Σπόραρ: Ο «εκτελεστής» που παλεύει με την ανθρωποφαγία

Σπόραρ: Ο «εκτελεστής» που παλεύει με την ανθρωποφαγία

Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε, αλλά επικράτησε με 2-0 του Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» σε αγώνα για την 4η αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Superleague κι έφτασε τα δύο σερί θετικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από δύο ολόκληρους μήνες. Εκμεταλλεύτηκε παράλληλα την ισοπαλία μεταξύ των δύο «δικεφάλων» και μπόρεσε να μειώσει την απόστασή του στους δύο βαθμούς από τον πρώτο ΠΑΟΚ και στον έναν από την δεύτερη ΑΕΚ.

bwin sponsored

Εκείνος που έδωσε την λύση και άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση των «πρασίνων» δεν ήταν άλλος από τον Άντρατζ Σπόραρ, που πέρασε στο παιχνίδι στο ημίχρονο της αναμέτρησης και στο 62ο λεπτό πέτυχε ένα τρομερό τέρμα βαδίζοντας με την μπάλα και πλασάροντας με απαράμιλλο στυλ στην απέναντι γωνία του Κουέστα.

Για άλλη μια φορά ο Σλοβένος φορ, που τόσα έχει ακούσει και εξακολουθεί να ακούει κατά καιρούς σχεδόν σε κάθε του αποτυχημένη ενέργεια, βγήκε μπροστά όταν η ομάδα τον είχε ανάγκη και της έδωσε την λύση, όπως είχε κάνει ακριβώς στο ίδιο γήπεδο στο αντίστοιχο παιχνίδι και πέρυσι στα Play Off, όταν είχε χαρίσει τη νίκη στο «τριφύλλι» με εκείνη την περίτεχνη κεφαλιά.

Όμως αυτή είναι η ζωή του Σπόραρ στον Παναθηναϊκό. Η αποθέωση από την κατακραυγή απέχει μία φάση δρόμο. Κι όλο αυτό, που ξεκίνησε με το χαμένο πέναλτι με τον Βόλο στο φινάλε του εντός έδρας αγώνα των Play Off, φέτος έγινε πιο έντονο εξαιτίας μιας στιγμής. Μιας στιγμής που για κάποιο λόγο κατέληξε να του χρεώσει τον αποκλεισμό των «πρασίνων» από τους ομίλους του Champions League. Μία... ρετσινιά που δεν μπόρεσε ποτέ να αποβάλλει και επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από κάθε λάθος του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το καλό ξεκίνημα με την Ντνίπρο και η στιγμή που τον «στοίχειωσε»

Το φετινό καλοκαίρι ο Άντρατζ Σπόραρ «κονταροχτυπιόταν» με τον Φώτη Ιωαννίδη για την φανέλα του βασικού. Η εντυπωσιακή βελτίωση του Έλληνα φορ που είχε δώσει αρκετά δείγματα ήδη από την περασμένη σεζόν είχε προκαλέσει έναν ευχάριστο... πονοκέφαλο στον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που είχε απέναντί του έναν παίκτη που είχε επιλέξει να φέρει στην ομάδα κι έναν άλλο που είχε επιλέξει να... πλάσει ο ίδιος.

Ένας μικροτραυματισμός που αντιμετώπισε ο Ιωαννίδης και τον κράτησε εκτός μέχρι περίπου δέκα μέρες πριν το πρώτο ματς με την Ντνίπρο φαίνεται να βοήθησε την επιλογή του Σέρβου κόουτς να ξεκίνησει τον Σπόραρ στο πρώτο αυτό παιχνίδι.

Κι εκείνος τον αντάμειψε σκοράροντας το γκολ για το 0-1 μόλις στο 10ο λεπτό ανοίγοντας τον δρόμο για την μεγάλη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί των Ουκρανών με 3-1. Η καλή του εμφάνιση στην Σλοβακία, όπου η Ντνίπρο λόγω του πολέμου, του έδωσε τη φανέλα του βασικού και για τον επαναληπτικό εκεί που ο Σλοβένος στράικερ σκόραρε δις, αρχικά για το 1-0 κι έπειτα για το 2-2 κλειδώνοντας την πρόκριση του Παναθηναϊκού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στα ματς με την Μαρσέιγ που ακολούθησαν έπαιξε βασικός, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει ή να παίξει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική αυτή πρόκριση των «πρασίνων». Ωστόσο, παρέμεινε στο αρχικό σχήμα και στο πρώτο ματς με την Μπράγκα στην Πορτογαλία. Εκεί που έμελλε να γίνει ο τόπος του... μαρτυρίου του.

Στο 62ο λεπτό και με το σκορ στο 1-0 ο Μαντσίνι έκανε μία ωραία ενέργεια, μπήκε στην περιοχή και γύρισε στον Σπόραρ, που προ κενής εστίας καταφέρνει με κάποιο τρόπο να αστοχήσει στέλνοντας την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Πορτογάλων. Ο ίδιος αγκάλιασε την δεξί κάθετη δοκό του τέρματος κι έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα εκεί προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί.

Τόσο ο συμπαίκτες του όσο και ο προπονητής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έσπευσαν να τον προστατεύσουν με τις δηλώσεις του λέγοντας πως είναι υπερβολικό όλο αυτό που γίνεται. Οι υγιείς φίλαθλοι του Παναθηναϊκού βλέποντας την αντίδραση αυτή από την ομάδα, τον αποθέωσαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Βόλο, όταν σηκώθηκαν για ζέσταμα. Η ήττα όμως από την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ με 1-0 και ο αποκλεισμός από το Champions League έφερε ξανά το θέμα στην επιφάνεια.

image

Λύση... ροτέισον και πολύτιμοι βαθμοί

Ο Σπόραρ έχασε δικαίως την θέση του από τον Ιωαννίδη, που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση κι έδειχνε να ανεβαίνει συνεχώς. Παρ' όλα αυτά δεν τα παράτησε, συνέχισει να δουλεύει και προσπάθησε να αρπάζει κάθε φορά την ευκαιρία που του δινόταν μέσα από το ροτέισον που έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να δίνει πράγματα στην ομάδα. Όλα αυτά διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικές σχέσεις με τον συμπαίκτη του και συναγωνιστή του για την θέση του επιθετικού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το επόμενο γκολ του μετά από κείνα με την Ντνίπρο ήρθε ενάμιση μήνα μετά. Ωστόσο φαίνεται η αναμονή να άξιζε τον κόπο, αφού ο Σλοβένος σκόραρε ένα υπέροχο προσωπικό τέρμα στο ματς με την Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League όπου κάνοντας το 2-0 κλείδωσε μία λαμπρή νίκη για τον Παναθηναϊκό.

Σιγά σιγά άρχισε να παίρνει το όπλο του και στο πρωτάθλημα. Πρώτο γκολ κόντρα στον Ατρόμητο, όπου έκανε το 3-0 από την άσπρη βούλα κι έστρωσε στον Τζούρισιτς την μπάλα για το 4-0. Στο αμέσως επόμενο ματς που ξεκίνησε ξανά βασικός με τον Πανσερραϊκό σκόραρε δύο γκολ αυτή τη φορά. Αρχικά άνοιξε το σκορ με υπέροχη εκτέλεση και στη συνέχεια έκανε το 3-0 με πέναλτι.

Η καλή του αυτή περίοδος συνεχίστηκε με τον ίδιο να σκοράρει και σε τρίτο σερί ματς στο πρωτάθλημα κι αυτή τη φορά μάλιστα μπαίνοντας ως αλλαγή και πετυχαίνοντας buzzer beater στον εκτός έδρας αγώνα με την Λαμία με υπέροχη κεφαλιά μετά την σέντρα του Μπερνάρντ. Μάλιστα, πανηγύρισε το τέρμα αυτό αγκαλιά με τον Φώτη Ιωαννίδη, που στην θέση του οποίου είχε περάσει λίγο νωρίτερα.

Ακολούθησε όμως η μίνι αγωνιστική κρίση που πέρασε το «τριφύλλι» από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου, η οποία τελικά επέφερε και την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Σε μία χρονική περίοδο που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην ιεραρχία των επιθετικών και ο Γερεμέγεφ με τις λύσεις που έδινε και την εκτελεστική δεινότητα που τον διέκρινε.

image

Ο ερχομός του Τερίμ και τα τέσσερα γκολ... νίκες

Η έλευση του Φατίχ Τερίμ άλλαξε την κατάσταση. Στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΣ ο Σπόραρ έμεινε στον πάγκο, αφού επιλέχθηκε να περάσει στην θέση του Ιωαννίδη ο Γερεμέγεφ. Στο επόμενο όμως παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ο Σπόραρ μπήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο με το ματς στο 0-0 και με δύο δικά του τέρματα καθάρισε την... μπουγάδα για το «τριφύλλι». Μία θλάση όμως έμελλε να του κόψει τον δρόμο

Ο Σλοβένος φορ επέστρεψε στο εκτός έδρας ματς με τον Πανσερραϊκό αφότου είχε μείνει εκτός για τέσσερα παιχνίδια. Εκεί δεν μπόρεσε να σκοράρει, όμως τα κατάφερε στο επόμενο παιχνίδι που ήταν πιο σημαντικό. Τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου σημείωσε ένα υπέροχο τέρμα λόγω της ομαδικής δουλειάς από την οποία προήλθε.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στον δεύτερο προημιτελικό μεταξύ των δύο στην Λεωφόρο, που είχε την επική εξέλιξη που όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε με τις αποκρούσεις πέναλτι του Ντραγκόφσκι ο Σπόραρ πέρασε αλλαγή και ήταν ένας από τους τρεις παίκτες των «πρασίνων» που δεν μπόρεσαν να ευστοχήσουν. Ευτυχώς για κείνον ο Πολωνός κίπερ ήταν σε μεγάλο βράδυ με τον ίδιο να τον ευχαριστεί με στόρυ στο Instagram γράφοντας χαρακτηριστικά «Ευχαριστώ που έσωσες τον κ@@@ μου».

Πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Σλοβένος σημείωσε ένα ακόμη τέρμα κόντρα στον ΟΦΗ στην Κρήτη κάνοντας το 2-2 στο 83ο λεπτό, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Με την έναρξη των Play Off ο χρόνος του παρέμενε περιορισμένος λόγω της κατάστασης του Ιωαννίδη. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» μπήκε ως αλλαγή παίζοντας επτά λεπτά, στο εντός με τον ΠΑΟΚ έπαιξε για ένα ημίχρονο μέχρι να τραυματιστεί και να γίνει αναγκαστική αλλαγή ενώ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ έμεινε εκτός λόγω του χτυπήματος στο κεφάλι που είχε από το προηγούμενο ματς.

Το πρώτο του τέρμα στην διαδικασία αυτή για φέτος ήρθε χθες κόντρα στον Άρη, όπου πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος και με μία προσωπική ενέργεια και τελείωμα αλά Τιερί Ανρί άνοιξε τον δρόμο για την σημαντική αυτή επικράτηση των «πρασίνων» φωνάζοντας παράλληλα ένα βροντερό «παρών».

image

Η σχέση του Σπόραρ με τον κόσμο του «τριφυλλιού»

Έπειτα από δύο χρόνια που θα κλείσει στην ομάδα με το φινάλε της φετινής σεζόν, ο Άντρατζ Σπόραρ απέκτησε μία ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο των «πρασίνων». Αυτή ξεκίνησε με την απόλυτη αποθέωση με τα δύο buzzer beater που σημείωσε στο ξεκίνημα της πρώτης του χρονιάς στην ομάδα πέρυσι κόντρα σε Ολυμπιακό και Άρη κι έφτασε μέχρι την σημερινή κατάσταση περνώντας από... χίλια κύματα και πληρώντας κατά κύριο λόγο δύο κακές στιγμές.

Αυτή με το χαμένο πέναλτι με τον Βόλο στα περσινά Play Off κι εκείνη με την ανεπανάληπτη ευκαιρία στην Μπράγκα, αφού έμειναν αμφότερες στην συνείδηση του κόσμου ως δύο στιγμές που θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον της ομάδας στην περσινή κούρσα του τίτλου και στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» φέτος να μπει στους ομίλους του Champions League.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Πράγματα που όμως δεν είναι αλήθεια. Θα μπορούσαν αυτά τα δύο να είχαν συμβεί ακόμα κι αν ο Σπόραρ είχε χάσει τις ευκαιρίες αυτές. Όμως η «στάμπα» του έμεινε κι έπρεπε να έρχεται αντιμετώπος με κείνη κάθε φορά που κάτι δεν του πήγαινε καλά, κάτι πραγματικά πολύ άδικο και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο.

Ο καθένας που έχει βρεθεί σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού μπορεί να θυμηθεί τι συμβαίνει στο γήπεδο κάθε φορά που μία ενέργεια που συμμετέχει κι εκείνος, όχι απαραίτητα να πρωταγωνιστεί, δεν πάει καλά.

Ωστόσο αυτός ποτέ δεν γκρίνιαξε για όλο αυτό. Ποτέ δεν είπε το παραμικρό αποδεχόμενος τις ευθύνες και αγνοώντας το πόσο υπερβολικό είναι όλο αυτό που συμβαίνει εναντίον και χωρίς να ψαχτεί για δικαιολογίες ακόμα σε περιπτώσεις που μπορούσε να το κάνει, όπως όταν στο διάστημα των προκριματικών το φετινό καλοκαίρι, το νεογέννητο παιδάκι του πέρασε κάποιες παραπάνω μέρες στο νοσοκομείο.

Προφανώς δεν είναι ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο. Προφανώς ο Ιωαννίδης είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής και πιο ωραίος στο μάτι ενώο Γερεμέγεφ είναι πιο αγαπητός στον κόσμο. Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει εκείνος να απαξιώνεται στον βαθμό αυτό κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά, απλά επειδή έχει μείνει η κακή αυτή ανάμνηση στο μυαλό των φιλάθλων.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi