Οι ΝBAers που «σκότωσαν» την Team USA! (vids)

Νίκος Καρφής
Οι ΝBAers που «σκότωσαν» την Team USA! (vids)
Γκομπέρ, Φουρνιέ και Ντιλίκινα… εκτέλεσαν την Team USA και το gazzetta.gr στέκεται στους ΝΒΑers που έχουν «σκοτώσει» τους Αμερικανούς στο παρελθόν.

Ελάχιστες είναι οι φορές που η Team USA έχει πέσει νοκ-άουτ, όταν απαρτίζεται από NBAers. Μία από αυτές ήρθε χθες, εκεί όπου οι Γάλλοι έγραψαν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία τους με το τελικό 89-79 να τους στέλνει στα ημιτελικά..

Μεγάλο ρόλο στην πρόκριση των τρικολόρ έπαιξαν οι Γκομπέρ και Φουρνιέ κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Ντιλίκινα με μεγάλα σουτ στα τελευταία λεπτά. Το gazzetta.gr μάζεψε σημαντικά ματς σε μεγάλες διοργανώσεις, στα οποία ΝΒΑers που έπαιζαν στην αντίπαλη ομάδα, «σκότωσαν» την Team USA.

*Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κάποιος στη λίστα, είναι να ανήκει στο ρόστερ ομάδας του ΝΒΑ πριν ξεκινήσει η μεγάλη διοργάνωση.

Τζινόμπιλι

Αργεντινή-ΗΠΑ 87-80 (Παγκόσμιο 2002)

Η πρώτη ήττα των ΗΠΑ σε μεγάλη διοργάνωση, έχοντας ΝΒΑers. Πριν από αυτό το ματς είχε 58-0. Η Team USA ποτέ δεν πήρε προβάδισμα στο ματς, ενώ βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 20. Ο Μανού Τζινόμπιλι μέτρησε 15 πόντους εκείνη τη βραδιά (πρώτος σκόρερ της ομάδας του) και έπαιξε το πρώτο του ματς με τους Σπερς (έγινε draft το 1999) λίγο καιρό μετά από εκείνη την τεράστια νίκη.

Στογιάκοβιτς και Ντίβατς

Γιουγκοσλαβία-ΗΠΑ 81-78 (Παγκοσμίο 2002, προημιτελικός)

Μέσα στο… σπίτι τους, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να φτάσουν ούτε μέχρι τα ημιτελικά, αφού τους… καθάρισαν στη φάση των «8» οι Γιουγκοσλάβοι. Οι σταρ των Κινγκς, Στογιάκοβιτς και Ντίβατς… πλήγωσαν τους Αμερικανούς με 20 και 16 πόντους (είχε και 11 ριμπάουντ) αντίστοιχα. Οι 19 του Πιρς και του Αντρέ Μίλερ δεν έσωσαν την Team USA.

Aρόγιο

Πουέρτο Ρίκο-ΗΠΑ 92-73 (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, φάση ομίλων)

Η Team USA ξεκίνησε τους Ολυμπιακούς της Αθήνας με ένα δυνατό… χαστούκι, αφού ηττήθηκαν με το βαρύ 92-73 από το εκπληκτικό Πουέρτο Ρίκο. O Kάρλος Αρόγιο που τότε ήταν ο αναπληρωματικός point guard των Τζαζ, είχε διαλύσει τους Αμερικανούς με 24 πόντους και 7 ασίστ. Ντάνκαν και Άιβερσον είχαν από 15, αλλά δεν ήταν αρκετοί για τη χώρα τους.

Tζινόμπιλι

Aργεντινή-ΗΠΑ 89-81 (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, ημιτελικός)

* Ο Νοτσιόνι που είχε 13 υπέγραψε μετά το Παγκόσμιο στους Μπουλς σαν rookie που δεν έγινε draft.

Πάλι η Αργεντινή…. εκτέλεσε την Team USA με τον ίδιο δράστη. Ο Μανού Τζινόμπιλι είχε κέφια και τελείωσε το ματς με 29 πόντους, οδηγώντας στον τελικό την χώρα του. Οι 18 του Μάρμπουρι δεν γινόταν να σώσουν τις ΗΠΑ. Ο Τζινόμπιλι είχε ήδη ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ στο Σαν Αντόνιο, όταν καθάριζε για 2η φορά τις ΗΠΑ.

Σπανούλης

Ελλάδα-ΗΠΑ 101-95 (Παγκόσμιο 2006, ημιτελικός)

Ο Σπανούλης μπορεί να μην έχει παίξει στο ΝΒΑ πριν το ονειρικό μεσημέρι που η Εθνική μας… αποκαθήλωσε τις ΗΠΑ, ωστόσο ετοιμαζόταν για τους Ρόκετς, οι οποίοι τον περίμεναν τη σεζόν 2006-07 για να τους ενισχύσει στα γκαρντ. Oι ΛεΜπρόν, Ουέιντ, Καρμέλο και Χάουαρντ υποκλίθηκαν στην ομάδα του Γιαννάκη που έγραψε ιστορία. Ο Kill Bill... διέλυε τα όνειρα του συνόλου του Σιζέφκσι, αφού φόρτωνε το καλάθι τους με 22 πόντους σε μια εμφάνιση που θα θυμάται για όλη του τη ζωή.


Γκομπέρ, Φουρνιέ και Ντιλίκινα

ΗΠΑ-Γαλλία 79-89 (Παγκόσμιο 2019, προημιτελικός)

Φτάνουμε στο πρόσφατο, στην τεράστια νίκη των Γάλλων στον προημιτελικό της Κίνας. Οι τρικολόρ σταμάτησαν αήττητο σερί 58 αγώνων των ΗΠΑ με μια σπουδαία εμφάνιση. Τελευταία ομάδα που νικούσε την Team USA (με NBAers) ήταν η Ελλάδα το 2006. Ο Γκομπέρ έκανε πάρτι στις 2 ρακέτες με 21 πόντους και 16 ριμπάουντ, 22 πρόσθεσε ο Φουρνιέ, ενώ ο Ντιλίκινα είχε 11 με κρίσιμα καλάθια στα τελευταία λεπτά.

*Ο Μπατούμ δεν είναι σε αυτή τη λίστα, αφού έμεινε στους 6 πόντους, ενώ δεν ήταν τόσο καθοριστικός όπως οι 3 συμπαίκτες του.