Αρης: Ο Κίκε Σαβέριο έκανε το παιχνίδι της ζωής του

Αρης: Ο Κίκε Σαβέριο έκανε το παιχνίδι της ζωής του

Το απολυτήριο από τη φημισμένη «Μασία» πιθανόν να αποτελούσε το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Κίκε Σαβέριο πριν το βράδυ της περασμένης Κυριακής όπου έζησε την κορυφαία στιγμή της (ομολογουμένως μικρής σε διάρκεια) επαγγελματικής καριέρας του αφού κατάφερε κάτι που σπανίως συμβαίνει για πρωτοεμφανιζόμενο σε ντέρμπι…

bwin sponsored

Ψυχρά αντικειμενικά, οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει την όψη του. Εκείνο το εξαιρετικό 45λεπτο που είχε κάνει στον δεύτερο αγώνα – για την προκριματική φάση του Conference League – με την Αραράτ στο κατάμεστο «Κλ. Βικελίδης» έμοιαζε περισσότερο με μια ευχάριστη καλοκαιρινή ανάμνηση. Man of the match δεν αναδείχθηκε, τούτος δω όμως είχε αλλάξει τη ροή εκείνου του παιχνιδιού βάζοντας βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Και πριν καλά-καλά χαμογελάσει, ήρθε αυτό το βαρύ διάστρεμμα που τελικώς ήταν οστικό οίδημα και… μην τον είδατε. Το προβλεπόμενο 15ήμερο απουσίας δεν ξεχείλωσε απλά, αλλά ξεπέρασε τους τρεις μήνες, γι’ αυτό εξάλλου πολλοί ξέχασαν τη φυσιογνωμία του έως ότου εμφανιστεί για περίπου οκτώ λεπτά στον αγώνα με τον ΟΦΗ τον περασμένο Δεκέμβρη και ακόμη 23’ στην Τρίπολη.

Κανένας λόγος για συμμετοχή στην 11αδα, μήτε στο πλάνο του Άκη Μάντζιου δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να ήταν καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα της μέχρι στιγμής παρουσίας του στον Άρη το’ χει περάσει στα φυσιοθεραπευτήρια παρά στο χορτάρι. Κι εκεί που ελάχιστοι τον υπολόγιζαν και ο ίδιος ήταν στα πρόθυρα απελπισίας άκουσε τον προπονητή του να του λέει… «μαζί θα το αντιμετωπίσουμε» και η απόδειξη ήρθε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Θα έχεις όσο χρόνο χρειαστείς»

Αυτή η ατάκα ακούστηκε για πρώτη φορά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κίκε Σαβέριο με τον Άκη Μάντζιο κάπου στα μέσα του Νοέμβρη έπειτα από ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Η ανυπομονησία του 24χρονου είχε εξήγηση, θα το διαπιστώσετε παρακάτω και από την άλλη πλευρά, αν και καιγόταν για αριστερό winger ο Άκης Μάντζιος ήταν υποχρεωμένος να ζυγίσει καταστάσεις και κυρίως ό,τι είχε προηγηθεί, καταλήγοντας στην απόφαση υποστήριξης του παίκτη μέσω παροχής χρόνου ούτως ώστε να παίξει όταν πραγματικά θα ένιωθε έτοιμος.

Παίκτης δίχως συμμετοχή στην 11αδα σπανίως παίρνει ευκαιρία σε παιχνίδι τόσο ειδικών συνθηκών σαν το προχθεσινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης αλλά ο Μάντζιος δεν φοβήθηκε και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο παίκτης. Η στατιστική δεν είναι το παν στο ποδόσφαιρο αν και κάνει… δυναμικό μπάσιμο, αλλά αυτός είχε 79% ποσοστό ευστοχίας σε πάσες, τέσσερις πετυχημένες ντρίμπλες, κυρίως όμως έκανε αυτό που απελπισμένα έψαχνε. Αναδείχθηκε man of the match με την ασίστ αλλά και το γκολ που σημείωσε. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου, αυτό το ντέρμπι μπορεί να χαρακτηριστεί και το παιχνίδι της (μέχρι στιγμής) καριέρας του γιατί στον Άρη πιστεύουν ότι έχει το… potential για πολλά περισσότερα. Αρκεί να είναι υγιής.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Τούτη η ευχή συνήθως δεν εκτιμάται από τους νεαρούς, η αξία της γίνεται αντιληπτή κυρίως σ’ αυτούς που μεγαλώνουν, για τον Κίκε Σαβέριο όμως εξελίχθηκε σε καθημερινότητα. Γιατί οι τραυματισμοί αποτέλεσαν τον μόνιμο συνοδοιπόρο του. Και δεν ήταν μόνο ο αχίλλειος τένοντας που κόπηκε τον Μάη του 2022 εκεί που είχε βρει ρυθμό στη μοναδική γεμάτη χρονιά (με τη φανέλα της Πονφεραντίνα). Τότε χρειάστηκε να μείνει έξω για σχεδόν επτά μήνες, κυρίως όμως ένιωσε την υποβάθμιση αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτή τον οδήγησε στην ιστορική Ντεπορτίβο ΛαΚορούνια όπου κι εκεί έπαιζε με φλεγμονές στα πόδια.

Πικέ

«Στα πρώτα παιχνίδια άλλαξα τέσσερα-πέντε ζευγάρια παπούτσια και προσπαθούσα να ξεχάσω τον πόνο. Μέσα μου έκλαιγα σαν μικρό παιδί αλλά δεν ήθελα να δείξω ότι πονάω», είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του τον Φλεβάρη του 2023. Η αντίδρασή του ήταν ανθρώπινη υπό την έννοια ότι ήθελε να νιώσει ξανά ποδοσφαιριστής και τη χαρά του αθλήματος. Ξεκινώντας εξάλλου από τον Οκτώβρη του 2018 και καταλήγοντας στον περασμένο Δεκέμβρη, οι τραυματισμοί του κόστισαν σχεδόν 600 μέρες! Προφανώς δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα παιδί που θέλει να βαδίσει στις λαμπερές λεωφόρους του ποδοσφαίρου και φυσικά βρίσκεται στο ξεκίνημά του. Ίσα-ίσα που ενισχύει την άποψη αυτών που τον αμφισβήτησαν. Σε αυτούς σίγουρα δεν ανήκει ο Ζεράρ Πικέ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Κουράστηκε να ακούει το… «stay healthy» 

image

Ένας άνθρωπος χωρίς… πατρίδα 

Παράλειψη δική μας… Ο Κίκε Σαβέριο γεννήθηκε στη Γένοβα (Ιταλία), έζησε για έναν χρόνο στη χώρα των γονιών του (Εκουαδόρ) και σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε στην Ισπανία, κοντά στη Βαρκελώνη. Ήταν μέλος της Εθνικής Ισπανίας U19 αλλά όταν έγινε 20 επέλεξε το Εκουαδόρ. Σε μια συνέντευξή του απέφυγε τις λεπτομέρειες αλλά άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα παιδικά χρόνια του ήταν φτωχικά καθώς αυτή η μετακόμιση δεν αποφασίστηκε για λόγους διασκέδασης αλλά επιβίωσης. «Δεν θυμάμαι πολλά γιατί ήμουν πολύ μικρός αλλά έπρεπε να ψάξουμε για ψωμί», είχε πει.

Το δικό του άστρο άρχισε να λάμπει μετά τα 15 του χρόνια όταν μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα και εντάχθηκε στη «Μασία». Δεν ένιωσε σαν ξένος καθώς γνώριζε την πλειοψηφία των συμπαικτών του και οι δε εγκαταστάσεις ήταν μόλις δέκα λεπτά (με τραμ) από το σπίτι του. Για τρία χρόνια ήταν μέλος των ακαδημιών και ακόμη δύο στη β’ ομάδα. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα τον Νοέμβρη του 2019 όταν επί Ερνέστο Βαλβέρδε αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα σε φιλικό παιχνίδι με την Καρταχένα. Τον Ιούνη του 2020, ο Κίκε Σετιέν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή σε αγώνα κόντρα στη Βαλένθια αλλά συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι δεν έκανε. Στο ίδιο διάστημα, οι Καταλανοί είχαν να διαχειριστούν προβλήματα τραυματισμού και ο λεγάμενος θεωρούταν εκ των υποψηφίων. Στο τέλος του ίδιου μήνα «τελείωσε» η καριέρα του στην Μπαρτσελόνα με «λάφυρο» μια φωτογραφία με τον Λίο Μέσι από τα αποδυτήρια.

Μέσι

Τι ακριβώς έγινε τότε γνωρίζει ο ίδιος, η Οσασούνα στην οποία υπέγραψε, η Μπαρτσελόνα και ο Ζεράρ Πικέ. Καθώς ο τελευταίος είναι ιδιοκτήτης της Ανδόρα και διαπίστωσε ότι ο Σαβέριο δεν είχε χρόνο συμμετοχής στη Οσασούνα του παρουσίασε το project της ομάδας του. «Ό,τι συζήτησα μαζί του θα μείνει αυστηρά μεταξύ μας αλλά είναι αλήθεια ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου», είχε πει. Ο προπονητής, Εντέρ Σαραμπία, με τον οποίον είχε συνεργαστεί στη β’ ομάδα της Μπαρτσελόνα ήταν ο δεύτερος.

Στην Ανδόρα δεν έκανε περισσότερα από δέκα παιχνίδια ενώ αυτά με τη φανέλα της Ντεπορτίβο ΛαΚορούνια ήταν 15. Το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης του πρόσφερε τριετές (2+1) συμβόλαιο και καθώς ένιωσε ότι πατούσε στιβαρά στα πόδια του αποφάσισε να φύγει για πρώτη φορά από την Ισπανία. Πριν την περασμένη Κυριακή δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά ένας από τους (πάρα) πολλούς που προσγειώθηκαν στον πλανήτη Άρη το περασμένο καλοκαίρι. Από τη νύχτα της 7ης Γενάρη και μετά όμως έγινε υπολογίσιμος παίκτης ή μάλλον, ένας ποδοσφαιριστής που πλέον περιμένουν όλοι στον Άρη.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi