Βινίσιους: Δαίμονες και διαπιστευτήρια για το νέο «7» της Ρεάλ

Βινίσιους: Δαίμονες και διαπιστευτήρια για το νέο «7» της Ρεάλ

Νίκος Κικίδης
sponsored by

«Ο Βινίσιους είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης στον κόσμο» έλεγε ο Κάρλο Αντσελότι τέτοια εποχή τον χειμώνα του 2023. Μια ατάκα που συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ της Βασίλισσας, ο οποίος πρόκειται για μια από εκείνες τις φιγούρες που πολώνουν και φροντίζουν να διχάζουν το κοινό. Από τη μια οι δηλώσεις του Ιταλού συνοδεύτηκαν από αποδοχή και αποθέωση, όμως από την άλλη δεν έλειψαν και οι επικρίσεις.

bwin sponsored

Εκείνος πάντως που πιθανότατα δεν αποδέχθηκε ποτέ εκείνον τον όρο ήταν ο προπονητής της αιώνιας αντιπάλου. Με κρυφό άσο στο μανίκι του τον Ρόναλντ Αραούχο, ο Τσάβι είχε βρει τον τρόπο να εξαλείψει τον εκρηκτικό Βραζιλιάνο στα τελευταία Clasico, τοποθετώντας τον στο δεξί φτερό της άμυνας.

Ένα τρικ που επανέλαβε και στην τελευταία συνάντηση των γιγάντων της Ισπανίας για τον τελικό του Super Cup, με τον Αραούχο να αναλαμβάνει και πάλι να... σβήσει τον Βινίσιους από το γήπεδο. Τα παραδείγματα του παρελθόντος ήταν ενθαρρυντικά για τη Μπαρτσελόνα, όμως η ιστορία αυτή τη φορά είχε διαφορετικό επίλογο. Με μπασκετικούς και... συνοπτικούς όρους, στην αριστερή πλευρά του γηπέδου παρατηρήθηκε ένα τεράστιο mismatch.

Μέσα σε 38 λεπτά ο Βινίσιους ολοκλήρωσε το προσωπικό του χατ τρικ με δυο γκολ και κερδισμένο πέναλτι από τον Αραούχο, τον οποίο και απέβαλε στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού σε μια ηγετική παρουσία. Μια εμφάνιση που χάρισε το τρόπαιο στη Ρεάλ, μια ηθική δικαίωση προς τον Αντσελότι, μα κυρίως μια απόδειξη προς τον ίδιο του τον εαυτό πως μπορεί πράγματι να σταθεί αντάξιος των δηλώσεων του προπονητή του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Αλλαγή συστήματος και τραυματισμοί

Παρά το γεγονός άλλωστε πως ο Βραζιλιάνος έχει ανελιχθεί στα υψηλότερα στρώματα της ελίτ τα τελευταία δυο χρόνια, τη φετινή περίοδο συνάντησε κάποια αναπάντεχα εμπόδια. Η αποχώρηση του... Διόσκουρου στην επιθετική γραμμή, Καρίμ Μπενζεμά, για τη Σαουδική Αραβία του στέρησε έναν πολύτιμο δάσκαλο και «συνεργάτη», με τον Κάρλο Αντσελότι να προβαίνει σε ριζικές αλλαγές στο σύστημα της ομάδας.

Η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης άλλωστε αποφάσισε να κάνει... οικονομία το καλοκαίρι του 2023 με το βλέμμα της στραμμένο σε εκείνο του 2024, αφήνοντας τον Ιταλό allenatore με ελάχιστες επιλογές στην επιθετική γραμμή. Οι Βινίσιους και Ροντρίγκο αναγκαστικά καλούνταν να κάνουν το απαραίτητο step up, όμως σε θέσεις ξένες προς τους ίδιους.

Με το... πυρηνικό όπλο Τζουντ Μπέλινγκχαμ να κάνει την εμφάνισή του, ο Αντσελότι άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2 με ρόμβο (ενίοτε και παραδοσιακό), με τον Βινίσιους πρακτικά να αγωνίζεται ως περιφερειακός επιθετικός, μακριά από τη γνώριμη «ασφάλεια» του ασβέστη και περισσότερο προς τα κεντρικά σημεία του γηπέδου. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ο Βινίσιους στα πρώτα του πειραματικά ματς δεν ήταν το ίδιο καταιγιστικός όσο στο ρόλο του αριστερού εξτρέμ.

Ένας τραυματισμός στο μηρό που ακολούθησε απέναντι στη Θέλτα στην τρίτη αγωνιστική της La Liga και τον άφησε εκτός για περίπου ένα μήνα ανέβαλε ακόμα περισσότερο την εξοικείωσή του με τη νέα του θέση στο γήπεδο, ενώ ο ίδιος τραυματισμός χτύπησε και πάλι σε ένα ματς της Βραζιλίας κόντρα στην Κολομβία στα μέσα του Νοεμβρίου που τον έθεσε ξανά νοκ-άουτ.

Δυο αλλεπάλληλοι τραυματισμοί για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος την τελευταία φορά που είχε απουσιάσει με τραυματισμό από αγώνες της Ρεάλ ήταν πίσω στην παρθενική του σεζόν στη Μαδρίτη (2018-2019)!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το... καταδικαστικό παρελθόν με Αραούχο

Δίχως να έχει προλάβει να πάρει αρκετά λεπτά στα πόδια του για να αποκτήσει ρυθμό, ο Βινίσιους επέστρεψε από τον τραυματισμό και σχεδόν αμέσως κλήθηκε να κάνει τη διαφορά απέναντι στην κρυπτονίτη του. Ο Τσάβι σκαρφίστηκε πρώτη φορά το κόλπο με τον Αραούχο ως δεξί μπακ στον θρίαμβο με 4-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τον Μάρτιο του 2022 κι έκτοτε έχει αποτελέσει μια επιτυχημένη τακτική που έχει επαναλάβει σχεδόν σε κάθε Clasico.

Ο Ουρουγουανός άλλωστε πρόκειται για έναν δυναμικό αμυντικό, εντυπωσιακό στις 1vs1 καταστάσεις, με την απαραίτητη ταχύτητα για να καλύπτει την εκρηκτικότητα του Βραζιλιάνου. Στα πέντε τελευταία Clasico που είχαν προηγηθεί, με βροντερή εξαίρεση το 4-0 - εκδίκηση των Μερένγκες στο «Καμπ Νόου» για το Copa Del Rey, ο Αραούχο είχε καταφέρει να πάρει τον αέρα του νεαρού εξτρέμ της Ρεάλ.

Πέρα από το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος δεν είχε καταφέρει να σημειώσει ούτε γκολ ούτε ασίστ σε αυτά τα τέσσερα Clasico, οι επιδόσεις του καταποντίζονταν σε κάθε στατιστική κατηγορία. Ενώ ο μέσος όρος του σε επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα ανέρχεται στο 3.1, απέναντι στη Μπαρτσελόνα έπεφτε αισθητά στο 2.3.

Οι προσπάθειες του δε να ντριμπλάρει κόντρα στη Μπάρτσα έπεφταν στο 4.7 από το 8.1 του μέσου όρου, τη στιγμή που οι τελικές ανά Clasico περιορίζονταν στο 1.3 απέναντι στο 2.7 σουτ ανά αγώνα που μετράει ο Βραζιλιάνος. Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στο... eye test, εκεί όπου ο Αραούχο κατάφερνε ως επί το πλείστον να περιορίσει σε ρηχά νερά έναν από τους πιο σαρωτικούς εξτρέμ του πλανήτη.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι αποδείξεις του Clasico

Οι κορυφαίοι ωστόσο σμιλεύονται από τις δύσκολες συνθήκες και δοκιμάζονται σε αγώνες μετ΄εμποδίων. Ο Βινίσιους είχε μπροστά του ένα μεγάλο τεστ να περάσει και τα κατάφερε με... άριστους βαθμούς. Μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο είχε καταφέρει να αφήσει για τα καλά πίσω του το... στίγμα Αραούχο και με δυο γκολ να στήσει τις βάσεις νίκης της Ρεάλ.

Στο 38΄κέρδισε πέναλτι από τον Ουρουγουανό, ζήτησε να το εκτελέσει από τον φίλο του Μπέλινγκχαμ και ο Άγγλος του επέτρεψε να ολοκληρώσει το προσωπικό του χατ τρικ και πιο γρήγορο σε Clasico στον 21ο αιώνα! Η αποβολή του Αραούχο που ο ίδιος κέρδισε στο δεύτερο μέρος του αγώνα αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τη δική τους προσωπική μάχη μέσα στο γήπεδο, με τον αμυντικό της Μπαρτσελόνα να διασύρεται σε μια βραδιά που δεδομένα θέλει να ξεχάσει.

Τη στιγμή που ο Ουρουγουανός κατευθυνόταν σκυθρωπός προς τα αποδυτήρια, ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε τον αστραφτερό χαμόγελο του Βινίσιους σε ένα καρέ χαρακτηριστικής αντίθεσης. Ένα χαμόγελο - σημάδι πως ο ίδιος γνωρίζει τη βαρύτητα τις εμφάνισής του. Ένα διαπιστευτήριο και μια απόδειξη προς τον ίδιο πως είναι στο χέρι του να δικαιώσει τα λόγια του Αντσελότι.

Όπως παραδέχθηκε άλλωστε έμμεσα και ο ίδιος μετά το φινάλε του αγώνα, μεγαλύτερος αντίπαλός του δεν είναι ο... Αραούχο αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. «Όλοι θέλουν να τσακωθούν μαζί μου. Προσπαθώ να μείνω συγκεντρωμένος όσο μπορώ. Δεν είμαι Άγιος. Μερικές φορές μιλάω πολύ, άλλες φορές κάνω ντρίμπλες που δεν χρειάζονται. Θέλω όμως να μάθω. Για αυτό βρίσκομαι εδώ, για να μάθω»

Κι αν κρίνουμε από τα λόγια σύνεσης μετά το φινάλε του τελικού, ο Βινίσιους δείχνει να έχει το σωστό mindset για να γίνει «ο πιο καθοριστικός παίκτης στον κόσμο» με την κληρονομιά του «7» να κοσμεί πλέον τις δικές του πλάτες.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image