Τζιρόνα: Ο Πέρε Γκουαρδιόλα βγήκε από την σκιά του μεγάλου αδελφού

Τζιρόνα: Ο Πέρε Γκουαρδιόλα βγήκε από την σκιά του μεγάλου αδελφού

Το πρώτο, διώροφο κτίριο του Σανπεδόρ, ενός χωριού επτά χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται 73 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, φιλοξενεί τη πιο διάσημη οικογένειά του. Σε αυτό μεγάλωσαν τα δύο πιο ξεχωριστά τέκνα της τα οποία συνδέει, εκτός από το αίμα, η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Ο μεγαλύτερος αδελφός από τα δύο αγόρια (μικρότερος από την Φραντσέσκα και την Όλγα), ο Πεπ, έγινε ένας πολύ αξιόλογος ποδοσφαιριστής και ένας ακόμα καλύτερος προπονητής, δημιουργώντας την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών και έχοντας μια καταλυτική επιρροή στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος.

Ο μικρότερος, ο Πέρε, ο οποίος φέρει και το όνομα του πολιούχου του χωριού (το όνομα Santpedor είναι εξέλιξη του Sant Pere d'Or, ήτοι του Χρυσού Αγίου Πέτρου), μπήκε στο άθλημα χάρη στον μεγάλο αδελφό. Και, επειδή δεν είχε το ταλέντο του Πεπ, ασχολήθηκε με μάρκετινγκ, στη συνέχεια με εκπροσώπηση παικτών – προπονητών και έφτασε στο σημείο να κάνει αγοραπωλησίες ομάδων, βάζοντας την σφραγίδα του στο ποδοσφαιρικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Τζιρόνα.

Γιατί δεν νοείται προσπάθεια εξήγησης της ομάδας – αποκάλυψη της φετινής σεζόν στην Ευρώπη χωρίς να γίνεται αναφορά στον Πέρε Γκουαρδιόλα, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τζιρόνα και έξι χρόνια μικρότερο του Πεπ, από την σκιά του οποίου κατάφερε να βγει για να δημιουργήσει τη δική του ιστορία.

Για 15 χρόνια έπαιξε μπάλα στην άσημη Τζιμνάστικ Μανρέσα, όπου διαπίστωσε ότι δεν θα έκανε ποτέ καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ασχολήθηκε με την ηλεκτρομηχανική, αλλά βαρέθηκε γρήγορα. Όταν ο Πεπ υπέγραψε ένα μεγάλο διαφημιστικό συμβόλαιο με τη Nike, του έδωσε μια σημαντική χείρα βοηθείας και του βρήκε πόστο στην εταιρεία, στον ισπανικό τομέα της οποίας ήταν επικεφαλής ο Σάντρο Ροσέλ, πολλά χρόνια μετά πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

Ο Πέρε κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων με την δουλειά του. Ανέλαβε τις συμφωνίες με νέα ταλέντα, την σχέση της εταιρείας με ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, αλλά και της διαχείρισης υποθέσεων που αφορούσαν δύο σούπερ σταρ όπως ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο. Το Φαινόμενο είναι ένας από τους καλύτερους φίλους που έχει κάνει στο ποδόσφαιρο.

Ζήτησε χρήματα από τον μπαμπά Βαλεντί και έβγαλε πτυχίο μάρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων σε ιδιωτική σχολή. Έμεινε δώδεκα χρόνια στη Nike και, μέσω του Πεπ, γνώρισε τον Τζάουμε Ρόουρες, επιχειρηματία της εμπιστοσύνης του Γιόχαν Κρόιφ και πλέον ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο ισπανικό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο, μέσω της εταιρείας τηλεοπτικών δικαιωμάτων Mediapro.

Μαζί με τον Ρόουρες, ο Πέρε Γκουαρδιόλα ίδρυσε την συμβουλευτική εταιρεία εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών και συλλόγων Media Base Sport, έχοντας επιφανείς πελάτες όπως ο Αντρές Ινιέστα, ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο Λουίς Σουάρες. Αυτός, άλλωστε, έκανε δυνατή την μεταγραφή του Ουρουγουανού στη Μπάρτσα, με την ιδιότητα πλέον του ατζέντη.

Μέσω του Ρόουρες, ο Πέρε γνώρισε τον Κινέζο μεγιστάνα Τζιάνγκ Λιζάνγκ, ο οποίος του ζήτησε να του βρει μια ομάδα στο ισπανικό πρωτάθλημα για να την αγοράσει. Το επιχείρησε χωρίς επιτυχία στην Μάλαγα, αλλά εν τέλει τα κατάφερε με την Γρανάδα. Η συμφωνία έκλεισε στα 37 εκατομμύρια ευρώ και ο μικρός των Γκουαρδιόλα πήρε μια μεγάλη προμήθεια, ενώ πήγε στην Γρανάδα και πολλούς ποδοσφαιριστές του.

Έπεισε επίσης τον Κινέζο να αγοράσει το 46% της Media Base Sport αντί σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντάς τον ως πρόεδρο και να του αφήσει την διαχείριση του συλλόγου της Ανδαλουσίας. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι τα δικαιώματα των καλύτερων ποδοσφαιριστών της ομάδας ανήκαν κατά 95% στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος αποφάσισε να τους πουλήσει.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να αρχίζει να χάνει, αφού δεν υπήρχε χρόνος για μεταγραφές. Κάπου εκεί, ο Πέρε εξαφανίστηκε από την πόλη, όπου πολλοί φίλαθλοι είχαν διάθεση να τον… λιντσάρουν στην πρώτη, πολύ δύσκολη εποχή μετά την αγοραπωλησία. Ο Πέρε έμαθε από τα λάθη του και εμφανίστηκε πιο έτοιμος για το επόμενο μεγάλο του πρότζεκτ: Την Τζιρόνα.

image

Το 1999, η Τζιρόνα έπαιζε στην πέμπτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και μόλις το 2006 κατάφερε να ανέβει στην τέταρτη (Tercera Division τότε), αντιμετωπίζοντας όμως μόνο ομάδες της Καταλονίας. Λίγους μήνες αργότερα ανέβηκε στην τρίτη κατηγορία (Segunda B) και αμέσως μετά στη δεύτερη (Segunda Division), επιστρέφοντας στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από σχεδόν 50 χρόνια μακριά.

Η Τζιρόνα, μια πόλη εκατό χιλιάδων κατοίκων, ευρισκόμενη εκατό χιλιόμετρα βόρεια από την Βαρκελώνη, δεν είχε ποτέ ποδοσφαιρική παράδοση. Τουριστικός προορισμός και τόπος γυρισμάτων για σειρές όπως το «Game of Thrones», είχε να επιδείξει μια αξιόλογη ομάδα μπάσκετ, αλλά οι ποδοσφαιρόφιλοι της πόλης υποστήριζαν Μπαρτσελόνα (κατά κύριο λόγο), Ρεάλ Μαδρίτης ή Εσπανιόλ. Για την τοπική ομάδα, ούτε λόγος.

Αυτό άλλαξε μόλις ασχολήθηκε με τα κοινά του συλλόγου ο Πέρε Γκουαρδιόλα. Η Τζιρόνα βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης εξαιτίας χρεών που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο τοπικός επιχειρηματίας Τζουσέπ Ντελγάδο επιχείρησε να πουλήσει το 80% των μετοχών στον Αργεντινό δικηγόρο Ρικάρντο Πίνι, αλλά το deal «κόλλησε» γιατί οι νέοι επενδυτές δεν ανταποκρίθηκαν σε διάφορες προθεσμίες.

Ο Γκουαρδιόλα είδε την ευκαιρία και μεσολάβησε ως μεσάζοντας μεταξύ της Τζιρόνα και της TVSE Futbol, μιας γαλλικής εταιρείας που είχαν δημιουργήσει οι επενδυτές Λουίς Ντουταρέ και Σαμίρ Μπουτζεμάα. Αντί ενός ποσού που άγγιζε τα τρία εκατομμύρια ευρώ, η Τζιρόνα άλλαξε σελίδα για πάντα.

Ο Πέρε όρισε ως πρόεδρο τον γεννημένο στην Τζιρόνα και μεγάλωμενο στα τμήματα υποδομής της ομάδας, Ντελφί Τζέλι, ο οποίος μπήκε πιτσιρικάς στην Μασία και, κατά σύμπτωση (;), ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Έφτασε να φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ισπανίας και έκανε μια αξιοπρεπή καριέρα ως δεξί μπακ σε Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Αλαβές, προτού κλείσει την καριέρα του στην Τζιρόνα.

«Έχω δει αγώνες στο «Μοντιλίβι» (σ.σ. γήπεδο της Τζιρόνα) με 200 φιλάθλους στις εξέδρες» θυμάται για τις δύσκολες εποχές. «Μπορώ να θυμηθώ τις ημέρες όπου φίλαθλοι καθόντουσαν στις μισές εξέδρες από την πλευρά που έκανε επίθεση η Τζιρόνα και μετά το ημίχρονο πήγαιναν να κάτσουν στο άλλο μισό» συνεχίζει ο πρόεδρος μιας ομάδας που πλέον έχει δική της βάση φιλάθλων και γεμίζει ασφυκτικά το «Μοντιλίβι» σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως, χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ. Έχασε την (παρθενική) άνοδο στην La Liga τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια μέσω των πλέι οφ (2013, 2015 και 2016) και, εν τέλει, τα κατάφερε το 2017, με προπονητή τον νυν τεχνικό του Απόλλωνα Λεμεσού, Πάμπλο Ματσίν.

Ήταν η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βήμα. Πάντα χάρη στον Πέρε, τον Αύγουστο του 2017 ανακοινώνεται η εξαγορά από το City Football Group, το επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κατέχει το 100% της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς και μετοχές σε άλλους δέκα ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε όλο τον κόσμο, από την Βραζιλία και την Ινδία, έως την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Το 2020, το CFG κράτησε το 47% των μετοχών και ο Πέρε, με την σύμφωνη γνώμη του, πούλησε ένα 35% στον Βολιβιανό επιχειρηματία Μαρσέλο Κλάουρε, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Μπολίβαρ, άλλη μια ομάδα υπό την (ανεπίσημη) ομπρέλα της Σίτι. Ένα 16% πλέον ανήκει στην Girona Football Group, συμφερόντων του μικρού των Γκουαρδιόλα.

Παρά την ιδιοκτησιακή εκτόξευση, η ομάδα δεν έδειξε την ίδια συνέπεια. Υποβιβάστηκε αμέσως μετά την πρώτη της σεζόν στην μεγάλη κατηγορία. Και, παρά τις «ενέσεις» με παίκτες από το δίκτυο της CFG, απέτυχε για δύο σεζόν να επιστρέψει στην La Liga. Βρέθηκε, μάλιστα, στην ζώνη του υποβιβασμού της δεύτερης κατηγορίας, με ορατή την απειλή ενός ακόμα, καταστροφικού υποβιβασμού.

«Παίζαμε με 200 φιλάθλους στις εξέδρες»

image

«Εκτελεί το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό»

Εκείνη την στιγμή, αντί για μια κίνηση πανικού, ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Μίτσελ. Μέχρι εκείνο το σημείο, η Τζιρόνα ήταν ουσιαστικά μια ομάδα – δορυφόρος της Σίτι, αλλά ο Γκουαρδιόλα, σε συνεργασία με το δεξί του χέρι, τον Κίκε Κάρθελ, επίσης πρώην ποδοσφαιριστής μεγαλωμένος στη Μασία, αποφάσισε πως έπρεπε να γίνει μια δραστική αλλαγή φιλοσοφίας και ποδοσφαιρικής προσέγγισης.

Η Τζιρόνα άρχισε να ποντάρει σε έμπειρους παίκτες που ανήκαν στο CFG αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει με το μπάτζετ της, όπως οι Φλοριάν Λεζέν, Ρουμπέν Σομπρίνο και Πάμπλο Μαρί, αλλά και ανερχόμενους ποδοσφαιριστές όπως ο Ντάγκλας Λουίς, ο οποίος έκανε το «αγροτικό» του στην καταλανική ομάδα, προτού εξελιχθεί σε παίκτη – ηγέτη της εξαιρετικής Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι.

«Αρχίσαμε να αφήνουμε χώρο σε νεότερους ποδοσφαιριστές με χαμηλότερους μισθούς και προσλάβαμε τον Μίτσελ ως προπονητή» θυμάται για την καθοριστική αλλαγή σελίδας ο Κάρθελ, ο οποίος επισκέπτεται πολλές φορές το Μάντσεστερ και έχει πολύ στενή συνεργασία με τον διευθυντή ποδοσφαίρου της Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, στενό φίλο του Πεπ Γκουαρδιόλα και μέλος της Ντριμ Τιμ της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ της δεκαετίας του ‘90.

Για πέντε χρόνια, η Τζιρόνα έκανε προετοιμασία στις εγκαταστάσεις της Σίτι. Με την τεχνογνωσία και το δίκτυο του CFG, στήριξε την ιδέα του Μίτσελ, επέστρεψε το καλοκαίρι του 2022 στην La Liga και είναι αποφασισμένη όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να πρωταγωνιστήσει. Εδώ και δυόμισι χρόνια παρακολουθούσε τον Βραζιλιάνο εξτρέμ Σαβίνιο, τον οποίο απέκτησε ο CFG για λογαριασμό της γαλλικής Τρουά, από την οποία τον δανείστηκαν οι Καταλανοί για να εξελιχθεί στον παίκτη – αποκάλυψη της σεζόν.

Ο σύλλογος λειτουργεί στην εντέλεια και εκτός αγωνιστικού χώρου, ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο κατασκευάζεται, θα στοιχίσει 25 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο το 2025. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση του Πέρε, για τον οποίο ο Κάρθελ λέει ότι «έχει ένα πολύ ξεχωριστό ταλέντο και είναι ικανός να πετύχει πολύ δύσκολα πράγματα. Είναι ένας άνθρωπος που εκτελεί το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό, είναι θαρραλέος και έχει αποφασιστικότητα. Τα κάνει όλα από την οπτική του ποδοσφαιριστή. Διαπραγματεύεται από την μπάλα και όχι από την μπίζνα».

Παντρεμένος με μια δικηγόρο, την Λάουρα Γκέρα, και πατέρας τριών παιδιών, ο μικρός των Γκουαρδιόλα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα – υπόδειγμα που μοιράζεται την κορυφή της La Liga με την Ρεάλ Μαδρίτης, παρ’ ότι έχει προϋπολογισμό 53 εκατομμύρια ευρώ, τον 13ο δηλαδή σε όλο το πρωτάθλημα, έτη φωτός από το μπάτζετ της Βασίλισσας, της Μπαρτσελόνα ή της Ατλέτικο Μαδρίτης.

«Για εμάς, η Τζιρόνα είναι η πρώτη ομάδα της Καταλονίας» λέει για το δημιούργημά του, για χάρη του οποίου φτιάχτηκε μπουτίκ ακόμα και στο πιο τουριστικό σημείο της Βαρκελώνης, τη Ράμπλα. Και τα πηγαίνει εξαιρετικά από πλευράς πωλήσεων!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image