God is a dj!

Μαριάννα Αξιοπούλου
God is a dj!

bet365

Ένα από τα πολλά του όνειρα είναι να γίνει dj! Προς το παρόν, κάνει τον Ολυμπιακό να χορεύει στο ρυθμό του. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Τζόελ Κάμπελ.

Όλα για τη μητέρα μου…

Ο Ουμπέρτο ήταν πάντα το στήριγμά του. Εκείνος που παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στην ανατροφή τεσσάρων παιδιών στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, πάντα ήταν δίπλα στον τρίτο σε ηλικία γιο του. Ο Τζόελ Ναθάνιελ Κάμπελ Σάμουελς γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1992 και μαζί με τον μικρότερό του αδελφό ήταν εκείνοι που κατά τα φαινόμενα πήραν όλο το αθλητικό ταλέντο της οικογένειας. «Ξεκίνησα να παίζω γύρω στα έξι μου χρόνια στη γειτονιά μαζί με τα άλλα παιδιά. Δεν είναι τόσο κακό όσο πιστεύει ο κόσμος να παίζεις στο δρόμο. Εκεί είναι που μαθαίνεις τα κόλπα, εκεί που μαθαίνεις να τολμάς, εκεί το ποδόσφαιρο είναι πιο ζωντανό και έχει περισσότερο πάθος», θα διηγηθεί, μάλλον για να αντικρούσει το μνημειώδες που είχε πει παράγοντας της Σάπρισα… «Τον ανακάλυψα να κλωτσάει τενεκεδάκια».

Στην πραγματικότητα η Αλαχουελένσε ήταν η πρώτη του ομάδα στην οποία εντάχθηκε στα οκτώ του χρόνια και η Ντεπορτίβο Σάπρισα μπήκε στη ζωή του στα 12. «Ωρίμασα ως παίκτης στην Κόστα Ρίκα. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μου είναι σε ένα καλό επίπεδο, αλλά όχι όπως στην Ευρώπη». Ο Τζόελ παρακολουθούσε όσο συχνότερα μπορούσε τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, ονειρευόταν να γίνει μέλος κάποιας εξ αυτών και θαύμαζε να παρακολουθεί τον Ρονάλντο και να προσπαθεί να τον μιμηθεί. «Πάντα ήταν το είδωλό μου, ωστόσο δε νομίζω ότι του μοιάζω, ούτε ότι μοιάζω στον Ετό όπως λένε, ούτε σε κανέναν. Προσπαθώ να παίρνω πράγματα απ’ τον καθένα και να μαθαίνω από τις κινήσεις τους. Τους παρακολουθώ και μετά προσπαθώ να τα κάνω στην προπόνηση».

Προπόνηση… Ένα κομμάτι που δεν θα υπήρχε στη ζωή του, όπως δε θα υπήρχε ούτε το ποδόσφαιρο, αν όλοι στην οικογένεια δεν τον στήριζαν. «Ο πατέρας μου πάντα με υποστήριζε, όπως το ίδιο η μάμα μου και τα αδέλφια μου. Από μικρός είχα τρέλα με τα σπορ και πάντα με στήριζαν, γι' αυτό και τώρα είμαι ευγνώμων σε εκείνους που έχω φτάσει να παίζω ποδόσφαιρο επαγγελματικά». Η ανταπόδοση ήρθε με τον καιρό. Ο πρώτος μισθός που πήρε ποτέ ο Τζόελ πήγε κατευθείαν στην μητέρα του, η οποία είναι η πρώτη που ελέγχει το μέρος όπου θα μείνει ο γιος του. Μετακόμισε μαζί του στην Αγγλία, εγκαταστάθηκε μαζί του (σ.σ. και με την κοπέλα του) στην Ισπανία και είναι σημείο αναφοράς για τη ζωή του.

Ίσως επειδή νιώθει τύψεις από τότε, που σε παιδική ηλικία χρειάστηκε να πει ένα από εκείνα τα αθώα ψεματάκια που λένε όλα τα παιδιά… Κι όταν εμφανίστηκε σπίτι με ανοιγμένο κεφάλι το έριξε σε ένα απλό κυνηγητό, αντί να πει την αλήθεια. Ίσως επειδή η μητέρα του επέμενε να μην παρατήσει το σχολείο για το ποδόσφαιρο, ώστε να μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον.

Όλα για τη μεταγραφή…

Ο Τζόελ, όμως, είχε κι άλλα όνειρα… Όπως το να παίξει μπάσκετ, σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά με το ποδόσφαιρο, να γίνει dj αφού έχει τρέλα με τη μουσική και κυρίως τη ρέγκε και, φυσικά, να κάνει καριέρα. Όλα τα υπόλοιπα άρχισαν να φθίνουν στις 16 Νοεμβρίου του 2009. Σε ηλικία 17 ετών ο Κάμπελ έκανε το ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της Κόστα Ρίκα με τη φανέλα της Σάπρισα και ο αυτοκινητόδρομος πολλαπλών εξόδων έγινε μονόδρομος. «Πάντα ονειρευόμουν αυτή την ομάδα και αυτό το στάδιο. Δεν είναι κάτι που περίμενα, αλλά δούλευα γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω το Θεό που πήρα αυτή την ευκαιρία. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα και το κάνει καλύτερο το γεγονός ότι ήταν οι γονείς μου στην κερκίδα. Είναι μια ανταμοιβή για μένα και για την οικογένειά μου».

Αν και μόλις 17 ετών, ο νεαρός επιθετικός έμοιαζε ως προϊόν προς εξαγωγή. Κι έτσι τον αντιμετώπισαν τόσο η ομάδα του, όσο και ο μάνατζερ του που δεν χρειάστηκαν παρά μόνο ελάχιστες συμμετοχές για να αρχίσουν να τον προωθούν στην Ευρώπη. Ο Τζόελ πήγε στη Γαλλία στην άνοιξη, όπου δοκιμάστηκε σε καμπ στην Παρί Σεν Ζερμέν και στη Λοριάν και στην Αργεντινή το καλοκαίρι για να τον παρακολουθήσει η Ρίβερ Πλέιτ. «Ήταν κάτι πολύ θετικό για την καριέρα μου γιατί έμαθα πολλά σε σπουδαίους συλλόγους», σχολίαζε ο ίδιος και πρόσθετε: «Είμαι ακόμα μικρός για ένα τέτοιο βήμα, όμως έμαθα ότι πρέπει να κερδίζω ό,τι μπορώ από κάθε προπόνηση».

Το σχέδιο δε θα πετύχει από την πρώτη στιγμή. Αντιθέτως, ο Κάμπελ θα δοθεί δανεικός στην Πουνταρένας τον Ιανουάριο του 2011 και η αναγνώρισή του θα έρθει μέσω της Κόστα Ρίκα. Διεθνής με τις μικρές Εθνικές της χώρας του είχε αρχίσει να ξεχωρίζει από το πρωτάθλημα κάτω των 17 της κεντρικής Αμερικής, έπραξε το ίδιο στο κάτω των 20 και το αποκορύφωμα ήρθε στο Κόπα Αμέρικα του 2011. Τότε που ήρθε και η μεταγραφή…

Όλα για την καριέρα…

«Η πρώτη φορά που άρχισα να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ήταν όταν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ένας εκπρόσωπος της Άρσεναλ μου είπε ότι η ομάδα ενδιαφέρεται για μένα». Οι «κανονιέρηδες» το εννοούσαν. Στις 12 Αυγούστου, ένα μήνα μετά το πρώτο γκολ του Κάμπελ με τη μεγάλη Εθνική κόντρα στη Βολιβία, η μεταγραφή ολοκληρωνόταν έναντι 900.000 δολαρίων και της ευχής του Αρσέν Βενγκέρ. «Ο Κάμπελ έχει δείξει, ήδη, ότι είναι ένας παίκτης με εξαιρετικές δεξιότητες κι έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο σε διεθνείς αγώνες από μικρή ηλικία», έλεγε ο σχεδόν… μόνιμος προπονητής της Άρσεναλ, όμως ο νόμος για τους ξένους παίκτες στην Αγγλία θα εμπόδιζε την καριέρα του.

Οι Λονδρέζοι, που σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, είχαν προλάβει Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Αταλάντα, θα έπρεπε σύντομα να τον αποχωριστούν. Στα τέλη Αυγούστου θα τον παραχωρήσουν δανεικό στην Λοριάν και αντί για την Premier League, στην οποία κάποτε πρωταγωνίστησε ο Πάολο Γουάντσοπ, παίκτης- πρότυπο για όλους τους Κοσταρικανούς, θα γνώριζε ο Ligue 1.

Στη Γαλλία θα ξεκινήσει να κάνει μαθήματα της γλώσσας τρεις φορές την εβδομάδα, όμως εκείνο που θα του λείπει περισσότερο είναι τα μαθήματα μέσα στο γήπεδο. Η τακτική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έμοιαζε πιο δυσνόητη από οποιαδήποτε γλώσσα και ο Κρίστιαν Γκουρκίφ, πατέρας του γνωστού άσου και προπονητής της Λοριάν, θα τον στείλει με την ομάδα Νέων μέχρι να προσαρμοστεί. Ο νεαρός θα το δεχτεί αδιαμαρτύρητα και θα προσπαθήσει να βρει τον τρόπο να σταθεί στο γαλλικό ποδόσφαιρο. «Δεν απογοητεύτηκα. Διατήρησα την πίστη στις ικανότητές μου, βρήκα χρόνο να δουλέψω τόσο σωματικά όσο και στη νοοτροπία μου, πήρα χρόνο συμμετοχής και στην πορεία την ευκαιρία να παίξω στην πρώτη ομάδα».

Στο φινάλε της σεζόν οι 25 συμμετοχές και τα τρία γκολ θα δικαιώνουν αμφότερες τις πλευρές και η μόνη που δε θα μπορούσε να δικαιωθεί ήταν η Άρσεναλ. Ο Τζόελ Κάμπελ δε θα είχε ακόμα τις απαιτούμενες συμμετοχές με την Εθνική της Κόστα Ρίκα, ώστε να πάρει άδεια εργασίας με αποτέλεσμα να ζήσει ένα από εκείνα τα déjà vu, στα οποία – όπως και στο κάρμα – πιστεύει. Η Άρσεναλ θα τον παραχωρήσει δανεικό στη Μπέτις και ο 20χρονος επιθετικός θα δοκιμάσει και στην Primera Division. «Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για μένα να εξελιχθώ. Πάω στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και θέλω να το ζήσω», θα πει και όντως θα το κάνει με 28 συμμετοχές και δύο γκολ.

«Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και όλα τα στάδια που περνάω. Όταν ο Θεός το θέλει θα παίξω στην Άρσεναλ. Είμαι 20 χρονών, ακόμα συλλέγω εμπειρίες και είμαι ήρεμος για το μέλλον μου», θα προσθέσει, όμως ούτε το περασμένο καλοκαίρι θα είναι το φαρμακερό, παρότι πλέον είχε την άδεια εργασίας. Ο Κάμπελ ήθελε να μείνει στην Ισπανία, όμως η Άρσεναλ τον ειδοποίησε να τα… μαζεύει για τον Ολυμπιακό. Στις 27 Ιουλίου η μεταγραφή του ανακοινώθηκε στη σκιά εκείνης του Χαβιέρ Σαβιόλα, που είχε ανακοινωθεί μια μέρα πριν. Όμως είναι ο Αργεντινός εκείνος που στα τελευταία ματς μένει στη σκιά του Τζόελ Κάμπελ!

Όλα για ένα έργο ζωής…

Μια ημερομηνία, δύο χρονιές, δύο ερμηνείες. Στις 26 Ιουνίου του 2012 ο Τζόελ Κάμπελ έκανε ένα ιδιαίτερο δώρο στον εαυτό του για τα 20α του γενέθλια. Αγόρασε μια AudiR8. Ένα χρόνο μετά αποδείκνυε ότι είναι πολλά περισσότερα από ένας ακόμα αλαζόνας, νεόπλουτος, κακομαθημένος ποδοσφαιριστής. Παρότι μόλις 21 ετών, εγκαινίασε στην Κόστα Ρίκα μια κλινική που φέρει το όνομά του και είδε ακόμα ένα όνειρό του να πραγματοποιείται. Ο Ουμπέρτο είχε ακόμα ένα λόγο να είναι περήφανος για τον άνθρωπο που μεγάλωσε…

Εκείνον που μόλις τελειώσει το ποδόσφαιρο θα σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων για να ασχοληθεί με την κλινική του, εκείνον που έχει ακόμα ένα όνειρο να πραγματοποιήσει κι αυτό είναι να παίξει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με τον ρυθμό που πάει μάλλον θα πρωταγωνιστήσει σε αυτό…

 

Τελευταία Νέα