Τεντόγλου: Το χρυσό των ρεκόρ και των υποσχέσεων

Κώστας Ευθυμιάδης
Τεντόγλου: Το χρυσό των ρεκόρ και των υποσχέσεων

bet365

Ο Μίλτος Τεντόγλου πήρε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο και το έκανε καταρρίπτοντας αρκετά ρεκόρ.

Η είδηση δεν ήταν ότι ο Μίλτος Τεντόγλου πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Είδηση θα ήταν να το… έχανε. Αλλά και με την τρίτη καλύτερη επίδοσή του στον τελικό, πάλι πρώτος θα ήταν! Τόσο μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ο Τεντόγλου μπορεί να έχασε το χρυσό στο Παγκόσμιο του Ορεγκον, αλλά το αργυρό, όσο… εξωφρενικό κι αν ακούγεται σε φράση, ήταν μία παρένθεση.

Και αυτό το λένε τα… ντοκουμέντα. Στα 24 του ο Γρεβενιώτης άλτης του μήκους, έχει 9 χρυσά μετάλλια και 2 αργυρά σε μεγάλες διοργανώσεις! Τρομερό ποσοστό που το βλέπει κανείς μόνο από θρύλους του στίβου.

Και ο Τεντόγλου χτίζει τον δικό του μύθο και έχει μέλλον μπροστά του.

Στον χθεσινό τελικό στο Μόναχο, έκανε έναν υποδειγματικό αγώνα. Το 8,52μ. είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση που πετυχαίνει στη καριέρα του, ωστόσο συνοδεύτηκε από πολλαπλά ρεκόρ.

Τα ρεκόρ του Μίλτου με το 8,52μ.

  • Εκανε ρεκόρ αγώνων, παίρνοντας το 8,47μ. του Γερμανού Ράιφ (2010)
  • Εκανε ρεκόρ σταδίου που το είχε ο τεράστιος Πεντρόσο με 8,43μ. (1999)
  • Κέρδισε με την μεγαλύτερη διαφορά που έχει υπάρξει μεταξύ πρώτου και δεύτερου (46 εκατοστά), καταρρίπτοντας τα 40 εκατοστά διαφορά που είχε κερδίσει το χρυσό ο Ρόμπερτ Εμιγιάν το 1986 από τον επίσης Σοβιετικό Σεργκέι Λαγιέφσκι (8,41μ. με 8,01μ.)
  • Εκανε τη κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο στον ανοιχτό
  • Εγινε ο πρώτος άνδρας αθλητής από την Ελλάδα με δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μόνο η Στεφανίδη έχει τόσα και σήμερα πάει για το τρίτο… Ο Τεντόγλου έχει βέβαια λιγότερες συμμετοχές καθώς είναι 8 χρόνια μικρότερος…
  • Εγινε μόλις ο τέταρτος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (από το 1934 διεξάγεται) που υπερασπίζεται τον τίτλο του.

Στο κυνήγι του Τερ-Οβανεσιάν

Τεντόγλου και μασκότ

Όλα αυτά μέσα από την δουλειά του Γιώργου Πομάσκι που έχει στα χέρια του ένα «διαμάντι» το οποίο ξέρει πως να διαχειριστεί. Ο Τεντόγλου όσο… χαλαρός και να δείχνει, στην προπόνηση δουλεύει άκρως επαγγελματικά, ακόμη κι όταν κάνει πράγματα που δεν… γουστάρει.

Ξέρει τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί στην κορυφή και τα αποτελέσματά του δείχνουν πλέον πως την τελευταία 10ετία, είναι ο καλύτερος άλτης του μήκους στην Ευρώπη (μόνο ο Ράδερφοντ συγκρίνεται μαζί του).

Εχει πλέον δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αν πάρει και τρίτο, τότε θα γίνει ο πολυνίκης στην ιστορία της διοργάνωσης (που κρατά από το 1934) ισοφαρίζοντας τα τρία χρυσά του θρυλικού Σοβιετικού Ιγκορ Τερ-Οβανεσιάν (1958, 62, 69).

Το 2024 στη Ρώμη, στην «πρόβα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει. Και (να είναι καλά) γιατί όχι να το ξεπεράσει το 2026 στο Μπέρμιγχαμ...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα