Ντραγκόφσκι: Ένα... μανατζερικό wonderkid που δεν έφτασε ακόμη το ταβάνι του

Ντραγκόφσκι: Ένα... μανατζερικό wonderkid που δεν έφτασε ακόμη το ταβάνι του

Ο Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αφού οι «πράσινοι» συμφώνησαν με την Σπέτσια να αποκτήσουν τον 26χρονο Πολωνό τερματοφύλακα ως δανεικό για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, διατηρώντας μάλιστα και οψιόν αγοράς, η οποία σύμφωνα με τους Ιταλούς κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη ενίσχυσης στην θέση του τερματοφύλακα γεννήθηκε έπειτα από την άρνηση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό και τα όσα επακολούθησαν, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ομάδας.

Το «τριφύλλι» αναζήτησε έναν ποιοτικό τερματοφύλακα για να συναγωνίζεται με τον Γιούρι Λοντίγκιν για την θέση του «Νο.1» και κατέληξε στην επιλογή του Ντραγκόφσκι, ο οποίος ήθελε να βρεθεί σ' ένα ανταγωνιστικότερο περιβάλλον από κείνο της Serie B, κάτι που σίγουρα του προσφέρει ο Παναθηναϊκός.

Όσοι ασχολείστε με το Football Manager περισσότερο, αλλά και με το FIFA δευτερευόντως, σίγουρα θα γνωρίζετε την ύπαρξή του, αφού πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που αποτελούσε τεράστια ταλέντο, wonderkid όπως λέμε στην καθομιλουμένη των FM (Football Manager), όταν πρωτοξεκινούσε και είχε την τιμητική του στις τότε εκδόσεις των παιχνιδιών αυτών.

Η πορεία του δεν ήταν ανάλογη με τα όσα περίμεναν όλοι από κείνον, η μεταγραφή-ρεκόρ του στην Φιορεντίνα δεν κύλησε, όπως εκείνος θα περίμενε, όμως αυτός συνεχίζει να προσπαθεί και να μην το βάζει κάτω, στοχεύοντας στην υψηλότερη κορυφή που μπορεί να φτάσει. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι πλέον και η θητεία του στον Παναθηναϊκό. Το αν αυτή θα αποδειχθεί σύντομη ή όχι μένει να φανεί.

image

Η ώθηση από τον πατέρα του και τα πρώτα χρόνια του στην Γιαγκελόνια

Ο Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, επειδή ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, που υπήρξε κι εκείνος ποδοσφαιριστής έχοντας φορέσει την φανέλα της Γιαγκελόνια και της Σιάρκα Τάρνομπρζεγκ. Μαζί παίζανε μπάλα απ' όταν ο Πολωνός κίπερ ήταν ακόμη μικρός κι έτσι «κόλλησε» το μικρόβιο.

Μάλιστα οι πρώτες ακαδημίες στις οποίες τον πήγε για να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το άθλημα, ήταν εκείνες της Γιαγκελόνια. Εκεί, ο νεαρός Ντραγκόφσκι ξεχώρισε γρήγορα και ανέβηκε εξίσου ταχύτατα στην πρώτη ομάδα.

Το ντεμπούτο του ήρθε στις 27 Μαΐου του 2014, όταν δεν είχε κλείσει καν ακόμη τα 17 του έτη σ' ένα παιχνίδι με την Κορόνα Κιέλτσε, που έληξε με το σκορ στο 4-4.

Η επόμενη φορά που αγωνίστηκε ήταν στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (2014-2015), όταν στην έκτη αγωνιστική ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, Σλόβικ αποβλήθηκε, ο προπονητής του δεν είχε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον δεύτερο κίπερ της ομάδας και επέλεξε εκείνον.

Αυτό ήταν και το μόνο που χρειαζόταν ο Ντραγκόφσκι, αφού παρά την ήττα που γνώρισε η ομάδα του με 3-1, δεν έχασε ποτέ ξανά την θέση του βασικού για εκείνη τη σεζόν, στο τέλος της οποίας αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης του πρωταθλήματος, αλλά και καλύτερος τερματοφύλακας (!!).

Ακολούθησε μία ακόμη εξαιρετική σεζόν ως βασικός και το καλοκαίρι του 2016 κι ενώ το όνομά του έπαιζε στα ρεπορτάζ όλων των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης ο Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι πουλήθηκε τελικά στην Φιορεντίνα αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Κι αν το ποσό δεν ακούγεται μεγάλο, αποτελούσε τότε την μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου. Αργότερα, τον ξεπέρασε ο Κλιμάλα, που πήγε τον Γενάρη του 2020 στην Σέλτικ αντί 4 εκατ. ευρώ.

Ο Πολωνός κίπερ υπέγραψε συμβόλαιο πέντε ετών με την ιταλική ομάδα. Κι όλα αυτά έχοντας παίξει μόλις 69 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα του πολωνικού κλαμπ.

image

Η μεταγραφή-ρεκόρ στην Φιορεντίνα και η πορεία του εκεί

Για τους «βιόλα» η απόκτηση του Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι αποτελούσε μία πολύ σημαντική κίνηση τότε, αφού έκαναν δικό τους ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη στην θέση του και μάλιστα μ' ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα δεδομένα του συλλόγου και την ηλικία του παίκτη.

Την πρώτη σεζόν ο Πολωνός κίπερ δεν μπόρεσε να παίξει περισσότερα από εννιά παιχνίδια, έχοντας βέβαια κι ένα τραυματισμό στο γόνατο, αλλά και τους Σπορτιέλο και Ταταρουσάνου μπροστά του.

Η πώληση του τελευταίου το επόμενο καλοκαίρι στην Ναντ αντί 2,5 εκατ. ευρώ δεν άλλαξε τα δεδομένα. Την επόμενη χρονιά (2017-2018) ο Ντραγκόφσκι δεν είχε κανένα πρόβλημα τραυματισμού, είχε έναν «αντίπαλο» λιγότερο με την αποχώρηση του Ρουμάνου, ωστόσο δεν μπόρεσε να πάρει ευκαιρίες, μένοντας στα πέντε παιχνίδια. Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και τη σεζόν 2018-2019 έχοντας τρεις συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν με αποτέλεσμα εκείνος να δοθεί τελικά δανεικός στην Έμπολι για το δεύτερο εξάμηνο.

«Είναι φυσιολογικό πράγμα. Δεν ήταν σοβαροί τραυματισμοί που ήθελαν χειρουργείο. Δεν ήταν τραυματισμοί που με εμπόδισαν από το να παίξω. Απλά μου χαλούσαν τον ρυθμό της προπόνησης μου για ένα διάστημα. Δεν ήταν εξαιτίας των τραυματισμών η θέση που είχα στην Φιορεντίνα. Δεν έχω τίποτα να κρυφτώ από πίσω, αλλά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να είναι τρίτος τερματοφύλακας τη νέα σεζόν» είχε αναφέρει τότε σε μία συνέντευξύ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι είχε συμβεί το πρώτο αυτό διάστημά του στους «βιόλα».

Εκεί πήρε 14 παιχνίδια, κράτησε τρία clean sheets, θέσπισε ένα νέο εκπληκτικό ρεκόρ στην Serie A, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω πιο αναλυτικά, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ιταλική ομάδα να αποφύγει τον υποβιβασμό. Κάπως έτσι επέστρεψε το καλοκαίρι στην Φιορεντίνα.

Η επιστροφή του ήταν καλύτερη απ' ότι περίμενε, αφού πρώτα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους «Βιόλα» μέχρι το 2023 κι έπειτα πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια της ομάδας πραγματοποιώντας 32 συμμετοχές κρατώντας οκτώ φορές ανέπαφη την εστία του, χάνοντας μόνο πέντε παιχνίδια προς το φινάλε της σεζόν λόγω προβλημάτων στην μέση. Η πρώτη αυτή πολύ καλή σεζόν και η συνέχεια που είχε στην επόμενη του έδωσε την δυνατότητα να κάνει το ντεμπούτο του στην εθνική Πολωνίας. Αυτό συνέβη σ' ένα φιλικό με την Φινλανδία στις 07/10/2020. Συνολικά την σεζόν 2020-2021 πραγματοποίησε 36 συμμετοχές, διατηρώντας και πάλι οκτώ φορές ανέπαφη την εστία του.

Στην επόμενη χρονιά όμως δεν είχε την συνέπεια των προηγούμενων δύο. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, τα οποία του επέτρεψαν να παίξει μόλις σε εννέα παιχνίδια. Το καλοκαίρι της σεζόν εκείνης και με το συμβόλαιό του να απέχει ένα χρόνο από την λήξη του, η Φιορεντίνα αποφάσισε να τον πουλήσει, μετά από έξι χρόνια παρουσίας στην ομάδα, στην Σπέτσια αντί 1,95 εκατ. ευρώ.

image

Η Σπέτσια, η χαμένη ευκαιρία για το Μουντιάλ και το «μονοπάτι» του Παναθηναϊκού

Εκεί πήρε κατευθείαν θέση βασικού την περσινή σεζόν, έπαιξε 35 ματς, κράτησε επτά φορές το μηδέν στην εστία του, όμως εκείνος και οι συμπαίκτες του δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την ομάδα στην Serie A.

Ωστόσο, εκείνο που στοίχισε περισσότερο σ' αυτόν εκείνη τη σεζόν ήταν η απώλεια της ευκαιρίας να βρεθεί με την Πολωνία στο Μουντιάλ του Κατάρ, στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, παρ' ότι είχε συνολικά μόλις δύο συμμετοχές με το εθνόσημο. Ο τότε προπονητή της εθνικής ομάδας της χώρας, Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς τον είχε συμπεριλάβει στην τριάδα των τερματοφύλακων της 26αδας που θα ταξίδευε στα γήπεδα του Κατάρ, όμως ένας σοκαριστικός τραυματισμός στον αστράγαλο σε μία μονομαχία με τον Λασάνια της Βερόνα στο μεταξύ τους παιχνίδι στις 8 Νοεμβρίου του 2022, στάθηκε ικανός να του στερήσει την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρ' ότι τελικά δεν ήταν τόσο σοβαρός.

Με την Σπέτσια να είναι πλέον στην Serie B και τον Ντραγκόφσκι να έχει συμβόλαιο μαζί της μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ο Πολωνός κίπερ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το μείνει, έστω και για το πρώτο κομμάτι της σεζόν στην ομάδα, αφού δεν είχε έρθει κάποια πρόταση, που να ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές. Πραγματοποίησε 19 παιχνίδια στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, δεκαεπτά στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο, καταφέρνοντας να μην δεχθεί γκολ σε τρία από τα παιχνίδια αυτά, με την Σπέτσια να βρίσκεται στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Με το Euro του καλοκαιριού να πλησιάζει ήταν λογικό η απόδοση της ομάδας του και η βαθμολογική της θέση να προβληματίζει τον Πολωνό κίπερ και τον προσωπικό του στόχο να βρεθεί στην αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας του για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας.

Η ανάγκη του να πάει σε μία καλύτερη ομάδα που θα διεκδικούσε τίτλους και θα μπορούσε να φανεί περισσότερο η δουλειά του έδεσε με εκείνη την έκτακτη που προέκυψε στον Παναθηναϊκό, μετά την άρνηση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι να ανανεώσει το συμβόλαιό του και την περιθωριοποίησή του που ακολούθησε. Το οικονομικό δεν στάθηκε εμπόδιο, αφού ο εξάμηνος δανεισμός με μία οψιόν (μη υποχρεωτική) αγοράς της τάξης των 3,5-4 εκατ. ευρώ έπεισε την Σπέτσια κι έτσι ο Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι πήρε το αεροπλάνο για την Ελλάδα. Εδώ που θα παλέψει τόσο για να βοηθήσει το «τριφύλλι» να κατακτήσει το πολυπόθητο πρωτάθλημα, όσο και για να κερδίσει κι εκείνος τον πρώτο του τίτλο, αλλά και μία θέση στην αποστολή της Πολωνίας για τα γήπεδα της Γερμανίας. Φυσικά, το έργο του μόνο εύκολο δεν θα είναι, αφού θα έχει μπροστά του τον εξαιρετικό Γιούρι Λοντίγκιν.

Υ.Γ. «Δεν μπορώ να πω πως δεν διαβάζω για τον εαυτό μου στο ίντερνετ. Επειδή διαβάζω. Κατά τη γνώμη μου, αν κάποιος λέει πως δεν διαβάζει, απλώς λέει ψέματα. Όλοι διαβάζουν. Αν κάποιος γράψει ή πει πως ο Ντραγκόφσκι είναι ένας τερματοφύλακας που δεν έχει ελπίδα, θα κάνω τα πάντα για να του αποδείξω πως είναι λάθος στο επόμενο παιχνίδι. Αυτό είναι τεράστιο κίνητρο για μένα. Ο οποισδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει πως είμαι μ@λ@κ@$. Δεν έχω επιρροή σ' αυτό και δεν μπορώ να του αποδείξω πως δεν είμαι έτσι στην προσωπική μου ζωή. Αλλά αν κάποιος γράψει πως είμαι ένας αδύναμος τερματοφύλακας, έχω τα τέλεια εργαλεία για να του δείξω πως είναι λάθος» ανάφερε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το αν τον απασχολούν όσα γράφονται στα media.

image

Το εξωπραγματικό ρεκόρ στην Serie A με τις 17 αποκρούσεις

Μπορεί στην Έμπολι να έμεινε δανεικός μόλις έξι μήνες, ωστόσο μπόρεσε να κάνει ένα τρομερό ρεκόρ, το οποίο δεσπόζει ακόμα στην ιστορία της Serie A.

Σ' ένα παιχνίδι της Έμπολι με την Αταλάντα τον Απρίλιο του 2019, ο Ντραγκόφσκι έσπασε το ρεκόρ για τις περισσότερες αποκρούσεις τερματοφύλακα σ' έναν αγώνα (17), χωρίς να δεχθεί γκολ.

Σύμφωνα με το Wyscout , την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ο Πολωνός τερματοφύλακας δέχθηκε συνολικά στην εστία του ευκαιρίες που αξίζαν 4,69 γκολ (xGc), χωρίς εκείνη να παραβιαστεί ούτε μία φορά. Δηλαδή δέχθηκε 4,69 γκολ λιγότερα απ' όσα θα δεχόταν έναν μέσος τερματοφύλακας, αν αντιμετωπίζε τα σουτ αυτά.

Για να το κάνει αυτό χρειάστηκε να προβεί σε 20 αποκρούσεις σύμφωνα με κείνο, και όχι 17 όπως αναγράφεται από την ιταλική λίγκα, οι δέκα εκ των οποίων με ρεφλέξ, δηλαδή που έγιναν από κοντινή απόσταση και χρειάστηκε ο τερματοφύλακας να επιδείξει τα αντανακλαστικά του για να προβεί σ' αυτές.

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image