Ρόμπερτ Λιούμπισιτς: Πήρε το όνομά του από το Ρόμπερτ Προσινέτσκι!

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς: Πήρε το όνομά του από το Ρόμπερτ Προσινέτσκι!

Στην «πραγματικότητά» μας βρίσκεται πλέον ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, ο οποίος έφτασε χθες (31/1) στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ και μερικές ημέρες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως θα συνεχίσει στους «κιτρινόμαυρους».

bwin sponsored

Προερχόμενος από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι συστάσεις που τον ακολουθούν αφήνουν να... εννοηθεί πως ο Ματίας Αλμέιδα διαθέτει πλέον (ακόμη) ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια του, αφού μπορεί να παίξει τόσο στον άξονα όπου και μας «συστήθηκε» όσο και στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αυτόματα μπήκε στην αγωνιστική «εξίσωση» της Ενωσης και αξίζει να τον γνωρίσουμε αφού διαθέτει όλα τα... εχέγγυα ώστε να μας απασχολήσει με τα εντός των τεσσάρων γραμμών πεπραγμένα του.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 στη Βιέννη, όπου και μετέβησαν οι γονείς του με αφορμή τον πόλεμο της Βοσνίας. Είναι Κροάτες που έμεναν στην πόλη Μπουσοβάκα και στην Αυστρία βρήκαν το «καταφύγιο» που αναζητούσαν μακριά από τον όλεθρο και την καταστροφή.

Εκεί «έχτισαν» το σπιτικό τους και έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και ισάριθμα κορίτσια και οι γιοι, ελέω ότι ο πατέρας τους έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι και τα δεύτερα «άντα» του και ήταν μεγάλος ποδοσφαιρόφιλος, κόλλησαν... εύκολα το μικρόβιο της μπάλας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αμφότεροι εμφανίζονται πια σε υψηλό επίπεδο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μάλιστα πήραν τα ονόματά τους από «θρύλους» του εκεί football τους οποίους θαύμαζε ο μπαμπάς τους, καθώς το Ρόμπερτ του «ήρωα» της ιστορίας μας προέρχεται από τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι και το Ντέγιαν του μεγάλου του αδερφού παραπέμπει στον Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, αμφότεροι Πρωταθλητές Ευρώπης το 1991 με τον Ερυθρό Αστέρα.

Αλήθεια, μετά από όλα αυτά πώς να μην γίνουν καλοί ποδοσφαιριστές;

Ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι τα 43 του, ο αδερφός του είναι στην Κολωνία και επέλεξαν διαφορετικές Εθνικές!

Σε αυτό το σημείο όμως και αφού αρχίσαμε με το background του, ας δώσουμε συνέχεια στα όσα σας μεταφέραμε επιγραμματικά παραπάνω, ότι δηλαδή ο νέος παίκτης της ΑΕΚ προέρχεται από άκρως ποδοσφαιρική φαμίλια.

Ο κατά δυο έτη μεγαλύτερος αδερφός του Ντέγιαν παίζει στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Κολωνίας και είναι ήδη διεθνής με την Εθνική Ομάδα της Αυστρίας, ενώ ο πατέρας τους Ζόραν αγωνίζονταν, έστω και σε μικρό επίπεδο, μέχρι τα 43 του και μεταξύ άλλων φόρεσε τη φανέλα της Σεντ Πόλτεν, όπου και είχε για προπονητή τον εκ των «θρύλων» του αυστριακού football Καρλ Νταξμπάκερ.

«Πήρα το μαχητικό του πνεύμα. Οταν ήμουν αλλαγή και δεν έπαιζα στην U15 το μόνο που μου είπε ήταν 'να μείνεις και να παλέψεις'. Ποτέ δεν με πίεσε να γίνω επαγγελματίας, Μόνο όταν μεγάλωσα μου μετέφερε πως το σκέφτονταν», σχολίασε μεταγενέστερα ο Ρόμπερτ.


Οσο για τις σχέσεις με τον αδερφό του είπε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί πρότυπο για μένα και επειδή είναι μεγαλύτερος βρίσκονταν πάντα στο κέντρο της προσοχής των media. Αλλά είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι όπως και παίκτες. Για αυτό και δεν τον είδα ποτέ με αντιζηλία. Χαίρομαι που πάει καλά». Για την ιστορία και ο ξάδερφός του Αντο παίζει στην Πρεσμπάουμ της Αυστρίας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ναι μεν ο μεγάλος της οικογένειας Λιούμπισιτς αγωνίζεται στην Εθνική Αυστρίας, ο μικρός όμως που ήρθε πλέον στα μέρη μας στράφηκε σε αυτή της Κροατίας, παρότι έφηβος εμφανίστηκε με τις Under τόσο των Αυστριακών όσο και της Χρβάτσκα, υπό τις οδηγίες μάλιστα του γνώριμού μας Ρόμπερτ Γιάρνι, που ως παίκτη τον είδαμε παλαιότερα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού

Στα τέλη του 2022, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ομοσπονδία της πρώτης και παρότι δεν είχε εξασφαλισμένη θέση στη δεύτερη, επέλεξε να παίξει για λογαριασμό της σε επίπεδο αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ανδρών και να εκπροσωπήσει την Κροατία.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μάλιστα μίλησε για την απόφαση που έλαβε, η οποία όπως υπογράμμισε ήταν απόρροια ώριμης και συνειδητής απόφασης. «Δεν ήταν εύκολο για μένα, με γνώμονα μάλιστα πως γεννήθηκα και εξελίχτηκα ποδοσφαιρικά στην Αυστρία. Αλλά η Κροατία κυλά στο αίμα μου. Είναι η οικογένειά μου από εκεί και επιθυμώ διακαώς να εκπροσωπήσω τη γενέτειρά μου. Θα δουλέψω σκληρά για να κερδίσω μία θέση. Ειλικρινά δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά επέλεξα να ακολουθήσω την καρδιά μου. Είναι όνειρό μου να παίξω μαζί της σε Μουντιάλ και EURO», ήταν τα λόγια του.

Ετσι στις αρχές του 2023 όταν η Ομοσπονδία της χώρας του ανακοίνωσε επίσημα πως την επέλεξε και τον καλωσόρισε στην «οικογένειά της».

image

Στο επαγγελματικό του ντεμπούτο έδωσε ασίστ, στα τρία πρώτα ματς με τους «μεγάλους» είχε ένα γκολ και δύο τελικές πάσες!

Κλείνουμε την παρένθεση και ας επανέλθουμε στα πρώτα του χρόνια και στη ροή του λόγου μας. Ξεκίνησε λοιπόν από διάφορες ακαδημίες, πέρασε από εκείνη της Ραπίντ, όλα όμως άλλαξαν όταν σε ηλικία 15 ετών έφτασε στο Σανκτ Πέλτεν για την ομώνυμη ομάδα. «Αναρριχήθηκε» στα τμήματα υποδομή της και στα τέλη της σεζόν 2017/18 ντεμπουτάρισε στους «μεγάλους» σε ένα ματς κόντρα στην Αλτάχ, όπου κέρδισαν 3-1 και εκείνος έδωσε μία τελική πάσα!

Κεντρικός χαφ, «6-8άρι», με το «καλημέρα» ξεχώρισε αφού έκλεισε εκείνη την περίοδο με ένα γκολ και δύο ασίστ σε τρεις εμφανίσεις του στην πρώτη κατηγορία. Εξέλιξη;

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Απαντες λοιπόν άρχισαν να ανσζητούν στοιχεία για το new entry της Austrian Football Bundesliga, ενώ τον συνέκριναν με τον Σέρτζιο Μπούσκετς. Εκείνος στις πρώτες του συνεντεύξεις σχολίαζε πως το μεγάλο πρωτάθλημα που του ταιριάζει και αποτελεί όνειρό του να παίξει είναι η Serie A και κάπως έτσι το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Το 2018/19 δεν τέθηκε... θέμα και ήταν πια starter του club και πριν κάνει γίνει 20άρης λογίζονταν για «κολόνα» του. Σε ανάλογο τέμπο κινήθηκε η επόμενη διετία, αλλά πλέον το NV Arena έμοιαζε μικρό ώστε να χωρέσει το πλούσιο ταλέντο του και εύλογα παρουσιάζονταν έτοιμος να... ανοίξει τα φτερά του.

Στη Ραπίντ Βιέννης αντικατέστησε τον αδερφό του

Ολο αυτό το διάστημα που «έχτιζε» το όνομά του στο Σανκτ Πέλτεν αντιμετώπιζε μεταξύ άλλων στην λίγκα και τον αδερφό του Ντέγιαν που αγωνίζονταν στη Ραπίντ Βιέννης, από την οποία αν προσέξατε παραπάνω σταθήκαμε πως πέρασε ως παιδί από τις ακαδημίες της.

Το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε εκεί σαν επαγγελματίας και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο μαζί της, αφού από τον Μάρτιο έκανε γνωστό πως αποδέχθηκε την πρότασή της ως free agent που ήταν. Με το «αίμα» του πάντως δεν έτυχε να παίξουν μαζί σε κάποιο επίσημο παιχνίδι καθώς μερικές εβδομάδες ύστερα εκείνος πήρε μεταγραφή για τους «τράγους» της Γερμανίας, ωστόσο τον αντικατέστησε στο αρχικό σχήμα της νέας του ομάδας ως ο βασικός της κεντρικός χαφ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στην πρωτεύουσα η ποδοσφαιρική του... φήμη άρχισε να εξαπλώνεται και εκτός συνόρων αφού η Ραπίντ συμμετείχε στα Κύπελλα Ευρώπης και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το άστρο του έλαμψε στα δύο παιχνίδια με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League.

Ηταν ο ένας εκ των δύο παικτών του άξονα στα «6αρο-8άρια» σε 4-2-3-1 αλλά και 3-4-3 που έπαιζε ο σύλλογος και όσοι τον έβλεπαν είχαν να λένε πως παρουσιάζεται συνεχώς όλο και καλύτερος.

image

Με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις ως αριστερός μπακ

Το φινάλε του 2021/22 τον βρήκε με 41 εμφανίσεις, 4 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και στο Maksimir θυμούνταν ακόμη τον συμπατριώτη τους που έκανε σούπερ εμφανίσεις στους μεταξύ τους αγώνες. Ετσι δεν το... πολυσκέφθηκαν και έναντι ενός ποσού που υπολογίζονταν από τον Τύπο της εποχής στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον πήραν στο Ζάγκρεμπ. Ετσι έφτασε στην πόλη και βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός Αυστρίας, σε μία μετάβαση που πάντως αποδείχθηκε εύκολη.

Η Βιέννη που βρίσκονταν η βάση του απείχε μερικές ώρες οδικός, ενώ παράλληλα εγκλιματίσθηκε άμεσα. Για παράδειγμα παρότι τον πρώτο καιρό δεν είχε αμάξι και έμενε ακόμη σε ξενοδοχείο, οι συμπαίκτες του ήταν εκείνοι που... ανέλαβαν να τον βοηθούν στις μετακινήσεις του και συνάμα υπό τις οδηγίες του Αντε Κάσιτς άρχισε να παίζει (και) ως αριστερός μπακ!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Εχοντας αντίστοιχη «ιδιότητα» ντεμπουτάρισε με τη φανέλα της στο 1-0 επί της Χάιντουκ όπου κατέκτησε το Σούπερ Καπ, ενώ συγκαταλέγεται στα «κρυφά του όπλα» της κατά τη διάρκεια της ξέφρενης πορείας στη σεζόν 2022/23, όπου μεταξύ άλλων... έβγαλε μάτια στους ομίλους του Champions League κόντρα σε Τσέλσι, Μίλαν, Σάλτσμπουργκ.

Στα προκριματικά δε ήταν εκ των κορυφαίων της σειράς κόντρα στη Λουντογκόρετς και το φινάλε της περασμένης χρονιάς τον βρήκε πρωταθλητή και με 50 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όπου συν τοις άλλοις παρουσίασε εκτελεστικές και δημιουργικές αρετές (4 γκολ/ 5 ασίστ).

Ως επί το πλείστων σε θέση αριστερού ακραίου οπισθοφύλακα έπαιζε και στο πρώτο μισό της τρέχουσας, αν και στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ τον είδαμε στον άξονα.

Πλέον ο «Πελάδο» είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα πώς θα «κουμπώσει» στα πλάνα του.

Λάτρης της μουσικής, ακούει τον «κολλητό» του Ντρμιτς, μαγειρεύει, ποιο είναι το «trademark» του και τα σχέδιά του για μετά το ποδόσφαιρο

Από την πρώτη στιγμή που πήγε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ «κόλλησε» με τον Γιόσιπ Ντρμιτς και οι δυο τους, ξέχωρα ότι μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές, έγιναν κολλητοί και εκτός γηπέδου.

Ο 31χρονος επιθετικός έχει «τρέλα» με τη μουσική και όταν το 2016 τέθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό νοκ άουτ λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε – έπαιζε στο Αμβούργο – άρχισε να δημιουργεί τη δική του. Πλέον ο Λιούμπισιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους fan του και ευρύτερα του αρέσει να ακούει πολλά διαφορετικά είδη, όπως για παράδειγμα λάτιν και ραπ. Τον ηρεμεί και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.

Μόνος από εφηβική ηλικία αφού ήταν περίπου 15 ετών όταν έφυγε από το σπίτι με σκοπό να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο έξω από τη Βιέννη, ασχολήθηκε, εύλογα, και με τη μαγειρική και... σπεσιαλιτέ του είναι τα ζυμαρικά, αν και έχει να λέει πως μπορεί να διαχειριστεί καλά και το κρέας.

Κατά καιρούς λέει και με τι θέλει να ασχοληθεί όταν τερματίσει την καριέρα του, παρότι βέβαια αυτό προβάλει ως πάρα πολύ μακρινό αφού είναι μόλις 25 ετών. Σε ανύποπτη στιγμή λοιπόν αποκάλυψε πως σκέφτεται να ανοίξει ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα αλλά και μία κλειστή σάλα. «Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό και ευρύτερα να μείνω κοντά στο ποδόσφαιρο», σχολίασε.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Πάντως το σήμα... κατατεθέν του είναι τα μαλλιά του! Ξεχωρίζει για την κώμη του και ο ίδιος παραδέχεται πως αποτελεί το «trademark» του, η οποία και ορισμένες φορές θυμίζει κάτι από Νταβίντ Λουίζ.

Πριν από περίπου 10 μήνες μίλησε για το πώς αποφάσισε να «υιοθετήσει» το συγκεκριμένο στυλ, αν και ορισμένες φορές το αλλάζει σε κοτσιδάκια. «Κατά τη διάρκεια της καραντίνας άφησα τα μαλλιά μου να μεγαλώσουν και αυτό με έκανε χαρούμενο. Τώρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν μου. Πάντως ορισμένες φορές με δυσκολεύουν όταν παίζω», ανέφερε χαμογελώντας.

image

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς με αριθμούς

  • Σανκτ Πέλτεν: 99 αγώνες/8 γκολ/14 ασίστ
  • Ντιναμό Ζάγκρεμπ: 78 αγώνες/6 γκολ/9 ασίστ
  • Ραπίντ Βιέννης: 40 αγώνες/4 γκολ/7 ασίστ
  • Πρωταθλήματα Κροατίας: 1 (2022/23)
  • Σούπερ Καπ Κροατίας: 2 (2021/22, 2022/23)

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image