Ευρωπαϊκό κύπελλο ομάδων: Με ποιες ομάδες θα δώσει μάχη η Ελλάδα για την παραμονή

H εθνική ομάδα στίβου στο αεροδρόμιο

bet365

Τα φετινά ρεκόρ των αθλητών δείχνουν… υποβιβασμό για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων, όμως αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, θα γίνει μάχη με Τσεχία και Πορτογαλία.

Στο Χορζόφ της Πολωνίας βρίσκεται ήδη από σήμερα (20/6) η εθνική ομάδα στίβου όπου το τριήμερο 23-25 Ιουνίου θα διεκδικήσει την παραμονή της στην μεγάλη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων.

Βάσει φετινών επιδόσεων και χωρίς να υπολογίζονται οι σκυτάλες, η εθνική μας ομάδα έχει αποκλειστικά σαν στόχο την παραμονή της στην κατηγορία, στόχος που μόνο εύκολος δεν θα είναι. Με δεδομένο πως πέφτουν 3 ομάδες στην 2η κατηγορία, η ελληνική ομάδα καλείται να τερματίσει 13η για να μείνει και του χρόνου στην ελίτ, ωστόσο θα δώσει μάχη με δύο χώρες που δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι.

Μετρώντας τις φετινές επιδόσεις και χωρίς να υπολογίζονται οι βαθμοί στις 3 σκυτάλες (4Χ100 ανδρών, γυναικών και 4Χ400 μεικτή), η Ελλάδα είναι το αουτσάιντερ στη μάχη με Τσεχία και Πορτογαλία για την παραμονή.

Τα στατιστικά δείχνουν πως η Τουρκία και η Νορβηγία θα πέσουν πολύ εύκολα, καθώς οι ομάδες τους είναι αρκετά αδύναμες (οι Νορβηγοί δεν κατεβάζουν καν τον Ινγκεμπρίγκτσεν), με την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πορτογαλία (και με λιγότερες πιθανότητες και την Φινλανδία) να μάχονται για να μην είναι αυτές που θα υποβιβαστούν.

Με ορισμένες υποσημειώσεις, αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα θα έχει από 240 έως 255 βαθμούς (χωρίς τις σκυτάλες), ενώ γύρω στους 250 αναμένεται να φτάσει η Τσεχία και στους 260 η Πορτογαλία, η οποία αν και διαθέτει αδύναμη ομάδα στους άνδρες, έχει πολύ δυνατό σύνολο στις γυναίκες.

Ο αστερίσκος έρχεται στο 5αρι όπου τα δύο ελληνόπουλα (Κάσσου, Αναγνώστου) δεν θα τερματίσουν 12οι όπως εμφανίζονται στις λίστες, αλλά στις τελευταίες 2-3 θέσεις, καθώς υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες με καλύτερα ατομικά ρεκόρ, αλλά χωρίς φετινή επίδοση. Το ίδιο ισχύει και στο τριπλούν γυναικών όπου η αθλήτρια που εκπροσωπεί την Πορτογαλία, δεν έχει φετινή επίδοση (και στον παρακάτω πίνακα υπολογίζεται για έναν βαθμό), αλλά αναμένεται να πάρει το λιγότερο 12.

Αυτό ανεβάζει την Πορτογαλία στους 270 περίπου (ίσως και παραπάνω), κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο για την ελληνική ομάδα.

Τα κλειδιά για την παραμονή

Για να καταφέρει η Ελλάδα να μείνει στην μεγάλη κατηγορία, τρία είναι τα δεδομένα:

  1. 1ον: Τα μεγάλα ονόματα να πάρουν τους βαθμούς που περιμένουμε (Τεντόγλου, Στεφανίδη, Καραλής, Εμμανουηλίδου στα 200 μ. και Τζένγκο να είναι στην πρώτη τριάδα δηλαδή)
  2. 2ον: Οι τρεις σκυτάλες να τρέξουν αξιοπρεπώς και να φέρουν περίπου 20 βαθμούς που είναι στις δυνατότητές τους (και να ξεπεράσουν αρκετές θέσεις Πορτογαλία και Τσεχία)
  3. 3ον: Και το σημαντικότερο, οι αθλητές που είναι θεωρητικά υποψήφιοι για να πάρουν καλές θέσεις (Αναστασάκης, Τσιάμης, Μέρλος, Πεσιρίδου, Εμμανουηλίδου στα 100 μέτρα και Κυριαζής μεταξύ άλλων) να επιβεβαιώσουν στην κατάταξη τις φετινές τους επιδόσεις και να κερδίσουν ότι παραπάνω μπορούν σε θέση).

Με αυτά τα τρία δεδομένα η παραμονή θα είναι εφικτή για την Ελλάδα που θα πρέπει να κοιτάζει αγώνισμα με αγώνισμα τι θα κάνουν οι Τσέχοι και οι Πορτογάλοι, με τους οποίους, αν δε γίνει κάτι… εξωφρενικό, θα δώσουν μάχη για την παραμονή.

Οι βαθμοί που αναμένονται βάσει φετινών επιδόσεων

Ανδρες / Χώρα / Γυναίκες
130 Φινλανδία 156
125 Τσεχία 125
125 Ελλάδα 128
113 Πορτογαλία 148
114 Νορβηγία 88
95 Τουρκία 72

Σύνολο (χωρίς σκυτάλες)

11. Φινλανδία 286
12. ** Πορτογαλία 261
13. *Ελλάδα 253 (245)
14. Τσεχία 250
15. Νορβηγία 202
16. Τουρκία 167

*Στο 5αρι ο Αναγνώστου και η Κάσσου έχουν 5 αθλητές χωρίς φετινή επίδοση, αλλά με καλύτερο ατομικό ρεκόρ, επομένως μπορεί να χάσει 4+4 βαθμούς η Ελλάδα

**Στο τριπλούν γυναικών η αθλήτρια από την Πορτογαλία δεν έχει φετινή επίδοση, αλλά βάσει ατομικού ρεκόρ υπολογίζεται ότι θα πάρει το λιγότερο 12 βαθμούς.

***Δεν υπολογίζονται βαθμοί στις 3 σκυτάλες

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα