Κλήση έκτακτης ανάγκης σε Δημήτρη Πρίφτη!

Κλήση έκτακτης ανάγκης σε Δημήτρη Πρίφτη!

Κλήση έκτακτης ανάγκης σε Δημήτρη Πρίφτη!

bet365

Όποτε κέρδιζε τον Παναθηναϊκό, έπρεπε να αλλάζει κινητό. Τώρα, έκλεισε. Και το κινητό και στον Παναθηναϊκό. O Δημήτρης Πρίφτης μέσα από δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε, όπως τα παρουσιάζει το gazzetta.gr.

1. Τα γαλόνια του αθλητή δεν τα έχει φορέσει και ιδιαίτερα. Όχι τόσο, ώστε να είναι σημαδεμένος με καριέρα και προϊστορία στα παρκέ. Ο Δημήτρης Πρίφτης γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1968, όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το μπάσκετ ήταν η μοίρα του. «Μπήκε στη ζωή μου με τη μορφή της παιδικής ενασχόλησης και μέσα από μια διαδρομή αγάπης και πάθους έφτασε να γίνει επάγγελμα, χωρίς όμως να χαθεί μέσα μου η χαρά του παιχνιδιού».

Με την προπονητική ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία και κουβαλούσε έκτοτε την τρέλα της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς. Μέσα από τη δουλειά του, μάλιστα, γνώρισε και τη γυναίκα του Μαρία Αγγελοπούλου, πρώην παίκτρια του μπάσκετ, με την οποία έχουν μια μικρή κόρη.

2. Το ξεκίνημά του ήρθε με τμήματα υποδομής στον Άρη Γλυφάδας, αργότερα στον Γυμναστικό Σύλλογο Αργυρούπολης και στην πορεία ασχολήθηκε με το γυναικείο μπάσκετ. Ο Κρόνος ήταν η πρώτη του απόπειρα, ενώ στην πορεία δούλεψε στις Εσπερίδες (σ.σ. νυν Ίκαρος Καλλιθέας) με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Α2 κατηγορία και εν συνεχεία έμεινε έναν χρόνο στην Α1. «Υπήρξε μια σημαντική περίοδος στη προπονητική μου διαδρομή που εργάστηκα σε γυναικείες ομάδες και με βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξή μου», έχει πει ο ίδιος για εκείνα, τα πρώτα χρόνια.

3. Ένας Γερμανός ήταν εκείνος που του άνοιξε το δρόμο για το αντρικό μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Ντιρκ Μπάουερνμαν τον πήρε στο πλευρό του το 2001 στην Δάφνη, σε μια σεζόν που ο νυν εκλέκτορας της Εθνικής Πολωνίας αποχώρησε νωρίς. Στις 21 Οκτωβρίου έφυγε από τη Δάφνη για να αναλάβει ο Στέργιος Κουφός, που έφυγε στις 12 Νοεμβρίου για να αναλάβει ο Γιώργος Ζευγώλης, ο οποίος παραιτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου για να αναλάβει ο Νίκος Κωστόπουλος, που δεν έβγαλε όλη τη χρονιά (σ.σ. απολύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου) και τον αντικατέστησε ο Θόδωρος Ορφανίδης! Στην επόμενη σεζόν θήτευσε στο πλευρό του Θόδωρου Μπολάτογλου στον Ιωνικό Νικαίας και στην Α2 κατηγορία.

4. Το πρώτο μεγάλο όνομα που μπήκε στη ζωή του επαγγελματικά ήταν κι εκείνο που τη σημάδευε από τα παιδικά του χρόνια συναισθηματικά. «Η ΑΕΚ είναι κομμάτι της ζωής μου, καθένας υποστηρίζει μία ομάδα και τυγχάνει να το κάνω και εγώ ως οπαδός», είχε δηλώσει όταν χρόνια μετά βρισκόταν στον πάγκο της Καβάλας, αλλά με την απαραίτητη συμπλήρωση κι αφού την προηγούμενη μέρα είχε κερδίσει την Ένωση. «Αυτά ισχύουν μέχρι το σημείο του ξεκινά το στάδιο του επαγγελματισμού, βγάζω το ψωμί μου και ότι παλεύω μαζί με κάποιους άλλος ανθρώπους για ένα κοινό στόχο. Τα υπόλοιπα είναι πιο έντονα πιο ισχυρά και πιο άμεσα».

Στην ΑΕΚ δούλεψε για έξι χρόνια, από το 2003 ως το 2009, διατελώντας βοηθός όσων πέρασαν από την ομάδα εκείνο το διάστημα και δεν ήταν λίγοι. Ο Φώτης Κατσικάρης, ο Λευτέρης Κακιούσης, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Σούλης Μαρκόπουλος, ο Βαγγέλης Αγγέλλου, εγώ για μερικούς μήνες δεν πρόλαβε τον Αργύρη Πεδουλάκη! Η συνεργασία του λύθηκε πρόωρα, τον Μάρτιο του 2009 και όχι με καλό τρόπο. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση διαταγής πληρωμής κατά της ΑΕΚ για οφειλόμενα προηγούμενων ετών και παρότι ο Πρίφτης είχε ενημερώσει τη διοίκηση ότι το έκανε για τυπικούς λόγους.

«Δεν το περίμενα. Είχα ενημερώσει εξαρχής για αυτή την κίνηση, η οποία έγινε για να διασφαλίσω τα χρήματα μου κι όχι για να δυσχεράνω τη διοίκηση που ήδη έχει δύσκολο έργα. Δεν θα ενεργοποιούσα την δικαστική απόφαση, καθώς οι οφειλές ήταν από προηγούμενα χρόνια και δεν ήθελα να επιβαρύνω τη φετινή προσπάθεια. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που αγαπώ και πήρα ευκαιρίες».

5. Κάθε εμπόδιο για καλό. Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν έμεινε καιρό χωρίς δουλειά, αφού τον πήρε κοντά του ο Φώτης Κατσικάρης στον Άρη και παρότι ο Έλληνας τεχνικός απομακρύνθηκε στην αυλαία του 2010, ο συνεργάτης του παρέμεινε και στο πλευρό του Ντέιβιντ Μπλατ. «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ και αφού έχω την ευκαιρία θα συνεχίσω να το κάνω. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι καταξιωμένος προπονητής και έχω πολλά να μάθω και να κερδίσω. Θέλω να συνεχίσω να βοηθάω την ομάδα σε όποιον τομέα μου ζητηθεί», είχε δηλώσει τότε ο Πρίφτης, που έμεινε για ένα ματς ως υπηρεσιακός πρώτος προπονητής.

6. Εκείνη η αναμέτρηση του Άρη με την Καβάλα και στην οποία πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με νίκη 71-58 δεν ήταν το ντεμπούτο του στην Α1. Εκείνο έγινε στον πάγκο της ΑΕΚ στις 28 Οκτωβρίου του 2007, όταν ο Δημήτρης Πρίφτης έμεινε πίσω μετά την απομάκρυνση του Άγγελου Κορωνιού. Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει της Ολυμπιάδας και ο 39χρονος τότε τεχνικός που δήλωνε έτοιμος αν του ζητηθεί να αναλάβει ως πρώτος, αφιέρωνε τη νίκη στον προκάτοχό του.

«Η σημερινή νίκη ανήκει στον Άγγελο Κορωνιό, αυτός έχτισε και δούλεψε αυτήν την ομάδα. Ήταν μία επεισοδιακή και περίεργη εβδομάδα. Συζητήσαμε με τους παίκτες και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να έχουμε περισσότερη ενέργεια». Ο Πρίφτης έμεινε και για ένα δεύτερο ματς απέναντι στον Άρη στο «Αλεξάνδρειο», το οποίο αυτή τη φορά έχασε. Σύντομα θα επέστρεφε στη θέση του βοηθού, με τον Βαγγέλη Αγγέλου να αναλαμβάνει πρώτος.

7. Η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του ήρθε το 2010, όταν μετά από δύο σεζόν ως βοηθός στον Άρη, η Καβάλα του έκανε πρόταση. Ο Δημήτρης Πρίφτης ανέλαβε και είχε δύο εντυπωσιακές σεζόν, ενώ απόρροια της πρώτης ήταν να ανανεώσει το συμβόλαιό του και για τη δεύτερη. Το 2012 η Καβάλα κατέλαβε την έκτη θέση που ήταν η καλύτερη στην ιστορία της κι έπαιξε στα πλέι οφ, όμως το καλοκαίρι ο Πρίφτης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει.

«Μετά από πολύ σκέψη και έντονο προβληματισμό, σταθμίζοντας τα δεδομένα που έχουν να κάνουν τόσο με επαγγελματικές, όσο και με οικογενειακές παραμέτρους και διαπιστώνοντας μέσα από τις τελευταίες συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο, πως η διάθεση και το ενδιαφέρον για συνέχιση της συνεργασίας μας είχε αρχίσει να εξασθενεί, αποφάσισα να ολοκληρώσω τη διαδρομή μου στην Καβάλα. Ένιωσα την φιλοξενία, αλλά και την αγάπη της πόλης κι έκανα πραγματικούς φίλους. Νιώθω πραγματικά, πως η πόλη της Καβάλας ήταν για μένα ένας προορισμός όπου βελτιώθηκα και εξελίχθηκα, όχι μόνο σαν προπονητής, αλλά και σαν άνθρωπος».

8. Παράλληλα με τα συλλόγικά του καθήκοντα, πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στον πάγκο της Εθνικής ομάδας. Προσελήφθη το 2008 στο τεχνικό επιτελείο δίπλα στον Παναγιώτη Γιαννάκη κι έμεινε τόσο με τον Γιόνας Καζλάουσκας, όσο και με τον Ηλία Ζούρο. Δεν ήταν στο τεχνικό τιμ που πήγε στη Σλοβενία το φετινό καλοκαίρι και στη διάρκεια του ευρωμπάσκετ εκτελούσε χρέη σχολιαστεί για τη βραδινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με θεματολογία τη διοργάνωση. Προς τιμήν του δεν μπήκε στη διαδικασία να ασκήσει κριτική στον Αντρέα Τρινκιέρι και παρά την επιμονή των παρουσιαστών.

9. Στην καριέρα του, που συνεχίστηκε με ένα χρόνο στον Ίκαρο Καλλιθέας και φέτος στον Κολοσσό Ρόδου, έβαζε πάντα υψηλούς στόχους. Και πάντα μέσα από τη δουλειά. «Ένα απ’ τα μότο που πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ και μας ενδιαφέρει να βελτιωθούμε είναι ότι «όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο τυχερός γίνεσαι». Συνεπώς το βασικό συστατικό είναι εργασία και ταυτόχρονα υπομονή για το αποτέλεσμα. Η ανυπομονησία είναι ο εχθρός της βελτίωσης», θα πει σε συνέντευξή του, ενώ για τα δικά του όνειρα είχε σχολιάσει.

«Οι στόχοι είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ όσο ζεις και αναπνέεις. Προσπαθώ να μην ξεφεύγω μακριά απ’ την επόμενη μέρα και να συγκεντρώνομαι στο επόμενο βήμα. Σίγουρα ονειρεύομαι πράγματα στο βάθος του δρόμου, αλλά θέλω να είμαι μετρημένος και υπομονετικός».

10. Το όνομά του στο παρελθόν πρωταγωνίστησε δις στην επικαιρότητα του Παναθηναϊκού. Στις 27 Νοεμβρίου του 2010 η Καβάλα στην σπουδαιότερη στιγμή της στην Α1 θα κέρδιζε τον πρωταθλητή Ευρώπης. «Σας παρακαλώ, δεν είναι ώρα για συνεντεύξεις. Αν θέλετε να μιλήσουμε, ελάτε ύστερα από δύο συνεχόμενες ήττες. Τότε, ευχαρίστως», απαντούσε την επόμενη μέρα στους δημοσιογράφους, που είχαν… βομβαρδίσει το κινητό του.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 2012 με τον Ίκαρο Καλλιθέας να κερδίζει στη Γλυφάδα το τριφύλλι. «Είναι βραδιά έκπληξης για όλους. Το πιστέψαμε στη διάρκεια της αναμέτρησης, βλέποντας ότι υπάρχει μία πιθανότητα για εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαρά της μίας βραδιάς, αλλά πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτή. Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι η έπαρση και κατ’ επέκταση ενός παίκτη και μίας ομάδος. Θα προσπαθήσω να μείνω προσγειωμένος κι εγώ κι οι παίκτες μου».

Πλέον είναι στην ίδια πλευρά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα