Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Τι να περιμένουμε από την… ανδροπαρέα της εθνικής

Καραλής, Τεντόγλου και Φραντζεσκάκης

bet365

Τεντόγλου και Καραλής ξεχωρίζουν στην 10μελη ομάδα των ανδρών στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης

Με τον Μίλτο Τεντόγλου να κυνηγά το… grand slam, τον Εμμανουήλ Καραλή την υπέρβαση και άλλους τέσσερις αθλητές να… κρυφοκοιτάζουν τελικούς, ταξιδεύουν οι δέκα συνολικά άνδρες της εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης (19-27 Αυγούστου).

Αποστολή που με βάση τα ranking και τις φετινές επιδόσεις των Ελλήνων στον κόσμο, με εξαίρεση τους πρώτους δύο πιθανότατα στο ευρύ κοινό να περνά στα… ψιλά, όμως ο καθένας από αυτούς έχει τους στόχους του.

Τι περιμένουμε όμως να δούμε από τους Ελληνες αθλητές σε επίπεδο ανδρών;

ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ (μήκος) Νο2 - 8.41μ.

O Μίλτος Τεντόγλου

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούν να είναι τα πράγματα στην περίπτωσή του. Μόνο με θαύμα δεν θα είναι στο βάθρο (όπου θαύμα… να κάνουν τρεις αθλητές πάνω από 8,50μ., ή να κάνει κακή εμφάνιση ο ίδιος που κομμάτι δύσκολο…) και το θέμα είναι αν θα ανέβει στο πρώτο σκαλί. Είναι το μόνο χρυσό που λείπει από την συλλογή του και αν τα καταφέρει, τότε θα είναι ο εν ενεργεία πρωταθλητής και των 5 μεγάλων διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο ανοιχτού και κλειστού, Ευρωπαϊκό ανοιχτού και κλειστού), κάτι που δεν θα έχει γίνει ξανά στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού.

Εκτίμηση: Σε μία… νορμάλ μέρα ενός τελικού παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα κάνει τουλάχιστον 8,40μ. Κι επειδή από τις δηλώσεις του στη διάρκεια της σεζόν δείχνει τόσο συγκεντρωμένος στον στόχο του χρυσού (συν ότι μας έχει πείσει εδώ και καιρό πως ότι βάζει στο μυαλό του το πετυχαίνει) του δίνουμε τον πρώτο λόγο για τον τίτλο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΛΗΣ Νο10 - 5.86μ. (επίδοση από κλειστό)

Ο Εμμανουήλ Καραλής

Ο Μανόλο έχει κάνει και 5,82μ. στον ανοιχτό, επίδοση που προφανώς δεν μπορεί να δώσει μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα από την στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αθλητές με σταθερές εμφανίσεις πάνω από τα 5,90μ. (Ντουπλάντις, Γκούτορμσεν και Ομπιένα), και καμια… δεκαριά με αγώνες πάνω από τα 5,85μ. Αρκεί να πούμε ότι πρώτη φορά φέτος υπάρχουν 3 αθλητές με άλματα πάνω από τα 6 μέτρα (9 συνολικά πάνω από τα 5,90μ.).

Ο αντικειμενικός του στόχος είναι το ατομικό ρεκόρ και η είσοδος στην 8αδα. Μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω και να ανέβει στο βάθρο;

Εκτίμηση: Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ομως… πρέπει να βρεθεί στην τέλεια ημέρα του, να κάνει ένα ατομικό ρεκόρ ιδανικά από την πρώτη, άντε δεύτερη προσπάθεια (δηλαδή πάνω από τα 5,86μ.), κάτι που αν το καταφέρει, η λογική λέει πως θα είναι το λιγότερο μέσα στην 6αδα. Μετά, ανάλογα και την… διάθεση των 6αρηδων, όλα είναι πιθανά. Εκπλήξεις έχουμε δει στο επί κοντώ εξάλλου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ (σφυροβολία) Νο11 - 77.24μ.

O Μιχάλης Αναστασάκης

Μετά από ένα πολύ δύσκολο 2022 με επέμβαση αμέσως μετά το τέλος της σεζόν, επέστρεψε στις καλές βολές στην σφύρα. Εχει φέτος πάνω από 77 μέτρα και αν στον προκριματικό το επαναλάβει, τότε θα είναι δεδομένα στον τελικό. Ισως και με ένα μέτρο λιγότερο, ανάλογα τις συνθήκες. Το ζήτημα αν τα καταφέρει, να επαναλάβει το ίδιο και στον τελικό ώστε να είναι στην 8αδα, που θα είναι τεράστια επιτυχία.

Εκτίμηση: Θα μπει στην 12αδα του τελικού καθώς δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα και αξιοπιστία την φετινή χρονιά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ (σφυροβολία) Νο18 - 76.68μ.

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης

Τα ίδια ισχύουν και για τον δεύτερο από τους τρεις σφυροβόλους ο οποίος είχε έναν δύσκολο χειμώνα. Η λογική λέει πως μπορεί να ρίξει κι αυτός πάνω από τα 77 μέτρα και να έχουμε ενδεχομένως δύο ελληνικές παρουσίες στον τελικό. Εχει σταθεροποιηθεί και ψάχνει ένα φετινό ρεκόρ που θα τον βάλει στον τελικό. Δώδεκα αθλητές έχουν ξεπεράσει φέτος τα 77 μέτρα, άλλοι τόσοι τα 76μ., επομένως τα τελευταία εισιτήρια θα κριθούν οριακά.
Εκτίμηση: Εχουμε πει ότι στο μέλλον - την υγειά του να έχει- θα μας απασχολήσει για πολλές επιτυχίες. Στις μεγάλες διοργανώσεις δείχνει το μαχητικό του πνεύμα και θεωρούμε πως θα είναι στην 12αδα

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΤΟΣ (σφυροβολία) Νο22 - 76.33μ.

Ο Κώστας Ζάλτος

Ο τρίτος της παρέας στην σφυροβολία έχει κάνει εντυπωσιακά πράγματα στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, όμως εδώ, στην πρώτη του παρουσία σε Παγκόσμιο, η πίεση είναι πιο μεγάλη και το επίπεδο διαφορετικό. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έριξε αρκετά μέτρα πιο κάτω, ενώ έχει κάνει ελάχιστους αγώνες καθώς πέρασε μεγάλο διάστημα πίσω στο πανεπιστήμιό του διαβάζοντας και δουλεύοντας παράλληλα.

Εκτίμηση: Δεν περιμένουμε πρόκριση στον τελικό

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ (τριπλούν) Νο19 - 16.91μ.

Ο Ανδρέας Πανταζής σε άλμα

Οπως στην σφύρα, έτσι και στο τριπλούν η Ελλάδα πάει με… τριπλέτα. Κορυφαίος εξ αυτών βάσει φετινού ρεκόρ, ο Ανδρέας Πανταζής ο οποίος πάει με 16,91μ. φετινό ρεκόρ. Με δεδομένο πως οι προκριματικοί στο αγώνισμα, παραδοσιακά κρίνονται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια (πέρυσι στο Ορεγκον ο 12ος μπήκε τελικό με 16,68μ.), είναι ξεκάθαρο πως αν κάνει άλμα κοντά στο ατομικό του ρεκόρ, θα είναι στην 12αδα.

Εκτίμηση: Με εξαίρεση 4-5 άλτες, όλοι οι υπόλοιποι είναι ένα ή και δύο επίπεδα κάτω. Μπορεί να έχουν κάνει πάνω από 17 μέτρα συνολικά 16 άλτες, όμως η πραγματικότητα είναι πως οι μισοί από αυτούς πείθουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο στον προκριματικό. Επομένως αν κάνει ρεκόρ ή έστω κοντά στο ατομικό του (μια επίδοση στα 16,80μ.) θα είναι μέσα. Και έχω… τυφλή εμπιστοσύνη στον προπονητή του (Πομάσκι).

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (τριπλούν) Νο34 - 16.58μ. (επίδοση από κλειστό)

Ο Νίκος Ανδρικόπουλος

Αν και κάτοχος μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρυσι, φέτος διανύει μία κακή σεζόν και μέσω πρόσκλησης πάει Βουδαπέστη. Είναι σε μία μεταβατική χρονιά και η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση για φέτος τουλάχιστον.

Εκτίμηση: Δεν θα είναι στον τελικό, ωστόσο θα κριθεί πετυχημένη η παρουσία του με ένα φετινό ρεκόρ. Δεν πρέπει να κριθεί όμως με βάση τα όσα έχουν γίνει φέτος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ (τριπλούν) Νο35 - 16.52μ. (επίδοση από κλειστό)

Ο Δημήτρης Τσιάμης τρέχει στον διάδρομο

Ο… 40αρης της παρέας που έχει χάσει το μέτρημα στις εμφανίσεις του σε μεγάλη διοργάνωση. Η «ακρίδα» πάει με χαμηλή επίδοση φέτος στη Βουδαπέστη, όμως είναι ένας αθλητής με εμπειρία που δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν προκριθεί στον τελικό αν και με τις συνθήκες που πάει να αγωνιστεί, δείχνει εξαιρετικά δύσκολο.

Εκτίμηση: Με την ευχή να μας…διαψεύσει, δεν θα περάσει στον τελικό. Πρέπει να κάνει μεγάλο φετινό ρεκόρ στον προκριματικό των… τριών προσπαθειών.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ (σφαιροβολία) Νο36 - 19.98μ.

O Οδυσσέας Μουζενίδης

Από το… παράθυρο, μέσω πρόσκλησης, η Ελλάδα θα έχει και φέτος εκπροσώπηση στην σφαιροβολία. Ο Μουζενίδης, αθλητής που ανήκει στην Team Future της Bwin, πάει με έναν συγκεκριμένο στόχο: Μία βολή πάνω από τα 20 μέτρα και να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στην ελίτ του αγωνίσματος.

Εκτίμηση: Θα αποτελέσει… θαύμα αν περάσει τελικό, όμως αντικειμενικά οι πιθανότητες είναι κάτω του 1% λόγω του επιπέδου του αγωνίσματος. Με μια βολή πάνω από τα 20 μέτρα θα έχει θετικό πρόσημο η παρουσία του ή με μία θέση στο Top25, σε ένα αγώνισμα με 38 συμμετοχές. Είναι ο ένας από τους τρεις συμμετέχοντες που δεν έχει φέτος πάνω από 20 μέτρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ (20χλμ. βάδην/35χλμ. βάδην) Νο47 - 1:24.52 / Νο32 - 2:37.25

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ βαδίζει

Ο σταθερά… μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού βάδην στους άνδρες την τελευταία 10ετια σε μεγάλες διοργανώσεις, πάει με στόχο να κυνηγήσει ατομικά ρεκόρ και στους δύο τελικούς. Οι αγώνες γίνονται νωρίς το πρωί και οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν τον ρόλο τους.

Εκτίμηση: Προφανώς και δεν μιλάμε για 8αδες ή 12αδες στην περίπτωσή του, αφού κυρίως θέλει να κάνει έναν καλό αγώνα και να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Στο 35αρι (εφ’ όσον κατέβει και στα δύο αγωνίσματα που έχει δηλωθεί) ενδεχομένως να μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στην 20αδα και ένα ατομικό ρεκόρ που θα είναι υπέρβαση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα