Φιλ Φόντεν: Ο κόσμος στα πόδια του

Φιλ Φόντεν: Ο κόσμος στα πόδια του

Ανδρέας Σουλάι
sponsored by

«Αγαπάει το ποδόσφαιρο. Ζει για να παίζει ποδόσφαιρο. Υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές που ευχαριστιούνται παίζοντας ποδόσφαιρο ωστόσο έχουν διάφορα προβλήματα που δεν τους αφήνουν να συγκεντρωθούν στο 100%. Ο Φόντεν δουλεύει σκληρά. Θα γίνει θρυλικός ποδοσφαιριστής. Είναι ήδη. Είναι ο παίκτης της σεζόν, με όλο τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους».

bwin sponsored

Μερικά από τα λόγια του Πεπ Γκουαρδιόλα μετά το τέλος του ντέρμπι του Μάντσεστερ. Ένα ακόμα ντέρμπι που σημαδεύτηκε από τη μαγεία του Φιλ Φόντεν που φώναξε «παρών» στα δύσκολα και «κλείδωσε» για τη Μάντσεστερ Σίτι ένα μεγάλο «τρίποντο» με τον Άγγλο να βάζει την... κάπα του και να δίνει συνέχεια στην τρομακτική σεζόν που διανύει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Φόντεν δεν διάλεξε την comfort zone και δικαιώθηκε

Με τον ερχομό του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι πριν από περίπου οκτώ χρόνια ήταν αναμενόμενο ότι το ρόστερ των «πολιτών» θα άλλαζε ολοκληρωτικά για να φτάσει στα «θέλω» του Καταλανού. Οι μεταγραφικές κινήσεις στο ξεκίνημα του Γκουαρδιόλα στο Μάντσεστερ άλλαξαν τα δεδομένα και για τα παιδιά των ακαδημιών της ομάδας. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν ήδη να παίρνουν τα... τρένα για άλλες περιοχές καθώς η Σίτι ήθελε να μπει όσο πιο σύντομα στην εποχή Γκουαρδιόλα.

Το παιδί που αποφάσισε να μην δοκιμάσει πρώτα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο τις ικανότητες του και να «ψηθεί» ήταν ο Φιλ Φόντεν. Γέννημα θρέμμα από το Στόκπορτ του Μάντσεστερ. Παιδί της Μάντσεστερ Σίτι και των ακαδημιών της από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Πριν δηλαδή μπουν στο... παιχνίδι οι Εμίρηδες. Ο Φόντεν κλήθηκε για πρώτη φορά στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας στα τέλη του 2016, όταν ήταν ακόμα 16 ετών. Και μάλιστα αυτό συνέβη λόγω των πολλών τραυματισμών που ταλαιπωρούσαν εκείνο το διάστημα την πρώτη ομάδα της Σίτι.

«Ήταν στην προπόνηση με εμάς μια ημέρα πριν. Όλοι στην ομάδα είχαμε σοκαριστεί και είχαμε χαρεί με την επιτυχία του. Όταν επέστρεψε δεν άλλαξε η συμπεριφορά του. Ήταν ο ίδιος. Άφηνε το ποδόσφαιρο του να μιλάει», είχε δηλώσει ο τότε συμπαίκτης του στην U-18 της Μάντσεστερ Σίτι, Λουκ Μπόλτον.

Το επόμενο καλοκαίρι, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Φόντεν για να «φωνάξει» το όνομα του. Οδήγησε την U17 της Αγγλίας στο ευρωπαϊκό διαλύοντας τις αντίπαλες άμυνες. Αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης και ξεκίνησε να... ζεσταίνει το έδαφος για τη μονιμοποίηση του στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι. Όπως και έγινε. Λίγους μήνες αργότερα, μετά από επτά παρουσίες του στον πάγκο της ομάδας του Γκουαρδιόλα, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την ομάδα της καρδιάς του.

Στις 21 Νοεμβρίου του 2017, σε ένα παιχνίδι για τη φάση των ομίλων του Champions League το παιδί από το Στόκπορτ έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη και μοναδική φανέλα που είχε φορέσει. 17 ετών και 177 ημερών ήταν ο Φόντεν εκείνη τη βραδιά και μάλιστα έγινε ο τέταρτος νεότερος Άγγλος που αγωνίζεται σε παιχνίδι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Συνολικά μέσα στη σεζόν μέτρησε 10 συμμετοχές με την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα και μάλιστα αναδείχθηκε πρωταθλητής της Premier League με τους «πολίτες» στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου με τους περίφημους centurions του Καταλανού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το step up που χρειαζόταν και τα «clutch» γκολ που τον πήγαν στο next level

Το μεγάλο αγωνιστικό step up του Φόντεν έμελλε να γίνει τη σεζόν 2020/21. Στην πρώτη σεζόν μετά τον κορωνοϊό και τις καραντίνες, ο Φόντεν εμφάνισε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ένας ώριμος ποδοσφαιριστής σε σώμα ενός παιδιού. Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε να τον... ρίχνει πιο συχνά ως βασικό και ο Φόντεν τον δικαίωσε. Και μάλιστα το έκανε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, στο big stage του Champions League. Ο Φόντεν ήταν ο ποδοσφαιριστής των προημιτελικών για τη Μάντσεστερ Σίτι εκείνη τη σεζόν στα δύο παιχνίδια με την Ντόρτμουντ.

Στο πρώτο παιχνίδι του «Έτιχαντ» ο Φόντεν ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Εκεί όπου οι εφιάλτες έδειχναν να επιστρέφουν για τη Σίτι, το παιδί από το Στόκπορτ εμφάνισε λαγό από το καπέλο του στο 90 και χάρισε τη νίκη και το προβάδισμα στους «πολίτες» με το -μέχρι τότε- μεγαλύτερο γκολ της καριέρας του. Η ρεβάνς είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας και μάλιστα τα πάντα... μαύρισαν για τη Σίτι όταν η Ντόρτμουντ πήρε κεφάλι στο σκορ και προβάδισμα πρόκρισης.

Ο Μαχρέζ ισοφάρισε για τους «πολίτες» και επανέφερε το προβάδισμα στην ομάδα του Μάντσεστερ, ωστόσο όλα κρέμονταν από ένα τεντωμένο σχοινί. Τη λύση έδωσε ξανά ο Φόντεν. Με μια φωτοβολίδα από την άκρη της περιοχής, ο Άγγλος χάρισε τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ήταν δύο παιχνίδια που απλώς επιβεβαίωσαν τους ανθρώπους της Σίτι που μιλούσαν για ένα παιδί των ακαδημιών με ψυχρό αίμα και αστείρευτο ταλέντο. Ο Φόντεν τους έβγαλε ασπροπρόσωπους μπροστά στα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια μάλιστα έχει καταφέρει να κατακτήσει τα πάντα. Μετράει πέντε κατακτήσεις Premier League, μια κατάκτηση Champions League, δύο FA Cup, τέσσερις League Cup, μια Super Cup και μια Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Όλα αυτά ενώ ακόμα «πατάει» στα 24 του χρόνια...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του και τα κόκκινα που τον κάνουν «ταύρο»

Μπαίνοντας στη σεζόν, ήταν γνωστό ότι ο Φόντεν θα αποτελούσε ένα από τα πιο κομβικά γρανάζια του Γκουαρδιόλα. Ειδικά με τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη ο Κέβιν Ντε Μπρόινε λίγο πριν από την έναρξη, οι αρμοδιότητες του Φόντεν αυξήθηκαν κατά πολύ. Ο Φόντεν φυσικά δεν μάσησε. Κάθε άλλο. Η φετινή σεζόν είναι η πιο παραγωγική του Άγγλου, με το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ να αποτελεί statement εμφάνιση. Αρχές Μαρτίου και ο 23χρονος μεσοεπιθετικός μετράει 18 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Συνεισφορά σε 28 γκολ δηλαδή, με τον συγκεκριμένο αριθμό να αποτελεί προσωπικό ρεκόρ για τον μικρό «μάγο» της Μάντσεστερ Σίτι. Πέρα από τους Χάαλαντ και Γουότκινς, κανείς άλλος ποδοσφαιριστής από τις ομάδες της Premier League δεν έχει πετύχει περισσότερα non-penalty γκολ.

Ο Φόντεν ήταν αυτός που έκανε το step up για τη Μάντσεστερ Σίτι στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Ίσως ο ποδοσφαιριστής της Σίτι που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη σημασία του συγκεκριμένου παιχνιδιού καθώς αποτελεί παιδί της ομάδας από το 2004. Εκεί όπου η πίεση έφτανε σε κόκκινα επίπεδα και η μπάλα έκαιγε ο Φόντεν φώναξε «παρών» με μια βολίδα και ισοφάρισε για τους «πολίτες». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Άγγλος νίκησε για δεύτερη φορά τον Ονάνα και έφερε μόνος του «τούμπα» το παιχνίδι.

Φυσικά, το τέλος του αγώνα τον βρήκε με το βραβείο του MVP στα χέρια του και με τη βοήθεια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πλατφόρμας «Wyscout» αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η statement εμφάνιση του Φόντεν στο ντέρμπι της πόλης.

Ο Άγγλος σούπερ σταρ πέτυχε 2 γκολ, έχοντας xGoals λίγο πάνω από τη μονάδα (1.09)! Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό ωστόσο ήταν άλλο, καθώς ο Φόντεν πάτησε την περιοχή της Γιουνάιτεντ 17 φορές με την μπάλα στα πόδια του. Αριθμός ρεκόρ για τον Άγγλο ο οποίος το έχει ξανακάνει μια ακόμη φορά στο παρελθόν σε μια αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Φόντεν

90% στις μεταβιβάσεις του με 74/86, 5/10 ντρίμπλες, 50% κερδισμένες μονομαχίες με 10/20, ενώ ανέκτησε την μπάλα πέντε φορές στο παιχνίδι, με τις τέσσερις μάλιστα στο μισό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δείγμα της τρομερής αντίληψης που διαθέτει. Παράλληλα, απείλησε τον Ονάνα εννιά φορές μέσα στο παιχνίδι και ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου της Μάντσεστερ Σίτι σε όλο το παιχνίδι.

Φόντεν

Στα τελευταία οκτώ παιχνίδια του, ο «gunman» Φόντεν μετράει επτά γκολ και δύο ασίστ, έχοντας βγάλει πολλές φορές τη Μάντσεστερ Σίτι από τη δύσκολη θέση. Στο χθεσινό ντέρμπι ο Άγγλος απέδειξε επίσης ότι όταν βλέπει τα κόκκινα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... αφηνιάζει. Μονάχα ο Αγουέρο έχει σκοράρει περισσότερες φορές (8) από τον Φόντεν στα ντέρμπι του Μάντσεστερ, με τον Άγγλο να έχει «πληγώσει» έξι φορές στην καριέρα του τους «κόκκινους διαβόλους». Μέσα σε όλα, ο Φόντεν κατάφερε να πιάσει στη λίστα των σκόρερ, τον «θρύλο» της Σίτι, Ντάβιντ Σίλβα, με 77 γκολ, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image