναίκα του, που τον συγχώρεσε.

Τα επεισόδια δε θα τελείωναν εκεί. Οι δυο γυναίκες θα τσακωθούν μεταξύ τους ένα απόγευμα με την Κέλι να τιμωρείται με φυλάκιση με αναστολή και να μην μπορεί να δεχτεί ότι είχε χάσει τον Σένζο. Επιστέφτηκε το πατρικό του, τσακώθηκε με την οικογένειά του, που την έδιωχνε επίμονα και την αποκαλούσε ντροπή για το όνομά τους. Τον προηγούμενο Μάιο, η Μαντίσα αποφάσισε να αποχωρήσει από την εξίσωση, μάλλον κουρασμένη να διασύρεται από τον άντρα της που δεν μπορούσε να πάρει μια οριστική απόφαση. Οι τελευταίες φήμες τον ήθελαν και πάλι μαζί με την Κέλι Κουμάλο και την κόρη τους. Στις 25 Σεπτεμβρίου μια λεζάντα στη φωτογραφία του Σένζο με τη μπέμπα στο instagram μαρτυρούσε το μυστικό.

«Η ομορφιά των πραγμάτων αποκαλύπτεται όταν ακούμε στην καρδιά μας κι όλα έρχονται στη θέση τους. Το μόνο σίγουρο για την αληθινή αγάπη είναι ότι πάντα βρίσκει στο δρόμο της». Ένα μήνα μετά και αυτό έμελλε να αποδειχθεί ειρωνικό. Το δρόμο που βρήκε η αγάπη βρήκαν και οι δολοφόνοι του Σένζο Μεγίβα.

 

Τελευταία Νέα