Στίβος: Επιστολή στη WA ζητώντας να μην αποκλειστούν έστειλαν οι Κενυάτες

Newsroom
Στίβος: Επιστολή στη WA ζητώντας να μην αποκλειστούν έστειλαν οι Κενυάτες

bet365

H Κένυα φέρεται να κινδυνεύει με επιβολή κυρώσεων μετά από μια σειρά κρουσμάτων ντόπινγκ, με 55 αθλητές της να εκτίουν ποινές αποκλεισμού όπως αποφασίστηκαν από την ανεξάρτητη αρχή αντι-ντόπινγκ (AIU).

Μόρφη ντόμινο έχουν πάρει οι υποθέσεις ντόπινγκ στον Κενυάτικο στίβο αφού ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς και, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC Sport Africa η συγκεκριμένη κατάσταση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (World Athletics), την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη.

Ο Αμπάμπου Ναμουάμπα, Γραμματέας του υπουργείου Αθλητισμού, έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της World Αthletics Σεμπάστιαν Κόου για να τον διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση της Κένυας λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας του στίβου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποκλειστεί το έθνος μας εξαιτίας των πράξεων ορισμένων άπληστων, ανήθικων ατόμων» δήλωσε ο Ναμουάμπα και συνέχισε: «Θα στοχοποιήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τους εγκληματίες και τα συνδικάτα τους. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε το ντόπινγκ και την εξαπάτηση από τον αθλητισμό και τον αθλητισμό γενικότερα».

Η Κένυα συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά χωρών που θεωρούνται ομοσπονδίες κατηγορίας Α (ο υψηλότερος κίνδυνος ντόπινγκ) από την AIU, πράγμα που σημαίνει ότι οι αθλητές από τις χώρες αυτές πρέπει να υποβληθούν σε τουλάχιστον τρεις ελέγχους μέσα σε διάστημα 10 μηνών πριν από μια μεγάλη διοργάνωση για να μπορούν να αγωνιστούν. Το σύνολο των 55 αθλητών της που εκτίουν ποινή αποκλεισμού είναι το τρίτο μεγαλύτερο από κάθε άλλη εθνικότητα, μετά τη Ρωσία (102 αθλητές) και την Ινδία (61 αθλητές). Θυμίζουμε πως η Ρωσία έχει δεχθεί απαγόρευση από τη World Athletics να αγωνίζεται ως έθνος στον στίβο από το 2015 αλλά οι αθλητές που αποδείκνυαν ότι ήταν «καθαροί» μπορούσαν να αγωνίζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητου αθλητή.

Συνολικά 17 Κενυάτες αθλητές έχουν τιμωρηθεί από την AIU φέτος για μια σειρά παραβάσεων, ενώ άλλοι οκτώ έχουν τεθεί προσωρινά εκτός αγωνιστικής δράσης και αναμένουν την έκβαση των υποθέσεών τους. Μια συνολική απαγόρευση από τη WA και την AIU θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τη φήμη της χώρας της Ανατολικής Αφρικής, η οποία έχει κερδίσει τα 34 από τα 35 χρυσά Ολυμπιακά της μετάλλια σε αγωνίσματα στίβου. Σε ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται ότι η χώρα έχει χτίσει μια «λαμπρή ιστορία» στον αθλητισμό και ότι «δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει αυτή τη φήμη λόγω της απληστίας μερικών παραγόντων».

«Ενώνουμε τη φωνή μας στην έκκληση προς τη WA και τα άλλα μέρη, να συγκρατήσουν οποιαδήποτε τιμωρητικά μέτρα όπως ο αποκλεισμός και να θεωρήσουν τις πολύπλευρες προσπάθειες της κενυατικής κοινότητας, με επικεφαλής την κυβέρνηση, ως θετικό σημάδι και συμβολή προς ένα περιβάλλον μηδενικού ντόπινγκ στην Κένυα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της NOC-K, Πολ Τεργκάτ. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου Έλιουντ Κιπτσόγκε δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ντόπινγκ είναι «ανησυχητικός» και ότι «ο καθαρός αθλητισμός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

Το Υπουργείο Αθλητισμού δήλωσε ότι η Κένυα έχει μηδενική ανοχή στο ντόπινγκ και είναι: «Πλήρως δεσμευμένη να τερματίσει την απειλή του ντόπινγκ. Πρέπει να νικήσουμε το ντόπινγκ και τους δράστες του. Πρόκειται για μια σοβαρή ανησυχία και γι' αυτό η κυβέρνηση δίνει πλήρη και αμέριστη προσοχή. Το αντιμετωπίζουμε ως ζήτημα ύψιστου στρατηγικού εθνικού ενδιαφέροντος» εξήγησε ο Ναμουάμπα.

@Photo credits: Kenyan runners via World Athletics website
 

Τελευταία Νέα