Copa Africa: Τα πέντε φαβορί, τα αστέρια και οι «Έλληνες» του τουρνουά

Copa Africa: Τα πέντε φαβορί, τα αστέρια και οι «Έλληνες» του τουρνουά

Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά της Αφρικής είναι προ των πυλών. Η 34η διοργάνωση του AFCON θα κάνει σέντρα το ερχόμενο Σάββατο (13/1), με την οικοδέσποινα Ακτή Ελεφαντοστού να αντιμετωπίζει τη Γουινέα-Μπισάου. Δυο χρόνια μετά τον θρίαμβο της Σενεγάλης στο Καμερούν 24 χώρες θα δώσουν τη μάχη τους για το στέμμα της πρωταθλήτριας της ηπείρου.

Θα επαναλάβει την επιτυχία της η ομάδα του Αλιού Σισέ, με ηγέτες τους Σαντιό Μανέ και Καλιντού Κουλιμπαλί; Μπορεί το Μαρόκο να βασιστεί στην εντυπωσιακή του πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και να σηκώσει το τρόπαιο; Θα καταφέρει ο τρομερός Βίκτορ Οσιμέν να οδηγήσει την «καυτή» Νιγηρία στην κορυφή; Έφτασε η ώρα της επιτυχίας του Μοχάμεντ Σαλάχ με την εθνική του ομάδα; Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο χορτάρι.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό Copa Africa.Τα πέντε φαβορί του τουρνουά, τα αστέρια της διοργάνωσης, τα χρηματικά έπαθλα, το format και οι «Έλληνες» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

image

Το ντόμινο που έφερε το AFCON 2023 στο 2024

Σε μια σύσκεψη της Συνομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) το 2014, η Γουινέα ανακοινώθηκε ως διοργανώτρια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2023. Το τουρνουά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Καμερούν το 2019 και στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2021.

Στη συνέχεια, η CAF αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που θα πάρουν μέρος από 16 σε 24 και να μεταφέρει τους αγώνες από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στα μισά του έτους για να αποτρέψει τη «σύγκρουσή» του τουρνουά με τα ευρωπαϊκά εγχώρια πρωταθλήματα.

Η Αίγυπτος αντικατέστησε το Καμερούν ως οικοδέσποινα του τουρνουά του 2019 λόγω της πολιτικής αστάθειας και των γηπέδων που δεν ήταν έτοιμα. Στη συνέχεια, το Καμερούν ανέλαβε την ευθύνη για το τουρνουά του 2021, αλλά αναβλήθηκε κατά έξι μήνες στις αρχές του 2022 για να αποφευχθεί η εποχή των τροπικών καταιγίδων στη δυτική Αφρική.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ανέλαβε την έκδοση του 2023, αλλά επηρεάζεται από τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το Καμερούν, οπότε η διοργάνωση αναβλήθηκε και ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2024. Η Γουινέα αποδείχθηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος με όλο αυτόν τον επαναπρογραμματισμό και τελικά έχασε το τουρνουά του 2025, το οποίο εν τέλει ανατέθηκε στο Μαρόκο.

image

Το format και τα γήπεδα του Copa Africa

Οι 24 ομάδες που ταξίδεψαν στην Ακτή Ελεφαντοστού με 27 παίκτες, χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των τεσσάρων, οι οποίες θα παίξουν μεταξύ τους μία φορά και οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα προκριθούν στα νοκ άουτ. Στην επόμενη φάση θα περάσουν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των ομάδων αποκλείεται στη φάση των ομίλων.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει τη Γουινέα Μπισάου στον εναρκτήριο αγώνα στο Alassane Ouattara Stadium, στο Αμπιτζάν, στις 13 Ιανουαρίου. Η διοργανώτρια χώρα θα είναι το επίκεντρο την πρώτη μέρα, αλλά μετά από αυτήν, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο παιχνίδια την ημέρα μέχρι την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων. Το τουρνουά θα συνεχιστεί με νοκ άουτ μονούς αγώνες, με αποκορύφωμα τον τελικό που θα γίνει την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Όμιλοι:

  • Όμιλος Α – Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Ισημερινή Γουινέα και Γουινέα Μπισάου
  • Όμιλος Β – Αίγυπτος, Γκάνα, Πράσινο Ακρωτήριο και Μοζαμβίκη
  • Όμιλος Γ – Σενεγάλη, Καμερούν, Γουινέα και Γκάμπια
  • Όμιλος Δ – Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία και Ανγκόλα
  • Όμιλος Ε – Τυνησία, Μάλι, Νότια Αφρική και Ναμίμπια
  • Όμιλος F – Μαρόκο, ΛΔ Κονγκό, Ζάμπια και Τανζανία

Από τις 24 Ιανουαρίου θα υπάρξουν τρεις ημέρες ανάπαυσης πριν από την έναρξη των νοκ άουτ.

Διασταυρώσεις της φάσης των «16»:

  • Νικήτρια Group D vs Τρίτη Group B/E/F
  • Δεύτερη Group A vs Δεύτερη Group C
  • Νικήτρια Group A vs Τρίτη Group C/D/E
  • Δεύτερη Group B vs Δεύτερη Group F
  • Νικήτρια Group B vs Τρίτη Group A/C/D
  • Νικήτρια Group C vs Τρίτη Group A/B/F
  • Νικήτρια Group E vs Δεύτερη Group D
  • Νικήτρια Group F vs Δεύτερη Group E

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε έξι στάδια σε πέντε διαφορετικές πόλεις: Αμπιτζάν, Γιαμουσσούκρο, Μπουακέ, Σαν Πέδρο και Κορογκό. Η Ακτή Ελεφαντοστού είχε φιλοξενήσει το Copa Africa το 1984 στο στάδιο Felix Houphouet-Boigny στο Αμπιτζάν.

Ο εναρκτήριος αγώνας και ο τελικός θα διεξαχθούν στο στάδιο Olympique Alassane Ouattara, το οποίο φέρει το όνομα του προέδρου της χώρας. Κατασκευάστηκε για το τουρνουά και η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Διαθέτει στίβο γύρω από την πλευρά του γηπέδου και μπορεί να χωρέσει έως και 60.000 θεατές.

Τα υπόλοιπα τέσσερα γήπεδα - το Stade de la Paix, το Amadou Gon Coulibaly Stadium, το Charles Konan Banny Stadium και το Laurent Pokou Stadium - κατασκευάστηκαν επίσης για αυτό το τουρνουά.

morocco_1

Τα πέντε φαβορί του Copa Africa

Το Μαρόκο έγραψε ιστορία στο Κατάρ, καθώς έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην ξέφρενη πορεία τους νίκησαν το Βέλγιο και τον Καναδά στη φάση των ομίλων και απέκλεισαν την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε. Η δευτεραθλήτρια κόσμου Γαλλία λύγισε εν τέλει το σύνολο του Ουαλίντ Ρεγκραγκί (2-0). Οι Μαροκινοί έχουν μια δυνατή ομάδα που αναμένεται να πάει μακριά στη διοργάνωση.

Από τις δυνατές ομάδες του τουρνουά είναι το Καμερούν. Οι πιθανότητες να φτάσουν τα Λιοντάρια μέχρι το φινάλε έχουν μειωθεί από τη στιγμή που ο επιθετικός της Μπρέντφορντ και σταρ της ομάδας Μπράιαν Μπεουμό ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο που τον κρατάει εκτός δράσης για τρεις μήνες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να υποτιμηθούν.

Η Αίγυπτος έχει κατακτήσει το τρόπαιο επτά φορές και είναι πολυνίκης του θεσμού, όμως έχει περάσει μια δεκαετία από τον τελευταίο της θρίαμβο. Οι Φαραώ έχασαν στον τελικό τόσο το 2017 όσο και το 2022 και ελπίζουν ότι ο Μοχάμεντ Σαλάχ μπορεί να τους πάει ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά. Για τον σούπερ σταρ της Λίβερπουλ η μη επιτυχία με την εθνική του ομάδα είναι η μία μεγάλη τρύπα στο λαμπερό βιογραφικό του.

Από την πλευρά της η Σενεγάλη είναι μια έμπειρη ομάδα και έχει θέσει ως στόχο να υπερασπιστεί το στέμμα της. Ξεχωρίζουν οι ηγέτες Σαντιό Μανέ και Καλιντού Κουλιμπαλί, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι έφυγαν από την Ευρώπη και μετακόμισαν στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά της η Νιγηρία έχει ένα σύνολο που... τρομάζει με τις επιθετικές αρετές της. Ο «killer» της Νάπολι Βίκτορ Οσιμέν είναι ο πρωταγωνιστής των Σούπερ Αετών και θα έχει άξιους συμπαραστάτες τον εξτρέμ της Μίλαν Σάμουελ Τσουκουέζε και τον Αντεμόλα Λούκμαν της Αταλάντα. Εάν ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζοσέ Πεσέιρο μπορεί να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, τότε η Νιγηρία μπορεί να πάει μακριά. Η κατάσταση της τους τελευταίους 12 μήνες είναι ακαταμάχητη.

osimhen_1

Οι σταρ και οι ηχηρές απουσίες του Copa Africa

Τα προφανή ονόματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι Βίκτορ Οσιμέν, Μοχάμεντ Σαλάχ, Σαντιό Μανέ, Ασράφ Χακίμι και ο σούπερ σταρ της Γκάνας, Μοχάμεντ Κούντους. Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντρέ Ονάνα, είναι πρωταγωνιστής για το Καμερούν, όπως και ο πρώην εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι και νυν της Αλ Αχλί, Ριάντ Μαχρέζ για την Αλγερία.

Ο Σερχού Γκιρασί είναι ασταμάτητος στην Bundesliga αυτή τη σεζόν, καθώς έχει σκοράρει 17 γκολ σε 14 εμφανίσεις για τη Στουτγκάρδη και στοχεύει να είναι ο πρωταγωνιστής της Γουινέας στη διοργάνωση. Βέβαια η εθνική του βρίσκεται σε... αναμμένα κάρβουνα για τη φυσική του κατάσταση μετά τον τραυματισμό του στο γόνατό του σε φιλικό .

Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι παίκτες που ελπίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, συμπεριλαμβανομένων του εξτρέμ της Λυών Ερνέστ Νουαμάχ (Γκάνα, 20 ετών), του χαφ της Μετς Λαμίν Καμαρά (Σενεγάλη, 20 ετών) και του winger της Φέγενορντ Γιανκούμπα Μιντέ (Γκάμπια, 19 ετών).

Ο μέσος της Γκάνας Τόμας Παρτέι είναι το μεγαλύτερο όνομα από τους ποδοσφαιριστές που δεν θα πάρουν μέρος στο τουρνουά. Ο 30χρονος δεν έχει κάνει εμφάνιση από τον Οκτώβριο λόγω τραυματισμού στον μηριαίο και θα συνεχίσει την αποκατάστασή του με την Άρσεναλ. Ο εξτρέμ της Γουέστ Χαμ, Σαΐντ Μπενράχμα, αποκλείστηκε από την ομάδα της Αλγερίας παρά το γεγονός ότι ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ ο Βίκτορ Μπονιφέις και ο Γουίλφρεντ Ντίντι δεν είναι διαθέσιμοι για τη Νιγηρία λόγω τραυματισμών.

Ο ακραίος επιθετικός της Γαλατάσαραϊ, Γουίλφριντ Ζαχά δεν κλήθηκε για την Ακτή Ελεφαντοστού από τον Ζαν-Λουί Γκασέ, αλλά ο Σεμπαστιάν Αλέ και ο Σιμόν Αντινγκρά έχουν συμπεριληφθεί στην αποστολή παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται με ενοχλήσεις σε αστράγαλο και προσαγωγό, αντιστοίχως.

moukoudi_el_kaabi

Οι δέκα «Έλληνες» του τουρνουά

Στο κορυφαίο τουρνουά του αφρικανικού ποδοσφαίρου θα υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση. Δέκα ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη χώρα μας έχουν κληθεί από τις εθνικές τους για τη διοργάνωση, με τους οκτώ να παίζουν στη Stoiximan Superleague και τους δυο στη Superleague 2.

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ατρόμητος έχουν από δύο ποδοσφαιριστές που ταξίδεψαν στην Ακτή Ελεφαντοστού για να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες. Από τους νταμπλούχους Ελλάδας ο Άρολντ Μουκουντί κλήθηκε στο Καμερούν και ο Σαλβαδόρ Ζίνι στην Ανγκόλα. Από την πλευρά των Θεσσαλονικιών ο Αλί Σαμάτα και ο Ουίλιαμ Τρόοστ-Έκονγκ είναι στην αποστολή της Τανζανίας και της Νιγηρίας, αντιστοίχως. Όσον αφορά τους Περιστεριώτες ο λόγος είναι για τον Τυνήσιο δεξιό μπακ Ουαζντί Κεσχρίντα και τον μεσοεπιθετικό από τη Γουινέα, Αγκιμπού Καμαρά.

Από έναν ποδοσφαιριστή έχουν στη διοργάνωση ο Ολυμπιακός και ο Πανσερραϊκός. Οι Πειραιώτες θα στερηθούν τον πρώτο τους σκόρερ Αγιούμπ Ελ Καμπί για όσο θα συμμετέχει στο τουρνουά με το Μαρόκο. Τα Λιοντάρια που δίνουν τη μάχη τους για την παραμονή τους θα στερηθούν σε κρίσιμα ματς τον Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, o οποίος έχει κληθεί στην Μπουργκίνα Φάσο.

Σημαντική απουσία και για τη Νίκη Βόλου, καθώς στην Ισημερινή Γουινέα κλήθηκε ο Ζοσέτε Μιράντα. Ο 25χρονος εξτρέμ μετράει με τους Βολιώτες έξι γκολ και μια ασίστ σε οκτώ εμφανίσεις. Τέλος στην αποστολή της Γουινέα Μπισάου βρίσκεται ο τερματοφύλακας της Καλαμάτας, Γιόνας Ασβέδο Μέντες.

To πρόγραμμα των «Ελλήνων»:

  • Μουκουντί: Καμερούν - Γουινέα 15/1, 19:00 / Καμερούν - Σενεγάλη 19/1, 19:00 / Γκάμπια - Καμερούν 23/1, 19:00
  • Zίνι: Αλγερία - Ανγκόλα 15/1, 22:00 / Mαυριτανία - Ανγκόλα 20/1, 19:00/ Ανγκόλα - Μπουργκίνα Φάσο 23/1 22:00
  • Tροστ Εκόνγκ: Νιγηρία - Ισημερινή Γουινέα 14/1, 16:00 / Ακτή Ελεφαντοστού - Νιγηρίου 18/1, 19:00 / Γουινέα Μπισάου - Νιγηρία 22/1, 19:00
  • Σαμάτα: Μαρόκο - Τανζανία 17/1, 19:00 / Zάμπια - Τανζανία 21/1, 19:00 / Τανζανία - Λ.Δ. Κονγκό 24/1, 22:00
  • Eλ Καμπί: Μαρόκο - Τανζανία 17/1, 19:00 / Mαρόκο - Λ.Δ. Κονγκό 21/1, 16:00 / Zάμπια - Μαρόκο 24/1, 22:00
  • Καμαρά: Καμερούν - Γουινέα 15/1, 19:00 / Γουίνεα - Γκάμπια 19/1, 22:00 / Γουινέα - Σενεγάλη 23/1, 19:00
  • Κεσχρίντα: Tυνησία - Ναμίμπια 16/1, 19:00 / Tυνησία - Μάλι 20/1, 22:00 / Νότια Αφρική - Τυνησία 24/1, 19:00
  • Ουεντραόγκο: Mπουργκίνα Φάσο - Μαυριτανία 16/1, 16:00 / Aλγερία - Μπουργκίνα Φάσο 20/1, 16:00 / Ανγκόλα - Μπουργκίνα Φάσο 23/1 22:00
  • Μιράντα: Νιγηρία - Ισημερινή Γουινέα 14/1, 16:00 / Ισημερινή Γουινέα - Γουινέα Μπισάου 18/1, 16:00 / Ισημερινή Γουινέα - Ακτή Ελεφαντοστού 22/1, 19:00
  • Μέντες: Ακτή Ελεφαντοστού - Γουινέα Μπισάου 13/1, 22:00 / Ισημερινή Γουινέα - Γουινέα Μπισάου 18/1, 16:00 / Γουινέα Μπισάου - Νιγηρία 22/1, 19:00
image

Η αύξηση στο έπαθλο του πρωταθλητή Αφρικής και η σύγκριση με το Euro

Η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) αύξησε το χρηματικό έπαθλο που προσφέρεται στους νικητές του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής σε 7 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατομμύρια £). Η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, Σενεγάλη, είχε πάρει 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η δεύτερη Αίγυπτος έβαλε στα ταμεία της 2,5 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αφρικής, Πατρίς Μοτσέπε, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 40% στο χρηματικό έπαθλο για τους νικητές, με τους δεύτερους να εισπράττουν 4 εκατομμύρια δολάρια. Οι χαμένοι των ημιτελικών θα λάβουν από 2,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας και οι τέσσερις που θα αποκλειστούν στα προημιτελικά θα πάρουν 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

«Η CAF έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια στην αύξηση του χρηματικού επάθλου του AFCON και όλων των άλλων σημαντικών διοργανώσεων της.

Αυξήσαμε το χρηματικό έπαθλο του νικητή του AFCON σε 7 εκατομμύρια δολάρια, που είναι αύξηση 40% από το προηγούμενο χρηματικό έπαθλο του AFCON. Είμαι βέβαιος ότι ένα μέρος του χρηματικού επάθλου θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και επίσης θα ωφελήσει όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου, καθώς και θα βοηθήσει τις Ομοσπονδίες-Μέλη μας με τις διοικήσεις τους», ανέφερε σε δήλωση του ο Μοτσέπε.

Συγκριτικά, ο νικητής του Euro αυτού του καλοκαιριού θα λάβει 8 εκατομμύρια ευρώ (6,9 εκατομμύρια λίρες, 8,8 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, όταν συνυπολογίσετε το κόστος συμμετοχής των 9,25 εκατομμυρίων ευρώ και τα άλλα μπόνους, το συνολικό ποσό που μπορεί να πάρει η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι 28,25 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο γενικός γραμματέας της CAF, Βερόν Μοσέγκο Όμπα, αποκάλυψε ότι ως μέρος της «κληρονομιάς» του τουρνουά, το 20% των εσόδων που θα προκύψουν θα διατεθεί στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ακτής Ελεφαντοστού για την ανάπτυξη υποδομών.

senegal_1

Η χρυσή βίβλος του Copa Africa

H κορυφαία διοργάνωση του αφρικανικού ποδοσφαίρου γίνεται κάθε δυο χρόνια και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957, όταν είχε θριαμβεύσει η Αίγυπτος. Όπως προείπαμε οι Φαραώ είναι οι πολυνίκεις του θεσμού με επτά κατακτήσεις, με την τελευταία τους επιτυχία να είναι το 2014. Δεύτερη χώρα σε κατακτήσεις είναι το Καμερούν, με πέντε. Συνολικά 15 χώρες έχουν σηκώσει το τρόπαιο.

Η χρυσή βίβλος του Copa Africa:

  • Αίγυπτος: 7 κατακτήσεις (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
  • Καμερούν: 5 κατακτήσεις (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)
  • Γκάνα: 4 κατακτήσεις (1963, 1965, 1978, 1982)
  • Νιγηρία: 3 κατακτήσεις (1980, 1994, 2013)
  • Ακτή Ελεφαντοστού: 2 κατακτήσεις (1992, 2015)
  • Αλγερία: 2 κατακτήσεις (1990, 2019)
  • Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: 2 κατακτήσεις (1968, 1974)
  • Σενεγάλη: 1 κατάκτηση (2022)
  • Ζάμπια: 1 κατάκτηση (2012)
  • Τυνησία: 1 κατάκτηση (2004)
  • Σουδάν: 1 κατάκτηση (1970)
  • Αιθιοπία: 1 κατάκτηση (1962)
  • Μαρόκο: 1 κατάκτηση (1976)
  • Νότια Αφρική: 1 κατάκτηση (1996)
  • Κονγκό: 1 κατάκτηση (1972)
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image