Time for some action! (pics+vids)

Time for some action! (pics+vids)

bet365

Αναμονή τέλος! Η Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει και το gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα, παρουσιάζοντας όλες τις ομάδες που και φέτος αναμένεται να μας καθηλώσουν!

Η φετινή χρονιά στην Αγγλία ξεκινάει από διαφορετική βάση, με κοινό παρονομαστή τις κομβικές αλλαγές στους πάγκους, αλλά και τα σίριαλ γύρω από συγκεκριμένα ονόματα. Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 26 χρόνια καλείται να διατηρήσει τα σκήπτρα χωρίς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της, με τον Ντέιβιντ Μόγιες να αναλαμβάνει τη σκυτάλη. Η Μάντσεστερ Σίτι στράφηκε στον Πελεγκρίνι και ενισχύθηκε σημαντικά, με τα πλούσια αφεντικά της να περιμένουν επιστροφή στους τίτλους.

Από την άλλη, ο Special One Ζοσέ Μουρίνιο επέστρεψε στην αγαπημένη του Τσέλσι με στόχο -τι άλλο;- να την επαναφέρει στην κορυφή,. Θα μας λείψουν οι... μονομαχίες του με τον Φέργκιουσον, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει ποικιλοτρόπως! Οι τρεις τους φαντάζουν φαβορί για τον τίτλο, με τις Τότεναμ, Άρσεναλ πρωτίστως και Λίβερπουλ, Έβερτον, Σουόνσι δευτερευόντως να θέλουν να μπουν και να σταθούν με αξιώσουν στο Big 4.

Από εκεί και πέρα, τα μεγάλα σίριαλ αφορούσαν φέτος το καλοκαίρι τρία «μεγάλα» ονόματα: Γκάρεθ Μπέιλ, Λουίς Σουάρες, Γουέιν Ρούνεϊ. Και οι τρεις προς το παρόν παραμένουν σε Τότεναμ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο όσο η μεταγραφική περίοδος παραμένει ανοιχτή, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο. Υπήρξαν και σίριαλ μικρότερου... μήκους, όπως αυτό του Μπεντέκε, του Φελαϊνί, του Μίτσου, τα οποία έπαιξαν επίσης το ρόλο τους και κράτησαν αμειώτο το ενδιαφέρον πριν τη σέντρα στην νέα Πρέμιερ Λιγκ! Φέτος, ενισχύθηκαν πολύ και οι λεγόμενες «μεσαίες» της κατηγορίας και το βέβαιο είναι ότι δεν περιμένει εύκολο έργο τους διεκδικητές του τίτλου. Άλλωστε, στην Αγγλία κανένα ματς δεν είναι εύκολο!

Η Πρέμιερ Λιγκ λοιπόν ξεκινά και από το Σαββάτο (17/08) τα κανάλια του ΟΤΕ TV τη φέρνουν στις τηλεοράσεις σας! Το gazzetta.gr σας βάζει το κλίμα παρουσιάζοντας όλες τις ομάδες που και φέτος θα πάρουν μέρος στον «μαραθώνιο» του Νησιού! Στο transfer center του gazzetta.gr μπορείτε να δείτει αναλυτικά το πάρε-δώσε στις μεταγραφές.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Την ξεγράφεις…;

Εχει γραφτεί ήδη χιλιάδες φορές και μάλλον έχει κουράσει αλλά οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θα έχουν εξαιρετικά δύσκολη σεζόν μετά την αποχώρηση του Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει ίσως την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο αυτή τη στιγμή καθώς καλείται να δείξει γιατί επιλέχθηκε από τη διοίκηση του ιστορικού συλλόγου, μόλις μερικούς μήνες μετά την κατάκτηση του 20ου τίτλου στην Premier League.

Ο Σκωτσέζος δεν ήταν δυνατόν να μην έχει διαγνώσει το πρόβλημα στο κέντρο και γι' αυτό έγιναν σερί προτάσεις στην Μπαρτσελόνα για τον Σεσκ Φάμπρεγας. Η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ, όπως ούτε αυτή του Τιάγκο και μοναδική προσθήκη ήταν ο 20χρονος Ουρουγουανός αμυντικός, Γκιγιέρμο Βαρέλα, συν τον Ζάχα, που ήρθε από την Κρίσταλ Πάλας.

Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για την Γιουνάιτεντ, ήταν πολύ σημαντική η παραμονή του Ρούνεϊ τον οποίο ήθελαν Τσέλσι αλλά και Αρσεναλ. Ο Αγγλος αλλά και ο πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης της περσινής σεζόν, Φαν Πέρσι, πρέπει να βοηθήσουν τον Μόγιες με τη συνεργασία και τα γκολ τους.

Η αδράνεια στη μεταγραφική δεν είναι ανησυχητική τόσο για την επίθεση, όπου υπάρχουν παικταράδες. Το πρόβλημα των πρωταθλητών είναι στην άμυνα, αφού πέρσι έκανε την εμφάνισή της η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 11 ετών. Χωρίς παίκτη στο κέντρο και τα μετόπισθεν, η μετάβαση θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση...

Μάντσεστερ Σίτι: Νέα εποχή

Μετά από μία σεζόν στην οποία έβλεπαν με κιάλια τη Γιουνάιτεντ, οι Citizens ελπίζουν το μεταβατικό στάδιο που θα περάσουν να τους βρει στην κορυφή. Η 2η θέση και ο τελικός του FA Cup μόνο επιτυχία δεν ήταν και η διοίκηση της Σίτι έστειλε τον Μαντσίνι, προσέλαβε τον Πελεγκρίνι, αποδέσμευσε Τέβες, Μαϊκόν, Κόλο Τουρέ και έβγαλε από τα ταμεία 117 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τεσσάρων παικτών.

Νεγρέδο (27), Νάβας (20), Φερναντίνιο (40), Γιόβετις (30) είναι πλέον «Πολίτες» Μάντσεστερ και έχουν στόχο να βελτιώσουν τις περσινές επιδόσεις στην επίθεση, αφού πρώτος σκόρερ ήταν ο Τζέκο (14) και ο Αγουέρο σκιά του εαυτού του (12). Ο Νεγρέδο έβαλε πέρυσι 25 γκολ με την Σεβίλλη, ο Γιόβετιτς 13, ο Φερναντίνιο θα βοηθήσει με πάσες και φοβερά σουτ και θα ελευθερώσει τον Γιάγια Τουρέ, ενώ ο Νάβας είναι ο γνήσιος εξτρέμ που η Σίτι δεν είχε εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Χιλιανός τεχνικός έχει στο βιογραφικό του με Μάλαγα και Ρεάλ 4-2-2-2 και 4-2-3-1 και με βάση το περσινό 85% σε επιτυχημένες πάσες και τον μέσο όρο των 13 ευκαιριών ανά ματς, θα προσπαθήσει να κάνει τα γκολ και τους βαθμούς να έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία. Η Σίτι ίσως έχει το πιο «βαθύ» ρόστερ στην κατηγορία, τον καλύτερο Αγγλο τερματοφύλακα, ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν ο Κομπανί θα παίξει με παρτενέρ τον Λέσκοτ, αφού ο -πολύ γρήγορος- Νάστασιτς είναι τραυματίας.

Τσέλσι: Μία… Special χρονιά

Μετά το 2007 ο Ζοσέ Μουρίνιο επέστρεψε στην αγαπημένη του Αγγλία και αυτό από μόνο του αρκεί για να κάνει τους Μπλε φαβορί για τον τίτλο, αυτόν που ο Πορτογάλος έφερε δύο φορές στην πρώτη του θητεία στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Αν και υπήρξαν δυνατά σενάρια για Φαλκάο, Καβάνι και στο τέλος έγινε μεγάλη προσπάθεια για τον Ρούνεϊ, κόντρα στα προγνωστικά η βόμβα δεν έσκασε ποτέ και στο ρόστερ προστέθηκαν -εκτός από τον Εσιέν που επέστρεψε από την Μαδρίτη- οι Σίρλε, Φαν Χίνκελ και ο τερματοφύλακας, Σβάρτσερ.

Οπως έκανε και στην Ρεάλ, ο Μουρίνιο στα περισσότερα φιλικά επέλεξε το 4-2-3-1 και μάλλον με αυτό θα προσπαθήσει να πάρει ξανά το πρωτάθλημα. Εχοντας πλέον, πέρα από Αζάρ, Μάτα, Οσκαρ και τους Σίρλε, Ντε Μπρούιν σαν λύσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, μία πλήρη αμυντική γραμμή (αν δεν φύγει ο Νταβίντ Λουίζ) και 3 φορ (Τόρες, Ντεμπά Μπα, Λουκάκου) η Τσέλσι αφήνει ερωτηματικό μόνο στο κέντρο.

Με τον Λάμπαρντ να είναι πια στα 35 του και τους υπόλοιπους που μπορούν να παίξουν στον άξονα να είναι οι Ραμίρες, Εσιέν, Ομπι Μίκελ και Φαν Χίνκελ, τα κεντρικά χαφ των «Μπλε» είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορεί να αμφισβητηθεί η φετινή τους κυριαρχία στην Premier League.

Αρσεναλ: Στην αναμονή

Μετά από ένα καλοκαίρι που έγιναν μεταγραφές του ποδαριού την τελευταία μέρα, οι οπαδοί της Αρσεναλ άκουσαν φέτος τα ευχάριστα ότι η ομάδα τους έχει άφθονο ρευστό να διαθέσει. Μάλιστα, μετά από χρόνια οι Gunners κινήθηκαν για να κάνουν το «μπαμ» με ονόματα όπως Σουάρες, Ρούνεϊ αλλά και Ιγουαΐν.

Μάταια όλα. Βρισκόμαστε πλέον ώρες μακριά από τη σέντρα στο Νησί και ο μοναδικός παίκτης για τον οποίο γράψαμε «in» στο transfer center είναι ο Γιάγια Σανόγκο. Σίγουρα ταλέντο με προοπτική αλλά όχι αυτός που θα κάνει τη διαφορά στο «Emirates».

Αν και πέρυσι είχαν την τύχη τέσσερις διαφορετικοί παίκτες να βάλουν πάνω από δέκα γκολ, οι Λονδρέζοι χρειάζονται τον επιθετικό-φόβητρο, δεν έχουν καταφέρει να τον πάρουν και δεν ενισχύθηκαν καθόλου.

Στα θετικά του ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής μένει ως έχει, είναι για την άμυνα, αφού η περσινή επίδοση ήταν η καλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αν και στο μάτι δεν πείθει και είναι εξαιρετικά αργός, ο Μερτεζάκερ θα τραβήξει και φέτος το κουπί μαζί με τον Κονσιελνί, ενώ η πώληση του Ζερβινιό θα δώσει περισσότερο χώρο και χρόνο στον Τσάμπερλεϊν. Αν στόχος της Αρσεναλ είναι να κοντράρεται με την Τότεναμ για το Νο4, τότε το ρόστερ της είναι okay, όμως σε καμία περίπτωση δεν δείχνει αρκετό για να τη βάλει στο top3.

Τότεναμ: To… Bale, or not to Bale

Αναμφίβολα το σίριαλ του καλοκαιριού και ένα από τα πιο εμπορικά των τελευταίων ετών αυτό με τον Ουαλό και την Ρεάλ. Αν τελικά την... κάνει για Μαδρίτη, ο Αντρέ Βίλας-Μπόας θα χάσει μακράν τον καλύτερό του παίκτη αλλά και τα 21 -πολλές φορές κρίσιμα- γκολ που πέτυχε πέρυσι.

Ο Πορτογάλος, που έχασε στο νήμα από την Αρσεναλ το Champions League, θα διατηρήσει πιθανότατα το 4-2-3-1 και θα έχει στα χέρια του σούπερ πλήρες ρόστερ και επιλογές. Ντεμπελέ, Σάντρο, Παουλίνιο αλλά και ο «νέος» Καπού , θα παλέψουν για μία θέση στο κέντρο, ενώ αν φύγει ο Μπέιλ, Λένον, Τσαντλί, Χόλτμπι θα είναι πίσω από την πριν ακριβή μεταγραφή των Σπερς. Ο Ρομπέρτο Σολδάδο κόστισε 30 εκατ. ευρώ και λίγο πριν τη σέντρα τόνισε ότι στόχος του είναι να βάλει 20 γκολ στην Premier League. Οσα δηλαδή δεν έβαλαν μαζί πέρυσι Ντεφόε (11) και Αντεμπαγιόρ (5), επίδοση που μάλλον πλήρωσαν οι Σπερς.

Κάτω από τα δοκάρια υπάρχει αξιόπιστη λύση στα γάντια του Ούγκο Γιορίς, ενώ αν μία γραμμή έπρεπε να προβληματίσει, αυτή θα ήταν η άμυνα, με τον Φερτόνγκεν να τραυματίζεται στην προετοιμασία και τον Κόλκερ να αφαιρεί βάθος, καθώς πωλήθηκε στην Κάρντιφ. Αν ο Μπέιλ μείνει, η Τότεναμ μπορεί άνετα να χτυπήσει 4άδα.

Έβερτον: Το στοίχημα του Μαρτίνεθ

Είχε έρθει πλέον η ώρα ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να δοκιμαστεί σε ομάδα υψηλότερου βεληνεκούς από τη Γουίγκαν, την οποία όλα αυτά τα χρόνια κατάφερνε σε πείσμα των προβλέψεων να κρατά στην Πρέμιερ Λιγκ. Φέτος, οι Λάτικς υποβιβάστηκαν και ο Ισπανός τεχνικός κλήθηκε να αποτελέσει τον προπονητή στη μετά-Μόγιες εποχή.

Το στιλ του ταιριάζει με αυτό του Σκωτσέζου και οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς δείχνει να μπορεί να στηρίξει τον τρόπο παιχνιδιού που έχει εμφυσήσει στην ομάδα ο προκάτοχός του. Μέχρι στιγμής, τα «ζαχαρωτά» δείχνουν να κρατούν τους παίκτες-κλειδιά τους, παρότι οι σειρήνες για Φελαϊνί και Μπέινς συνεχίζουν να ηχούν.

Παράλληλα, πρόσθεσαν στο ρόστερ τους ένα τρομερό ταλέντο, τον Ζεράρ Ντεουλοφέου από τη Μπαρτσελόνα, «αστεράκι» των πιτσιρικάδων της Ισπανίας και με πολλές προοπτικές εξέλιξης.

Ο Μαρτίνεθ πήρε και τρεις παίκτες που ξέρει πολύ καλά. Τον Αρούνα Κονέ στην επίθεση, τον Αντολίν Αλκαράς στην άμυνα και τον τερματοφύλακα Χοέλ Ρόμπλες, ο οποίος έπαιζε στους Λάτικς δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αναμφίβολα, αν δεν υπάρξει πώληση σημαντικού παίκτη, ο Μαρτίνεθ έχει στα χέρια του τα υλικά για να πετύχει και να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Λίβερπουλ: Ο παράγοντας Σουάρες

Η Λίβερπουλ πέρυσι έπαιξε καλύτερη μπάλα από ό,τι υποδηλώνει η τελική ένατη θέση της. Κυρίως από τον Ιανουάριο και μετά, όταν αποκτήθηκαν παίκτες στο στιλ που ήθελε ο Μπρένταν Ρότζερς (Κοουτίνιο, Στάριτζ) και οι υπόλοιποι προσαρμόζονταν όλο και περισσότερο στην αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή τους. Φέτος, οι Ρεντς ενισχύθηκαν στην άμυνα, όπου αποχώρησε ο «βετεράνος» Κάραγκερ και αντικαταστάθηκε από τον πολύπειρο Κόλο Τουρέ, ο οποίος μόνο τελειωμένος δεν είναι.

Ο Ιάγο Άσπας έδειξε πολύ καλά στοιχεία στη Θέλτα. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός ταιριάζει στο σύστημα του Ρότζερς και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά, ενώ ο Σιμόν Μινολιέ αποτελεί μια εξαιρετική λύση κάτω από τα δοκάρια. Ο Λούις Αλμπέρτο είναι πολύ εξελίξιμος και γενικώς όλα δείχνουν να λειτουργούν στους ρυθμούς που κινείται ο ο Βορειοιρλανδός τεχνικός. Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας είναι ο Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός αποτελεί τον ηγέτη της επίθεσης αυτής της ομάδας, κάτι που φάνηκε και πέρυσι. Είναι ο παίκτης-κλειδί και το μέλλον του κρίνει πολλά.

Αν τελικά παραμείνει, στο Άνφιλντ, οι Ρεντς πιθανότατα θα συνεχίσουν την αγωνιστική τους βελτίωση. Υπήρξαν και αρκετές αποχωρήσεις, με τους Ρέινα, Σπίαρινγκ, Σούσο, Σέλβι, Κάρολ και Ντάουνινγκ να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Ειδικότερα ο τελευταίος, παρότι δεδομένα τα χρήματα που ξόδεψε ο Νταλγκλίς για να τον πάρει ήταν υπερβολικά, πέρυσι έκανε καλά ματς στα δεξιά με ανάποδο πόδι. Προφανως, ο Ρότζερς ξέρει καλύτερα...

Γουέστ Μπρομ: «Κέρδισε» τον προπονητή, έχασε τον Λουκάκου

Ο «ρούκι» ΣτιΒ κλαρκ ανέλαβε πέρυσι να συνεχίσει το έργο του Ρόι Χόντγκσον, ο οποίος άφησε τους Μπάγκις για την Εθνική Αγλίας. Με τον Κλαρκ, η Γουέστ Μπρομ έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της από το 1953/54.

Ο 49χρονος, τον οποίο ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε χαρακτηρίσει ως έτοιμο προπονητή, οδήγησε την ομάδα στην όγδοη θέση, την καλύτερή της τα τελευταία 22 χρόνια και φυσικά η πρώτη του χρονιά κρίνεται απόλυτα πετυχημένη. Ωστόσο, πέρυσι οι Μπάγκις στήριξαν την επιθετική τους λειτουργία σε έναν παίκτη που έκανε τη διαφορά. Ο Ρομέλου Λουκάκου τελείωσε τη σεζόν με 17 γκολ και επέστρεψε στην Τσέλσι, αφού ο δανεισμός του δεν ανανεώθηκε.

Ο Νικολά Ανελκά που αποκτήθηκε για να τον αντικαταστήσει σε πολλούς δεν γέμισε το μάτι, ωστόσο τα 7 γκολ που πέτυχε στην προετοιμασία, δείχνουν ότι ακόμα δεν είναι τελειωμένος. Παράλληλα, η Γουέστ Μπρομ απέκτησε και τον Ματσέι Βίντρα, ο οποίος πέρυσι έκανε τρομερή χρονιά με τη Γουότφορντ και σχεδόν την οδήγησε στην Πρέμιερ Λιγκ.

Κατά τα άλλα, το περσινό σύνολο δεν έχει αλλάξει πολύ. Ο κορμός έμεινε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ενώ ο Ντιέγο Λουγκάνο ήρθε από την Παρί για να προσφέρει πολύτιμη εμπειρία στην άμυνα και ο δανεισμός του... γνωστού μας Γκόραν Ποπόφ ανανεώθηκε. Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι κατά πόσο οι δύο νέοι φορ θα καλύψουν το κενό του Λουκάκου.

Σουόνσι: Οι «κύκνοι» δεν γίνονται «ασχημόπαπα»!

Αναμφίβολα η φετινή Σουόνσι αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο Μίκαελ Λάουντρουπ κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα την πρώτη χρονιά, αφού δούλεψε πάνω στα θεμέλια που είχε βάλει ο Μπρένταν Ρότζερς και ουσιαστικά εξέλιξε το παιχνίδι της ομάδας του.

Με τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να του βγάζουν το καπέλο για την απόκτηση του Μίτσου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως το deal της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Δανός προχώρησε και φέτος σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες μεταγραφές, παρά τις αρχικές κόντρες του με τη διοίκηση. Πήρε επιθετικό-killer, με τον Βιλφρέντ Μπονί να κοστίζει 15 εκατομμύρια, έχοντας πετύχει 31 γκολ την προηγούμενη χρονιά στη Φίτεσε. Με τις... ευλογίες του Ρότζερς, απέκτησε τον 21χρονο Σέλβι από τη Λίβερπουλ, ο οποίος έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Παράλληλα, συνέχισε τα χτυπήματα στη δοκιμασμένη ισπανική αγορά. Οι «Σουόνς » απέκτησαν τον ταλαντούχο Ζόρντι Άματ από την Εσπανιόλ, επένδυσαν στον Αλεχάντρο Ποθουέλο της Μπέτις, ενώ από τους Σεβιγιάνους πήραν και τον Χοσέ Κάνιας, που μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις στον άξονα και προέρχεται από σούπερ σεζόν!

Η Σουόνσι κράτησε και τον Ντε Γκούζμαν, επεκτείνοντας τον δανεισμό του. Οι λύσεις, λοιπόν, αυξάνονται και φέτος η ομάδα της Ουαλίας βλέπει υψηλοτερα από την περσινή 9η θέση.

Γουέστ Χαμ: Εγγύηση ο Άλαρνταϊς

Η μεγαλύτερη εγγύηση που έχει η Γουέστ Χαμ και φέτος είναι η παρουσία του Σαμ Άλαρνταϊς στον πάγκο, καθώς ο Άγγλος έχει γίνει… έξπερτ στο να τα καταφέρνει στην Πρέμιερ Λιγκ. Η διοίκηση έδειξε την στήριξή της με την αγορά του Κάρολ από την Λίβερπουλ για 15 εκατ. ευρώ, ενώ στα νέα πρόσωπα είναι και ο Ντάουνιγκ, που αποκτήθηκε σε… τιμή ευκαιρίας.

Το σύνολο είναι δεμένο, μετά τις μεταγραφές υπάρχει «αναβάθμιση» με την απόκτηση των Ρατ και Αντριάν (αμφότεροι ελεύθεροι), ενώ η αγορά δεν έχει κλείσει για τα «σφυριά».

Φυσικά, θέαμα μην περιμένετε να δείτε πέραν του δέοντος, όμως μοιάζει τόσο απίθανο η Γουέστ Χαμ να κινδυνεύσει όσο απίθανο μοιάζει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την παραμονή της. Ο «Big Sam» είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των «Χάμερς», αλλά φυσικά μία πορεία σαν την προηγούμενη και η δέκατη θέση θα είναι ένα άκρως ικανοποητικό επίτευγμα.

Τα μεγάλα προβλήματα πέρυσι ήρθαν στα εκτός έδρας παιχνίδια, κάτι που φυσικά είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας.


Νόριτς: Ενίσχυση στην επίθεση

Ζητούμενο για τον Κρις Χιούτον είναι η ομάδα του να αποφύγει κάποια σκαμπανεβάσματα που είχε πέρυσι στην απόδοσή της. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο έκανε τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους με την απόδοσή της, ωστόσο στα μέσα Απριλίου έφτασε να φλερτάρει με τον υποβιβασμό! Τα «Καναρίνια» πέρυσι τερμάτισαν στην 11η θέση της Πρέμιερ Λιγκ,ωστόσο φέτος έχουν... προβληματίσει στα φιλικά.

Παρόλα αυτά, στα... χαρτιά δείχνει βελτιωμένη. Σε αρκετά ματς είχε δείξει επιθετικό πρόβλημα, αφού το μεγάλο κανόνι της τα τελευταία χρόνια, Γκάρι Χολτ, πέτυχε όλη τη σεζόν μόλις 8 γκολ και φέτος παραχωρήθηκε στη Γουίγκαν. Επίσης έφυγε ο Μόρισον, ο Καμαρά, ο ο Τζάκσον, και ο Κέιν, με την επιθετική γραμμή να αλλάζει εντελώς πρόσωπο. Η Νόριτς, ωστόσο, ενισχύθηκε στην επίθεση με τον Ολλανδό Ρίκι Φαν Βολφσβίνκελ, ο οποίος κόστισε περίπου 10 εκατομμύρια, έχοντας σταθερά διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Σπόρτινγκ τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, αποκτήθηκε και ο Γκάρι Χούπερ, τον οποίο ο Χιούτον άρπαξε από τα χέρια της ΚΠΡ, με τον πρώην επιθετικό της Σέλτικ να σκοράρει με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Είναι πιθανόν φέτος να αλλάξει και το 4-4-1-1, σύστημα με τη σφραγίδα του πρώην προπονητή Ρίκι Λάμπερτ, αφού υπάρχουν δύο πολύ καλοί επιθετικοί. Ο Γκαρίδο, ο Όλσον και φυσικά ο Λιρόι Φλερ, από τον οποίο περιμένουν πολλά στη μεσαία γραμμή, αποτελούν λύσεις πρώτης γραμμής.

Φούλαμ: Αλλαγή στις… αλλαγές

Το τέλος της περσινής σεζόν ήταν μεν επιτυχημένο, όμως όλα έδειχναν ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές τόσο στο ρόστερ όσο και στον πάγκο. Ο Γιολ ήταν υπ’ ατμόν, όπως και αρκετοί παίκτες (ανάμεσά τους και ο Γιώργος Καραγκούνης), όμως ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ο Ολλανδός κράτησε τη θέση του, οι μεταγραφές κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν η γκρίνια για τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του δεν λείπει, ο Έλληνας μέσος υπέγραψε νέο συμβόλαιο και η μεγάλη αλλαγή ήρθε στην ιδιοκτησία. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ αποφάσισε να πουλήσει τους Λονδρέζους στον Σαχίντ Καν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περσινής Φούλαμ ήταν στο γκολ και παρά την πολύ καλή σεζόν του Μπερμπάτοφ και την παρουσία του σούπερ ταλαντούχου Ρουίς τα γκολ ήταν μόλις 50. Έτσι, ο Γιολ αποφάσισε να βοηθήσει τους επιθετικούς του, κάνοντας δικό του τον Αμπέλ Τααράμπ από την ΚΠΡ (δανεικός). Ο Μαροκινός είναι ικανός να δώσει την ώθηση που χρειάζονται οι «Κότατζερς» στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ φυσικά ο στόχος είναι ίδιος με πέρυσι. Παράλληλα, απέκτησε τον Ντάρεν Μπεντ, θέλοντας να αναβιώσει το δίδυμο του Άγγλου φορ με τον Μπερμπάτοφ, τους οποίους είχε στην Τότεναμ.

Όσο πιο νωρίς γίνεται να έρθει η σωτηρία τόσο το καλύτερο, ενώ αυτό που λένε οι Άγγλοι «mid-table finish» θα ήταν ιδανικό για τον Γιολ και τους παίκτες του. Φυσικά, βλέψεις για έξοδο στην Ευρώπη δεν υπάρχουν, με τους Λονδρέζους να είναι ρεαλιστές και να κοιτάνε παιχνίδι με παιχνίδι.

Στόουκ: Ερωτηματικά στη μετά-Πούλις εποχή

Ο Τόνι Πούλις αποτέλεσε παρελθόν μετά από επτά χρόνια στον πάγκο των Πότερς. Ο -όχι και τόσο πετυχημένος- Μαρκ Χιουζ που τον αντικατέστησε ήδη από τον Μάιο, είχε όλο το καλοκαίρι για να φτιάξει την ομάδα όπως αυτός ήθελε. Οι αποχωρήσεις των Ρόρι Ντέλαπ, Μάθιου Άπσον, Μαμαντί Σιντιμπέ και Ντιν Γουάιτχεντ ήρθαν για να δείξουν ότι η Στόουκ βαδίζει πλέον σε άλλη εποχή. Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν.

Οι Πότερς απέκτησαν μόνο τον Μαρκ Μουνιέσα από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα και τον αριστερό μπακ Έρικ Πίετερς. Παρότι και οι δύο είναι πολύ ταλαντούχοι, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση.

Πέρυσι, το επιθετικό πρόβλημα ήταν τεράστιο. Η Στόουκ σημείωσε μόλις 34 γκολ, ωστόσο οι Πίτερ Κράουτς, Κένιον Τζόουνς, Κάμερον Ζερόμ και Τζον Γουόλτερς συνεχίζουν να αποτελούν τις μοναδικές επιθετικές λύσεις.

Βεβαίως, η συμπαγής άμυνα, ο τρομερός Μπέγκοβιτς στο τέρμα και οι Τσάρλι Άνταμ και Στίβεν Ενζονζί στη μεσαία γραμμή παραμένουν. Αρκετοί ωστόσο πίστευαν ότι ο Χιουζ θα αλλάξει προσανατολισμό στην ομάδα και θα απομακρυνθεί από το σκληρό παιχνίδι σκοπιμότητας του Ουαλού προκάτοχού του. Πλέον, κανείς δεν είναι σίγουρος. Είναι δεδομένο πάντως ότι πρέπει να φρεσκάρει την επιθετική του γραμμή.

Σαουθάμπτον: Εγγύηση ο Ποκετίνο

Η απόφαση της διοίκησης πέρυσι να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Νάιτζελ Άντκινς είχε προκαλέσει μεγάλη και αρνητική εντύπωση, καθώς δε θύμιζε σε τίποτα τη λογική της Πρέμιερ Λιγκ. Στη θέση του ήρθε ο Μαουρίσιο Ποκετίνο, που ούτε αγγλικά δεν μιλούσε, όμως τελικά η διοίκηση δικαιώθηκε… Οι «Άγιοι» άρχιζαν να παίζουν ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο και ξαφνικά από ομάδα που πάλευε για την παραμονή, έμοιαζαν ομάδα… Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Αργεντίνος και αγγλικά έμαθε σε χρόνο ρεκόρ και στις μεταγραφές μπορεί να ήταν «φειδωλός», όμως η ενίσχυση είναι πραγματική. Λόβρεν και Γουανιάμα είναι παίκτες επιπέδου Champions League, με την Σαουθάμπτον και πιέζει και για την απόκτηση του Οσβάλντο από την Ρόμα.

Το ρόστερ είχε πολλές δυνατότητες, φέτος είναι ακόμη πιο ποιοτικό, όμως τα… κεφάλια χαμηλά, καθώς ο στόχος παραμένει η παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Φυσικά, οι «Άγιοι» είναι για παραπάνω και μία θέση στην πρώτη 10άδα μπορεί να έρθει.

Φέτος ο Ποκετίνο περιμένει πολλά περισσότερα από τον Γκαστόν Ραμίρες, για τον οποίο πέρυσι δαπανήθηκαν 13.5 εκατομμύρια ευρώ και αν πάρει και τον επιθετικό που θέλει, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο εύκολα, καθώς μόνος του ο Λάμπερτ (15 γκολ πέρυσι) δεν φτάνει για την υπέρβαση.

Άστον Βίλα: Επιτυχία ο… Μπεντέκε

Ο Πολ Λάμπερτ… επιβίωσε από το περσινό κακό ξεκίνημα, η Άστον Βίλα πάλεψε μέχρι τέλους για την παραμονή, τα κατάφερε, όμως και η φετινή σεζόν δεν προμηνύεται πιο εύκολη. Η διοίκηση με τον προπονητή αποφάσισαν ανανέωση και η ομάδα απέκτησε έξι παίκτες κάτω των 23. Αν πούμε ότι οι «χωριάτες» ενισχύθηκαν σημαντικά θα είναι υπερβολή, με την μεγαλύτερη νίκη έρχεται με την ανανέωση του συμβολαίου του Κριστιάν Μπεντέκε.

Ο Βέλγος ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει πέρυσι η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ, πέτυχε το 42% των γκολ της Βίλα (19) και θα είναι και φέτος το μεγάλο όπλο της, παρότι το όνομά του «έπαιξε» στο μεταγραφικό ρεπορτάζ αρκετών ομάδων και ο ίδιος αρχικά έδειχνε ότι... θα κουνήσει μαντήλι. Ο Λάμπερτ ελπίζει να βρει τον… νέο Μπεντέκε στο πρόσωπο του Ελένιους (αποκτήθηκε από την Άαλμποργκ), όμως μοιάζει αρκετά δύσκολο…

Η ενίσχυση στην άμυνα ήταν επιβεβλημένη, όμως με τους νέους Λούνα και Οκόρε, δεν αποτελεί παρά στοίχημα να τα καταφέρει. Η δουλειά του Λάμπερτ στους «χωριάτες» δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη που έκανε στη Νόριτς και στόχος είναι – κακά τα ψέματα – η πιο εύκολη σωτηρία.

Αν τερματίσει στην πρώτη 10άδα θα είναι τεράστια επιτυχία, καθώς όλοι έχουν καταλάβει ότι τα περασμένα… μεγαλεία (με τον Ο’ Νιλ στον πάγκο) και η διεκδίκηση ευρωπαϊκού εισιτηρίου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τουλάχιστον προς το παρόν. Με λίγες αλλαγές στο ρόστερ και μεταγραφές που δεν «γεμίζουν» τα μάτι για άμεση ενίσχυση της ομάδας, οι στόχοι δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλοί.

Νιούκαστλ: Επιμένει γαλλικά

Μετά την σούπερ σεζόν 2011-12 και την 5η θέση, έναν χρόνο μετά οι «Καρακάξες» βρέθηκαν να παλεύουν για την παραμονή καθώς τερμάτισαν μόλις πέντε βαθμούς και δύο θέσεις πάνω από την κόκκινη γραμμή. Η αποχώρηση του -σκόρερ 13 γκολ- Ντεμπά Μπα τον Ιανουάριο και οι τραυματισμοί του Χατέμ Μπεν Αρφά έπληξαν την ομάδα του Αλαν Πάρντιου που έχασε πολύ σε επίθεση και δημιουργικότητα.

Η Νιούκαστλ είχε πέρυσι στο ρόστερ 10 Γάλλους και φέτος θα συνέχισε σε αυτό το μοντέλο, αφού σημαντικότερη κίνηση είναι η απόκτηση του Λοϊκ Ρεμί από την ΚΠΡ, ενός ακόμα Γάλλου.

Ο πρώην άσος της Μαρσέιγ θα γίνει αποτελέσει πιθανότατα δίδυμο με τον Παπίς Σισέ, που πέρυσι έμεινε στα 8 γκολ.Οι δύο τους μπορεί να φέρουν στην Νιούκασλ τις προ διετίας καλές μέρες, όμως πολλά εξαρτώνται και από τους Καμπάιγ και Μπεν Αρφά, που είναι οι «εγκέφαλοι της ομάδας.

Τέιλορ και Κολοτσίνι θα είναι και φέτος τα δύο στόπερ, με τον Ντεμπισί δεξιά και τον Σαντόν αριστερά, θα είναι τα πλάγια μπακ, ενώ στο κέντρο ο Μούσα Σισοκό θα ρίξει πολύ τρέξιμο, όπως και ο Τιοτέ. Τα γάντια του βασικού θα έχει ακόμα μία σεζόν ο Τιμ Κρουλ, από τη σταθερότητα του οποίου θα κριθεί επίσης σε μεγάλο η καλή σεζόν στο «Σεντ Τζέιμσις Παρκ».

Σάντερλαντ: Εποχή Ντι Κάνιο

Η άφιξη του Πάολο Ντι Κάνιο στο «Στάδιο του Φωτός» για να σώσει την παρτίδα την προηγούμενη χρονιά προβλημάτισε πολλούς. Όχι για τα πεπραγμένα του ως προπονητής, όπου είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία, αλλά για τα φασιστικά του «πιστεύω». Τελικά, οι «Μαύρες Γάτες» σώθηκαν και μάλιστα πετυχαίνοντας μια σπουδαία νίκη επί της μισητής Νιούκαστλ και ο Ιταλός έμεινε για να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα για φέτος.

Ο Ντι Κάνιο άλλαξε το επιτελείο, έσφιξε τα λουριά στα αποδυτήρια και εισήγαγε νέες τακτικές, προσπαθώντας να δώσει ταυτότητα στην ομάδα του. Από την πρώτη στιγμή «έκραξε» τις ανούσιες ακριβές μεταγραφές, ωστόσο και φέτος η ομάδα ξόδεψε 30 εκατομμύρια. Ο βασικός τερματοφύλακας Σιμόν Μινιολέ πωλήθηκε στη Λίβερπουλ, ενώ ο Ρόουζ επέστρεψε στην Τότεναμ. Πρόκειται για δύο παίκτες που θα λείψουν φέτος. Ωστόσο, η Σάντερλαντ περιμένει από τα νέα μεταγραφικά της αποκτήματα να κάνουν τη διαφορά. Ο Εμανουέλε Τζακερίνι ήρθε από τη Γιουβέντους για να ενισχύσει το παιχνίδι της ομάδας από τα άκρα, ενώ ο Ζόζι Άλντιντορ προσθέτει διαφορετικά στοιχεία στην επίθεση.

Ο μέσος Καμπράλ δείχνει ιδανικός για το παιχνίδι που θέλει να ο Ντι Κάνιο να παίζει η ομάδα του, με την άμυνα να ξεκινάει την ανάπτυξη, τα μπακ να βοηθούν ανεβαίνοντας και τον αντίπαλο να... πνίγεται από την πίεση. Ένα άλλο, επίσης, συν, σύμφωνα με τα όσα λένε οι παίκτες, είναι η εξαιρετική φυσική κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα, αλλά και η πειθαρχία. Mένει να δούμε αν όλα αυτά θα «βγουν» μέσα στο γήπεδο.

Κάρντιφ Σίτι: Κόκκινο για την… παραμονή!

Η απόφαση της διοίκησης των Μαλαισίων για την αλλαγή χρώματος (από μπλε σε κόκκινο) και σήματος (το χελιδόνι εξαφανίστηκε και τη θέση του πήρε ένας… δράκος), προκειμένου να είναι πιο προσιτό το brand name στην ασιατική αγορά ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ουαλία.

Τελικά, το σχέδιο πέρασε και οι… κόκκινοι – πλέον – θα δώσουν τη μάχη τους για παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο ΜακΚέι δεν είχε στη διάθεσή του ένα βαρέλι χωρίς πάτο με χρήματα να ξοδέψει και έτσι προσπάθησε να είναι όσο προσεκτικός γίνεται στην αγορά. Με ένα ρόστερ χωρίς μεγάλη εμπειρία στην Πρέμιερ Λιγκ περιμένει πολλά τόσο από τον Μπέλαμι όσο και από 3 μεγάλα μεταγραφικά αποκτήματα.

Η πολιτική του Σκωτσέζου ήταν να φέρει από έναν καλό παίκτη για κάθε γραμμή και τα κατάφερε, με τους Κορνήλιους, Κόκερ και Μεδέλ να ανήκουν πλέον στην Κάρντιφ, σπάζοντας κάθε φορά το ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του συλλόγου.

Η πρώτη σεζόν στην 1η κατηγορία μετά το 1962 μόνο εύκολη δε θα είναι και φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι η παραμονή και η καθιέρωση στην Πρέμιερ Λιγκ. Το πιο σημαντικό είναι το δυνατό ξεκίνημα.

Χαλ Σίτι: Ποντάρει στον Μπρους

Ο Στιβ Μπρους και η Χαλ επιστρέφουν στην Πρέμιερ Λιγκ και μπορεί να είναι από τα πρώτα φαβορί για να επιστρέψουν… από εκεί που ήρθαν, όμως έχουν όλα τα εχέγγυα να κάνουν την έκπληξη. Το περσινό 3-5-2, που δούλεψε και με το παραπάνω στην Τσάμπιονσιπ, θα δώσει του τη θέση του στο πιο «ορθολογικό» και ταιριαστό στην Πρέμιερ Λιγκ 4-4-2. Οι μεταγραφές μέχρι τώρα ήταν άκρως ουσιαστικές και το ζητούμενο πλέον είναι η ομοιογένεια και η χημεία.

Ο Μπρους καλείται να βρει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στους έμπειρους και στους νέους, με τους «Τίγρεις» να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα πέρυσι στην επίθεση και τους νεοφερμένους Σαγκμπό και Γκρέιαμ να έχουν όλα τα εχέγγυα για να βοηθήσουν και να τα λύσουν.

Κακά τα ψέματα, οπαδοί και διοίκηση έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον Άγγλο τεχνικό και όλοι αναγνωρίζουν το δύσκολο έργο ενόψει της νέας σεζόν.

Οι απαιτήσεις είναι χαμηλές και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει, καθώς η πίεση θα μπορούσε θεωρητικά να είναι ακόμη μεγαλύτερη και καταστροφική. Όπως για κάθε ομάδα που διεκδικεί την παραμονή, το ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό.

Κρίσταλ Πάλας: Μάχη μέχρι τέλους

Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ίαν Χόλογουεϊ, η ομάδα του είχε κάνει αίσθηση, είχε παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, όμως στο τέλος υποβιβάστηκε για έναν, μόλις, βαθμό. Η Μπλάκπουλ τη σεζόν 2010-11 ήταν από τις ομάδες που ήθελες να βλέπεις και αυτή τη φορά ο Άγγλος βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του.

Η Κρίσταλ Πάλας είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα την γλιτώσει, αν ο τεχνικός της δεν βγάλει από την φαρέτρα του κάποιο… μαγικό ραβδάκι.

Η απώλεια του Ζάχα δύσκολα θα αντικατασταθεί στην επίθεση, το ρόστερ δεν διαθέτει κάτι το ιδιαίτερο και όλοι στο Λονδίνο ελπίζουν ότι στο τέλος θα είναι σε θέση να χαμογελάσουν

. Η ειρωνεία είναι ότι τη σεζόν 2004-05 (με τον Βασίλη Λάκη στο ρόστερ) η Πάλας είχε υποβιβαστεί επίσης για 1 βαθμό… Το καλό είναι ότι έχουμε ακόμη αρκετές μέρες μπροστά μας, για να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση, με τον Χόλογουεϊ, πάντως, να δηλώνει εν μέρει απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κάνει τις μεταγραφές που ήθελε…

*H σειρά των ομάδων είναι με βάση την περσινή τελική κατάταξη

Follow @Thansarr, @Giorgio_Oddo, @Entanovasilis

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα