Πάου Κουμπαρσί: Η Μπαρτσελόνα βρήκε την βελτιωμένη εκδοχή του Ζεράρ Πικέ (vids)

Πάου Κουμπαρσί: Η Μπαρτσελόνα βρήκε την βελτιωμένη εκδοχή του Ζεράρ Πικέ (vids)

Λίγα λεπτά μετά τη νίκη – πρόκριση της Μπαρτσελόνα επί της Νάπολι και την επιστροφή των Μπλαουγκράνα σε προημιτελικά Champions League μετά από μια τετραετία, ο Ζεράρ Πικέ έκανε, μετά από πολύ καιρό, μια ανάρτηση σε σχέση με την ομάδα της ζωής του στα social media.

Ο παλαίμαχος πια κεντρικός αμυντικός έγραψε απλώς «Sergi Roberto» και έβαλε μια καρδιά, για να αποδώσει τα εύσημα στον αρχηγό για την συμβολή του, μπαίνοντας ως αλλαγή, στην επιτυχία της ομάδας του Τσάβι, μετά από τα όσα άσχημα (όχι όλα αδικαιολόγητα) έχει ακούσει κατά καιρούς ο Καταλανός μέσος από Τύπο και κοινή γνώμη.

Γνωρίζοντας τον «Γκέρι», βεβαίως, θα περίμενε κανείς να αποθεώσει τον 17χρονο… κλώνο του, με βάση τουλάχιστον πως αποκαλούν στα αποδυτήρια τον Πάου Κουμπαρσί Παρέδες. Ο «νέος Πικέ», σύμφωνα με τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, Ρόναλντ Αραούχο, είναι δέκα εκατοστά πιο κοντός από τον Ζεράρ (μην ξεχνάτε ότι μεγαλώνει ακόμα…), αλλά έχει παρόμοια κοψιά.

Αρχοντικός με την μπάλα στα πόδια, με εύκολη την σαραντάρα μπαλιά ακριβείας, σωστή τοποθέτηση στην άμυνα αλλά, σε σχέση με τον… προκάτοχό του, πιο δυναμικός στην κόντρα, κάτι που απέδειξε το βράδυ της Τρίτης (12/03), απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ φορ στον κόσμο αυτή την στιγμή.

Ο Βίκτορ Οσίμεν, όμως, ενδέχεται να είδε εφιάλτη με τον πιτσιρικά, ο οποίος τον κέρδισε σε όλες τις μονομαχίες, με εξαίρεση μια στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, όπου ενδέχεται ο Κουμπαρσί να υπέπεσε σε πέναλτι, από τον ενθουσιασμό και το πάθος που βάζει μέσα στο παιχνίδι.

Μικρός είναι και αναμφίβολα θα μάθει. Ήδη, άλλωστε, ζητάει από το τεχνικό τιμ του Τσάβι, του προπονητή που δεν δίστασε να ποντάρει επάνω του, DVD με παρατηρήσεις για τα λάθη και τις ελλείψεις του, προκειμένου να τις δουλεύει για να τις βελτιώνει και να γίνεται ολοένα και καλύτερος κάθε μέρα που περνάει.

Κόντρα στην (απερχόμενη) πρωταθλήτρια Ιταλίας, ο Κουμπαρσί έγινε, σε ηλικία 17 ετών και 50 ημερών, ο νεαρότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο παίζοντας βασικός σε νοκ άουτ αγώνα του Champions League, ξεπερνώντας κατά 208 ημέρες τον Νταβίντ Αλάμπα, ο οποίος κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ από τις 9 Μαρτίου του 2010, όταν το είχε κάνει σε αγώνα της Μπάγερν Μονάχου με την Φιορεντίνα επί ιταλικού εδάφους.

Ο Πάου, βεβαίως, δεν έμεινε μόνο στο ρεκόρ, αφού είχε πάνω από 50 ολοκληρωμένες πάσες (61/68), 100% κερδισμένα τάκλιν (3/3), πάνω από δέκα κοψίματα και κέρδισε με το σπαθί του το βραβείο του MVP, δεχόμενος και την ανάλογη αποθέωση – καζούρα από συμπαίκτες και προπονητές. «Είναι η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου» είπε συγκινημένος ο πιτσιρικάς γνωρίζοντας ότι, αν συνεχίσει έτσι, θα έχει πολλές τέτοιες όμορφες ημέρες η καριέρα του…

image

Το όνειρο γεννήθηκε σε ένα ξυλουργείο

Το Εστανιόλ είναι ένα μικρό χωριό 185 κατοίκων στην περιοχή Μπεσκανό της Τζιρόνα. Δεν έχει ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά δεκάδες χωριατόσπιτα που εκτείνονται στην εξοχή και έναν πυρήνα μερικών σπιτιών, μαζί με ένα εστιατόριο και ένα ξυλουργείο. Το ξυλουργείο Κουμπαρσί, το οποίο άνοιξε ο προπάππους του Πάου, Τζουάν, εκεί γύρω στην δεκαετία του 1940.

Μεγαλωμένος σε μια εργατική οικογένεια, ο μικρός Πάου κάνει περήφανους πλέον τον πατέρα και τον θείο του, οι οποίοι «τρέχουν» το ξυλουργείο σε ένα χωριό που δεν έχει ούτε σχολείο. Ο μικρότερος των Κουμπαρσί έμαθε την αλφαβήτα στο σχολείο του γειτονικού Βιλαμπλαρέις, όπου και έμαθε να αγαπάει την μπάλα.

Οι γονείς του τον πήγαν στον προπονητή Νταβίντ Γκαρθία, στον οποίο εξήγησαν ότι στο παιδί τους αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και είναι όλη την μέρα με μια μπάλα στα πόδια. Από τότε έπαιζε στόπερ, αλλά δεν είχε πρόβλημα να πάρει την μπάλα και να πάει ντριμπλάροντας από την μια εστία στην άλλη και να σκοράρει σαν να ήταν ο Λιονέλ Μέσι, το ίνδαλμα όλων των μικρών που ονειρεύονται να παίξουν στην Μπαρτσελόνα. Όλων; Όχι ακριβώς.

Ο Κάρλες Πουγιόλ, ο μεγάλος αρχηγός της κορυφαίας Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς του Πάου, ο οποίος έλεγε από πολύ μικρός σε όλους ότι θα φορέσει την κυανέρυθρη φανέλα. Και το έκανε στα έντεκα του, αφού έπαιξε για τέσσερα χρόνια στα φυτώρια της Τζιρόνα, όπου τον εντόπισαν οι σκάουτ της Μπάρτσα.

Στην Μασία έκανε αλματώδη βήματα, ανεβαίνοντας πιο γρήγορα τις ηλικιακές βαθμίδες απ’ ότι η ληξιαρχική πράξη γέννησής του (θα) έδειχνε. Ο Τσάβι, παιδί του φυτωρίου, γνώριζε εδώ και καιρό για έναν πιτσιρικά στόπερ που ξεχώριζε για τα αθλητικά του προσόντα και την ψυχραιμία βετεράνου με την μπάλα στα πόδια.

Του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στο ματς Κυπέλλου με την Ουνιονίστας ντε Σαλαμάνκα (19 Ιανουαρίου) και τον έβαλε βασικό στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, με την Μπέτις μέσα στην Σεβίλλη, μια μέρα προτού γιορτάσει τα 17α γενέθλιά του. Και έκτοτε, τον έχει στις πρώτες του επιλογές για την άμυνα. Και όχι άδικα.

image

Αδυναμία του Γκουαρδιόλα

Από τότε που έφυγε από την Μπαρτσελόνα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έλεγε ότι δεν θα «πείραζε» ποτέ παίκτη της Μπάρτσα, όποια ομάδα και αν αναλάμβανε. Ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, όμως, ο Καταλανός απέκτησε τον Τιάγκο Αλκάνταρα, εκμεταλλευόμενος ότι ο Ισπανό-Βραζιλιάνος μέσος δεν ήταν ευχαριστημένος με τον χρόνο συμμετοχής του στους Μπλαουγκράνα.

Και, όντας πλέον στην Μάντσεστερ Σίτι, πήρε αρχικά τον Χιλιανό τερματοφύλακα Κλαούντιο Μπράβο και αργότερα τον πολλά υποσχόμενο στόπερ Έρικ Γκαρθία, έστω και εάν ο τελευταίος επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα και φέτος αγωνίζεται ως δανεικός στην ομάδα – αποκάλυψη της La Liga, την Τζιρόνα.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Κουμπαρσί υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο, με την Μπάρτσα να «δένει» με αυτόν τον τρόπο τον κεντρικό αμυντικό του παρόντος και του μέλλοντος, την εξέλιξη του οποίου επίσης παρακολουθεί πολύ προσεκτικά ο Γκουαρδιόλα, το… φάντασμα του οποίου θα επιδιώξει να ξορκίσει ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα, βελτιώνοντας σύντομα το συμβόλαιο του νεαρού.

«Δεν αγχώνεται ποτέ» εξηγεί για τον Κουμπαρσί ο Τσάβι. «Είναι θεαματικό να τον βλέπεις. Όταν έχει την μπάλα στα πόδια, οι παλμοί μου δεν ανεβαίνουν. Είναι ένα θαύμα και ένα πολύ προσγειωμένο παιδί» προσθέτει με καμάρι για τον ποδοσφαιριστή πάνω στον οποίο, μαζί με τον καλό του φίλο και συνομήλικο Λαμίν Γιαμάλ, φιλοδοξεί η Μπαρτσελόνα να χτίσει την επόμενη, μεγάλη ομάδα που θα μπει σε έναν χρόνο από τώρα το πλήρως ανακατασκευασμένο, υπερσύγχρονο «Καμπ Νόου».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image