Φώτης Ζησιμόπουλος: Το όνειρο για παγκόσμιο ρεκόρ κράτησε 236 χλμ. και 19 ώρες

Δημήτρης Ντζάνης
Φώτης Ζησιμόπουλος: Το όνειρο για παγκόσμιο ρεκόρ κράτησε 236 χλμ. και 19 ώρες

bet365

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος μπορεί να μην πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στις 24 ώρες στη Βαρκελώνη, αλλά κέρδισε τον καθολικό σεβασμό.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος ήταν συγκλονιστικός και ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, το δρομικό κίνημα, εντός και εκτός συνόρων, τις τελευταίες ημέρες είχε στραμμένη την προσοχή του στη Βαρκελώνη και στην προσπάθειά του να καλύψει περισσότερα από 309,4 χλμ. και να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα των 24 ωρών.


Η εκκίνηση στο Ultrarunning Barcelona, στην πίστα του σταδίου «Χόαν Σεραχίμα», δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (26/2, 13:00 ώρα Ελλάδας) και ο 40χρονος δρομέας από το Αγρίνιο άρχισε τη μάχη με την απόσταση, μα πάνω από όλα με τον εαυτό του.

Τελικά η προσπάθειά του σταμάτησε 19 ώρες και δύο λεπτά αργότερα, λίγο πριν από το χάραμα της Κυριακής, με τον Ζησιμόπουλο να έχει τρέξει 236 χλμ. (590 στροφές στην 400άρα πίστα).

Ζησιμόπουλος


«Όταν ρισκάρεις για να καταρρίψεις το παγκόσμιο ρεκόρ η επιτυχία με την αποτυχία είναι πολύ κοντά. Δυστυχώς η προσπάθεια του Φώτη σταμάτησε.Σας ευχαριστούμε όλους για την συγκινητική υποστήριξή σας» έγραψε ο τεχνικός του Δημήτρης Κασίμης, ποστάροντας και τη φωτογραφία, με τον Φώτη Ζησιμόπουλο, μπροστά από τον πίνακα αποτελεσμάτων.

Τρελά περάσματα σε 12ωρο και 100 μίλια

Δώδεκα ώρες μετά την εκκίνηση ο Φώτης Ζησιμόπουλος είχε καλύψει στα μισά του δρόμου 158,400 χλμ. και βρισκόταν για τα καλά σε τροχιά παγκοσμίου ρεκόρ, περνώντας το χιλιόμετρο σε ρυθμό 4 λεπτών και 36 δευτερολέπτνων.

Ομάδες υπεραποστάσεως από τις ΗΠΑ ενημέρωναν και σχολίαζαν τις επιδόσεις του Ελληνα δρομέα. Χαρακτηριστική η σύγκριση που έκανε η US National 24 Hour Running Team, όταν ο Ζησιμόπουλος πέρασε τα 100 μίλια (160,934 χιλιόμετρα) σε 12ώρ.13:38. Την συνέκρινε με την επίδοση του Λιθουανού, Σάνια Σορόκιν, όταν στις 29 Αυγούστου 2021 πετύχαινε το ισχύον παγκόσμιο ρεκόρ στο Utrla Park Weekend 24 Hour της Πολωνίας.

Zησιμόπουλος


Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη μετά τις 15 ώρες ο ρυθμός άρχισε να πέφτει και ο Ζησιμόπουλος να μένει σιγά-σιγά εκτός παγκοσμίου ρεκόρ.

Ζηλευτά και τα διαγράμματα που παρουσίαζαν οι Αμερικάνοι. Κρατήσαμε και σας παρουσιάζουμε το τελευταίο
με βάση το πέρασμα του Ζησιμόπουλου μετά τις 18 ώρες, όπου παρουσιάζονται οι οκτώ κορυφαίες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στο 24ωρο, με δεύτερη αυτή του Γιάννη Κούρου.

Ζησιμόπουλος

Και σχολίαζαν: «Το γράφημα δείχνει ότι έχει διορθώσει την πορεία του. Βρίσκεται ακόμα σε τροχιά επίδοσης, ανάμεσα στις κορυφαίες όλων των εποχών στο 24ωρο.

Ωστόσο η 19η ώρα έχει τις προκλήσεις της. Όπως βλέπετε στα διαγράμματα, η καθοδική πορεία μπορεί να είναι γρήγορη και ανελέητη.

Πάντως με πέντε ώρες να απομένουν, ο Φώτης εξακολουθεί μπορεί να τερματίσει στα +284km (+180 μίλια). Παραμένουμε αισιόδοξοι για μια δυνατή ανάκαμψη».
Τελικά η ομάδα του αποφάσισε μετά τη συμπλήρωση των 19 ωρών ο Φώτης Ζησιμόπουλος να μη συνεχίσει.

«Από τη στιγμή που αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ, δεν ήθελε να ρισκάρει την υγεία του» ήταν η απάντηση των διοργανωτών σε μηνύματα Ισπανών, που ρωτούσαν γιατί σταμάτησε ο Έλληνας δρομέας.


Στη δεύτερη θέση της κατάταξης

Παρότι ο Ζησιμόπουλος έφυγε από τον αγώνα πέντε ώρες πριν από την ολοκλήρωση των 24ωρών, πήρε τη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης στην κατηγορία Fast24h. μιας και το κριτήριο κατάταξης είναι η απόσταση.

Με τα 236 χλμ. (4:50 λ/χλμ) λίγο έλειψε να πάρει και την πρώτη θέση. Ο Γκαπριέλ Αϊλενέι από τη Ρουμανία, ολοκλήρωσε το 24ωρο έχοντας διανύσει 237,200 χλμ. (6:04 λ/χλμ), δηλαδή μόλις 1.200μ περισσότερα από τον Ζησιμόπουλο και πήρε την πρώτη θέση. Βέβαια, διαφορετικοί αθλητές, διαφορετικοί και οι στόχοι ανάμεσα στους 12 συνολικά δρομείς της elite κατηγορίας. Είναι ενδεικτικό για τον Ρουμάνο πως στη 14η και στη 15η ώρα του αγώνα είχε σταματήσει για να ξεκουραστεί, καλύπτοντας μόλις από 400μ. σε κάθε μία από τις ώρες. Νικήτρια στις γυναίκες και 3η στη γενική κατάταξη, αναδείχθηκε η Νορβηγίδα Ρανγβέιγκ Χάνσεν με 230,400 χλμ.

Το βραβείο παρέλαβε ο τεχνικός του Δημήτρης Κασίμης, διαβεβαιώνοντας τους διοργανωτές πως ο αθλητής του ήταν καλά στην υγεία του.

Το 2o pit stop

Για επίλογο επιλέξαμε το βίντεο με το 2ο pit stop του Φώτη Ζησιμόπολου. Είναι 10 λεπτά πριν από τη συμπλήρωση 15 ωρών, με τον αθλητή να έχει καλύψει 193 χλμ.
Πάρτε μια ιδέα πώς δούλευε η ομάδα του αθλητή που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε θριαμβεύσει στο «Σπάρταθλον».

Video Credits: Kasimis Training

 

Τελευταία Νέα