Λέο Μάτος: Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του! (pics&vids)

Λέο Μάτος: Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του! (pics&vids)

Λέο Μάτος: Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του! (pics&vids)

bet365

Ο Λέο Μάτος έβγαλε τα «ασπρόμαυρα» του ΠΑΟΚ και ετοιμάζεται να φορέσει αυτά της φημισμένης Βάσκο ντα Γκάμα. Το gazzetta.gr θυμίζει κάποιες από τις πολλές ιστορίες που συνοδεύουν το πέρασμά του από την Τούμπα.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Οι πιο πολλοί ξένοι που έρχονταν τα παλιά χρόνια ήταν συνήθως μιας χρήσεως, για ένα-δύο χρόνια το πολύ και… πάπαλα! Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις, μια απ’ αυτές είναι και ο Λέο Μάτος, κατά πολλούς ο καλύτερος δεξιός μπακ που εμφανίστηκε στην Τούμπα την τελευταία 30ετία.

Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να είναι δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα μνημονεύεται πάντοτε ως ένας από τους κορυφαίους ξένους που φόρεσαν την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Τα παράσημα που πήρε τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα μάζεψε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία τα έβαλε στις αποσκευές του για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σύντομα θα ολοκληρώσει την προφορική συμφωνία με τη Βάσκο ντα Γκάμα.

Ο σύλλογος από την πορτογαλική κοινότητα του Ρίο ντε Τζανέιρο, που δε θέλει και πολύ σκέψη από που πήρε το όνομα του, τιμώντας τον διάσημο πορτογάλο εξερευνητή, είναι από τους δημοφιλέστερους στη Βραζιλία, με πάνω από 20 εκατομμύρια υποστηρικτές. Όπως και ο ΠΑΟΚ, έχει ως χρώματα το άσπρο και το μαύρο, ο μεγάλος αντίπαλος της είναι η Φλαμένγκο (το μεταξύ του ντέρμπι ονομάζεται το «Clássico των εκατομμυρίων»), εκεί όπου ο 34χχρονος αμυντικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Ο Λεονάρντο ντε Μάτος Κρουζ γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1984 στις φαβέλες του Νιτερόι της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, εκεί όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις και τις συνεπακόλουθες εκτεταμένες πλημμύρες προκαλούν «χάος» και οδηγούν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, όπως οι 77 που έχασαν τη ζωή τους πριν από δέκα χρόνια.

Μεγάλωσε σε μια από τις πιο επικίνδυνες φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, εν μέσω δύσκολων παραστάσεων και εικόνων, διαμόρφωσε το χαρακτήρα του, όλα αυτά τον έκαναν έναν άνδρα, ο οποίος δεν ξεχνάει απ’ το που κρατάει η σκούφια του.

«Θα θυμάμαι πάντα την εποχή όπου ανάμεσα σε δεκάδες μικρά παιδιά, με γυμνά πόδια, από το Νιτερόι και το Σάο Γκονσάλο βγαίναμε για να παίξουμε ποδόσφαιρο σε γήπεδα, που πλέον έχουν μετατραπεί σε κατοικίες και κτήρια», λέει και περηφανεύεται για τη γενέτειρα του, την οποία τίμησε δεόντως χτίζοντας την «Arena For Matos». Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο ποδοβόλεϊ, σάουνα, χώρος μπάρμπεκιου, έχουν δημιουργηθεί για τους κατοίκους της Πεντοτίμπα, με χρήματα που έβγαλε από το ποδόσφαιρο το καμάρι της περιοχής.

Πάντως, αν νομίζετε, ότι θα μείνει μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, είστε γελασμένοι. Σύντομα θα δημιουργήσει τις δικές του ποδοσφαιρικής ακαδημίες και τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα! Από την στιγμή που πήρε το δρόμο για την Ευρώπη πάντα επέστρεφε στη γειτονιά του διοργανώνοντας κάθε Χριστούγεννα μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά της περιοχής. Γνωρίζει καλά πως είναι η ζωή όταν δεν έχεις να φας, να ντυθείς, δεν έχεις νερό για να κάνεις μπάνιο. Δε κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλο του, τώρα που «έφτιαξε» η ζωή του.

Στα παιδικά του χρόνια χρειαζόταν να αλλάζει τέσσερα λεωφορεία και να είναι σχεδόν δύο ώρες στο δρόμο για να φτάσει από το σχολείο στο προπονητικό κέντρο της Φλαμένγκο κι από εκεί στο γυμναστήριο για να παίξει ποδόσφαιρο σάλας. Ξυπνούσε στις 5 το πρωί και επέστρεφε στο σπίτι κατά τις 10-11 το βράδυ, αφού το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα γεμάτο με δύο ώρες ποδόσφαιρο, 6 ώρες μάθημα, κολύμπι, γυμναστήριο.

Η «Φλα» είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του Λέο, που μέχρι τα 17 του αγωνίστηκε εκεί προτού πάρει το αεροπλάνο για την Ευρώπη και δει το όνομα του να φιγουράρει στη μαρκίζα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο λόγος; Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2003 με την U17 της «Seleção» στη Φινλανδία. Σκόραρε, μάλιστα, στο εντυπωσιακό 5-0 απέναντι στην Πορτογαλία του… Αντρέ Βιεϊρίνια και έπαιξε στον τελικό με αντίπαλο την Ισπανία του Σεσκ Φάμπρεγας και του Νταβίντ Σίλβα.

Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας, η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ πραγματοποίησε ψηφοφορία για τους «Decade All Stars 2010-20» με τον Μάτος να κερδίζει με ποσοστά… Τσαουσέσκου (91,5%) την πρωτιά του καλύτερου δεξιού μπακ. Μαζί με τους Πάμπλο Κοντρέρας, Χοσέ Κρέσπο και Λίνο σχημάτισαν την κορυφαία αμυντική γραμμή του «Δικεφάλου» της τελευταίας δεκαετίας. Πολλοί λένε ότι οι δύο Βραζιλιάνοι μπακ ήταν ότι καλύτερο πέρασε από την Τούμπα, μετά το αντίστοιχο δίδυμο Γούναρη-Ιωσηφίδη της σπουδαίας ομάδας του ’70.

Όντως στην Τούμπα είχαν πολλά χρόνια να δουν έναν δεξιό φουλ μπακ με τέτοια ποιότητα, έναν ποδοσφαιριστή που από την πρώτη στιγμή είχε φροντίσει να μάθει την ιστορία της ομάδας και να ταυτιστεί μαζί της, μια ηγετική προσωπικότητα με φοβερή ένταση και πάθος. Απίστευτη ποιότητα, ενδεχομένως, πολυτέλεια για το ποδόσφαιρο μας.

Οι περισσότεροι που έζησαν δίπλα του αυτή την τετραετία γνώριζαν πως ήθελε ειδική διαχείριση μετά τους αγώνες, η προπόνηση δεν ήταν ποτέ το φόρτε του, αλλά όταν έμπαινε στο γήπεδο ξεδίπλωνε στο χορτάρι τις αρετές του. Ήταν «παρών» σ’ όλα σχεδόν τα κομβικά παιχνίδια της τετραετίας κι όπως μου έχει πει «μπορώ να παίξω μέχρι τα 38 μου»! Άλλωστε, επιμένει να λέει ότι «είναι απλά νούμερα, οι αριθμοί που συνοδεύουν τη ζωή κάθε ανθρώπου», αφήστε που στα τελευταία γενέθλια του, τον περασμένο Απρίλιο, η γοητευτική σύζυγός του, Τάμι Μάτος, μαζί με τα δύο αγόρια της οικογένειας του φρόντισαν και του έκαναν μια τούρτα με κεντρική φιγούρα τον… Superman!

Οι αντίπαλοι τον ένοιωθαν στη διάρκεια του 90λεπτου. Αν και αμυντικός έχει ένα μαγικό τρόπο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, παίρνοντας την κεφαλιά ανάμεσα σε δέκα ποδοσφαιριστές, πολλές φορές εκνεύριζε τους απέναντι για τα απλωμένα χέρια, όμως όλοι θα ήθελαν να τον έχουν στην ομάδα τους, δίχως να τους ενοχλεί καθόλου ο τρόπος που παίζει…

«Όταν βάζω μια φανέλα και μπαίνω στο γήπεδο θέλω να δίνω το 100% μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Εχω παίξει σε πολλές ομάδες και είχα την ίδια συμπεριφορά, για να πω την αλήθεια, η φανέλα του ΠΑΟΚ με κάνει να παθιάζομαι λίγο περισσότερο, βλέπω ότι είναι στο DNA μας να τρελαίνεσαι και να αγωνίζεσαι με πάθος. Εχω καταλάβει την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο μου. Όποτε τους συναντώ στο δρόμο, έρχονται και μου λένε, “είσαι παικταράς”, “σε γουστάρουμε”, “μας αρέσει έτσι όπως παίζεις”, καταλαβαίνω ότι είναι ο τρόπος που αγωνίζομαι αυτός που κάνει τον κόσμο να έρθει δίπλα μου, να με αγκαλιάσει, να σου δείξει γιατί το αντιλαμβάνεται και το εισπράττει, ότι μπορεί να μην ήσουν και στην καλύτερη μέρα σου, αλλά έδωσες τα πάντα για την ομάδα», ήταν η δική του εξήγηση έτσι όπως μου τη μετέφερε σε μια από τις πολλές κουβέντες που κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Όταν ένας ξένος δένεται και ταυτίζεται με την φιλοσοφία της ομάδας γίνεται ακόμη πιο ωραία η ιστορία του.

Ο Λέο Μάτος μπήκε στη ζωή των φίλων του ΠΑΟΚ το Μάιο του 2016 όταν ήρθε «ινκόγκνιτο» στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο μακριά από τα φώτα και τις κάμερες. Η ομάδα της Ντνίπρο, όπου αγωνιζόταν από το 2014, ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης και η Θεσσαλονίκη φάνταζε ως μια ιδανική επιλογή.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα φάνηκε ότι ήρθε για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Λούμπος Μίχελ του άνοιξε την πόρτα της Τούμπας κι ο «El Loco» δε μετάνιωσε ποτέ για την επιλογή του, έγινε ένα από τα καλύτερα μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος και έζησε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του κατορθώνοντας, όπως ανέφερε στο ένα από τα δύο αποχαιρετιστήρια μηνύματά του, «να γράψουμε ιστορία με τρία κύπελλα, δύο πρωταθλήματα και πολύ χαρά στα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Η πρώτη του χρονιά ήταν άκρως εντυπωσιακή και πειστική για όλα όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. Έκλεισε την σεζόν με 47 παιχνίδια, 8 γκολ, 4 ασίσt, στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου για το 2-0 και ο Μιχάλης Τσόχος στην μετάδοση της Cosmote TV είπε ευθαρσώς την αλήθεια: «… ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ είναι το δεξί του μπακ»!

Eκείνη τη χρονιά o Μάτος ήταν δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Πρίγιοβιτς (10 γκολ), όμως όλοι αναγνώριζαν την συνεισφορά του στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου. Ασταμάτητος και τη δεύτερη σεζόν πρόσθεσε 7 γκολ, 8 ασίστ και ένα ακόμη κύπελλο, ενώ τη χρονιά του νταμπλ μέτρησε 6 γκολ, 4 ασίστ. Η σούμα, μετά τα 5 γκολ της περσινής σεζόν και τις 3 συμμετοχές φέτος, βγάζει: 168 αγώνες, 26 γκολ, 16 ασίστ. Καθόλου άσχημα…

Υπάρχουν ουκ ολίγες ιστορίες για να ντύσουν τα αφιερώματα στον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, υπάρχουν πολλά σημαντικά γκολ που πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί επιμένουν και στέκονται σ’ αυτό της Νέας Σμύρνης κόντρα στον Πανιώνιο, επιμένουν πως αν δεν είχε σκοράρει στα χασομέρια της αναμέτρησης πηδώντας στο θεό, μετά από την εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια, η ιστορία ενδεχομένως να είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά.

Oι «ασπρόμαυροι» κατέβηκαν στην Αθήνα κουβαλώντας στις αποσκευές τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Έστερσουντ, αλλά και το 0/5 εκτός έδρας στο πρωτάθλημα, όπου είχαν πετύχει μόλις ένα γκολ (ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1).

Ηταν 26 Νοεμβρίου του 2017 του 2-2 με τον Πανιώνιο, από εκείνο το απόγευμα και μετά, ο ΠΑΟΚ ξανά έχασε βαθμό στις 4 Μαρτίου του 2018, αφού είχε προηγηθεί το πολυσυζητημένο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που δεν έγινε ποτέ, φτάνοντας το σερί του στις 16 νίκες, με τον Βραζιλιάνο να απουσιάζει σε μόλις τρία από τα δεκαέξι ματς κι αυτά στο κύπελλο, καθώς στο πρωτάθλημα έχασε ένα από τα 29 παιχνίδια και στα υπόλοιπα δεν έγινε ούτε σ’ ένα αλλαγή!

Λεπτομέρεια εκείνης της ιστορίας: Την ώρα που ο Αντρέ Βιεϊρίνια έστηνε την μπάλα για να εκτελέσει το φάουλ, η «ασπρόμαυρη» κερκίδα στην απέναντι πλευρά του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, με τον ΠΑΟΚ στα πρόθυρα της ήττας, έβραζε κατά του Ραζβάν Λουτσέσκου και ξεστόμιζε βαριές κουβέντες για τον Ρουμάνο προπονητή…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα