To αριστούργημα του αρχιτέκτονα!

To αριστούργημα του αρχιτέκτονα!

bet365

Φεύγοντας από τη Μίλαν, ο Αντρέα Πίρλο ευχήθηκε η πρώην του ομάδα να το μετανιώσει. Χθες φρόντισε εκ νέου γι’ αυτό. Το gazzetta.gr παρουσιάζει 21 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τον σπουδαίο Ιταλό.

1. Στις 19 Μαΐου του 1979 γεννήθηκε ο Αντρέα Πίρλο στο μικρό Φλέρο στην Λομπαρντία. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην άσημη Voluntas και σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπρέσια. «Μπορεί να μην το έλεγα από τότε, όμως γνώριζα ότι θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Πήγαινα, παράλληλα, σχολείο και διάβαζα γιατί ήταν σημαντικό, ωστόσο ήξερα μέσα μου πως δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσω άλλο δρόμο».


2. Το ταλέντο του και οι ικανότητές του δε θα αργούσαν να τον οδηγήσουν στην πρώτη ομάδα της Μπρέσια και αργότερα στο ντεμπούτο του. Μόλις δύο μέρες μετά τα 16α του γενέθλια, ο Αντρέα Πίρλο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο καμπιονάτο. Ήταν στις 21 Μαΐου του 1995 σε εκτός έδρας παιχνίδι με την Ρετζιάνα. «Ήταν πολύ ιδιαίτερη και φορτισμένη στιγμή για μένα. Δεν ένιωσα πίεση, γιατί γνώριζα ότι θα ακολουθούσαν κι άλλα παιχνίδια. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό σε τέτοιες ομάδες να αρπάζεις τις ευκαιρίες όταν σου δίνονται και να φτιάξεις το όνομά σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να γίνεις βασικός και να έχεις παιχνίδια από μικρή ηλικία».

3. Λίγους μήνες μετά, η Ίντερ θα τον καλέσει να δοκιμαστεί στο Μιλάνο. Ο Αντρέα Πίρλο βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της και άφησε άριστες εντυπώσεις, ωστόσο η μεταγραφή του θα ολοκληρωνόταν τρία χρόνια μετά. Από το 1998 ως το 2001, διάστημα κατά το οποίο ο νεαρός μέσος ήταν παίκτης της Ίντερ θα έπαιζε μόλις 22 φορές και θα είχε 38 συμμετοχές με τις Ρετζίνα και Μπρέσια, όπου είχε παραχωρηθεί δανεικός.

4. Κάθε πετυχημένη καριέρα, κρύβει ένα μικρό ή μεγάλο μυστικό. Εκείνο που συνήθως θα ήταν καταλυτικό για να αλλάξει την κατεύθυνση. Ο Αντρέα Πίρλο ήταν 10αρι, παλαιάς κοπής, με πολλά τεχνικά, αλλά όχι και σωματικά προσόντα. Το 2001, όταν παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπρέσια, η θέση και η… φανέλα ήταν κατειλημμένα από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο Κάρλο Ματζόνε έπρεπε να βρει μια καινούργια θέση για τον Πίρλο και τον Μάρτιο εκείνης της σεζόν ο 22χρονος άσος έκανε ντεμπούτο ως αμυντικός μέσος!!

5. Το καλοκαίρι του 2001 ήρθε η μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του. Το ποσό που δαπάνησε η Μίλαν για να τον αποκτήσει ήταν κοντά στα 18 εκ. ευρώ, όμως ήταν για μια ανταλλαγή τριών παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες του Μιλάνου. Η ιστορία και εδώ παρόμοια… Με τον Ρούι Κόστα, τον Ριβάλντο και τον Ζέεντορφ στο ρόστερ, ο Αντρέα Πίρλο, έπρεπε να βρει μια θέση. Πρότεινε στον Κάρλος Αντσελότι να τον τοποθετήσει εκεί που είχε παίξει και στην Μπρέσια και η ιστορία άρχισε να γράφεται.

«Λάτρευα να παίζω σε αυτή τη θέση. Πάντα συνήθιζα να πηγαίνω πιο πίσω και να παίρνω τη μπάλα, έτσι μου ήταν εύκολο να προσαρμοστώ. Μ’ αρέσει να βρίσκομαι στην καρδιά του γηπέδου, εκεί όπου συμβαίνουν όλα. Όταν κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι τη διαδρομή μου, συνειδητοποιώ ότι τα χρωστάω όλα στον Κάρλος Ματζόνε και στον Κάρλος Αντσελότι… Στους δύο σπουδαιότερους προπονητές που είχα ποτέ. Με τον Αντσελότι προσαρμόστηκα κατευθείαν στο ρόλο μου, γιατί με εμπιστεύτηκε, παρότι είχε πιο έμπειρους παίκτες για τη θέση».



6. Δεν ήταν, όμως, μόνο το ιταλικό πρωτάθλημα που τον έκανε να ξεχωρίζει. Την ίδια εποχή, ο Αντρέα Πίρλο γινόταν ο ηγέτης του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Έστω κι αν έπρεπε – πριν φτάσει στη μεγάλη Εθνική – να ηγηθεί εκείνες των μικρότερων ηλικιών. Διεθνής από τα εφηβικά του χρόνια, ήταν αρχηγός της Ιταλίας κάτω των 21 ετών που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό το 2000 στη Σλοβακία. Έλαβε μέρος το ίδιο καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, ενώ έπαιξε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ντεμπούτο του με την Εθνική Αντρών έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2002 στο Αζερμπαϊτζάν.

7. «Μπορούν να με βάλουν να παίξω σε όποια θέση του γηπέδου θέλουν, όμως πάντα θα είμαι το νούμερο 10, πάντα θα είμαι εκείνος που ελέγχει το παιχνίδι. Έστω κι αν δεν φοράω τη φανέλα. Ξεκίνησα με το 21 στην Μπρέσια κι έχω κολλήσει με αυτό από τότε». Στις 21, επίσης, είναι τα γενέθλια του πατέρα του, ενώ 21 του μήνα επέλεξε να παντρευτεί με τη γυναίκα του.

8. Η Ντέμπορα Ροβέρσι είναι η κυρία Πίρλο από το 2001, μετά από σχέση δέκα χρόνων. Οι δυο τους είναι μαζί από παιδιά και πλέον έχουν φτιάξει τη δική τους οικογένεια. Ο Νικόλο γεννήθηκε το 2003 και η Άντζελα το 2006.

9. Τα ονόματα των δύο του παιδιών είναι και τα μοναδικά τατουάζ που έχει στο σώμα του ο Αντρέα Πίρλο, που ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο των σύγχρονων ποδοσφαιριστών. Έχει γράψει το όνομα του γιου του με γιαπωνέζικους χαρακτήρες και τα αρχικά της κόρης του, ωστόσο δεν σκοπεύει να συνεχίσει. Προτιμά μια ήσυχη ζωή, αποφεύγει τα μίντια και τις δημόσιες εμφανίσεις, δεν έχει facebook ή twitter και η διασκέδασή του είναι «να παίζω με τα παιδιά μου, να περπατάμε, να τα πηγαίνω σε καμιά πιτσαρία. Θέλω να ζουν μια φυσιολογική ζωή, έστω κι αν ο πατέρας τους είναι διάσημος. Πρέπει να σπουδάσουν και να δουλέψουν, όπως κάνουν όλοι».

10. Υπάρχει, βέβαια, και η οικογενειακή επιχείρηση αν θελήσουν να καταπιαστούν με εκείνη. Στην Μπρέσια, όπου ζουν ακόμα οι γονείς του, η αδελφή του και ο αδελφός του, υπάρχει μια μεταλλουργική εταιρία και ένα… οινοποιείο! Ο Αντρέα Πίρλο δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις, ωστόσο επισκέπτεται μια φορά το μήνα την οικογένειά του και δοκιμάζει το κρασί!!

11. Αντίθετα με την εικόνα που έχει στο ευρύ κοινό, θεωρείται ως ένας από τους πιο πλακατζήδες ποδοσφαιριστές και πειραχτήρι στα αποδυτήρια. Μαζί με τον Τζενάρο Γκατούζο είχαν αναλάβει αυτό το ρόλο στη Μίλαν και έκαναν πλάκες από τον Κακά ως και τον Ροναλντίνιο… Ο μόνος που είχε την ησυχία του ήταν ο Πάολο Μαλντίνι. «Ήταν ένας θρύλος. Δεν μπορούσες να τον ακουμπήσεις».

12. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει γνωστό, πέρα από το ταλέντο του, είναι τα μαλλιά του. Εκείνος, ωστόσο αρνείται τις… κατηγορίες ότι τα προσέχει και τα φροντίζει πριν τα ματς. «Έχω το ίδιο κούρεμα από τα 13 μου χρόνια, δεν στεγνώνω ποτέ τα μαλλιά μου με πιστολάκι και ξυρίζομαι δύο φορές την εβδομάδα».

13. Στη Μίλαν, εκτός από τους δεκάδες τίτλους που κατέκτησε, απέκτησε κι έναν κολλητό. Ο Αλεσάντρο Νέστα πήγε ένα χρόνο μετά τον Πίρλο στο Μιλάνο και αμέσως έγιναν συγκάτοικοι στο Μιλανέλο και πολύ καλοί φίλοι. Το δωμάτιό τους στις εγκαταστάσεις της Μίλαν είχε το παρατσούκλι «κωφάλαλο» επειδή ουδείς από τους δύο μιλούσε ιδιαίτερα. Αντιθέτως, εμφανίζονταν συνήθως με πρησμένα μάτια στην απογευματινή προπόνηση, επειδή έπαιζαν play station τουλάχιστον για δύο ώρες κάθε μεσημέρι!

14. Οι δυο τους έμελλε να χωριστούν το καλοκαίρι του 2011, όπως έμελλε η πορεία αμφοτέρων να κρατήσει δέκα χρόνια στο Μιλάνο. Ένα χρόνο μετά τον Αντρέα Πίρλο, ο Αλεσάντρο Νέστα ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει από την ιταλική ομάδα. Η περίπτωση του 32χρονου μέσου, ωστόσο, ήταν λίγο διαφορετική αφού παρά την κοινή ανακοίνωση, η Μίλαν ήταν εκείνη που δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του. «Ήρθε η ώρα να πω αντίο. Πέρασα δέκα αξέχαστα χρόνια και πρόκειται για έναν κοινό χωρισμό. Αν ελπίζω ότι η Μίλαν θα μετανιώσει που θα με χάσει; Ναι!».

15. Ένα χρόνο μετά, η ευχή του θα είχε πραγματοποιηθεί. Με τη φανέλα της Γιουβέντους, ο Αντρέα Πίρλο θα κάνει μια εξαιρετική όσο και γεμάτη χρονιά, με 37 εμφανίσεις, διαψεύδοντας εκείνους που έλεγαν πως «το ιατρικό τιμ στο Μιλανέλο ξέρει καλύτερα». Θα αναδειχθεί πρώτος σε ασίστ στο καμπιονάτο, με 13, θα συμπεριληφθεί στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς, θα ψηφιστεί καλύτερος παίκτης του καμπιονάτο, θα διεκδικήσει μέχρι και τη «Χρυσή Μπάλα», ενώ θα κερδίσει εκ νέου τη θέση του στην Εθνική. Παράλληλα θα κατακτήσει το τρίτο του scudetto, σε μια συλλογή που επίσης συμπεριλαμβάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2004, δύο Champions League, δύο ευρωπαϊκά Super Cup, ένα διηπειρωτικό και ένα κύπελλο Ιταλίας.

16. Στη Γιουβέντους υπέγραψε ως το 2014 και η μεταγραφή του ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου του 2011. «Χρειαζόμουν κάτι για να βρω ξανά το κίνητρό μου», θα έλεγε λίγο καιρό μετά, κόντρα στις φήμες που τον ήθελαν να φεύγει απ’ τη Μίλαν για τα λεφτά. «Είχα προσφορές, όπως εκείνη του Ετό, αλλά αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Προτιμούσα να μετρήσω ξανά τις δυνάμεις μου στο υψηλότερο επίπεδο. Ξέρω πως 20 εκ. δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι πως εδώ παίρνουμε δύο λίρες».

17. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε πάρει την απόφασή του να φύγει από τη Μίλαν από τον Φεβρουάριο και την ίδια εποχή άρχισε να σκέφτεται τη Γιουβέντους, που τον είχε προσεγγίσει. Ο λόγος ήταν ένα δημοσίευμα που ήθελε όλους τους παλιούς να φεύγουν από την τότε πρωταθλήτρια Ιταλίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά… «Πριν τρία χρόνια ήμουν έτοιμος να πάω στην Τσέλσι. Ο Μπερλουσκόνι με σταμάτησε. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Με κατάλαβε και μου ευχήθηκε καλή τύχη».

18. Θεωρείται ως δάσκαλος για τη θέση που αγωνίζεται, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αναγνωρίζοντάς τον ως τον μοναδικό της νέας γενιάς που αγωνίζεται με τον ίδιο τρόπο που το έκανε κάποτε εκείνος. «Για να είσαι χρήσιμος στην άμυνα και να κερδίζεις τη μπάλα δεν χρειάζεται πάντα να κάνεις τάκλιν. Μερικές φορές αρκεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το μυστικό για τη θέση μου είναι ένα: Να κρατάς την κατοχή της μπάλας και να την μετακινείς γρήγορα, ώστε να κουράζεις τον αντίπαλο. Αυτή είναι η μέθοδός μου». Η μέθοδος του «αρχιτέκτονα», όπως είναι το παρατσούκλι του.

19. Είδωλό του από νεαρή ηλικία ήταν ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, με τον οποίο κατόρθωσε να παίξει μια σεζόν μαζί! «Μου έδωσε μερικές πολύτιμες συμβουλές», έχει δηλώσει ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος ενώ αγωνιζόταν στη Μίλαν θεωρούσε ότι οι Αντρέι Σεφτσένκο, Κακά και Ροναλντίνιο είναι καλύτεροι από εκείνον!

20. Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους τον ανανέωσε σε τέτοιο βαθμό, που όχι μόνο τον έχει αναγάγει σε έναν από τους πρωταγωνιστές του Euro, αλλά τον έχει κάνει να σκέφτεται διαφορετικά το μέλλον. «Πιστεύω ότι μπορώ να παίξω τέσσερα ή πέντε χρόνια ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ακόμα νιώθω καλά και το διασκεδάζω. Μετά, θέλω να παίξω σε κάποιο πρωτάθλημα στην Αμερική. Δεν θα ψάξω ένα συμβόλαιο… διακοπών στο Ντουμπάι ή στην Κίνα. Θέλω μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα και τα παιδιά μου».

21. Κάποτε ο Μαρσέλο Λίπι είχε πει… «Ο Πίρλο δεν χρειάζεται να μιλάει. Δίνει εντολές με τα πόδια». «Είναι η καλύτερη περιγραφή που έχουν κάνει για μένα», θα απαντούσε ο Ιταλός μέσος. Λίγες μέρες μετά τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους, φήμες θέλουν τον Τζιανλουΐτζι Μπουφόν να ευχαριστεί τον Αντριάνο Γκαλιάνι που άφησαν τον Αντρέα Πίρλο να φύγει από τη Μίλαν. Και δημοσίως θα έκανε την πιο δεικτική δήλωση για την αξία του 32χρονου μέσου. «Η μεταγραφή του Πίρλο ήταν η καλύτερη του αιώνα. Σκέφτομαι ότι ο Θεός υπάρχει, επειδή είναι απλά ντροπιαστικό το πόσο καλός είναι ο Πίρλο».

 

SERIE A Τελευταία Νέα