Γκάβι και τα μυαλά της Μπαρτσελόνα στα... κάγκελα

Γκάβι και τα μυαλά της Μπαρτσελόνα στα... κάγκελα

Ανδρέας Σουλάι
sponsored by

Δέχεται ένα μαρκάρισμα στα μισά του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γεωργία. Κολλάει το πόδι του στο έδαφος και «στρίβει». Οι γιατροί της Ισπανίας μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και αφού του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, του δίνουν το «οκ» για να συνεχίσει.

Γκάβι δείχνει να πονάει, ωστόσο μπαίνει ξανά σαν ένας γνήσιος πολεμιστής. Δευτερόλεπτα αργότερα, έρχεται το μοιραίο. Κακή εκτίμηση από τους γιατρούς της Ισπανίας. Το πόδι του Γκάβι κολλάει ξανά στον αγωνιστικό χώρο, αυτή τη φορά χωρίς κανέναν να τον μαρκάρει. Αμέσως κάνει νόημα ότι πονάει. Προσπαθεί, αλλά είναι αδύνατον να συνεχίσει.

bwin sponsored

«Δεν γίνεται, δεν μπορεί να μου συμβαίνει εμένα. Πρέπει να παίξω», φώναζε ο Γκάβι στους γιατρούς την ομάδα, σφαδάζοντας από τον πόνο. Ολική ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο και ζημιά στον μηνίσκο, ανέφερε η Μπαρτσελόνα στην επίσημη ανακοίνωση της για τον τραυματισμό του Γκάβι. Μια απώλεια που αλλάζει τα δεδομένα για την Μπαρτσελόνα και τον Τσάβι που ξέρει και πρέπει να βοηθήσει τον 19χρονο να επανέλθει πιο δυνατός από ποτέ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Τα 95 γκολ σε δύο χρόνια και το «clasico» για τα... μάτια του

Γεννημένος τον Αύγουστο του 2004, στην περιοχή, Λος Παλάσιος, της Σεβίλλης. Μία περιοχή στην οποία μεγάλωσε και ο «θρύλος» των Ανδαλουσιάνων, Χεσούς Νάβας. Ο Πάμπλο Μαρτίν Παέθ Γκαβίρα ή αλλιώς Γκάβι... γεννήθηκε με μια μπάλα στα πόδια του. «Κόλλησε» το... μικρόβιο από πολύ μικρή ηλικία και αναπόφευκτα μπήκε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μπέτις.

Στους «βερδιμπλάνκος», ο Γκάβι έλαμψε. Έκανε τη διαφορά και πέτυχε κατορθώματα που τον έκαναν να ξεχωρίσει σε ολόκληρη τη χώρα. Σε δύο χρόνια με την Μπέτις, ο Γκάβι κατάφερε να «σπάσει» όλα τα κοντέρ, πετυχαίνοντας 95 γκολ με τη φανέλα της ομάδας από την Ανδαλουσία.

Αναμενόμενα, κέντρισε τα βλέμματα όλων των μεγάλων ομάδων της Ισπανίας. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης χρειάστηκε να δώσουν ένα ακόμα «clasico». Αυτή τη φορά ωστόσο για τα... μάτια ενός μικρού παιδιού. Ένα παιδί το οποίο φαινόταν ότι ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Ο πατέρας και η οικογένεια του Γκάβι αποφάσισαν μαζί με τον μικροκαμωμένο πιτσιρικά και η Μπαρτσελόνα έγινε το νέο σπίτι του Ισπανού το 2015, με τη Ρεάλ να χάνει μέσα από τα χέρια της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, καθώς η Βασίλισσα ήταν αυτή που φέρεται να «χτύπησε» πρώτη την πόρτα για τον Γκάβι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι «μπλαουγκράνα» κατάφεραν να κερδίσουν μια πολύ σημαντική μάχη, ντύνοντας στα «μπλαουγκράνα» ένα ταλέντο το οποίο τόσο οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, όσο και εκείνοι της Μαδρίτης, πίστευαν ότι θα αφήσει εποχή στη χώρα.

image

Η ανωτερότητα του, τον... έστειλε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε χρόνο dt

Η διαφορά του Γκάβι με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του ήταν μεγάλη. Μπορεί ο Ισπανός μέσος να ήταν ανάμεσα στους πιο μικροκαμωμένους, ωστόσο η ποιότητα του τον έκανε να ξεχωρίσει σαν τη... μύγα μέσα στο γάλα, σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ που αγωνίστηκε.

Ο Γκάβι είχε τέτοια κλάση, που οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα τον ανέβασαν στα μεγαλύτερα ηλικιακά κλιμάκια της ομάδας. «Δεν σταματάει να τρέχει. Είναι ασταμάτητος και έχει πολλή ποιότητα», δήλωνε εκείνα τα χρόνια ένας εκ των προπονητών της Μασία.

Δεν άργησε ωστόσο να προβιβαστεί και στην πρώτη ομάδα. Τα πολλά προβλήματα που είχε ο Ρόναλντ Κούμαν το καλοκαίρι του 2021, τον υποχρέωσαν να καλέσει τον Γκάβι στην πρώτη ομάδα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο Ισπανός κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και τον Αύγουστο του 2021, ο Γκάβι έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα, σε ηλικία 17 ετών και 24 ημερών, όντας ο τέταρτος νεότερος -μέχρι εκείνη τη στιγμή- που αγωνίζεται για πρώτη φορά με τους «μπλαουγκράνα».

Από τότε ο Γκάβι δεν κοίταξε ξανά πίσω του, καθώς σε κάθε παιχνίδι έδειχνε όλο και καλύτερος, με την έλευση του Τσάβι ωστόσο να τον εκτοξεύει, καθώς ο Καταλανός του έδωσε πιο συγκεκριμένο ρόλο στον άξονα.

image

Τα ιστορικά επιτεύγματα με τη «ρόχα» και οι μεγάλες διακρίσεις

Τον Οκτώβρη του 2021, ήρθε η στιγμή για τον Γκάβι, να γράψει ιστορία και με την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Λουίς Ενρίκε τον εμπιστεύτηκε και τον έριξε στη… μάχη κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, για τα ημιτελικά του Nations League.

Και εκείνος τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Εμφάνιση που θα ζήλευαν πολλά μεγάλα ονόματα του πλανήτη. Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε -μέχρι εκείνη τη στιγμή- τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών, πριν το σπάσει ο Λαμίν Γιαμάλ. 85 χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για να καταρριφθεί το συγκεκριμένο ρεκόρ.

Η εξέλιξη του Γκάβι ήταν τέτοια που τον έφεραν και στην κορυφή του κόσμου. Πρώτα «σφράγισε» την ανανέωση του με τους «μπλαουγκράνα», υπογράφοντας νέο συμβόλαιο έως το 2026, με ρήτρα του ενός δισεκατομμυρίου. Έπειτα, ήρθαν και τα επιτεύγματα ζωής για τον νεαρό Ισπανό μέσο.

Ο Γκάβι «σάρωσε» όλα τα βραβεία. Αναμενόμενο μετά από μια χρονιά όνειρο που έζησε με την Μπαρτσελόνα. Αναδείχθηκε Golden Boy, καθώς κατέκτησε και το Kopa Trophy, όντας ο κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Με τα συγκεκριμένα βραβεία, ο Γκάβι απέδειξε ότι είναι ένα από τα πιο hot prospects του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την Μπαρτσελόνα να «γεννά» έναν χαφ που είναι φτιαγμένος για το μέλλον.

Στα τέλη του 2022, ήταν η ώρα να γράψει ιστορία παγκοσμίως. Ο Γκάβι ήταν φυσικά στις κλήσεις του Λουίς Ενρίκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα. Σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών, ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας που αγωνίζεται σε μια από τις μεγάλες διοργανώσεις εθνικού επιπέδου.

Παράλληλα, στο ντεμπούτο του στο Μουντιάλ απέναντι στην Κόστα Ρίκα, ο Γκάβι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής μετά τον Πελέ, που σκοράρει σε αγώνα τελικής φάσης Παγκσμίου Κυπέλλου.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η καρδιά και η ψυχή της Μπαρτσελόνα

Από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού του, άπαντες στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα έσπευσαν να στηρίξουν τον Γκάβι. Ο Ισπανός πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ένας αρχηγός, εντός και εκτός γηπέδων, ο οποίος κοιτάει πως θα βελτιώσει την προσωπική του εικόνα, με στόχο τη γενικότερη βελτίωση της ομάδας. Ο ρόλος του στην ομάδα του Τσάβι, είναι τέτοιος που τον ξεχωρίζει.

Η απώλεια του Γκάβι θα στοιχίσει σημαντικά στην Μπαρτσελόνα και θα την «πληγώσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Γκάβι πρόκειται για τον πιο σταθερό ποδοσφαιριστή των Καταλανών, από την ημέρα που ο 19χρονος έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα».

Από τη σεζόν 2021/22, ο Γκάβι έχει αγωνιστεί σε 111 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 89 συμμετοχές ως βασικός και 7.784 συνολικά λεπτά. Το εντυπωσιακότερο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2021, ο Γκάβι έχει αγωνιστεί στο 92% των παιχνιδιών της Μπαρτσελόνα, έχοντας χάσει μόλις τα δέκα από τα 121 που έχουν δώσει οι «μπλαουγκράνα» αυτά τα δύο χρόνια!

Μέσα σε αυτήν τη διετία, κανένας ποδοσφαιριστής κάτω των 21 δεν έχει αγωνιστεί περισσότερες φορές από τον Γκάβι στα επτά κορυφαία πρωταθλήματα, με τον 19χρονο να μετράει 82 συμμετοχές σε αυτό το διάστημα, έχοντας παράλληλα και 27 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Φέτος, μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες, ο Γκάβι απέδειξε ότι κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Μπαρτσελόνα. Ο 19χρονος είναι ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα που έχει επιχειρήσει τα περισσότερα τάκλιν φέτος στο πρωτάθλημα (39), έχοντας παράλληλα και τα περισσότερα κερδισμένα τάκλιν (21), μαζί με τον Κανσέλο.

Παρά τη μεγάλη τεχνική κατάρτιση που τον διακατέχει, ο Γκάβι πρόκειται για ένα όνειρο για κάθε προπονητή, λόγω της μεγάλης του όρεξης να τρέξει, να πιέσει και να αμυνθεί σε όλο το γήπεδο.

Στα 15 του παιχνίδια με τους «μπλαουγκράνα» φέτος, ο Ισπανός είχε σχεδόν επτά κερδισμένες μονομαχίες σε κάθε αγώνα, μετρώντας παράλληλα και σχεδόν τέσσερις ανακτήσεις ανά παιχνίδι. Στατιστικά που αποδεικνύουν ότι ο Γκάβι βάζει πρώτα την ομάδα και μετά το «εγώ».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Τσάβι έχει το «know how» για να επανέλθει πλήρως ο Γκάβι

Αμέσως μετά τον τραυματισμό, ο Τσάβι επικοινώνησε με τον 19χρονο, όπως αναφέρουν οι Καταλανοί, δείχνοντας του έτσι τη στήριξη του. Δεν αποτελεί ωστόσο μυστικό, ότι για τον Τσάβι, ο Γκάβι δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής. Ο 43χρονος έχει μια πολύ δυνατή σχέση με τον Γκάβι, καθώς τον έχει σαν δικό του... παιδί.

Ο 19χρονος αποτελεί βαρόμετρο για τους «μπλαουγκράνα» και η απουσία του αναμένεται να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα και να στοιχίσει σημαντικά.

Ο Τσάβι είναι ο καταλληλότερος για να τον βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περιπέτεια που έχει μπροστά του ο Γκάβι. Η ρήξη του χιαστού, θεωρείται ο σοβαρότερος τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένας ποδοσφαιριστής.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο χρόνος ανάρρωσης εκτιμάται τουλάχιστον στους έξι μήνες, ωστόσο παρότι η επιστήμη έχει προχωρήσει, οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν κατάφεραν ποτέ να επανέλθουν πλήρως, είναι αρκετές.

Ο 19χρονος έχει ωστόσο στο πλευρό του, ένας άνθρωπο που τα κατάφερε. Το 2005, ο Τσάβι υπέστη ολική ρήξη στον χιαστό του δεξιού του γονάτου. Ο Καταλανός ωστόσο δούλεψε σκληρά και επανήλθε καλύτερος από ποτέ, έχοντας κομβικό ρόλο στη χρυσή εποχή των «μπλαουγκράνα».

Ο Γκάβι έχει αποδείξει ότι είναι ένας «πολεμιστής», παρότι «πατάει» μόλις στα 19 του έτη και με τον Τσάβι στο πλευρό του μπορεί να τα καταφέρει και να επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image