Η Νάπολι του scudetto στις... φλόγες του Βεζούβιου

Η Νάπολι του scudetto στις... φλόγες του Βεζούβιου

Η Νάπολι είναι μια κυκλοθυμική ομάδα που παίζει με το ένα πόδι στον Θεό -τον Αργεντινό- και με το άλλο στον… σεισμογράφο. Ένα σύνθετο κλαμπ καταδικασμένο να ακροβατεί πάνω από ένα ηφαίστειο. Μόλις 48 ώρες πριν τη σέντρα με την Μπαρτσελόνα απέλυσε τον Βάλτερ Ματσάρι και προσέλαβε τον Φραντσέσκο Καλτσόνα. Είναι ο τρίτος τεχνικός που θα κάτσει στον πάγκο των Ναπολιτάνων φέτος και είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι συμβαίνει. Μάλλον, γιατί ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι πάει στραβά. Ή επειδή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα που πάνε χάλια.

Δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ομαδάρα που μας έκανε να… ξεχάσουμε για λίγο τον Ντιέγκο και η Νάπολι παραδόθηκε στην εσωστρέφεια, τη μιζέρια και παρέδωσε τον τίτλο πριν καν τον πανηγυρίσει όπως θα ήθελε και ο… Θεός της, ο Μαραντόνα. Ντε Λαουρέντις, Κβαρατσχέλια, Οσιμέν είναι στους λόγους της κατάρρευσης.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα παίζει το ματς της σεζόν και απομένει αν η περσινή πρωταθλήτρια έχει ακόμα αποθέματα για μεγάλα πράγματα...

image

«Ο Βεζούβιος εκρήγνυται, όλη η Νάπολη έχει καταστραφεί»

Υπάρχει κάτι από θυματοποίηση σε όλη αυτή την ιστορία. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτή η εχθρότητα συνέχισε να αυξάνεται. Λάτσιο, Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Βερόνα... Ακόμα και η Ρόμα. Πλέον, οι αντίπαλοί της… τραγουδούν «Ο Βεζούβιος εκρήγνυται, όλη η Νάπολη έχει καταστραφεί» (Vesuvio erutta, tutta Napoli è distrutta)».

Ο αντιναπολιτανισμός είναι διαπερατό συναίσθημα και έξω από τα γήπεδα. Και δεν είναι φοβία του νότου. Η πόλη είναι ένα υπέροχο, αλλά και μυστήριο μέρος μέσα στη χώρα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο Μαραντόνα ερωτεύτηκε μια ομάδα κι ένα μέρος που ήταν καθαρά κόντρα στην κουλτούρα των υπόλοιπων Ιταλών. Και στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990, στον αγώνα Αργεντινή-Ιταλία, αυτό έγινε. «Θέλω μόνο τον σεβασμό των Ναπολιτάνων, όχι ότι με ενθαρρύνουν γιατί ήδη ξέρω ότι οι Ναπολιτάνοι είναι Ιταλοί... αν και οι υπόλοιποι Ιταλοί είναι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν ότι και οι Ναπολιτάνοι είναι Ιταλοί». Καθαρή πολιτική. Και φυσικά, μισό γήπεδο κατέληξε να πανηγυρίζει τη νίκη της Αλμπισελέστε.

Γεγονός είναι ότι, από εκεί και πέρα, ο σύλλογος καταδικάστηκε σε 33 χρόνια χωρίς σκουντέτο. Η ομάδα χρεοκόπησε, εξαφανίστηκε, έμεινε μόνο ένα γήπεδο, μια χούφτα γραμμάτια και ο απόηχος του ακούραστου Ναπολιτάνου φιλάθλου που αναπολούσε το παρελθόν κι έκανε κρυφά όνειρα για το μέλλον. Ο Ντε Λαουρέντις την αγόρασε το 2004 και η παρουσία των Ιγουαϊν, Χάμσικ, Ινσίνιε, Μέρτενς την έβαλε ξανά στον χάρτη.

Ο Οσιμέν και η απροσδόκητη παρουσία του Κβαρατσχέλια έφεραν ένα ακόμα πρωτάθλημα, όμως οι… κακές γλώσσες λένε πως μπορούν να περάσουν κι άλλα 33 χρόνια για να το ξαναπάρουν οι Ναπολιτάνοι. Όλα πήγαν στραβά κι ανάποδα. Ο Ντε Λαουρέντις «πνίγηκε» στα λάθη του και η ομάδα κατέρρευσε. Είναι αυτή η… ηφαιστειακή φύση του συλλόγου, της πόλης και του προέδρου της: ξέρουν να δημιουργούν και να καταστρέφουν. Το θέμα είναι, πως η Νάπολι παίζει απόψε όλη τη σεζόν απέναντι στην Μπαρτσελόνα!

image

Ντε Λαουρέντις, οι τρέλες του… διαλύουν τη Νάπολι

Το εκκεντρικό αφεντικό της Νάπολι, που τα έβαλε με το ιταλικό κράτος, την UEFA, έκανε ακόμα μια κίνηση που προκάλεσε σάλο, καθώς απέλυσε τον προπονητή λίγο πριν τη σέντρα με την Μπαρτσελόνα. «Εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο Ντε Λαουρέντις θα πουλούσε και τη γυναίκα του!» είχε πει το 2016, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο άνθρωπος, που οδήγησε τη Νάπολι του φτωχού και αδικημένου ιταλικού Νότου στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, των μοναδικών Σκουντέτο στην ιστορία της ομάδας μέχρι πέρυσι, όταν το σήκωσε και πάλι έπειτα από 33 χρόνια, με αφεντικό τον… Ντε Λαουρέντις.

Ο 74χρονος επιχειρηματίας από τη Ρώμη αγόρασε τον σύλλογο αντί μόλις 33 εκατ. Ευρώ το 2004, στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του, όταν χρεοκόπησε και υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. «Δεν υπήρχε τίποτα, μόνο ο φίλαθλος κόσμος και ένα λογότυπο», θυμάται για εκείνες τις δύσκολες ημέρες.

Εκτοτε, κατάφερε να γιγαντώσει ποδοσφαιρικά και οικονομικά τη Νάπολι, πανηγύρισε την κατάκτηση τριών Κυπέλλων και ενός Σούπερ Καπ και πέρυσι, ύστερα από πολλές προσπάθειες και θυσίες, έβγαλε όλη την πόλη στους δρόμους για να γιορτάσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά την εποχή του Μαραντόνα.
Και, εάν με τον Ντιέγκο δεν τόλμησε ποτέ να τα βάλει ευθέως, το έκανε εμμέσως πέρυσι στη φιέστα τίτλου, όταν απαγόρευσε την είσοδο στο γήπεδο που φέρει το όνομα του πατέρα της στην Ντάλμα, τη μεγαλύτερη κόρη του. Παρά την τεράστια περσινή επιτυχία, οι σχέσεις του με τους Ultras είναι στο… κόκκινο, γι αυτό και οι τελευταίοι φωνάζουν «Πολιτισμικά ο Ντε Λαουρέντις ήταν και θα είναι πάντα ένας ξένος στη Νάπολη».

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να προστατεύσει ποτέ την περσινή εντυπωσιακή επιτυχία, αφού ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για μια σεζόν – κόλαση. Η πρόσληψη του Ρούντι Γκαρσιά ήταν ακατανόητη, όμως ο ίδιος επέμεινε και λίγους μήνες αεγότερα ήταν αυτός που τον έδιωξε για να προτιμήσει τον φίλο του, τον Βάλτερ Ματσάρι. Οι φιλίες όμως δεν παίζουν μπάλα και ο Ιταλός αποτελεί παρελθόν.

Η Νάπολι βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόλις στην ένατη θέση της βαθμολογίας της Serie A και κινδυνεύει να πάρει τον διόλου τιμητικό τίτλο της χειρότερης ομάδας στην Ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, στη σεζόν αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, Ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στον παράδεισο δεν άντεξε τα καμώματα του Ντε Λαουρέντις. Μπορεί να είναι στους κορυφαίους Ευρωπαίους κινηματογραφικούς παραγωγούς και να έχει τεράστια περιουσία, ωστόσο ο ίδιος επιμένει σε ιδέες που προκαλούν σύγχυση. Είναι απέναντι στην UEFA, τα βάζει με τον Δήμο της πόλης που αντιστέκεται στο να του πουλήσει το γήπεδο, αρνείται πρόταση ύψους 2,5 δισ. Ευρώ, γιατί δεν επιθυμεί τη βοήθεια των Αράβων. Οι ατάκες του προκαλούν πάντα σάλο, όμως οι ποδοσφαιρικές του ενέργειες σοκάρουν περισσότερο.

Nαι, ο ισχυρός άνδρας της Νάπολι έπρεπε να είχε παλέψει περισσότερο για να κάνει τον προπονητή που του κέρδισε το πρωτάθλημα να τιμήσει το συμβόλαιό του, αντί να συμφωνήσει να τον αφήσει να φύγει. Θα έπρεπε να είχε απολύσει τον Γκαρσιά τη στιγμή που αποκάλυψε ότι δεν είχε παρακολουθήσει ούτε έναν αγώνα της ομάδας την περασμένη σεζόν.

image

Οσιμέν, πυροτέχνημα ή το μυαλό στη μεταγραφή;

Ο Ματσάρι ανυπομονούσε να συνεργαστεί με τον Capocannoniere στη Serie A. Ήταν μια εποχή που είχε τη φήμη στην Ιταλία ότι μετέτρεψε τους επιθετικούς από καλούς σε εντυπωσιακούς. Ηταν αυτός που πήρε τον Καβάνι και τον έκανε έναν εκ των καλύτερων σέντερ φορ της γενιάς του. Ο Οσιμέν με τα 26 γκολ της περσινής σεζόν και τον τίτλο του MVP της ομάδας μπήκε στη σεζόν με το μυαλό στη... μεταγραφή.

Οι προτάσεις ήταν πολλές, αλλά διαδοχικές ήταν και οι «πόρτες» που έριξε ο Ντε Λαουρέντις. Ο Νιγηριανός ποτέ δεν έγινε το «υπερόπλο» του Ματσάρι, ενώ με τον Γκαρσιά οι σχέσεις τους ήταν στο... κόκκινο. Μόλις 7 τέρματα στη φετινή Serie A για τον Οσιμέν, η ψυχή του οποίου είναι μακριά από τη Νάπολι. Ο ίδιος δεν ξεχνά την ασέβεια του συλλόγου με τις αναρτήσεις στο Tik Tok αμέσως μετά το χαμένο πέναλτι κόντρα στην Μπολόνια. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο επίσημο προφίλ της Νάπολι στο TikTok δεν είναι αποδεκτό. 'Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Βίκτορ πρώτα ανέβηκε και εν συνεχεία διαγράφηκε από την ομάδα» τόνιζε η πλευρά του παίκτη. Για κάποιους οι γέφυρες με τη διοίκηση έχουν καεί, παρά τα όσα λέει ο Οσιμέν για καλές σχέσεις.

Ο ίδιος φαίνεται... υπερφορτωμένος, αλλά και «ζαλισμένος» από τα σενάρια που κυκλοφορούν. Μπορεί να έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο ενός ακόμα έτους, ωστόσο η Παρί Σεν Ζερμέν θέλει να τον κάνει αντι-Μπαπέ, ενώ η Γιουνάιτεντ τον κρατά στην κορυφή της λίστας της. Στο Κόπα Άφρικα έπεσε... θύμα της αμυντικής τακτικής της ομάδας, έκανε τα πάντα εκτός του να σκοράρουν.

Το μυαλό του μόνο στη Νάπολι δεν ήταν, αφού προτίμησε να πάει στην πατρίδα του και να δει το νέο σπίτι και το οικόπεδο που τους έκανε δώρο ο Πρόεδρος της χώρας για την παρουσία τους στον τελικό. Πίσω στη Νάπολη, οι φίλαθλοι αναρωτήθηκαν πότε θα επέστρεφε ο Οσιμέν. Διαδοχικές ακυρώσεις τον κράτησαν εκτός και της τελευταίας αναμέτρησης με την Τζένοα, γεγονός που εξόργισε αρκετούς. Οι ιατρικοί έλεγχοι αποκάλυψαν την καταπόνηση στο σώμα του. Αυτή τη στιγμή, ο Νιγηριανός φορ είναι στο κατώτατο επίπεδο από πλευράς δυνάμεων, γεγονός που παρασύρει και την ομάδα.

Το να γίνεις ο πρώτος Αφρικανός Capocannoniere ήταν ιστορικό επίτευγμα. Αλλά ήταν επίσης ο τέταρτος παίκτης που έφτασε στην κορυφή των σκόρερ με κόουτς τον Σπαλέτι (οι άλλοι ήταν ο Φραντσέσκο Τότι, ο Έντιν Ντζέκο και ο Μάουρο Ικάρντι), κάτι που εγείρει το ερώτημα: Μήπως το ποδόσφαιρο του Σπαλέτι έκανε καλύτερο τον Οσιμέν; Σε 3.5 σεζόν στη Νάπολι, μόνο μία φορά σημείωσε 14 ή περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα και μόνο μία φορά (την περασμένη σεζόν) στάθηκε αρκετά ανθεκτικός ώστε να ξεκινήσει 30+ από τα 38 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ντε Λαουρέντις είναι ένας από τους πιο σκληρούς και ακλόνητους διαπραγματευτές της Ευρώπης και ότι η ρήτρα εξαγοράς αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών πλέον είναι πιθανό να είναι η αρχή και το τέλος κάθε συζήτησης. Αυτή τη στιγμή, ο Οσιμέν μόνο σε... ηρεμία δε βρίσκεται.

image

Ο… Κβαραντόνα έγινε ξανά Κβαρατσχέλια!

Η Νάπολη είναι μία πόλη που δεν έχει μάθει στα ημίμετρα. Είναι το μέρος, όπου η μοτσαρέλα τρώγεται σα... μήλο και ο πατέρας πηγαίνει στο σπίτι «ποτισμένος» στο ρούμι. Έτσι λοιπόν η ομάδα υποδέχθηκε τον Κβαρατσχέλια και του έδωσε το παρατσούκλι «Κβαραντόνα». Οχι, δεν ήταν βλασφημία, απλά οι οπαδοί είδαν στο πρόσωπο του Γεωργιανού κάτι που... άγγιζε την τελειότητα του Θεού από την Αργεντινή.

«Ξέρω ότι ο Μαραντόνα σημαίνει τα πάντα για τη Νάπολη και είναι τα πάντα», είχε πει ο ίδιος. «Είναι μία μεγάλη ευθύνη όταν αναφέρεται το όνομά σου στην ίδια πρόταση με τον Μαραντόνα. Δεν μπορώ να πλησιάσω τον Μαραντόνα ή να φτάσω στο επίπεδό του, αλλά θα τα δώσω όλα για να γίνω ένας μεγάλος παίκτης γι' αυτόν τον σύλλογο. Προφανώς και μου αρέσει το παρατσούκλι. Αυτό το προσωνύμιο» είχε πει ο ίδιος, ο οποίος έκανε πράκη την υπόσχεση κι έφερε την κούπα στη Νάπολη.

Τι γίνεται όμως φέτος; Γιατί ο «Κβαραντόνα» ξέμεινε από δυνάμεις; Οι αριθμοί του απογοητευτικοί. Μόλις έξι γκολ στη σεζόν και πέντε ασίστ... Στο Champions League μέτρησε μόλις μια ασίστ και οι φίλαθλοι δικαιολογημένα αναρωτιούνται τι συνέβη. Είναι το μυαλό του σε μια ενδεχόμενη μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα; Είναι η σφοδρή κόντρα του μάνατζέρ του με τον Οσιμέν ή οι αντίπαλοι αμυντικοί ξέρουν πλέον τον τρόπο για να τον αντιμετωπίσουν;

Είναι αλήθεια, πως η κακή εικόνα της ομάδας έχει παρασύρει και τον πολυτιμότερο παίκτη της περσινή σεζόν, μιας και ο Γεωργιανός δε βγάζει σε καμία περίπτωση την εντυπωσιακή διάθεση. Οι... κακές γλώσσες τονίζουν πως το χαμηλό ετήσιο συμβόλαιο (περίπου 1 εκατ. ευρώ) είναι ο κύριος λόγος για τη μέτρια εικόνα του, μιας και ο Ντε Λαουρέντις έχει αργήσει ήδη να τον φωνάξει για αύξηση.

Την ίδια ώρα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ υπόσχονται εκατομμύρια, κάνοντας τον Κβαρατσχέλια να ονειρεύεται άλλες… πολιτείες. Η σχέση του μάνατζέρ του με τον Οσιμέν είναι στα άκρα, με τον Νιγηριανό να εκτοξεύει ευθείες βολές εναντίον του. Η πτώση του Νιγηριανού και οι τραυματισμοί έχουν σπάσει το περσινό εντυπωσιακό δίπολο που έκανε απίθανα πράγματα στη σεζόν.

Για τον Αρίγκο Σάγκι ίσως ο λόγος της πτώσης του είναι καθαρά θέμα ταλέντου. «Ήταν μια υπέροχη έκπληξη και πρέπει να συγχαρούμε όσους τον ανακάλυψαν και τον έφεραν στη Νάπολι. Τώρα, όμως, είναι λιγότερο τρομακτικός από πριν: ντριμπλάρει πάντα προς τα μέσα, το καταλάβαμε πλέον, και οι Ιταλοί αμυντικοί, που τον έχουν μελετήσει, ίσως βρήκαν αντίμετρα στο παιχνίδι του». Οι αριθμοί τον δικαιώνουν, αφού έχει λιγότερες επιτυχημένες ντρίμπλες, λιγότερες πάσες, αλλά και λιγότερες κερδισμένες μονομαχίες...