Εμπίντ: Χρωστά ένα πρωτάθλημα στον Άιβερσον! (pics & vids)

Εμπίντ: Χρωστά ένα πρωτάθλημα στον Άιβερσον! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Εμπίντ: Χρωστά ένα πρωτάθλημα στον Άιβερσον! (pics & vids)

bet365

Ο Τζοέλ Εμπίντ είναι κυρίαρχος φέτος και θα παλέψει για MVP, με το gazzetta.gr να γράφει για την ευκαιρία να ολοκληρώσει το... έπος του Άλεν Άιβερσον το 2001.

bwin - Παναθηναϊκός - Λαμία με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Τα τελευταία χρόνια οι Σίξερς ξεκινούν με μεγάλες φιλοδοξίες, όμως πάντα σε κάποια στιγμή στα playoffs χύνουν την... καρδάρα με το γάλα.

Το δίδυμο Εμπίντ-Σιμονς δείχνει ποιοτικό, ωστόσο από την μία ο Καμερουνέζος που είναι εύθραυστος στους τραυματισμούς και από την άλλη ο προβλέψιμος Αυστραλός που δεν έχει καθόλου σουτ, δεν αφήνουν την ομάδα να πάει όλη τη διαδρομή μέχρι το τέλος.

Οι Σίξερς έχουν να παίξουν τελικούς ΝΒΑ από το 2001, τότε που ο Άλεν Άιβερσον πήρε στις πλάτες του μια μέτρια ομάδα και την... κουβάλησε μέχρι τα ΝΒΑ Finals εκεί όπου υποκλίθηκε στους Λέικερς του Κόμπι και του Σακίλ.

Το gazzetta.gr γράφει για τον Τζοέλ Eμπίντ που φέτος πάει για MVP και στέκεται στο... χρέος του να τελειώσει το έργο που άφησε στη μέση ο τεράστιος Άλεν Άιβερσον.

Ο παικταράς που κουβάλησε μόνος του μια μέτρια ομάδα

Θυμάστε με τι ρόστερ πήγαν οι Σίξερς στους τελικούς του 2001. Εδώ είμαστε εμείς για να σας το θυμίσουμε.

Το Supporting Cast είχε τα ονόματα των Snow, Hill, Geiger, Mutombo, Mckie, Lynch, Jones Jermaine, Raja Bell, MacCulloch, Ollie, Buford. Ακόμα και αν λέγεσαι Άλεν Άιβερσον είναι εύκολο να πας τελικούς με τέτοιο ρόστερ; Όχι βέβαια. Μιλάμε για θαύμα. Αν δώσεις στους 4-5 κορυφαίους σταρ της σημερινής εποχής αυτό το ρόστερ, θα μπορούσε κάποιος να τους πάει τελικούς; Πάρα πολύ δύσκολα!

Όταν σκέφτεσαι παίκτες που κουβάλησαν μόνοι τους την ομάδα τους πολύ μακριά στα playoffs, τότε το όνομα του Answer ίσως είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό. Απολαυστικός, ένας πραγματικός μάγος στο παρκέ που πήρε από το χεράκι τους Σίξερς και πήγε να τους οδηγήσει σε ένα πρωτάθλημα. Όμως η διαφορά δυναμικότητας με τους Λέικερς ήταν τεράστια.

Τα νούμερα του ήταν συγκλονιστικά στα playoffs του 2001, αφού είχε 32.9 πόντους και οι μοναδικοί που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ήταν οι Μουτόμπο με 13.9 πόντους και 13.7 ριμπάουντ, αλλά και ΜακΚί με 14.6 πόντους και 5.3 ασίστ. Kανείς δεν ξεχνά τα όργια των 48 πόντων στο Game 1 των τελικών με τους Λέικερς και το... πέρασμα πάνω από τον Λου.

Ένας παιχταράς που άξιζε το πρωτάθλημα, μια πόλη που από τότε δεν έχει ξαναζήσει παρόμοιες στιγμές

Το... χρέος του Εμπίντ

Ο Τζοέλ είναι αναμφίβολα ανάμεσα στους 2-3 κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ. Απίστευτο ρεπερτόριο στην επίθεση με κινήσεις στο post που σε μαγεύουν. Μάλιστα ξέρει πολύ καλά να βάλει το κορμί του και να εκμεταλλευτεί όλα τα καλά του στοιχεία, οδηγώντας τους αντιπάλους στο φάουλ.

Είναι ένα πλήρες πακέτο επιθετικά, αφού μπορεί να σε πληγώσει και με το τρίποντο του. Τα τελευταία χρόνια έδειξε επιρρεπής στους τραυματισμούς, κάτι που στοίχισε στην ομάδα του.

Πάντως ο υγιής Εμπίντ είναι... άπιαστος. Απλά χρειάζεται τους καταλληλους συμπαίκτες δίπλα του για να τον βοηθήσουν να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Και ο Σίμονς όσο καλός και αν είναι όταν είναι τόσο προβλέψιμος επιθετικά και δεν κάνει κάτι για να φτιάξει το σουτ του, τότε η Φιλαδέλφεια δεν έχει τύχη για κάτι μεγάλο.

Πάει για MVP

Από τα πρώτα ματς μας έδειξε τις άγριες διαθέσεις του. Ο ηγέτης των Σίξερς μέτρησε 25+ πόντους και 10+ ριμπάουντ και στα τρία ματς της ομάδας του μέχρι στιγμής. Αυτό έχει να ξαναγίνει από τον σπουδαίο Τσαρλς Μπάρκλεϊ τη σεζόν 1986-87.

Και για να κάνουμε ακόμα μια σύνδεση με τον άλλο πρωταγωνιστή του άρθρου, εδώ είναι ευκαιρία.

Ο Τζοέλ Εμπίντ ήταν απολαυστικός στο ματς της 21ης Γενάρη κόντρα στους Σέλτικς, θυμίζοντας Άλεν Άιβερσον. Ο ηγέτης των Σίξερς είχε 42 πόντους, 10 ριμπάουντ και 63% εντός πεδιάς στη νίκη της ομάδας.

Μέτρησε 36 στα 3 πρώτα δωδεκάλεπτα, κάτι που είναι η καλύτερη επίδοση από τις 4 Απρίλη του 2006 και τον Answer. Eπιπλέον είναι ο μοναδικός από την εποχή που μπήκε το τρίποντο στο ΝΒΑ με 40+ πόντους, 10+ ριμπάουντ και 1 ή κανένα λάθος σε ένα ματς. Το ξαναέκανε το 2019.

Πριν λίγες ώρες και μετά τη νίκη επί των Τίμπεργουλβς έγραψε ακόμα ένα ρεκόρ.

Ο Καμερουνέζος κατάφερε να γίνει ο 3ος παίκτης στην ιστορία της ομάδας με 35+ πόντους και 10+ ριμπάουντ μέσο όρο σε διάστημα 5 αγώνων. Οι άλλοι δύο της λίστας είναι οι θρύλοι Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Ουιλτ Τσάμπερλεϊν.

O Eμπίντ είναι ανάμεσα στα φαβορί για MVP, αφού έχει φοβερά νούμερα και είναι επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του.

Μετρά 28.3 πόντους, 11.1 ριμπάουντ και 31.4 στο player efficiency rating. Δηλαδή είναι 4ος σκόρερ στη λίγκα και 1ος στο PER.

Ο Καμερουνέζος δείχνει ότι θέλει το βραβείο του MVP σπίτι του.

H αποθέωση του Ρίβερς και η πίστη στις δυνατότητες του

Ο Ντοκ Ρίβερς τον λατρεύει και ξέρει πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει και την ποιότητα που τον διακρίνει.

«Αν δεν πάει παγίδα στον Τζοέλ, εκείνος θα σκοράρει για όλο το βράδυ. Αν κάνετε παγίδα στον Τζοέλ, τότε θα σκοράρουν οι υπόλοιποι. Διαλέγετε και παίρνετε, αλλά θα σκοράρουμε έτσι κι αλλιώς. Σημαντικό να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε χώρο για εκείνον και τις γωνίες της πάσας που θα έχει. Πρέπει να το κάνουμε απλό για εκείνον», είχε πει λίγο καιρό πριν και δεν δίστασε να κάνει τη σύγκριση με 2 θρύλους του παρελθόντος. «Ο Γκαρνέτ ήταν 4άρι. Εγώ έπαιξα με τον Γιούιν. Αν συνδυάσεις αυτούς τους 2, παίρνεις τον Εμπίντ».

Ο ίδιος ο Εμπίντ φυσικά έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση στις ικανότητες του και δεν διστάζει να το... φωνάζει που και που.

«Δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να με σταματήσει φέτος. Ειδικά με το νέο τρόπο σκέψης που έχω», είχε πει μετά την νίκη επί των Ουίζαρντς, ενώ είχε φανερώσει την πικρία του που δεν παίρνει τον σεβασμό που αξίζει.

«Είμαι απογοητευμένος γιατί δεν παίρνω τον σεβασμό που αξίζω. Όλα ξεκινούν από το αν νικάς. Πρέπει να νικήσεις. Αν δεν νικήσεις, δεν θα πάρεις ποτε σεβασμό. Αυτό με νοιάζει στο τέλος της ημέρας. Όταν νικάς, όλοι νικούν. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα από τότε από τότε που ήρθα στο ΝΒΑ», ανέφερε.

Οι Σίξερς... πετάνε λόγω Εμπίντ

Οι Σίξερς έχουν φτιάξει μια ικανότατη ομάδα φέτος και έχουν βοηθήσει σε αυτό οι προσθήκες των Χάουαρντ, Κάρι και Γκριν.

Ωστόσο ο Εμπίντ είναι ο λόγος που παίζουν σαν διεκδικητές του τίτλου και βρίσκονται στην κορυφή της Ανατολής με ρεκόρ 14-6.

Η Φιλαδέλφεια αγνοεί τους τελικούς του ΝΒΑ από το 2001 και τα... όργια του Άλεν Άιβερσον που πήγε να το πάρει μόνος του, αλλά βρήκε απάναντι του τους Σακίλ και Κόμπι.

Είκοσι χρόνια μετά ο Τζοέλ Εμπίντ δείχνει έτοιμος να παλέψει για τον τίτλο που άξιζε η καριέρα του Άλεν Άιβερσον, αλλά ο Answer δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στο δαχτυλίδι.

Οι Σίξερς είναι εδώ και σκοπεύουν να το πάνα μέχρι το τέλος του δρόμου, έχοντας μαζί τους τον φοβερό και τρομερό Εμπίντ.

cover photo: Κώστας Τόπας

 

NBA Τελευταία Νέα