Ομάρ Μπεράδα, ο… Μίδας του Μάντσεστερ!

Ομάρ Μπεράδα, ο… Μίδας του Μάντσεστερ!

Η... μεγάλη ληστεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ υποσχέθηκε αλλαγές και η πρώτη εξ αυτών είναι ομολογουμένως εκκωφαντική. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» βρίσκονταν εδώ και κάποιο καιρό σε αναζήτηση ενός νέου CEO και στο πρόσωπο του Ομάρ Μπεράδα θα επιδιώξουν να «χτίσουν» την ευτυχία τους.

Ο Ομάρ ήταν στη Σίτι πριν ακόμη ο Φεράν Σοριάνο και ο Τσίκι Μπεγκιρστάιν προσγειωθούν εκεί. Μάλιστα, όλοι τονίζουν στο σύλλογο πως μόνο ο Μπεράδα είναι ικανός να αντικαταστήσει τον… Μπεράδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γιουνάιτεντ έκανε τα πάντα να δελεάσει έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο. Από το βράδυ του Σαββάτου, η Premier League συζητά αυτό το deal. Δεν είναι ένα απρόσωπο στέλεχος που θα ξεχαστεί γρήγορα, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει το παιχνίδι, γνωρίζει καλά από επιχειρήσεις και διαχειρίζεται ιδανικά καταστάσεις πίεσης.

Το ΜΙΤ δεν ήταν για τον Μπεράδα, η Ευρώπη και τα οικονομικά τον προσέλκυσαν. Η Βαρκελώνη ήταν έρωτας, η Μπαρτσελόνα αγάπη και το ποδόσφαιρο διέξοδος για την κορυφή. Αρχισε να εργάζεται στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tiscali, όπου γνώρισε τη σύζυγό του και βρήκε επίσης την πλατφόρμα που θα τον εκτόξευε στο ποδόσφαιρο. Η δουλειά στους Καταλανούς τον μάγεψε, είδε τους Γκουαρδιόλα, Μπεγκιρστάιν, Σοριάνο, όμως οι τελευταίοι ούτε καν γνώριζαν την ιδιότητά του. Επρεπε να φτάσουν μαζί στη Σίτι για να καταλάβουν το μέγεθος του.

image

Εκτόξευση με το… καλημέρα στη Σίτι

Δε φοβόταν να βγει ποτέ από τη «ζώνη άνεσής» του. Αυτό τον οδήγησε να αφήσει το Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, αλλά και την αγαπημένη του Μπάρτσα, ώστε να ενταχθεί στη Σίτι το 2011.

Αρχικά, ο Μπεράδα ηγήθηκε του τμήματος Διεθνών Επιχειρήσεων του συλλόγου, όπου ο κύριος ρόλος του ήταν να οργανώνει τις καλοκαιρινές περιοδείες της Σίτι, αλλά και να διαχειρίζεται περιφερειακές συνεργασίες. Τότε, ο σύλλογος δεν ήταν η παγκόσμια δύναμη που είναι σήμερα, ωστόσο ο Γάλλος κατάφερνε να κάνει δυνατές συμφωνίες «Όταν έφτασα για πρώτη φορά στη Μάντσεστερ Σίτι, ορισμένα brand δε μας άνοιγαν καν τις πόρτες», θυμάται. «Έπρεπε λοιπόν να γίνω πολύ πιο δημιουργικός και να βρω πώς να τους προσεγγίσω».

Μέσα σε ένα χρόνο προήχθη σε Διευθυντή Συνεργασιών - οπότε άρχισε να συνεργάζεται πιο στενά με τον Σοριάνο - και η άφιξη του Γκουαρδιόλα το 2016 θα αποδεικνυόταν μια καμπή στην καριέρα του.

Ο Mπεράδα μετακόμισε από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ την ίδια χρονιά που ο Σοριάνο αποφάσισε να τον διορίσει ως «Chief Operating Officer» του συλλόγου. Από εκείνη τη στιγμή, τον έβλεπαν μέσα στο κλαμπ ως το δεξί χέρι του Καταλανού.

Η εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον τελευταίο, τον ανέβασε ακόμα περισσότερο στην ιεραρχία. Ετσι, βρέθηκε να βοηθά τον Μπεγκιρστάιν στα μεγάλα deal με τους παίκτες.

Μία από τις πρώτες μεταγραφές που του αναγνωρίστηκε και μάλιστα δημοσίως ότι έπαιξε κομβικό ρόλο ήταν του Εμερίκ Λαπόρτ. Ήταν στο ιδιωτικό τζετ που έφερε τον Ισπανό στόπερ στο Μάντσεστερ τον Ιανουάριο του 2018. Ήταν εκείνος που συνέβαλλε ώστε να κλείσουν θετικά οι τελικές επαφές για το συμβόλαιό του.

image

Οι ενέργειες που τον έκαναν… μοναδικό

Η σημασία και η αξία του Ομάρ Μπεράδα για τη Σίτι ανέβαινε όλο και περισσότερο. Του προτάθηκε να είναι ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος και όλων των κινήσεων. Ανέλαβε ως επικεφαλής το 2020, μια πολύ πιο σημαντική αλλαγή και μία επιλογή με πολύ τεράστια σπουδαιότητα από τον τίτλο του.

Ο Μπεράδα έφευγε από το όποιο επιχειρησιακό ή επιχειρηματικό σκέλος του συλλόγου και πήγαινε προς το ποδοσφαιρικό σκέλος. Είχε ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μπεγκιριστάιν στη Σίτι και λειτουργούσε ως ένα πρόσωπο που ήταν σε θέση στο να προσελκύσει νέους παίκτες.

Ο Μπεγκιριστάιν δούλευε σχεδόν πάντα με μία συγκεκριμένη δομή. Είχε συγκεκριμένο τρόπο σε όλη τη διάρκεια της πορείας του όταν επρόκειτο να δελεάσει νέους παίκτες. Ήταν ο πλέον αρμόδιος για τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις. Θα άφηνε τον παίκτη και τον ατζέντη του στο να δουν εάν ταίριαζαν στο πλάνο και τις ιδέες της ομάδας. Θα απαντούσε σε οποιαδήποτε ερώτηση τακτικής και στο γιατί μία συμφωνία θα είχε νόημα.

Μόλις όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι συνομιλίες θα γίνονταν με ένα δεύτερο άτομο. Στη Μάντσεστερ Σίτι, αυτό το άτομο ήταν πλέον ο Μπεράδα. Θα ήξερε τα πάντα για τις μισθολογικές κλίμακες στην ομάδα, τι θα μπορούσε να δώσει για μια υπογραφή και τι όχι και γενικά όλα αυτά τα πράγματα.

Υπήρξαν πολλά παραδείγματα για το πώς οι δυο τους λειτούργησαν σε επίπεδο κορυφαίων μεταγραφών. Τον Φεβρουάριο του 2022, ταξίδεψε με τον Μπεγκιρστάιν στο Μονακό, όπου ο μεγαλοατζέντης Μίνο Ραϊόλα, έδινε μάχη με την επάρατη νόσο. Και αυτό για να αρχίσουν συζητήσεις για την υπογραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ. Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που έκλεινε μία νέα προσθήκη στη Σίτι και τελείωνε η επίσημη παρουσίασής της η μέρα έκλεινε με ένα δείπνο στο εστιατόριο «Tast Catala» στο κέντρο του Μάντσεστερ, που ανήκε κατά ένα μέρος στους Σοριάνο και Γκουαρδιόλα. Ο Μπεράδα ήταν πάντα εκεί και για να καλωσορίσει τους νέους παίκτες. Ένα γεύμα στο οποίο απουσίαζε ο Ισπανός ήταν εκείνο όπου η Σίτι γιόρτασε την επιτυχία της στο Κύπελλο Αγγλίας (με τη Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ τον Ιούνιο). Ήταν απασχολημένος προσπαθώντας να κανονίσει ένα ραντεβού για δείπνο με τον θείο του Ιλκάι Γκουντογκάν στο εστιατόριο Tast Catala.

Προσπαθούσε να εξασφαλίσει την επέκταση του συμβολαίου του Γερμανού μέσου. Ήταν από τις λίγες φορές που ο Μπεράδα δεν πέτυχε απευθείας τον στόχο του ή δεν πέτυχε.

Πάντα, αντιμετωπιζόταν ως ένα ελίτ στέλεχος ανά τον κόσμο και ήταν τέτοιο. Τον προσέγγισαν από το NFL, ωστόσο παρά την πολύ καλή προοπτική ο 46χρονος έμεινε στον σύλλογο. Υπήρξε φιλόδοξος σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στη Σίτι και πιθανότατα ο επόμενος ρόλος για αυτόν στον σύλλογο θα ήταν αυτός που έχει αυτή τη στιγμή ο Σοριάνο.

image

Γι' αυτό πήγε στην Γιουνάιτεντ

Ο Μπεράδα άφησε τη ζώνη ασφαλείας του επιλέγοντας το project της Γιουνάιτεντ. Ο νέος του ρόλος θα του δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, το διοικητικό προφίλ του εκτοξεύεται. Πλέον, του δίνεται λευκή επιταγή για να χτίσει τον σύλλογο πάνω στα θέλω του. Άλλωστε, τι καλύτερο για τον ίδιο να γίνει ο άνθρωπος που θα φέρει τη Γιουνάιτεντ ξανά στην κορυφή.

Ήδη, παίρνει μια γεύση του τι σημαίνει αυτό. Η αποχώρηση από τη Σίτι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον 46χρονο. Άφησε έναν σύλλογο που θεωρείται ως ο καλύτερος στο πώς λειτουργεί εκτός γηπέδων. Στη Σίτι προφανώς και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από αυτήν την εξέλιξη και δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν θα καλύψουν το κενό του.

Δεν αμφισβητείται το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής που ανέλαβε ο Μπεράδα στη Γιουνάιτεντ. Όμως με δεδομένη την καριέρα που είχε πίσω του δεν είναι κάτι που θα τον ενοχλήσει ή θα τον προβληματίσει.

Πηγές: Τhe Athletic, Times

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image